Amasya Gezilecek Yerler

03.08.2019
67
Amasya Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Amasya Gezilecek Yerler, Amasya şehri Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Amasya’nın yaklaşık 7500 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Tarihimiz boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Toplam 7 ilçesi bulunan bu şehrin, nüfusunun neredeyse yarısı merkez ilçede yaşamaktadır. Kalan kısım ise daha çok Suluova ve Merzifon ilçelerinde ikamet etmektedir. Turistik olarak ise gün geçtikçe değerini arttırmakta ve ziyaret sayısı giderek artmaktadır.

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebi ile Amasya’nın gezilecek yerleri de oldukça fazladır. Görülecek en güzel yerlerin çoğunluk kısmı il merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle Amasya’ya bir gün ayırmanız bile çoğu güzelliği görmenize sebep olacaktır. Tabii ki müzelerde ve tarihi eserlerde çokça vakit geçirmek istiyorsanız bugün sayısını arttırmanız gerekmektedir. İlçeleri de gezmek istiyorsanız ilçelerde de keşfedilmesi gereken pek çok tarihi eser bulunmaktadır. İşte; Amasya Gezilecek Yerler

Amasya Gezilecek Yerler

Aynalı Mağarası

Efsaneye göre kralın güzelce bir kızı vardır. Güzelliği o kadar derindir ki görenler kendinden geçer. Bu nedenle bu kız hep peçeler içerisinde gezerek güzel yüzünü kimselere göstermezmiş. Kral kızını evlendirmek ister ve dört bir yana haber yollar. Kızının peçesini açtığında güzelliği karşısında kim dayanır ve dik durursa ona kızını verecekmiş. Her bölgeden şehzadeler, vezir çocukları, dünyanın en zenginleri, bilginler, gençliğine gücüne güvenen herkes gelir. Amasya meydanınca bir yer kurulu ve günlerce kimse güzel kızın peçesini açmaya cesaret edemez. Bir gün çok fakir fakat yiğit bir genç şansını denemek ister. Gencin fakir olmasından dolayı herkes şaşırır. Fakir genç güzeller güzeli kızın peçesini açar. O anda herkesi korkutan bir elektriklenme, alev ve aydınlanma olur. İki genç kömür kesilir ve yan yana yere düşer.

İki genç kaya mezar içerisinde iki ayrı odaya gömülür. Genç kızın güzel yüzü gibi bu mezarlık da parlamaya başlar. Bir zaman sonra bu kaya mezarlığa Aynalı Mağarası denir. Siz de bu güzel hikayeye şahitlik etmek ve orayı görmek istiyorsanız Amasya’da bulunan bu mağarayı ziyaret etmelisiniz.

Aynalı Mağarası

Amasya Kalesi

Amasya Kalesi, şehrin merkezinde yer almaktadır. Merkezde yer alan Harşena Dağı’nın üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle Harşena Kalesi olarak da bilenler bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 700 metre, Yeşilırmak nehrinden ise 300 metre yükseklikle konuşlanan bu kale, Pontus Krali Mithridates tarafından yaptırılmıştır. Fakat bazı kaynaklarda farklı isimler de geçmektedir. Kumandan Karsan ya da Harsana’nın yaptırmış olduğu da diğer görüşler arasında yer almaktadır. Amasya şehri tarih boyunca çok fazla medeniyetin yaşam alanı olduğu için, Amasya kalesi de pek çok kez el değiştirmiştir. Her el değişim sırasında büyük hasar görmüş ve yeniden inşa edilmiş ya da onarılmıştır. Bu kale üç bölümden incelenmektedir. Bu bölümler; İçeri Şehir yani Hatuniye Mahallesi, Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale yani Harşena olarak birbirinden ayrılmaktadır. Kaleyi ziyaret edeceğiniz tarihler yaz ayına denk geliyor ise saat 09.00 ile 19.00 arasında ziyarette bulunabilirsiniz. Eğer kış döneminde kaleyi ziyaret edecekseniz saat 08.00 ile 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Kalenin giriş ücreti 5 TL olup, müzekartı olanlar için ücretsizdir.

Amasya Kalesi

Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer almaktadır. MÖ. 302 ve MÖ 26 yılları arasında Pontus krallığı yapmış olan kralların mezarları bulunmaktadır. Kalenin eteklerinde dikine kalker kayalar bulunmaktadır. Bu kayalar oyularak mezarlar oluşturulmuştur. Çeşitli araştırma kaynaklarında Yeşilırmak boyunca 21 adet mezarın olduğu yer almaktadır. Fakat yalnızca birkaç mezar günümüze kadar gelmiştir. Kızlar Sarayı bölümünde krallığın kurucusu olan Mitridat Ktistes’in mezarı bulunmaktadır. O mezarlığın yanında bitişik şekilde 2 mezar daha bulunmaktadır. Ortadaki mezar MÖ 266 – 256 yapılmış olan I. Mitridat’ın oğlı Aribarzan’ın mezarıdır. Diğer mezar ise II. Mitridat’ın kendisinin mezarıdır. Bir tane de Kral Farnakes için yaptırılan mezar bulunmaktadır ki bu Kral Kaya Mezarları’nda bulunan en büyük mezardır. MÖ 185 yılında yaptırılmıştır. Amasya’da Gezilecek Yerler en başında Kral Kaya Mezarları gelmelidir. Bunun en büyük sebebi ise, UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer alıyor olmasıdır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Kralkaya Mezarları

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Burası Amasya’da Yedi Kır Barajı etrafında yer almakta olup, oldukça turist çekmektedir. 817 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. 1989 senesinde Sit Alanı olan Kuş Cenneti, Türkiye’nin en önemli kuş alanlarının elli yedincisidir. 16 familyaya ait 34’den fazla kuş türünü Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nde barınmaktadır. Aynı zamanda baraj gölü etrafında yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Balık üretim tesisi de bulunması sebebi ile olta alarak burada balık tutabilir ve mangal yapabilirsiniz.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Alçak Köprü

Roma döneminden kalma olan Alçak Köprü, Amasya Kalesi ve Yeşilırmak’ı birbirine bağlamak için inşa edilmiştir. Yeşilırmak suyunun zaman içerisinde yükselmesi sonucunda köprünün ayakları sular altında kalmıştır. Dört yüksek kemeri bulunan köprü, kesme taşlar ile örülmüştür. Ayaklarının sular altında kalmış olması sebebi ile halk arasında Alçak Köprü denmiş ve ismi öyle kalmıştır. 1865 yılında bu köprünün üzerine on bir ayaklı bir köprü daha kurulmuştur. Fakat 1881 senesinde su taşkını yaşanmış ve yeni kurulan bu on bir ayaklı köprü yıkılmıştır. Murasarrıf Atıf Bey kilise taşlarıyla bir kez daha köprünün üzerine köprü inşa etmiştir. 1965 senesinde daha da sağlamlaştırılan bu köprü ise hala durmaktadır.

Alçak Köprü

Borabay Gölü Tabiat Parkı

Amasya şehrinin görülmesi gereken güzelliklerinden bir tanesi de Borabay gölüdür. Burada yalnızca günübirlik piknik yapabileceğiniz gibi kamp kurarak konaklama da yapabilirsiniz. Bu göl denizden 1050 metre yükseklikte bulunmaktadır. Doğal set gölü olan bu göl, akarsuyun bazı sebepler ile tıkanması sonucunda oluşmuştur. Zümrüt yeşili renge sahiptir ki gördüğünüzde bu renge bayılacaksınız. Göl Çevresi Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Ağaçların suya yansıması hem mükemmel bir manzara ortaya çıkarırken hem de halk tarafından buraya aynalı göl de denmesinin sebebi olmuştur. 255.36 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkının içerisinde bin bir çeşit bitki örtüsü, yaban hayatı, doğal orman bulunmaktadır. Alabalık, sazan, yayın ve kızılkanat balıkları bu gölde yaşamaktadır.

Borabay Gölü Tabiat Parkı’nı ziyaret için en uygun zaman bahar aylarıdır. Fakat kış aylarında çok güzel bir manzaraya sahip olması sebebi ile bu aylarda da ziyaret edilebilir. Yaz aylarında hafta sonları piknik sebebi ile çok kalabalık olmaktadır. Göl ve Tabiat Parkı’na giriş ücreti 9 TL’dir. Fakat bu ücret yalnızca hafta sonları alınmaktadır.

Borabay Gölü Tabiat Parkı

Hazeranlar Konağı

Hazeranları Konağı Amasya’nın Merkezinde yer almaktadır. Hatuniye Mahallesi içerisindedir. 1865 yılında Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmıştır. Hasan Talat Efendi, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarıdır. Burada uzun yıllar Hazeran Hanım yaşamıştır. Konağın ismi de buradan gelmektedir. Konak 2 katlı ahşap bir binadır. Haremlik ve selamlık olarak iki bölümde incelenmektedir.

Gişeden hemen girdikten sonra sağda ahşap merdivenler göreceksiniz. Bu merdivenleri çıktığınızda selamlık kısmına ulaşırsınız. Selamlık bölümünde oturma odası, anı odası ve baş oda bulunmaktadır. Bu odaları gezdikten sonra ise üst kata haremlik bölüme geçebilirsiniz. Burada, mabeyn odası, orta sofa, mabeyn yaka odası, hizmetçi odası, çeyiz odası ve eyzanlar vardır. Haremlik bölümü alt katta da bulunmaktadır. Alt katta ise, mabeyn oturma odası ve yatak odası, güney eyvanı, oturma yemek odası, doğu eyvanı ve mutfak bulunmaktadır. Ayrıca Devlet Güzel Sanatlar Galeri bulunmaktadır. Burada sergilenen eserlere göz gezdirebilir, ardından da Yeşilırmak kenarında bulunan bahçesine inerek dinlenebilirsiniz.

Hazeranlar Konağı

Gökmedrese Camii

Gökmedrese Camii, 1267 yılında inşa edilmiştir. Dönemin Amasya valisi Seyfettin Torumtay tarafından yaptırılmıştır. Amasya’nın Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde yer almaktadır. Turkuaz renkli çiniler ile süslenmiştir. Yapımında moloz taş, kaba yonu ve düzgün kesme taşlar kullanılmıştır.

Gökmedrese Camii

Bayezid Külliyesi

Sultan II. Bayezid adına yaptırılan bu külliye, 1485 – 1486 yılları arasında yaptırılmıştır. Külliye içerisinde cami, medrese, türbe, şadırvan ve çeşme bulunmaktadır. Camisi 5 adet kubbeye sahiptir. Külliyenin doğu tarafından minare bulunmaktadır. Minare renkli taşlardan ve yivli olarak inşa edilmiştir. Batı kısmında da minare vardır ve bu minare de palmetler ile süslüdür. Külliyede yer alan medrese U planlı, imaret ve konuk evi ise L planlıdır. Külliyenin her iki minaresinin yanında da çınar ağacı bulunmakta ve bu ağaçların külliye ile aynı yaşta oldukları tahmin edilmektedir. Amasya Gezilecek Yerler arasında en görkemli yapıtlardan biri olan bu külliyeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bayezid Külliyesi

Yalı Boyu Evleri

Yalı Boyu evleri bir diğer adı ile Amasya evleridir. Amasya’nın kendine özgü mimarisini görebileceğiniz bu evler, Anadolu’da Neolitik dönemden günümüze kadar gelmiştir. Amasya’nın çeşitli yerlerinde bu evlerden görmek mümkündür. Yeşilırmak sahil şeridince evler devam etmektedir. 19. Yüzyıla ait evler de bulunmaktadır. 19. Yüzyıldan daha eski evler bulunmamaktadır. Bunun sebebi, Amasya’nın deprem bölgesi olması, evlerin ahşap olması ve çıkan yangınlarda yok olmalarıdır. Şu anda mevcut olan evler hımış ve bağdadi teknikleri ile yapılmıştır. Genel olarak evler yan yana ve birbirine bitişik konumdadır. Evlerin üzerleri kerpiç dolgulu, kırma veya beşik çatısının üzeri kiremitli örtülüdür. Evlerin büyük bir çoğunluğunun avlusu ve bahçesi bulunmaktadır.

Amasya Arkeoloji Müzesi

II. Bayezid Külliyesinin içerisinde yer alan Arkeoloji müzesi daha sonra Gökmedrese camiisine taşınmıştır. Bu taşınma işlemi 1962 yılında gerçekleşmiştir. 1980 yılında ise bugün ki binasına taşınmıştır. 1980 yılından itibaren de ziyaretçilere açık halde bulunmaktadır. Çok fazla medeniyete sahip olan Amasya’nın müzesinde de çok fazla medeniyete ait eserler yer almaktadır. Çoğunlukla sikkeler, mühürler ve topraktan yapılan amforaları bu müze içerisinde görmeniz mümkündür. Aynı zamanda sancaklar, lahitler ve çeşitli gömüler de yine müze içerisinde sergilenmektedir.

Amasya Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir. Fakat müze kartı olanlar ücretsiz olarak giriş yapabilirler. Giriş saatleri yaz dönemi ve kış döneminde farklılık göstermektedir. Yaz döneminde 08.30 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında haftanın her günü ziyarette bulunabilirsiniz.

Amasya’ya kara ulaşımı ile çok rahat şekilde ulaşabilirsiniz. Hava yolu ve demir yolu ile gelmek istiyorsanız ikisi ile de ulaşmak mümkündür. Komşu illeri; Samsun, Tokat ve Çorum’dur. Yolların çok büyük bir çoğunluğu asfalt ve düzgündür. Otobüs ile gelmek isteyenler ülkemizin neredeyse her yerinden otobüs bileti bulabilirler. Hava yolu kullanmak isteyenler ise Amasya’nın Merzifon ilçesinde hava limanı bulunmaktadır. Çeşitli yerlerden uçak seferleri bulunmaktadır. Demir yolu kullanmak isteyenler ise Sivas – Samsun demir yolu hattını kullanarak Amasya’ya ulaşabilirler.

Amasya Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Sinop Gezilecek Yerler ve Giresun Gezilecek Yerler yazımıza bakmayı unutmayınız.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.