Aromaterapi Yağları Ne İşe Yarar? Fiyatları Nelerdir?
Aromaterapi yağları, vücuttaki ve yüzdeki hemen her hastalığı iyileştirmeye yardımcı olan doğal bir terapidir. Stresli misiniz? Bir yeriniz mi ağrıyor ya da öfkeli misiniz? Bu sorunların her biri için aromaterapi yağıları var. Her zihin ve beden hastalığı için bu yağlarla tamamen doğal bir çözüm yaratabiliyoruz.
Temel esansiyel yağları seçmek hem kolay hem de zordur. Kolaydır, çünkü orada pek çok harika, işlevsel yağlar vardır. Zordur çünkü onları daraltmak ve birini seçmek zordur. Sizlerle paylaşacağımız bu listedeki tüm esansiyel yağlar çok çeşitli sağlık yararları sunar, birçoğunun kokusu oldukça iyidir, ama en önemlisi, her biri, sizi çok iyi hissetmenizi sağlayacak güce sahiptir.
Aromaterapi Yağları Nedir?
Aromaterapi, hem duygusal hem de fiziksel olarak sizi iyileştirmek ve dengelemenize yardımcı olmak için esansiyel yağlar kullanan alternatif bir bütünsel terapi şeklidir aynı zamanda kendiniz için zaman ayırmanıza, dikkatli olmanıza ve bir an için rahatlamanıza yardımcı olur. Aromaterapi ve uçucu yağların, zihin ve vücut üzerinde dinamik bir etkisi vardır.
Bu etki, temel içgüdüleriniz, düşünceleriniz ve duygularınız tarafından yönetilen beynin en derin kısımlarına bağlı koku alma hissi ile yaşanır. Fiziksel düzeyde, uçucu yağlar, kas ağrıları ve ağrıları hafifletmeye, dolaşımı iyileştirmeye, sinüs tıkanıklığını hafifletmeye ve güçlü bir antioksidan görevi görmeye yardımcı olur.
Aromaterapi tedavileri almaktan başka, uçucu yağların kullanımıyla aromaterapinin faydalarını kendi evinizin rahatlığında yaşayabilirsiniz. Bir duş yağı ile mükemmel terapötik ambiyansı yaratmak için kendinize bir an bulun.Kusursuz ortamı yaratmak için brülördeki mumlar veya saf esansiyel yağlar gibi diğer aromaterapi ürünleriyle tam bir ritüel yaşayın.
Bitki özleri, mükemmel aromaları ve doğal iyileştirme güçleri nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır. Botanik aktivite açısından zengin ve antioksidanlar, bitkisel yağlar cildin yumuşak kalmasını ve genç görünmesini sağlamak için hücresel düzeyde çalışarak parlak, sağlıklı bir cildi teşvik eder. Terapötik özelliklerinden yararlanarak, aromaterapi, fiziksel, zihinsel ve duygusal refahımızı iyileştirmek için çalışır.
Esansiyel Yağlar Ne Demek?
Yıllarca esansiyel yağlar konusundaki anlayışımı özetlemek için, esansiyel yağları farklı bitki türlerinden elde edilen oldukça konsantre doğal yağlar olarak tanımlarım. Antik çağlardan beri alternatif tıbbın bir parçası olarak kullanılmıştır.
Esansiyel yağlar, belirli bir bitkinin özünü içerir, sadece bir bitkinin lezzetini ve kokusunu değil aynı zamanda içlerindeki terapötik bileşenleri de kilitler. Bu, öz genellikle bir bitkinin köklerinden, saplarından, yapraklarından, çiçeklerinden ve hatta meyvelerinden toplanır.
Her bitkinin esansiyel yağ üretmediğini ve her bitkinin özünün güvenli olmadığını unutmayın. Farklı esansiyel yağların içinde bulunan 200’den fazla özellik olabilir, bu nedenle üst üste gelen iyileştirici özelliklere sahip çok sayıda esansiyel yağ olduğunu fark edeceksiniz ancak bazıları bazı hastalıkların tedavisini arttırmada diğerlerinden daha iyidir.
Aromaterapi Yağları Nelerdir?
Aromaterapi yağları bitkilerden elde edilen yağlardır. Aşağıda listelediğimizin dışında yüzlerce aromaterapi yağı vardır.
Aromaterapi Yağları Özellikleri
Her bir aromaterapi yağının farklı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. HIV virüsü, grip, soğuk algınlığı, sivilceler, siyah noktaları, yüzdeki kırışıklıklar, solunum rahatsızlıkları, dolaşım rahatsızlıkları, anksiyete, panik atak, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları tedavi ederler.
Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?
Aromaterapide yağlar, esansiyel yağlar ve taşıyıcı yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Esansiyel yağlar, mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır. Taşıyıcı yağlar, adı üzerinde esansiyel yağların bazını oluştururlar.
Yağın suyla karışmaması gerçeği göz önüne alındığında, uçucu yağı sulandıran tek sıvı taşıyıcı yağlardır. Esansiyel yağı cildinize uygulamadan önce seyreltmek için bir taşıyıcı yağ kullanın. Çünkü seyreltilmeden uygulanırsa, esansiyel yağlar veya herhangi bir konsantre aromatik yağ, ciddi hassasiyet, kızarıklık, tahriş veya diğer istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Taşıyıcı yağlar, tohum, çekirdek ve hatta fındık gibi bir bitkinin yağ kısmından özütlenen bitkisel yağlardır. Buharlaşmazlar ve genellikle çok soluk bir kokuya sahiptirler. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, ceviz yağı, susam yağı ve ayçiçeği yağı taşıyıcı yağ grubu içindedir.
Aromaterapi yağları inhalasyon yöntemiyle hava temizleme cihazı ya da difüzöre konarak solunabilir. Oda spreyi olarak suyla karıştırılıp kullanılabilir. Sıcak suyla dolu bir küvete birkaç damla damlatılarak rahatlamak ve gevşemek için kullanılabilir. Aromaterapi masajında kullanılabilir. Bölgesel olarak bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılabilir. Ya da cilt bakım ürünleri, losyonlar, duş jelleri ve şampuanların içine birkaç damla eklenerek kullanılabilir.
Aromaterapi yağları kullanılmadan önce mutlaka alerji testi yaptırılmalı ve uzman bir doktora danışılmalıdır.
Aromaterapi Yağı Faydaları
Aromaterapi zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Birçok cilt hastalığı ve saç hastalığının tedavisinde kullanılır. Cilt bakımı, tırnak bakımı, vücut bakımı ve saç bakımında da kullanılabilir. Aromaterapi yağları bu açılardan çok faydalıdır.
Aromaterapist Ne Demek?
Aromaterapist bitkiler, bitkisel yağlar, esansiyel yağlar ve taşıyıcı yağlar hakkında geniş bilgi sahibi olan kişidir. Aromaterapi alanında eğitim alan kişilere aromaterapist adı verilir.
Türkiye’de Aromaterapi Yağları Hülya Kayhan’dan sorulur. Aromaterapi eğitimi almış olan Hülya Kayhan bu konuda gerçekten büyük bir uzmandır. Aromaterapi PDF makalemizi okumaya hazır mısınız?
Aromaterapi Yağları Ne İşe Yarar?
Her bir aromaterapi yağının farklı işlevleri vardır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığımıza iyi gelen bu yağları gelin yakından tanıyalım.
Melek Otu Yağı
Melek otu yağının tatlı, misk kokusu vardır. Mükemmel bir toniktir ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler. İlk çağlardan beri iyileşme dönemlerinde güçlülük ve dayanıklılığın yeniden kazanılmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır.
Fesleğen Yağı
Fesleğen bahçenin taze, baharatlı ve çiçeksi kokulu otudur. Beyin üzerinde netleştirici bir etkisi vardır ve zihinsel uyanıklığa yardımcı olur. Güven veren ilham verici bir yağ olan fesleğen yağı, sağlıklı solunum ve sindirim sistemlerine faydalı olabilir.
Defne Yağı
Defne yağı baharatlı ve balzamik bir kokuya sahiptir. Saç ve saç derisi kürlerinde sıklıkla kullanılan zihinsel olarak uyarıcı ve canlandırıcı bir yağdır. Bu yağ cildi tahriş edebilir, bu yüzden kullanmadan önce uygun şekilde seyreltilmesi gerekir.
Bergamot Yağı
Bergamot meyvemsi, çiçeksi bir kokuya sahiptir. Harika bir şekilde canlandırıcı ve enerji verici etkilere sahiptir. Sinirleri güçlendirir. Sağlıklı sindirim ve üst solunum sistemlerine destek olabilir. Genellikle kötü kokularla savaşmak için oda spreyi olarak kullanılır.
Tatlı Huş Ağacı Yağı
Bu aromaterapik yağın çok canlandırıcı olan şifalı ve ferah bir aroması var. Geleneksel olarak analjezik olarak kullanılır. Isıtma özellikleriyle kas ağrıları ve beden ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olur. Aralıklı olarak en çok kullanılan çok güçlü bir yağdır.
Karabiber Yağı
Karabiber, baharatlı bir kokuya sahiptir. Rahatlatıcı ve motive edici bir uyarıcı yağdır. Sağlıklı bir sindirim sistemini destekler ve yaygın kas ağrıları ve beden ağrıları için faydalıdır.
Kakule Yağı
Kakule baharatlı, ama tatlı kokulu bir yağdır. Zihinsel olarak uyarıcı olduğuna ve konsantrasyonun arttırılmasına yardımcı olduğuna inanılıyor. Sağlıklı sindirim ve solunum sistemlerine destek olur.
Havuç Tohumu Yağı
Havuç tohumunun odunsu, toprak kokusu vardır. Cilt tonu eşitsizliklerini önler. Özellikle olgun ciltler için faydalı olabilir. Aynı zamanda sağlıklı bir üreme sistemini desteklemek için de faydalıdır.
Sedir Ağacı Yağı
Sedir ağacı hoş, odunsu bir aromaya sahiptir ve eskiden beri parfümeri ve koruyucu olarak kullanılır. Cilt ve saç bakım rejimine harika bir katkı sunar. Bu yağ sinir gerginliğini ve kaygılarını yatıştırmaya yardımcı olur.
Alman Papatyası Yağı
Alman papatyası yağı tatlı, sıcak ve otsu bir kokuya sahiptir. Genelde harika masmavi rengiyle mavi papatya olarak adlandırılır. Tarihsel olarak harika anti-enflamatuar özellikleriyle bilinir. Kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan yatıştırıcı bir yağdır. Boğaz kaslarına masaj yapabilirsiniz.
Tarçın Yağı
Tarçın yağı, zihinsel olarak uyarıcı, ılık ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Sağlıklı sindirim, solunum ve dolaşım sistemlerine yardımcı olur ve geleneksel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır.
Citronella Yağı
Citronella yağı taze çimenli, limon kokusu vardır ve genellikle böcekleri engellemek için kullanılır. Aynı zamanda sinir sistemi üzerinde çok sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve vücut için genel bir tonik görevi görür. Cilt bakım ürünlerinde sıkça taze bir koku vermek için kullanılır.
Misk Adaçayı Yağı
Bu yağ tatlı, miskli ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Duygusal stresi azaltmaya yardımcı olan rahatlatıcı ve canlandırıcı bir yağdır. Sağlıklı bir sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve hormonların dengelenmesine yardımcı olduğuna inanılır. Saç bakımı için idealdir.
Karanfil Yağı
Karanfil yağı, zihinsel olarak canlandıran ve uyarıcı, etkileyici, sıcak ve baharatlı bir aroma içerir. Sağlıklı solunum ve sindirim sistemlerini desteklemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Dezenfektan olarak ticari üne sahip olan karanfil yağı, oda spreylerinde ve aromaterapi difüzörlerinde kullanmak için mükemmeldir.
Kahve Yağı
Kahve, çok güçlü ve yoğun kokulu bir yağdır. İçeceği gibi, uçucu yağı da zihinsel olarak canlandırıcı, uyarıcı ve enerji verici etki yapar.
Okaliptüs Yağı
Okaliptüs yağı, citronella yağına benzeri kokusuyla dikkat çekmektedir. Dezenfektan olarak ev temizleyicilere eklenebilir. Bu özel çeşitlilik, en çok böcekleri caydırmakta etkilidir. Okaliptüs globulusu canlandırıcı, nüfuz edici ve temizleyici keskin bir yağdır.
Rezene Yağı
Rezene yağının tatlı bir meyan kokusu vardır. Bu yağ, sindirim sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi vardır. Ek olarak, masajda kullanıldığında toksin salınımını teşvik eder.
Çam Yağı
Çam yağı temiz, hoş, balzamik bir aromaya sahiptir. Bu yağın vücudu ısıtan etkileri vardır. Genellikle kas ağrıları için kullanılır ve sağlıklı bir solunum sistemine faydalıdır.
Buhur Yağı
Frankincense topraksı fakat baharatlı bir kokuya sahiptir. Bu yağ geleneksel olarak kutsal iyileştirme nitelikleri için kullanılır. Meditasyon için ruh halinizi daha elverişli hale getirmek için nefesinizi yavaşlatıp derinleştirdiği düşünülmektedir. Olgun ve problemli ciltler için yardımcı olabilir.
Zencefil Yağı
Zencefil kökü ılık ve baharatlı topraklama aromasına sahiptir. Solunum için bir doku üzerine bir damla yağ püskürtülmesi veya hareket rahatsızlığının giderilmesine yardımcı olabilir. Sindirime çok faydalıdır. Sağlıklı solunum ve dolaşım sistemlerinin desteklenmesine yardımcı olur ve kaslar üzerinde ısınma ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Yasemin Yağı
Yasemin, afrodizyak özellikleri ile bilinen zengin, sıcak ve çiçek kokuludur. Sakinleştirici ve duygusal olarak dengeleyici özellikleri vardır. Güven ve yaratıcılığı teşvik etmeye yardımcı olur.
Ardıç Yağı
Ardıç yağı, zihinsel olarak uyarıcı, taze, odunsu bir kokuya sahiptir. Güçlü detoksifikasyon özellikleri nedeniyle, vücut üzerinde gençleştirici bir etkiye sahip olabilir.
Lavanta Yağı
Lavanta hafif, tatlı bir çiçek kokusuna sahiptir. Uykusuzluktan strese birçok durumda ve kesinlikle ilk yardım için bir numaralı seçenek olarak terapötik olarak üstün bir yağdır. Sağlıklı üreme, lenfatik ve bağışıklık sistemlerine destektir. Cilt için harikadır.
Limon Yağı
Limonun hafif ve taze bir narenciye kokusu vardır. Bu yağ canlandırıcı, enerji verici ve iyimserliği arttırıcı özellikleri vardır. Ev temizleyicilerine eklemek için harika. Sağlıklı bağışıklık, dolaşım ve sindirim sistemlerinin desteklenmesine yardımcı olur.
Mercanköşk Yağı
Mercanköşk odunsu, baharatlı bir aromaya sahiptir. Bu yağın rahatlatıcı ve derinlemesine rahatlatıcı bir etkisi vardır. Uyku için destekleyicidir ve ağrılı kaslarda yatıştırıcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olduğuna inanılır.
Portakal Yağı
Portakal tatlı, taze ve meyvemsi bir kokudur. Bu yağ, gerginliği ve stresi hafifletmeye yardımcı olur ve olumlu bir görünüm sağlar. Rahatlatıcı, canlandırıcı ve enerji verici olarak kabul edilir. Kötü kokuları gidermek ve odanızın havasını yenilemek için bir oda spreyi olarak harikadır.
Kekik Yağı
Kekik baharatlı ve otsu bir kokuya sahiptir. Zihinsel olarak uyarıcı, kas gerilmelerine karşı rahatlatıcı ve sağlıklı bir üst solunum sistemi için faydalıdır.
Paçuli Yağı
Paçuli, zihinsel olarak topraklayan ve dengeleyen tatlı, zengin, topraksı bir aromaya sahiptir. Sağlıklı sindirim ve bağışıklık sistemlerini desteklemenin yanı sıra cilt bakımı için idealdir.
Nane Yağı
Nane, zihinsel olarak canlandırıcıdır. Stresi yok etmek için yararlı olan bir aromaya sahiptir. Sık görülen kas ağrıları ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, bu yağ mentol içeriği nedeniyle vücut ısısını hızlı bir şekilde düşürebilir bu nedenle iyi seyreltilmelidir ve sadece vücudun küçük bölgelerinde kullanılmalıdır.
Gül Yağı
Gül yağı, stresi ve sinir gerginliğini hafifletmeye ve olumlu duyguları geliştirmeye yardımcı olan zarif, zengin bir çiçek kokusuna sahiptir. Cilt bakımı için mükemmeldir ancak özellikle olgun, kuru veya hassas ciltler için mükemmeldir. Değerli yağ olarak kabul edilir, çünkü az miktarda yağ üretmek için büyük miktarda gül yaprağı gerekir.
Biberiye Yağı
Biberiye yağının güçlü, taze, otsu bir aroması vardır. Beyindeki uyarıcı etkisi, uyanıklık, hafıza hatırlama ve zihinsel olarak keskin olmanın gerekli olduğu işler için iyidir. Ayrıca yorgun kasları yatıştırmaya yardımcı olur.
Sandal Ağacı Yağı
Sandal ağacı yağı egzotik, yumuşak, odunsu bir kokuya sahiptir. Akıl ve duygular üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Cilt bakımında, özellikle kuru ciltlerde çok faydalıdır. Antik çağlardan beri popüler olan bu sistem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmak için kullanılmış ve solunum sistemine faydalıdır.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının temizleyici ve canlandırıcı taze, baharatlı bir aroması vardır. Etkili bir ilk yardım yağı olmasının yanı sıra cilt bakımı için iyidir. Tırnak mantarına karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Ylang Ylang Yağı
Ylang ylang yağı, yoğun bir şekilde tatlı ve çiçeksi bir kokuya sahiptir. Stres ve endişe ve korkularını yok etmeye yardımcı olduğuna inanılan, çok sakinleştirici bir etkisi vardır ve melankoliye yardımcı olabilir. Sebum üzerinde hem yağlı hem de kuru cilt için iyi bir dengeleme etkisi olduğu düşünülmektedir.
Melez Lavanta Yağı Nedir?
Lavandin adı verilen melez lavanta yağı, lavandula angustifolia ve lavandula latifolia olmak üzere iki lavanta türü arasında doğal olarak oluşan bir melezdir. Lavandin, özellikle İngiliz lavantalarından 10 kat fazla esans yağı ürettiği için popülerdir.
Lavandin, bitkisel, kafur benzeri bir tonda, güçlü bir lavanta kokusuna sahiptir. Gücü ve popülaritesi nedeniyle, sık sık kullanılır.
Aromaterapi Yağları Nasıl Hazırlanır?
Aromaterapi yağını titizlikle hazırlamak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
Aşama 1
Kavanozlarınızı ve kapaklarınızı sterilize edin. Bunları yaklaşık 5 dakika boyunca kaynar suya koyun. Kavanozların ve kapakların soğumasını ve havayla temas ederek kurumasını bekleyin.
Aşama 2
Otlarınızı seçin. Otları ince ince doğrayın ve kavanoza alın. Otları kavanoza koymadan önce kıymak, bitkinin doğal yağlarının çoğunun esansiyel yağlara sızmasını sağlar. Kavanozu taze doğranmış bitkilerle doldurun ve sıkıştırın.
Aşama 3
71.1 santigrat dereceye ulaşana kadar küçük bir tencerede 1 bardak hafif zeytinyağı ısıtın. Kesin bir ısı seviyesi yakalamak için bir mutfak termometresi kullanın.
Aşama 4
Sıcak yağı, kavanozdaki taze otların üzerine dökün. Herhangi bir hava kabarcığı bırakmamak, yağı ve bitkileri hareket ettirmek için bıçak kullanın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu soğumaya bırakın.
Aşama 5
Kavanozun üzerine bir etiket yapıştırın ve yaptığınız yağın ismini yazın.
Aşama 6
Kavanozu en az 1 ay saklamak için serin ve karanlık bir yer seçin. Bitkilerden elde edilen yağlar, esansiyel yağlar yapmak için kavanozdaki yağ ile birleşir. Aromaterapi esansiyel yağları, ışığın kırılmasını önlemek için karanlıkta saklanmalıdır.
Aromaterapi Masajı Nedir?
Aromaterapi masajı, masaj yağı veya esansiyel yağlar içeren losyon kullanan İsveç masaj terapisidir. Aromaterapi masajı sırasında, bu esansiyel yağ moleküllerini içine çekiyor veya cildinize çekiyorsunuz. Beyin sinir sistemini etkilediği bilinen bir bölge olan limbik sistemi etkileyerek zihninizde ve vücudunuzda faydalı değişiklikleri sağladığı düşünülmektedir.
Aromaterapide kullanılan her uçucu yağın farklı özelliklere sahip olduğu söylenir. Örneğin, bir kısmı sakinleştirir ve diğerleri enerji verirken rahat hissetmenizi sağlar.
Aromaterapi masajını genellikle insanlar sıklıkla sırt ağrısı, boyun ve omuz kaslarındaki ağrılardan dolayı veya stresi azaltmak için yaptırırlar.
Aromaterapi Yağları Nereden Alınır?
Aromaterapi yağları doğal ürünler satan marketlerden, aktarlardan ve güvenilir internet sitelerinden satın alınabilir.
Aromaterapi Yağları Watsons
Otacı Rahatlatıcı Aromaterapi Masaj Yağı Watsons marketlerden alınabilir. Bunun dışında başka herhangi bir aromaterapi yağı burada satılmamaktadır.
Aromaterapi Yağları Fiyatları
Aromaterapi yağları piyasada, yağların kalitesine, miktarına ve markasına göre 20 TL ile 200 TL arasında değişiklik gösterir.