Demirhindi Faydası Nedir? Demirhindi Şerbeti nasıl yapılır?
İsmi çok duyulmayan ancak şifa kaynağı ve farklı bir tada sahip olan meyve demirhindi faydası nedir, demirhindi şerbeti nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için ele alacağız. Demirhindi meyvesi hem tıp alanında kullanılmakta hem de mutfakta kullanılmaktadır. Tadı hem tatlı hem ekşi gibi olan farklı bir meyvedir. Demirhindi meyvesinin yaprakları ve uzun kahverengi kabukları ile karakterize baklaya benzemektedir. Bakla şeklinde olan demirhindi meyvesinin içi yapışkan, etli, sulu bir hamurdur. Demirhindi meyvesinin etli sulu ve hamurumsu olan yeri yenilmektedir. Bu meyvenin hem tatlı hem de ekşi bir tadı olduğu için çoğunlukla sevilen bir meyvedir.
Demirhindi Faydası Nedir?
Sindirimi Arttırır
Demirhindi bol miktarda lif içerdiği için doğal bir müshil kaynağıdır sindirimi kolaylaştırır. Demirhindi meyve olarak tüketilebildiği gibi baharat olarak da tüketilebilir. Demirhindi sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar, lif sayesinde bağırsaklarınızı rahatlatır ve bu şekilde bağırsak yolunun düz kaslarından kolayca geçebilir. Demirhindi tüketmenin bir diğer faydası da besinlerin daha hızlı çözülmesine yardımcı olmasıdır. Yani demirhindi safra aktivitesini de uyarır ve lifin sindirimi hızlandırmak için mide sularını uyarır.
Bu bahsettiğimiz faydaların hepsi sindirim sistemini rahatlattığına işarettir. Eğer sürekli bir kabızlık sıkıntınız varsa demirhindi meyvesi tüketildiğinde etkili bir müshil haline gelecektir. Aslında demirhindi sindirimi düzenler. Farklı olarak içindeki lif miktarından dolayı gevşek dışkıları azaltabilir yani kronik ishale de iyi geldiği ortaya çıkmıştır.
- İlginizi Çekebilir: Ketojenik Diyet Nedir?
Kalp Sağlığını Korur
Demirhindi meyvesinin faydalarından birisi de kan basıncını ve kolesterolü azaltmada etkili olmasıdır. Bu meyvenin içinde lif olduğu için kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Bu lif fazla LDL kolesterolü damarlardan ve arterlerden ayırmaktadır. Demirhindi meyvesinin içinde potasyum vardır. Potasyum kan basıncındaki azalmadan sorumlu olabilir, çünkü kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltan bir vazodilatatör olarak bilinir. Demirhindinin içinde C vitamini vardır ve bu da faydalarından birisidir. C vitamini, serbest radikallerin etkisini azaltabilen bir antioksidandır. Kalbe bağlı sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Dolaşımını Artırır
Demirhindi meyvesinin bir porsiyonu günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızın yüzde 10’nundan fazlasını karşılar. Demirhindi etkili bir demir kaynağıdır. Yani kan hücrelerinin istenilen değerde olmasına yardımcı olur, böylece organlarımız daha sağlıklı bir şekilde çalışır. Ve kansızlık yani anemi olması durumunda demir eksikliği, zayıflık, yorgunluk, baş ağrıları, kognitif bozukluklar ve mide sorunları meydana gelebilir. Yani kansızlık, anemi sorununun önüne geçmek için bol bol demirhindi yemelisiniz.
- İlginizi Çekebilir: Bulgur Pilavı Yanına Ne Gider?
Sinir Fonksiyonunu İyileştirir
Demirhindi meyvesinin içinde en önemli vitaminlerden olan B vitamini vardır. Yüksek miktarda B vitamini içerdiği için sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Bu meyveyi tüketerek daha aktif kalırsınız, reflekslerinizi korursunuz ve sinir fonksiyonlarınız daha düzgün çalışır. Ve kas gelişimine de faydalıdır.
Kilo Kaybı
Demirhindi baharat olarak kullanılabilir. Baharat olarak kullanıldığı zaman eşsiz bileşiklerden biri olan hidroksisitrik asit (HCA) içerir. HCA da kilo kaybını destekler çünkü vücutta özellikle yağ depolamasını azaltır. Ve demirhindinin içindeki bileşikler iştahı bastırır. İştahı bastırdığına dair çalışmalar ve araştırmalar halen devam etmektedir, ancak kilo verme ile ilgili olarak etkileyici sonuçlar gösterdiği bilinmektedir.
Bağışıklığı Artırır
Demirhindinin içinde yüksek miktarda C vitamini vardır. Bu da antioksidan özellikte olmasını sağlar ve bağışıklığı güçlendirir. Ve mikropların neden olduğu hastalıklara, mantarlara karşı korumaya yardımcı olur. Bunların yanında demirhindi antiseptik ve antimikrobiyal etkileri sayesinde vücuttaki parazit oluşumunu da azaltır. Demirhindi ekildiği tropik bölgelerde çocuklarda bağırsak kurtlarının ortadan kaldırılmasını sağlar.
Karaciğeri 20 Yaş Gençleştiriyor
Demirhindi karaciğer hastalıkları konusunda da oldukça faydalı bir besindir. Bu meyve tüketildiğinde karaciğer 20 yaş gençleşmektedir. Karaciğeri gençleştiren demirhindi kürü tarifi için yazımızı okumaya devam ediniz.
Karaciğeri Gençleştiren Demirhindi Kürü Tarifi
100 gr demirhindi 1 litre suyun içine parçalanarak atılır ve kaynatılır. Demirhindinin suyu süzülür sonra da sabah ve akşam 1 bardak içilir.
Demirhindi karaciğerinizdeki yağları gidermek açısından oldukça iyidir ve hemen hemen tüm karaciğer sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?
Demirhindi ile çay ya da şerbet yapmak kolay ve pratiktir. Demirhindi şerbeti tarifi Ender Saraç tarifine göz atmak gerekir. Ender Saraç tarifinde şerbete kan şekerini dengelemesi için tarçın eklenmesi tavsiye edilmektedir. Şerbet hazırlamak için şu malzemeler elinizde olmalıdır;
Malzemeler:
- 300 gram demirhindi meyvesi
- 2 litre içme suyu
- Dilediğiniz kadar toz şeker veya bal
300 gram demirhindi meyvesini 2 litre içme suyunda kaynatınız. İçine istediğiniz kadar bal veya şeker atıp ılık olarak içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Demirhindi Şerbeti Tarifi (temr-i Hindi) İçin Malzemeler
- 500 gr demirhindi (tamarind)
- 1 adet zencefil kök (ginger root)
- 2 adet zerdeçal kök (turmeric root)
- 2 adet kabuk tarçın (cinnamon stick)
- 7-10 adet karanfil (cloves)
- 3-5 adet yenibahar (allspice (pimento))
- 1 adet muskat cevizi (rendele nutmeg)
- 3-5 adet kakule (cardamom seed (amomum)
- 200 ml saf gül suyu (rose water)
- 20 gr rezene (fennel)
- 20 gr anason (anise)
- 3 litre su
Demirhindi Şerbeti Tarifi (temr-i Hindi) Yapılışı
Demirhindi şerbeti yapmak için başka bir tarifte demirhindinin bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. Demirhindi meyvesini su ile kaynatıp bir tencereye almalısınız. İçine muskat cevizi, gül suyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkayıp ekleyebilirsiniz. Üzerine de muskat cevizi yıkayıp rendeleyebilirsiniz.
İsterseniz içine gül suyu da ekleyebilirsiniz. Bu durumda litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakmalısınız.
Demirhindinin ekşimsi bir tadı vardır bu nedenle isterseniz damak zevkinize göre şeker, pekmez yada bal ekleyerek biraz daha kaynatabilirsiniz. Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirip cam şişeye doldurun ve buzdolabında saklayınız. İçerken sulandırın ve soğuk olarak içmeniz tavsiye edilir. Bu nedenle servis yaparken içine buz, taze nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilirsiniz. Afiyet olsun.
Öneriler;
- Demirhindi şerbetini, demirhindi, karanfil, kabuk tarçın ve tozşekeri/pekmezi kaynatarak da yapabilirsiniz.
- Demirhindi meyvesini ve diğer baharatları aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
- Demirhindinin kabuksuz ve çekirdeksiz olanından alırsanız uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Kaynatma süresi bazı tariflerde 6 saat olarak geçse de genellikle 1-2 saat yeterli oluyor.
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/sosyolacom