Aloe vera bakımı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
Aloe vera bakımı nasıl yapılır? Aloe vera yeni keşfedilmedi. Tıbbi özellikleri ve faydaları sebebi ile binlerce yıldır biliniyor ve eski yazıtlarda çokça karşımıza çıkıyor. Ortadoğu ve Afrika eski medeniyetlerini incelediğinizde Aloe vera bakımı ile ilgili yüzlerce belgeye ulaşabilirsiniz.
Eski Mısır’da mumyalar hazırlanırken birçok bileşenin yanı sıra Aloe vera kullanıldığını biliyoruz. Hipokrat birçok kitabında Aloe vera bitkisinin yenileyici, dezenfektan ve yanma önleyici özellikleri üzerinde duruyor. Bir yunanlı doktor olan Dioscorides yaraları iyileştirme özellikleri üzerinde çalıştı. Ve Aloe veranın yanma, kaşıntı, cilt iltihabına karşı koruma ve rahatlama sağladığını fark etti.
Aloe Vera Bakımı
Aloe veranın kullanımı ortaçağ ve Rönesans döneminde arttı. Aloe vera hakkında onlarca formül var. Saç, cilt için kullanıldığı gibi iç hastalıklar da alternatif tıp olarak kullanılabiliyor. Aloe vera bakımı İçin Aloe vera suyu, Aloe vera jeli ya da farklı içerikler ile karıştırılarak uygulanan onlarca farklı krem, şampuan, maske, serum vb bulabilirsiniz.
Aloe vera evimde yetiştirebilir miyim?
Elbette, güneşli bir yerde yaşıyorsanız balkonunuzda, bahçenizde ya da evinizin güneş alan bir kısmında Aloe vera bitkisi yetiştirmeniz mümkündür. Aloe vera iyi toprak sever; organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda rahatça yetişme imkânı bulur. Ortam sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır.
Haftada 1 sulamak yeterlidir ancak sıcak yaz günlerinde haftada iki defa sulamalısınız.
Aloe vera bakımın faydaları nelerdir?
Eğer Aloe verayı sıvı olarak tüketirseniz, doğrudan hücrelerinize fayda sağlayabilir. Detoks etkisi ile karaciğer, böbrekler ve lenfatik sistem üzerinde etkisi vardır. Bağışıklık sistemini harekete geçirir vücudun savunmasını harekete geçirir. Ve aynı zamanda eklemler ve kemik sisteminiz üzerinde olumlu etkileri vardır. Sindirim sisteminizde iltihap önleyici etkiye sahiptir. Ph dengenizi yeniden oluşturmanıza yardımcı olur.
Aloe Vera İçeriğinde;
Vitaminler,
Amino asitler,
Mineraller,
- Aloe verada, antioksidan vitamin A, C ve E,B12, folik asit bulunur.
- Aliiaz, alkalin fosfataz, amilaz, bradykinaz, karboksipeptidaz, katalaz, selüloz, lipaz ve peroksidaz dâhil olmak üzere sekiz enzim içerir.
- Aloe vera’da kalsiyum, bakır, selenyum, krom, manganez, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko benzeri mineraller var.
- Kolesterol, kampesterol, beta-sitosterol ve lupeol dâhil olmak üzere dört yağ asidi mevcuttur, bunların tümü anti-enflamatuar sonuçlar sağlar.
- Oksitler ve gibberellinler denilen hormonlar mevcuttur; Yaraları iyileştirmede ve antiinflamatuvar özelliklerde yardımcı olurlar.
Hassas ciltler, Aloe vera özlü bir yıkama jeli ile yüzlerini yıkayarak ardından Aloe vera bir jel ya da krem ile ciltlerini nemlendirebilirler. Özellikle bazı deri hastalıklarında meydana gelen yanmaları engeller. Ayrıca kabızlık gibi problemleri tıpkı avokado gibi geçirir.
Aloe Vera Bakımı Vücut Bakımına Faydaları
Aloe veranın sayısız faydasına aşağıda yer vereceğiz ancak günümüzde çağın hastalığı olan kanser üzerindeki etkisi en önemli özelliklerinden biridir. Antiviral ve anti enflamatuar anti kanser özelliklerine sahip bir şeker olan acemannan içerir. Makrofajların, kanser hücrelerini yok eden beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır.
Aloe vera doğal bir peling hazırlayabilirsiniz. Biraz zeytinyağı, şeker ya da tuz ile karıştırarak iki haftada bir doğal kese yöntemi ile ölü derilerinizden kurtulabilirsiniz.
Güneş banyosu sonrasında yatıştırıcı ve nemlendirici etkiye sahip Aloe vera jeli kullanabilirsiniz.
Elleriniz çok fazla çatlıyorsa akşam ellerinize maske olarak sürerek Aloe vera bakım yapabilirsiniz. Üstüne pamuk eldiven giyebilirsiniz.
Biraz Hindistan cevizi yağı birazda saf Aloe vera ile vücudunuza nefis bir bakım sağlamış olursunuz.
Böcek ısırıkları, kaşıntı, traş, epilasyon sonrası için kurtarıcıdır.
Yara izleri ya da lekeler üzerinde düzenli kullanımda faydalıdır.
Masaj yağları ile karıştırılarak kullanıldığında kas ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
Ayaklarınız gün sonunda bitkin mi? Lavanta esanslı bir Aloe vera bakım kürüne ne dersiniz?
Nane yağı ile Aloe verayı karıştırdığınızda baş ağrılarınız için harika bir karışım oluşturmuş olursunuz. Dairesel hareketler ile şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
Aloe Vera Bakımı Saç Bakımına Faydaları
Aloe vera bakım saçınızı parlatır ve saç derinizi korur. Olağanüstü bir balzamdır.
- Kepek sorunu için kurtarıcıdır. Kaşınan ve döküntü olan yere kantaron yağı ile karıştırarak ya da tek başına uygulayabilirsiniz.
- Saç jölesi olarak kullanmaya ne dersiniz?
- Kabaran saçlarınız için biraz coconat yağı ile Aloe vera ile şekil vermek kolaydır.
Aloe Vera Bakımı ve Ağız Sağlığına Faydaları
Aloe vera doğal anti bakteriyeldir. Ağız hijyenini korumak için harika bir bitkidir. Plak oluşmasını önler.
- Diş etleri için mucizevîdir. Ağız içi yaraları üzerinde iyileştirici özelliğine sahiptir. Ağız kokusundan sizleri kurtarır.
- Doğal diş macunu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kekik ile birleştirerek macun yaparsanız diş eti çekilmeleriniz son bulur.
Aloe Vera Bakımı ve Cilt Bakımına Faydaları
Aloe vera nemlendirici ve yumuşatıcı etkiye sahiptir. Güzellik endüstrisinde çokça kullanılır.
- Yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz. Sonrasında yıkamanıza bile gerek yoktur. Ama yıkamak isterseniz ılık su ile yıkayabilirsiniz.
- Aloe vera jeli kreminiz ile karıştırarak kremin etkisini artırabilirsiniz.
- İnce çizgileriniz için direk saf Aloe vera jeli göz kenarınıza uygulayabilirsiniz.
- Sivilcelerinizi kurutmak için sabah akşam kullanmanızı öneririz.
Aloe Veranın Az Bilinen Özelliği, Havayı Temizler
Aloe veranın onlarca avantajlı yönü var. Ancak çok az bilinen bir diğer özelliği bulunduğu iç mekânda zararlı maddeleri emer ve bünyesinde yok eder.
Aloe Vera Bakım ve Cilt Maskeleri
Aloe vera ile bakım tüm cilt tipleri için uygundur. Olduğu gibi cildinize uygulayabilir, kremlerinize katabilir ya da etkisini artırmak için maske hazırlayabilirsiniz.
Yoğurt, taze salatalık ve Aloe vera Maskesi
Kuru bir cildiniz varsa ya da artık belli bir yaş grubundasınız ve kolejen üretiminiz azaldı mı? Bu maske tam size göre;
- 4 yemek kaşığı saf Aloe vera jeli
- 2 çorba kaşığı doğal yoğurt
- 6 yemek kaşığı taze salatalık suyu
Tüm malzemeleri plastik olmayan bir kapta karıştırın. Ve yüzünüze sürün 15-20 dakika sonra önce ılık sonra buz gibi soğuk su ile yıkayın.
Yumurta, Bal, Arpa ve Aloe Vera Maskesi
Özellikle yağlı ciltler için önereceğimiz bir maskedir. Sivilce ya da akneli ciltler içinde kullanılabilir.
- 1 Aloe vera yaprağı jeli
- 1 Yumurta
- 1 Tatlı kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı arpa unu
Maske biraz sıvı hale gelene kadar karıştırın. Yüzünüze bir fırça yardımı ile uygulayın. Maske kuruduğunda ılık su ile durulayın.
Salatalık suyu, E vitamini yağı ve Aloe vera Maskesi
Yaşlı ciltler için botoks etkili maske soruyorsanız aşağıdaki tarife göz atın!
- 1 salatalık suyu
- 1 Aloe vera yaprağının jeli
- 3 damla E vitamini yağı
Cildinizi iyice yıkayın, öncelikle Aloe vera ve salatalık suyunu karıştırarak yüzünüze sürün, 10 dakikanın ardından yıkayın ve E vitaminini cildinize küçük vuruşlar ile yedirin.
Aloe vera bakımı düzenli uygulandığında cildinizde mucizeler yaratabilir. Lekelerinizin görünümünü azaltmak için ise Aloe verayı c vitamini ile kullanabilirsiniz. Ancak bu maske gece yapılır ve kesinlikle güneşe çıkılmaz…
Aloe vera bakımı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? adlı yazımızı beğendiyseniz Herbalife Cilt Bakımı Ürünleri adlı yazımızı da incelemenizi öneririz.