Kolajen Zengini 8 Besin

23.08.2022
56
Kolajen Zengini 8 Besin
Modelistlik Kursu

Vücutta en yoğun bulunan protein türü olarak bilinen kolajen, sanılanın aksine yalnızca cilt açısından değil genel vücut açısından önemlidir. Sindirim sisteminden kaslara, kan damarlarından tendonlara hemen her alana kolajene rastlamak mümkündür. Genel itibarıyla kozmetik ürünlerde ve cilt güzelliğinde karşımızda çıksa da yeterli seviyede tüketildiğinde bütün vücut açısından yoğun faydaları vardır.

Kolajen Nedir?

Bağ dokusunu güçlendiren kolajenin temel görevi, vücut bütünlüğünü koruma altına almaktır. Kolajen olmadan vücut yapısının bir bütün oluşturması mümkün değildir. Öyle ki vücut bağ dokusunun %80’i kolajenlerden meydana gelmektedir. Ancak kolajen, belirli bir yaştan sonra vücuttaki yoğunluğunu kaybeden bir yapıdadır.

Vücuttaki kolajen kaybının 18 ila 29 yaş aralığında başladığını ve 40 yaşından sonra bu sürecin hızlandığını söylemek mümkündür. 80 yaşındaki bir bireyin kolajen kaybı ise %75’ler düzeyindedir. Bunun temel nedeni stres, yaşlanma, sağlıksız ve düzensiz beslenme gibi unsurlardır.

Kolajen kaybını tamamen durdurmak mümkün değildir. Ancak kolajen kaybına neden olan unsurları ortadan kaldırarak, daha sağlıklı bir yaşama adım atarak bu kaybı minimuma indirmek mümkündür. Örneğin uyku düzenine dikkat etmek, sigara ve alkol tüketimini azaltmak, bol bol su içmek, günlük alınması gereken protein ve vitamin miktarını korumak yapılabilecekler arasındadır.

Peki vücut açısından “bir arada tutma” işlevi bulunan kolajenin faydaları nelerdir? Kolajen zengini besinler nelerdir?

Kolajenin Faydalarına Genel Bir Bakış

Kolajenin en temel faydası, vücuda sağladığı elastikiyettir. Vücudun genç, esnek ve diri yapısının temel anahtarı kolajendir. Bu sebeple cilt bakım ürünlerinin büyük bir kısmında kolajen bulunmaktadır. Kolajenin genel faydaları ise şunlardır;

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Saç dökülmesini azaltır,
  • Kasları güçlendirir,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar,
  • Cildi sıkılaştırır, kırışıklıkları önler,
  • Kemikleri güçlendirir,
  • Kilonun kontrol altına alınmasını sağlar,
  • Kalp hastalıklarına iyi gelir,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bu faydaları bünyesinde bulunduran kolajen zengini 8 besin aşağıda verildiği gibidir.

Kolajenin Faydaları

Kolajenin Faydaları

Kemik Suyu

Kolajen içeren besinler kapsamında değineceğimiz ilk besin, kemik suyudur. Kemik suyu içerisinde kemik ve bağ dokusu bulundurur. Bu dokular ise yoğun miktarda fosfor, kolajen, amino asit ve magnezyum içerir. Bu sayede vücut açısından faydalı olan birçok besin alınmış olur.

Yumurta Akı

Yumurta içerisinde esas itibarıyla bağ dokusu bulunmaz. Ancak yumurta beyazında prolin bulunur. Prolin ise kolajen üretimi için büyük önem arz eden aminoasitlerden biri olarak bilinir.

Tavuk

Kolajen zengini besinler arasında tavuk da yer alır. Öyle ki pek çok kolajen takviyesinin tavuktan alındığı bilinir. Bunun temel nedeni olarak ise tavuğun yoğun bağ dokusu içermesi gösterilir.

Kabuklu Deniz Ürünleri ve Balık

Kolajenden oluşmuş kemik ve bağ içeren diğer hayvanlar balıklardır. Ancak balık tüketirken özellikle şu hususa dikkat etmekte fayda vardır; balığın başı, pulları ve gözbebekleri kolajenin en yüksek olduğu noktalardır. Bu sebeple bu kısımların genelde olduğu gibi atılmaması ve tüketilmesi oldukça önemlidir.

Turunçgiller

Turunçgiller

Turunçgiller

Kolajen üretiminde öncü vitaminlerden biri de C vitaminidir. C vitaminin aynı zamanda antioksidan açısından da son derece zengin olduğunu söylemek mümkündür. Bu sebeple portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi C vitamini açısından zengin besinlerin düzenli olarak tüketilmeleri gereklidir.

Sarımsak

Sarımsağın tek kullanılış amacı yemeğe lezzet katmak değildir.  Doğal antibiyotik olarak görülen sarımsak, aynı zamanda kükürt deposudur. Kükürt ise hem kolajen sentezini destekleyen hem de kolajen parçalanmasını önleyen bir mineraldir. Bu sebeple yemeğe lezzet katan sarımsakla kolajen üretimini desteklemek mümkündür.

Sarımsak

Sarımsak

Kuruyemişler

Kolajen zengini besinler arasında kuruyemişler de yer alır. Enerji deposu olan ayçiçeği, kaju, kabak çekirdeği, ceviz gibi bu besinler aynı zamanda kolajen sentezini de arttırır. Bileşenlerinde bulunan çinko ve bakır, kolajen sentezini destekler. Bu sebeple kolajen arttıran gıdalar listesine kuruyemişler eklenebilir.

Bazı Sebzeler

Dolmalık biber, Brüksel lahanası ve tatlı patates gibi bazı besinler de içerilerinde bulunan vitaminler sayesinde kolajen üretimini destekler. Örneğin Brüksel lahanası yoğun miktarda A vitamini içerir. Dolmalık biber ise yüksek miktarda C vitaminini bünyesinde bulundurur. A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan patates ise hem cilde esneklik kazandırır hem de cildi serbest radikallerin yaratacağı tahribattan korur.

Yoğunluk sebebiyle sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olamamaktan şikayet eden bireyler, ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri, dolayısıyla da kolajeni besin takviyeleri ile alabilir.

YAZAR BİLGİSİ
İzmir'de Bilgisayar destekli muhasebe ve netsis öğretmeniyim. Fotoğraf çekmekten ve doğa gezintilerinden hoşlanırım. Papatya en sevdiğim çiçektir. Boş zamanlarında öğretmenlik mesleği ile alakalı kendini geliştirerek, makale yazarlığı konusunda çalışmalar yürütmekteyim. Özellikle oyuncuların ekranların arkasındaki yaşantılarını anlamayı ve anlatmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.