Giresun Gezilecek Yerler

03.08.2019
163
Giresun Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Giresun Gezilecek Yerler, Giresun ili, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Yeşil ter tonunu barındıran Giresun, diğer Karadeniz Bölgesi illeri gibi yılın her mevsimi yağış almaktadır. Giresun’un 16 adet ilçesi bulunmaktadır. 122 kilometre uzunluğundaki sahil bağlantı yolu ile Karadeniz’e bağlanmaktadır. Doğusunda Trabzon ve Gümüşhane yer almaktadır. Güney tarafından ise Sivas ve Erzincan bulunmaktadır. Batı tarafında da Ordu ile komşu konumdadır. Bir yarımada üzerine kurulu olan bu şehir Aksu ve Batlama vadileri arasında kalmaktadır. Giresun’un hemen karşısında ise Karadeniz’de tek yaşam alanı bulunan ada olan Giresun Adası bulunmaktadır.

Giresun denildiğinde akla her ne kadar Giresun fındığı gelse de kiraz meyvesi de burada yetişmektedir. Giresun’un bilinen ilk yerleşik hayatını Gaşkalar yaşamıştır. MÖ. 2000’li yıllarda yerleşmişlerdir. Giresun tarihi boyunca pek çok uygarlığın himayesi altına girmiştir. Bunlar; Pers İmparatorluğu, Büyük İskender İmparatorluğu, Kapadokya Krallığı, Pontuslar, Roma İmparatorluğu şeklinde sıralanabilir. Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında iken kiraz buradan dünyaya yayılmıştır. General Lucullus, kiraz fidanlarını sefer sırasında yanında götürmüş ve dünyaya yayılmasına ön ayak olmuştur. 1200’lü yıllarda Giresun, Trabzon Rum İmparatorluğu, Selçuklu devleti ve Moğol Devleti himayesine altına da girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise bir liman şehri olmuş ve gelişmeye başlamıştır. İlk önceleri Trabzon’a bağlı olsa da 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile il olmuştur. İşte; Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Gezilecek Yerler

Görele – Sis Dağı

Görele, Sis Dağı Giresun için oldukça önemli bir turistik alandır. Trabzon, Giresun il sınırında yer almaktadır. Karadeniz’i ziyaret eden her yerli ve yabancı turist mutlaka bu yaylaya uğramaktadır. Özellikle Temmuz ayında meydana gelen şenliklerde adeta ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu etkinlikler temmuz ayının 3. Cumartesi günü kutlanmaktadır. Sis Dağı Yaylası C statüsünde Milli Park olarak ilan edilmiş bir bölgedir. Buraya geldiğinizde Karadeniz’in en doğa güzelliklerinden olan bu yaylada pek çok keşif yaparak huzur bulabilirsiniz.

Giresun Gezilecek Yerler
Görele – Sis Dağı

Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası, Giresun ilinin Dereli ilçesinde yer almaktadır. 1750 metre yüksekliktedir. Adını içerisinde yer aldığı Kümbet Köyünden almıştır. Bu yayla da hem kümbet köyünden hem de Uzundere köyünden gelen halk kısa dönem için geçici yerleşim kurmaktadır. Gerek temiz havası, gerekse mimari yapıları ile Giresun’un en önemli turistik yerlerinden biri olmaya başaran bu yayla özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır.

Kümbet Yaylası

Paşakonağı Yaylası

Paşakonağı yaylası, Giresun ilinin Bulancak ilçesinde yer almaktadır. Kovanlık beldesine bağlı olan bu yayla, 1450 metre yüksekliktedir. Burada temiz hava ile dinlenmenin yanı sıra çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Mor, beyaz ve sarı renkli açalyaların bulunduğu vadilerin ve şelalenin olması turistler için cezbedici olmuş ve çok sayıda turist ziyaret etmeye başlamıştır. Burada konaklanabilecek bir tesis de bulunmaktadır. Ayrıca çadır ile kamp yapmaktan zevk alıyorsanız bu yayla da kamp da yapabilirsiniz.

Yaylada görülmesi gereken mutlaka birkaç yer bulunmaktadır. Bunlar; Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı olarak sıralanabilir. Bu yaylaya ulaşabilmek için merkezden Pazarsuyu – Kovanlık istikametinde ilerlemeniz gerekmektedir. Yaklaşık 45 dakikalık bir yoldan sonra merkezden Paşakonağı yaylasına ulaşabilirsiniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Paşakonağı Yaylası

Gölyanı Yaylası

Giresun’da Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Gölyanı Yaylası, Trabzon’un Uzungöl’üne rakip olarak gösterilmektedir. Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı olan bu yayla, Üçtepe beldesinde yer almaktadır. Fakat burası çoğu insan tarafından bilinmemekte ve turizme kazandırmak için büyük çaba sarf edilmektedir. Çoğu kimse tarafından bilinmemesi ayrıca gürültüden uzak huzur verici olması anlamına da gelmektedir. Bu nedenle turistik yerlerin başında gelmeye başlamadan burayı ziyaret ederek, keşfetmenizi öneriyoruz.

Gölyanı Yaylası

Giresun Adası

Giresun Adası, kıyıdan 1 mil kadar açıkta bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde içerisinde yaşam alanı olan tek ada bu adadır. Bu nedenle oldukça önemlidir. Eski zamanlarda bu adaya, Aretias, Areos Nesos ve Arionesos gibi isimler verilmiştir. Ada yaklaşık 40 bin metre karelik bir alana sahiptir. Rivayete göre Herkül, Altın Post seferi sırasında bu adaya uğramıştır. Amazonlar yani kadın savaşçılarda yine bir rivayete göre bu adayı üs olarak kullanmıştır. Bu adada saray ve manastır kalıntılarına rastlanılmaktadır. Yazın adaya geldiğinizde çay bahçesi, büfe, çadır alanları, piknik alanları bulabilirsiniz. Dilerseniz bu adada kamp yapabilirsiniz. Ayrıca 20 Mayıs tarihinde Aksu Şenlikleri olmakta ve kayıklar ile adanın çevresinde dolaşılmaktadır.

Giresun Adası

Giresun Kalesi

Giresun Kalesi I. Pharnakes tarafından MÖ. 2. Yüzyılda yaptırılmıştır. Kenti iki ayrı bölmeye ayıran tepenin üzerinde inşa edilmiştir. İki bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi, iç kale; ikincisi ise, dış kaledir. Kale duvarları güneyden başlayarak kuzeye kadar kentin neredeyse her tarafını kaplayacak şekilde yaptırılmıştır. Fakat günümüzde kale duvarlarının çoğunluk kısmı yıkılmıştır. Kale içerisinde mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaraların o zamanlar sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Ayrıca İç kale bölümünde saray kalıntıları bulunmaktadır. Kale surlarının Roma döneminde onarımdan geçtiği düşünülmektedir. Günümüzde ise Giresun Kalesi genel olarak piknik ya da günübirlik gezme amaçlı kullanılmakta olsa da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılma çalışmaları yapılmaktadır.

Giresun Kalesi

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi, isminden de anlaşılacağı üzere Giresun’un Tirebolu ilçesinde yer almaktadır. Saint – Jean ismi ile de bilinmektedir. Bu kale deniz içerisindeki bir yarımadanın üzerine inşa edilmiştir. Yapısı yarımadanın doğasını bozmamıştır. Güney tarafından dik bir merdiveni tırmanarak kaleye ulaşmak mümkündür. Kalenin malzemesi, moloz taştır. Kalenin içerisinde mescit kalıntısı ve küçük de bir şapel bulunmaktadır. Buna Meryemana Kilisesi denilmektedir. Kalenin surları halen sağlam şekilde durmaktadır. Tirebolu Kalesi çeşitli onarım ve restorasyon çalışmalarından geçmiş olsa da Giresun şehrinin en dikkat çekici tarihi eserlerinden bir tanesidir.

Tirebolu Kalesi

Seyyid Vakkas Türbesi

Seyyid Vakkas, Fatih Sultan Mehmet’in uç beylerinden bir tanesidir. Giresun’da savaşırken şehir düşmüş ve buraya gömülmüştür. 1888 yılında Rizeli Mehmet Ali Bey, o dönemlerde ahşaptan olan ziyaret yerini, Osmanlı mimarisi örnekleri gibi kümbet olarak yeniden inşa etmiştir. Bu türbe sekizgen gövdelidir. Kubbeli bir yapıya sahiptir. Türbenin çizim projelerine ulaşmak isterseniz, arşiv kayıtları halen durmaktadır. Seyyid Vakkas Türbesi, Giresun ilinin merkezindedir. Yalnızca yerli ve yabancı turistler tarafından değil, yerel halk tarafından da çok sık ziyaret edilmektedir.

Seyyid Vakkas Türbesi

Giresun Müzesi (Gogora Müzesi)

Giresun Müzesi Gogora müzesi olarak da bilinmekte olup, 18. Yüzyıldan kalma bir tarihi eserdir. O dönemlerde Ortodoks Kilisesi olarak yaptırılmıştır. 1923 yılında kadar kilise olarak kullanılmaya devam eden bu yapı, 1923 yılından 1948 yılına kadar boş kalmıştır. 1948 yılından 1967 yılına kadar ise cezaevi olarak kullanılmıştır. 1967 yılından 1982 yılına kadar tekrar boş kalmıştır. 1982 yılında restore çalışmaları başlamış olup, 1988 yılında da müze olarak turizme açılmıştır. Bu müzede geçmiş uygarlıklardan çok fazla kalıntı bulmak mümkündür. Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserde söz konusu müzede sergilenmektedir.

Müzenin dış mimarisi de oldukça dikkat çekicidir. Dışarıdan dikdörtgen şeklinde görünen bu bina, içeriden bazilika ve kubbeli haç planının karışımı olarak görünmektedir. 1999 yılı içerisinde müzeye Kuvay-ı Milliye şehitlerimiz adına fotoğraf, sergi salonu açılmıştır.

Giresun Müzesi (Gogora Müzesi)

Kuzalan Şelalesi, Mavigöl

Kuzulan Şelalesi ve Mavi Göl Tabiat Parkı Giresun il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Dereli ilçesine ise, 13 kilometre uzaklıktadır. Alancık Köyü’nün Kuzulan Mahallesinde bulunan bu şelale, 1800 metre yüksekliktedir. 482 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Burası sıradan bir şelale olmamak ile birlikte pek çok mağara, anıt ağaç, tarihi değirmeni de içerisinde barındırmaktadır. Bitki türü olarak oldukça tür bulunmaktadır. 129 bitki türünün yanı sıra 105 adet de kuş türü vardır. Bu kuş türleri 36 farklı familyaya aittir. Doğal güzelliklerin bu denli tadına varışken bir de burada tarihi eserler de göreceksiniz. Manastırlar, kaleler, köprülerde burada bulunmaktadır. Mavi Göl de ise sodalı su akmaktadır. Bazı aylarda bu göl turkuaz rengini alır. 3 adet göl bulunan bu alan aynı zamanda bir Tabiat Parkı’dır.

Kuzalan Şelalesi, Mavigöl

Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi, Giresun iline bağlı Tirebolu ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. Yüksek bir kayalık üzerinde inşa edilmiştir. Geçmiş yıllarda Karadeniz düşman işgalinden buradaki gözetleme noktası kullanılarak korunmaktaydı. Bu kale Giresun-Gümüşhane yolunun üzerinde yer alan Harşit Vadisi’ni tam olarak görebilen bir tepe noktadır.

Bedrama kalesi doğal bir kaledir. Yalnızca Cenevizliler zamanında üzerine bazı yapılandırmalar gerçekleşmiştir. Günümüze kadar etrafındaki surlardan çok azı gelmiştir. Türkler’e Kürtün Çepni Beyi Melik Ahmet Bey tarafından kazandırılmıştır.

Bedrama Kalesi

Karagöl Dağları ve Karagöl Yaylası

Karagöl dağları, Giresun’un ikinci en yüksek dağıdır. İçerisinde çok sayıda oba bulunmaktadır. Bu bölge Ordu iline biraz daha yakındır. Karagöl dağlarının alt kısmında Aygır Gölü bulunmaktadır ki bu göl bir buzul gölüdür. Ayrıca Bağırsak Gölü adı verilen bir göl daha bu alanda bulunmaktadır. Karagöl Dağları trakking sporu için oldukça elverişlidir. Bu nedenle yaz ayları içerisinde bu dağları ziyaret ederek, tabii ki bir rehber eşliğinde trakking yapmanızı öneriyoruz.

Giresun Karadeniz bölgesinin görülmesi gereken yerlerini barındırması açısından, turistik açıdan da kültürel açıdan da büyük öneme sahiptir. Giresun Gezilecek Yerler hakkında bilgi verdikten sonra Giresun hakkında birkaç detaya daha değinmek doğru olacaktır. Giresun’da ilginç bir durum vardır ki o da Kuşköy’dür. Kuşköy, Görele ilçesinde yer almaktadır. Bu yöreyi ilginç yapan olay ise yöredekilerin ıslık dili bilmesidir. Evlerin birbirinden çok uzak olması sebebi ile kendilerine özgü bir ıslık dili oluşturmuşlardır. Bu özellik günümüzde de halen devam etmektedir. Merak ediyor iseniz Küşköy’ü ziyaret edebilir ve şahit olabilirsiniz. Giresun Karadeniz Sahil Yolu D010 üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle Giresun’a kara yolu ile ulaşmak oldukça basittir. Hava yolu ulaşımını tercih edecek iseniz, Ordu – Giresun Havalimanını tercih edebilirler.

Karagöl Dağları ve Karagöl Yaylası

Bu hava limanı Ordu – Giresun arasında deniz doldurularak yapılmıştır. Kendi aracınız ile gitmeyecekseniz ülkemizin dört bir yanından Giresun’a otobüs seferleri de düzenlenmektedir. Ayrıca tüm Karadeniz’i gezmek amaçlı yola çıkmak istiyorsanız da bir tur şirketi ile anlaşabilirsiniz. Böylece Karadeniz Bölgesi’ndeki gezilecek görülecek yerleri en ince ayrıntılı ise görmüş ve inceleme fırsatı yakalamış olursanız. Kendiniz gezmek istiyor iseniz de bu yazımız yardımı ile Giresun’un en güzel yerlerini görebilirsiniz.

Giresun Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Türkiye’de gezilecek yerler hakkında bilgi için yazılarımıza göz atmanızı öneririm.

Amasya Gezilecek Yerler hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.