Adana’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler

12.04.2021
73
Adana’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Şehri ikiye bölen Seyhan Nehri ile göz kamaştıran Adana’da hafta sonu gezilecek yerler önerilerimize göz atmadan seyahat rotanızı belirlememelisiniz. Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olan Adana, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve pek çok doğal ve tarihi güzelliği bir arada bulunduran şehirlerimizdendir. Son yıllarda bir hayli hareket gösteren gastronomi turizmi ile de ön plana çıkan Adana, sahip olduğu doğal güzellikleriyle hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyen kişiler için farklı bir cazibe adresidir.

Akdeniz kültürü ve doğu kültürünün tüm belirgin özelliklerini bulabileceğiniz Adana gezisinde bol bol yöreye özgü lezzetleri tadabilir ve Adana mutfağının kendine has güzellikleriyle de tanışabilirsiniz. İki gün içerisinde Adananın tüm güzelliklerini görmeniz mümkün olmasa dahi sizler için hazırladığımız Adana’da hafta sonu gezilecek yerler yazımızın size yardımcı olacağı umuduyla tek tek rotamızdaki merkezleri tanıyalım.

Taş Köprü
Taş Köprü

Taş Köprü

Adana gezisinde yer vereceğiniz adreslerden ilki olan Taş köprü, dünyada kullanılmakta olan en eski köprü olma özelliğini taşıyor. 2000 yılına kadar araç trafiğine açık olan ve bir diğer adı Justinianus olan tarihi köprünün yapıldığı tarih net olarak bilinmiyor olsa da 4. yüzyılda inşa edildiği yönünde görüşler bulunmaktadır. Romalılar dönemine ait olan Taş Köprü hakkında kesin olan bilgi ise, Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte olan Grekçe dilindeki kitabede yazdığı üzere dönemin ünlü mimarı Auxentios tarafından yapılmış olduğudur.

Seyhan nehri üzerinde kurulu olan Taş Köprü, Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağladığı gibi, aynı zamanda şehri iki bölüme ayırmaktadır. 310 metre uzunluğunda olan tarihi Taş Köprünün üzerindeki detaylar dikkat çekicidir; ay yıldızlı bayrak kabartmaları ve aslan kabartmaları köprünün yüzyıllar içinde pek çok kez tadilattan geçtiğini göstermektedir. Taş Köprüde 21 adet kanal gözü, 5 tahliye kemeri ve 14 kemer bulunmaktadır. Adana’da mutlaka görülmesi gereken bir yer olan köprü, yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir yapıdır.

Adana Ulu Camii ( Ramazanoğulları Camii)
Adana Ulu Camii ( Ramazanoğulları Camii)

Adana Ulu Camii ( Ramazanoğulları Camii)

Hafta sonu adana gezisi listenizi hazırlarken unutmamanız gereken en önemli cazibe noktalarından bir diğeri, önceleri Ramazanoğulları Camii olup sonradan isim değişikliği yapılan Ulu Camidir. Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan bu yıllara meydan okuyan cami; Osmanlı mimarisinin en parlak dönemlerini yaşadığı 16. yüzyıl eserlerinden biri olup, Selçuklu ve Memluk izlerini yansıtmaktadır. Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509 yılında inşası başlatılan Ulu Camii, Halil beyin ömrü vefa etmeyince oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından kaldığı yerden devam ettirilip ancak 1541 yılında tamamlanmıştır. İbadete açık olan Adana Ulu Cami, şehrin en sık ziyaret edilen noktalarından biri durumundadır.

Adana Merkez Park

Türkiye’nin en büyük parkı olan Adana Merkez Park, 2004 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 33 hektar arazi üzerine kurulmuştur. Adana halkının ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin özellikle hafta sonu tatilini değerlendirmek için tercih ettiği park, adeta bir botanik bahçesi görünümüne sahiptir. 400 bini aşkın bitkinin yer aldığı Merkez Parkta 67 ayrı çeşit bitki ve 40 çeşit ağaç bulunmaktadır. Rahat bir nefes almak, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafa dinlemek için ideal bir adres olan park Seyhan ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Bebekli Kilise ( Aziz Pavlus Kilisesi)
Bebekli Kilise ( Aziz Pavlus Kilisesi)

Bebekli Kilise ( Aziz Pavlus Kilisesi)

Adana’da hafta sonu gezilecek yerlerin içinde mutlaka yer alması gereken Aziz Pavlus Kilisesi, Tepedağ ilçesinde yer almaktadır. İlk kurulduğu yıllarda Ermeni Cemaati için hizmet veren kilise, İtalyanlar tarafından 1800’lü yılların sonunda inşa edilmiştir. Kilise’nin kapısı üzerinde Meryem Ana figürünü temsil eden 2,5 metre uzunluğundaki heykel yöre halkı tarafından bebek şekline benzetildiği için ismi Bebekli Kilise olarak anılmaya başlamıştır. Kiliseye asıl ismini veren Aziz Pavlus ise Hristiyanların kutsal kitabı olan İncil’de çok önemli bir yeri olan ve Tarsus’ta doğmuş olan Roma vatandaşı bir Ferisi Yahudisidir.

Halen faal olarak ibadete açık olan bebekli Kilise 1925 yılından itibaren Ermeni topluluğuna değil, Protestan ve Katolik mezhebine dahil olan kişiler tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi
Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi

Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi

Kilikya bölgesinin metropolis ve neokoros unvanını almış en önemli merkezlerinden biri olan Anavarza Antik Kenti, Adana şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunan Kozan ilçesinde yer almaktadır. Antik Kent; Adana’da hafta sonu gezilecek yerler içinde, tarih meraklılarının ve kültür turizmine ilgi gösteren yerli ve yabancı turistlerin destinasyonu olmaktadır. 200 metre yüksekliğinde yapılanmış olan Anavarza Kalesi ve Anavarza Antik Kent geçmişinin M.Ö. 1. yüzyıla kadar dayandığı ön görülmektedir.

Tarihle içi içe bir hafta sonu geçirmek isteyen kişilerin mutlaka gidip görmesi gereken bu antik şehir 143 dönümlük bir arazi üzerinde bulunmaktadır ve halen arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Gün yüzüne çıkarılabilmiş eserler arasında; Thetys mozaiği, 20 burçlu sur duvarları, hamam, sütunlu yol, stadyum, amfiatr, kaya mezarları, 2700 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük duble caddesi, Orta Çağ kalesi ve Hygieia ile aşk Eros’un heykelleri bulunmaktadır.

Ayas Antik Kenti

Adana’ya bağlı Yumurtalık ilçesinde yer alan Ayas Antik Kenti, Kilikya bölgesinin bilinen en önemli liman ticareti merkezlerinden biridir. Aigeai ve Lajazzo isimleriyle de anılan Antik Kent, döneminde Venedik ve Cenevizli tüccarların uğrak yeri olmuştur. Kültür turizmine ilgi duyan gezginlerin sıkça ziyaret ettiği rotalardan biri olan Ayas Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmalarında pek çok tarihi eser toprak altından çıkartılmıştır. Kız Kalesi (Atlas Kalesi), Ayas Kalesi, tarihi hamamlar, Süleymaniye Gözetleme Kulesi ve Helenistik dönem izlerini taşıyan Asklepieion bu kazılarla ortaya çıkarılmış ve geçmişe ayna tutan en önemli eserle arasındadır.

Defalarca düşman saldırısına uğrayıp harap edilen Antik Kent, birçok kez yeniden inşa edilmiştir. Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları yalnızca Ayas Antik Kenti’nde değil, şehrin hemen karşısında yer alan adada da yapılmış ve birçok tarihi eser ve kalıntıya ulaşılmıştır.

Misis Köprüsü
Misis Köprüsü

Misis Köprüsü

Anadolu’da inşa edilmiş ilk Roma köprüsü olma özelliği ile dünya tarihinde apayrı bir önemi olan Misis Köprüsü, Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı olan Yakapınar beldesinde yer almaktadır. Roma İmparatoru Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırılan taş kemer tarzındaki Misis Köprüsü, 4. yüzyılda inşa edilmiş fakat fazlasıyla tahribata uğradığı için 6. yüzyıl içinde dönemin Bizans İmparatoru tarafından tadilat yapılarak yeniden kullanıma kazandırılmıştır.

Ceyhan nehri üzerinde kurulu ve dokuz gözden oluşan Misis Köprüsü 132 metre uzunluğunda ve 11 metreye ulaşabilen bir genişliktedir. Antik Misis Kentinin hemen yanında olan tarihi köprü; birçok tadilat, savaş ve depreme tanıklık etmesine rağmen sapasağlam ayakta kalmayı başarabilmiş nadide eserlerden biridir ve kesinlikle Adana’da hafta sonu gezilecek yerler listenizde olmayı hak ediyor.

Misis Mozaik Müzesi
Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi

Misis Antik Kenti ve Misis Köprüsüyle aynı ismi taşıyan müze, yine bu tarihi kalıntıların bulunduğu Adana’ya bağlı Yüreğir ilçesinde yer alır. Adana’da hafta sonu gezilecek yerler arayışına girdiğinizde hiç düşünmeden Misis Müzesi’ne gelip, büyüleyici bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz. Genç Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve Misis antik Kenti’nde halen devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eser ve çeşitli objeler sergilenmektedir. Döneme ait pek çok mozaik üzerinde işlenmiş olan Nuh’un Tufanı sırasında gemide olduğu ileri sürülen hayvanların resimleri oldukça dikkat çekicidir. 1959 yılından bu yana halka açık biçimde tüm eserlerin sergilendiği Misim Müzesi gezisini, ailece gerçekleştirilebilecek hoş ve kaliteli bir hafta sonu etkinliği olarak değerlendirebilirsiniz.

Akyatan Kuş Cenneti

Farklı bir hafta sonu geçirmek, tatil günlerinizi doğayla baş başa kuş cıvıltıları arasında değerlendirmek isterseniz, işte tam size göre bir adres, Akyatan Kuş Cenneti. Adana’da ismi gibi cennetten bir köşe olan Akyatan Kuş Cenneti, şehir merkezine sadece 48 km uzaklıkta bulunan ve fazla kişi tarafından bilinmeyen bir güzelliktir. Yaban Hayatı Güzelleştirme Sahası ilan edilmiş olan bu yer tam 4900 hektar üzerinde bulunan bir lagündür.

Kuşların göç yolu üzerinde yer alan lagün, her yıl yüzlerce kuş gözlemcisi, doğasever, trekking tutkunu ve balık avlamayı seven kişiler tarafından ziyaret ediliyor. Çok geniş bir hayvan ve bitki ekosisteminin bulunduğu bölgede; caretta  caretta, saz kedisi, kum zambağı ve bazı kuşa türleri koruma altına alınmıştır. Adana’da hafta sonunu değerlendirmek için bu yemyeşil doğa harikasına gelebilir, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerini yakından izleyebilirsiniz. Aynı zamanda göle çok yakın olan Karataş kasabasına uğrayabilir ve eski çağlardan günümüze kadar ulaşmış tarihi kalıntıları da inceleyebilirsiniz.

Kapıkaya Kanyonu

Dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşlerine ilgi duyan gezginler için Adana’da hafta sonu gezilecek yerler arasında bulunan Kapıkaya Kanyonu muhteşem bir seçenek olmaktadır. Adana şehir merkezine 72 km uzaklıkta bulunan Karaisalı ilçe sınırlarındaki muhteşem kanyon, her yıl macera tutkunu olan yüzlere yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Sadece kanyona tırmanmak isteyenler değil, fotoğraf çekmeyi ve kamp yapmayı seven kişiler tarafından da uzun zaman önce keşfedilmiş olan saklı cennet Adanalılar için de adeta bir kaçış noktası durumundadır.

Kapıkaya Kanyonu 200 metre uzunluğunda ve Adana’da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Yaz mevsiminde aşırı sıcak bir havası olan Adana’da hiç düşünmeden kendinizi Çakıt Çayının yanına atabilir ve kavurucu sıcakların etkisinde sıyrılıp, serinleyebiliyorsunuz. Hafta sonu piknik yapmaya gelen ailelerle ve macera tutkunlarıyla dolup taşan Kapıkaya kanyonunda balık tutmanın zevkini de yaşayabilirsiniz.

Aladağ Küp Şelaleleri
Aladağ Küp Şelaleleri

Aladağ Küp Şelaleleri

Adana’nın Aladağ ilçesinde yer alan şelaleler sadece Adanalılar değil tüm ülke ve dünyadan gelen yerli ve yabancı doğasever turistlere ev sahipliği yapıyor. Zorlu yürüyüş parkurlarının bulunduğu şelaleler bölgesinde saklı olan on adet şelale keşfedilmeyi bekliyor. Yerli hak tarafından da hafta sonu sık ziyaret edilen Küp Şelaleleri, kamp yapmak isteyen ve doğayla içi içe birkaç gün geçirmek isteyenler için de tam bir cazibe merkezidir. Küp köyünde bulunan şelaleyi ve bozulmamış olan müthiş doğasını gezmenizi öneririz.

Seyhan Nehri

Adana’ya kadar gelip, Seyhan nehrini yakından görmeden geri dönmek elbette olmaz. Bütün heybetiyle şehrin ortasından kendine bir yol bulup süzülen nehir, bambaşka bir dünyada hissetmenize neden olacak kadar güzel. Türkiye’nin Akdeniz’e bağlanan en büyük nehrinin kenarı herhangi bir taşma olasılığına karşı setlerle çevrilmiş. Upuzun bir yürüyüş parkuru haline gelen nehrin iki kenarındaki bu yolda yürüyüş yapabilir ve bu doğal güzelliğin keyfine varabilirsiniz.

Adana’ya Ne Zaman Gidilir?

Güzel bir hafta sonu tatilini ya da daha uzun bir süreyi Adana’da geçirmeye karar verdiyseniz iklim koşullarını da göze alarak bu güzel yolculuğa çıkmalısınız. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Adana yazları sıcak ve kurak, kış mevsiminde ise yağışlı bir havaya sahiptir. Sıcaklığın 40 dereceyi geçtiği yaz aylarında şehre gidilmesi, sıcak havaya alışkın olmayan gezginler için biraz sıkıntı oluşturabilir. Kış mevsimleri ise Adana’da çok soğuk olmasa da yağışlı oluyor ve bu durum istediğiniz her yeri gezmenize engel olabilir. Bu nedenle Adana ziyareti için en uygun dönem, ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kavurucu sıcakların yaşanmadığı bahar aylarında rotanızı Adana ve çevresine doğru çevirmeniz en güzeli olacaktır.

Adana’ya Nasıl Gidilir?

Adana, ulaşımın en kolay olduğu kentlerimizden bir tanesidir. Özel aracınızla seyahati tercih etmiyorsanız; uçak ve otobüs firmalarının sürekli düzenlediği seferlerden biriyle Adana merkeze ulaşabilirsiniz.

Adana’da Hafta Sonu Ne Yenir, Ne İçilir?
Adana’da Hafta Sonu Ne Yenir, Ne İçilir?

Adana’da Hafta Sonu Ne Yenir, Ne İçilir?

Adana’da hafta sonu gezilecek yerler önerilerinden sonra gelelim Adana’da ne yenir, ne içilir sorusunun yanıtını vermeye. Adana denilince ilk akla gelen elbette ki dünyaca ünlü olan, meşhur Adana kebabı aklınıza geliyor. Öncelikle, Adana mutfağı gerçekten geniş bir yemek kültüründen meydana geliyor. Akdeniz yemek kültürü ve doğunun yemek kültürü birleşince ortaya karışık ızgara gibi tadından yenmeyecek bir lezzet çıkmış. Şehrin kendine has bazı yeme alışkanlıkları bulunuyor, örneğin sabah kahvaltısı için güzel bir yer ararken dolup taşmış olan ciğerci lokantalarına tanık oluyorsunuz.

Adana’nın değişik özelliklerinden biri, sabah kahvaltısında ciğer şiş yemeleri. Sizlerde Adana gezinizde mutlaka sabah kahvaltısında ciğer şiş denemelisiniz. Bunun dışında bu güzel şehri ziyaretinizde kahvaltı için meşhur sıkmanın tadına bakmalısınız. Diğer bir seçenek ise paça çorbası içmek ya da yine çok meşhur, peyniri uzadıkça uzayan Adana böreğini tatmak olabilir.

Adana gezinize son vermeden önce başka yerde bulamayacağınız, bulsanız dahi aynı tadı bulamayacağınız diğer lezzetler ise şöyledir;

  • Adana kebap
  • Adana lahmacun
  • Analı kızlı çorbası
  • Mumbar dolması
  • Şırdan dolması
  • Kırkkat ( şırdanın farklı bir türü)
  • Kamhi çorbası
  • Fellah köftesi
  • İçli köfte
  • Kedi batmaz
  • Kaz başı
  • Ev yapımı şalgam
  • Bici bici tatlısı
  • Misis ayranı
  • Aşlama
  • Kaynar şerbeti
  • Sarı burma

Adana’da hafta sonu gezilecek yerler hakkında yazdığımız yazıyı beğendiyseniz İzmir’de Gezilecek Yerler hakkında yazdığımız yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.

Ayrıca Adana hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan internet sayfasını inceleyebilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
5 yıldır yazarlık yapmaktayım. Yazmayı ve araştırmayı çok seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.