Defne Sabununun Cilt ve Saça Faydaları

01.05.2020
957
Defne Sabununun Cilt ve Saça Faydaları
Modelistlik Kursu

Defne sabunu veya Halep sabunu olarak da bilinen Alep sabunu, zeytinyağlı sabuna benzer oldukça şifalı bir sabundur. Ayrıca zeytinyağı ve kül suyundan yapılır ancak içinde defne meyvesi yağı da bulunur. Defne meyvesi yağı, bize defne yaprağı veren aynı Akdeniz ağacının meyvelerinden gelir! Diğer isimler, Halep sabunu, ilk yapıldığı şehirden geliyor yani günümüzde Suriye’de bulunan Halep kentinden geliyor.

Bu doğal sabunun dünyadaki en eski sabun türü olduğu düşünülmekte ve Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Palmyrene İmparatorluğu Kraliçesi Zenobia tarafından kullanıldığı söylenmektedir. Bir kraliçe için uygunsa, o zaman benim için veya sizin için de harikadır.

Defne yağı geleneksel olarak sabun yapım işleminin sonuna eklenir ve defne içeriği ne kadar yüksek olursa, sabun o kadar güçlü ve kahverengi görünür. Bu, defne sabununun daha yeşilden daha kahverengiye kadar değişen renklerin varyasyonunu açıklar. Daha koyu kahverengi renk, sabunun daha uzun süre kürlendiğini gösteren bir işarettir. Kürlendikçe yani bekledikçe daha iyi olduğu söylenir!

Bu sabunun, uzun süre kürlenmesini beklemek bu pH seviyesini düşürür ve sabunu daha dayanıklı hale getirir. Bekleme ve kuruma sürecinde, sabunun dışı daha açık kahverengi, altın rengi olabilir ancak içi yeşil kalır.

Defne Sabunu
Defne Sabunu

Organik Defne Sabunu Nedir?

Bu organik sabun genel olarak zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, hurma yağı, palmiye yağı, avokado yağı, shea yağı, jojoba yağı, keçi sütü, defne yağı, köknar yağı, sedir ağacı yağı, bergamot yağı, tütün yağı, sodyum hidroksit, kakao yağı, hint yağı, gliserin, hindistan cevizi sütü, kaolin kili, kolloidal yulaf ezmesi ve bal gibi doğal maddeler kullanılarak yapılır. Doğal olarak antibakteriyel özelliklere sahip bu sabun E vitamini, antioksidanlar ve doğal gliserin açısından zengindir. İçinde SLS, paraben ve kimyasal maddeler bulunmaz. Hayvansal gıdalar bu doğal sabunun içeriğinde yoktur. Yani vegan ve organik bir sabundur.

Defne Sabunu Fiyatı

Bu doğal sabunun fiyatı 6 lira ile 30 lira arasında değişir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Defne Sabunu
Defne Sabunu

Defne Sabunu Ne İşe Yarar?

Bu özel sabun, Halep antik kentinde (kuzey Suriye’de) geleneksel yöntemlerle elle yapılır. Zeytin ve defne yağı kombinasyonundan yapılır. Zengin yumuşak köpüğü cildinizi beslenmiş, temiz ve canlanmış hissettirir.

Bu doğal sabun genel olarak zeytinyağı ve defne yağı olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Bunların kombinasyonu nihai defne sabununun özelliğini ve kalitesini belirler. Genellikle defne yağı miktarı ne kadar yüksek olursa, sabun o kadar iyi ve pahalı olur. Bu doğal sabunun üretiminde defne yağı oranı normal olarak yüzde 2 ila yüzde 40 arasındadır.

Defne yaprağı, laurel ailesinin (lauraceae) çeşitli türlerinin aromatik yaprağıdır. Taze veya kurutulmuş defne yaprakları, farklı lezzetleri ve kokuları için yemek pişirmede kullanılır. Eski Yunanlılar ve Romalılar, zafer kazananları defne çelengi ile taçlandırdılar. 

Zeytinyağı, Akdeniz Havzası’nın geleneksel ağaç mahsulü olan zeytin ağacının (olea europaea) meyvesinden gelir. Zeytinyağı alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı düşüktür ve bu nedenle lipofilik ilaç bileşenleri için preparatlarda kullanılır. 

Defne Sabunu Faydaları

Doğal, kimyasal içermeyen bir sabun arayan herkes tarafından kullanılabilir üstelik çeşitli cilt sorunlarına da yardımcı olabilir.

Değerli antioksidanlar içerir, cildinizin doğal dengesini geri kazanmaya yardımcı olur, kızarıklığı ve tahrişi azaltan hafif bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir ve en hassas cilt tipleri tarafından bile genellikle iyi tolere edilir.

Defneli sabun genellikle akne, egzama, sedef hastalığı, uçuk, bakteriyel dermatit, mantar enfeksiyonları, tahriş olmuş cilt gibi çeşitli cilt problemlerini iyileştirirken aynı zamanda kepek, seboreik dermatit ve diğerleri gibi saç derisi problemleri için de oldukça etkilidir.

Bu doğal sabun doğal ancak aynı zamanda güçlü bir antibakteriyel, antiviral ve antifungal ajan olduğu için tüm bu rahatsızlıklara yardımcı olabilir. Zaten bir doktor tarafından reçete edilen bir tedavide olsanız bile, bu organik sabun etkili bir tamamlayıcı ilaç olabilir. Belirli bir cilt probleminiz yoksa, sabundaki defne yağı hala normal sabundan daha etkili bir dezenfektandır ancak cildinizi aşırı kurutmaz veya tahrişe neden olmaz.

Yüzünüzü ve vücudunuzu yıkamak için defne yaprağı sabununu herhangi bir normal sabun gibi kullanabilirsiniz. Bir şampuan olarak, yağlı saç derisi, kaşıntılı saç derisi ve seboreik dermatitin neden olduğu kepek için etkili olabilir. Bazıları da tıraş kremi ve hatta doğal bir çamaşır deterjanı olarak kullanıyor.

Ticari defne sabunu üreticileri kimyasal katkı maddeleri, stabilizatörler, koku veya renklendirici ekleyebilir. Satın aldığınız herhangi bir sabunun bileşenlerini kontrol ettiğinizden emin olun. Unutmayın, gerçek defne sabununun sadece zeytinyağı, kül suyu ve defne yağı olmak üzere üç bileşeni vardır. Tabii ki, en iyi seçeneğiniz doğrudan geleneksel sabun üreticilerine kaynağa gitmek ya da bu doğal sabunu evde kendiniz yapabilirsiniz.

Geleneksel Halep sabunu kullanılan defne yağı miktarına bağlı olarak renk ve fiyat olarak değişebilir. Bu, yüzde 2 ila yüzde 40 defne yağı arasında değişebilir. Daha fazla defne yağı kullanılan sabunlar daha pahalı olur. Farklı sabun üreticileri ile denemeler yapmayı ve en çok sevdiğiniz defne yağı konsantrasyonuna sahip bir sabun bulmanızı öneririm.

Defne Sabunu
Defne Sabunu

Defne Sabunu Saça Faydaları

Defne ve zeytinyağı antiseptik özelliklere sahiptir bu nedenle bir enfeksiyondan sonra pediküloz, uyuz, kellik ve saç dökülmesi için kullanılabilir. Üstelik bu iki bileşenden üretilen doğal sabun genel olarak yeni saçların çıkmasında etkilidir. Saç köklerini canlandırır ve güçlendirir ayrıca seboreik dermatit hastalığını giderir ve kepekleri de giderir. İnce telli saçlarda iyi çalışır, saçlara hacim verir ve saçları derinlemesine temizler. 

Bu sabunu ıslak saçlarınıza uygulayın ve saç derinize birkaç dakika masaj yapın. Saçlarınızda bu sabunu birkaç dakika beklettikten sonra bol su ile yıkayın. İsterseniz ardından saç kremi kullanın. Uzun saçlar için uçtan uca taramaya başlayın ve nazik olun. Havlu veya fön makinesiyle kurutun, her zamanki gibi şekil verin. Düzenli kullanıldığında, saç üzerinde olumlu bir etki göreceksiniz.

Defne Sabunu Cilde Faydaları

Bu doğal sabun, ciltteki iltihabı azaltmak ve tahriş olmuş cildi iyileştirmek ve sakinleştirmek için savaşan yüksek seviyelerde anti-enflamatuar, anti-fungal ve anti-bakteriyel bileşenler içerir. Bu doğal sabun, cildin kolajen ve elastin üremesini destekler ve uyarır, cildi yeniden inşa eder ve onarır ve zararlı UV ışınları, enfeksiyonlar ve tahrişin neden olduğu yara izleri ve hasar görünümünü azaltır. Doğal bir büzücü olarak, gözenekleri sıkılaştırır ve cildi sıkılaştırır, ciltte eşit ve net bir ton oluşturur. Zeytinyağı ile birlikte, bu iki bileşen eski ve hasarlı cildi toksinlerden arındırır ve rehabilite eder, cildi yatıştırır ve dengeyi sağlar böylece size güzel ve sağlıklı bir cilt kazandırır.

Defne sabunu, zeytinyağı ve defne meyvesi yağı kombinasyonu nedeniyle cilt için birçok faydaya sahiptir. En çok sevdiğim şey, kullandıktan sonra cildimin ne kadar yumuşak ve beslenmiş olduğudur. Neredeyse nemlendirici kullanmama gerek yok! Kuru ve hassas bir cildiniz varsa mükemmeldir.

Zeytinyağı besleyici ve nemlendirici iken defne yağı cildi nazikçe temizler. Bu, en hassas ciltler için bile idealdir ve egzama, kaşıntı ve akneyi hafifletmeye yardımcı olabilir. Geleneksel olarak zeytin ağacından gelen zeytinyağı oldukça nemlendiricidir. Antioksidanlar ve antienflamatuar olarak da zengindir.

Akdeniz defne ağacından elde edilen defne meyvesi yağı, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Keskin bir bitkisel kokusu vardır. Halep sabunu sivilce tedavisinde de kullanıldığı için harika bir üründür. Zeytinyağı ve defne meyvesi yağı birlikte akne ve egzama gibi birçok cilt sorununu hafifletebilir!

Defne Sabunu Sivilce Tedavisinde Etkili Midir?

Evet, bu sabun genel olarak sivilce, siyah nokta ve akne eğilimli yağlı ciltler üzerinde çok etkilidir. Üstelik sivilceleri ve akneleri yok eden bir formüle sahiptir.

Defne Sabunu Cilt Lekeleri Tedavisinde Etkili Midir?

Evet, her gün bir kez düzenli olarak defne özlü sabun ile cildinizi temizlerseniz koyu lekeleriniz yok olur ve cilt tonunuz daha aydınlık hale gelir.

Defne Sabunu Nasıl Kullanılır?

Defne sabunu kullanımı oldukça kolaydır. Islak saçlarınıza, ıslak yüzünüze ve ıslak vücudunuza bu sabunu uygulayın ve iyice köpürene kadar masaj yapın. Ardından bol suyla durulayın.

Defne Sabunu Nasıl Yapılır?

Halep sabunu olarak da bilinen defne sabunu, zeytinyağı ve defne meyvesi meyve yağı ile yapılan geleneksel bir sabundur. Hepsi doğal içeriklerle yapılır ve hassas cildi rahatlatmak için iyi çalışır. Bu doğal sabunu mağazalarda sıklıkla bulabilirken, evde yapmak da mümkündür. Yağları sadece doğru sıcaklıkta bir kül suyu çözeltisi ile karıştırmanız, sıvı sabunu kalıplara dökmeniz ve kullanmadan önce birkaç hafta kurumasını beklemeniz gereki. İşlem zor değildir ancak kül suyu ile çalışmak tehlikeli olabilir bu nedenle uygun güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.

Ekipmanlar

  • Mutfak terazisi
  • Termometre
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir sürahi 
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir tencere
  • Isıya dayanıklı cam kavanoz
  • El blendırı
  • Yüz maskesi
  • Önlük
  • Lastik eldiven
  • Koruyucu gözlük
  • Silikon sabun kalıpları

 Malzemeler 

  • 113.4 gram sızma zeytinyağı
  • 28.35 gram defne yağı
  • 18,4 gram kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 28.34 gram damıtılmış su

Kül suyu çözeltisini hazırlayın

Eldiven, koruyucu gözlük, yüz maskesi ve önlük gibi güvenlik ekipmanlarınızı takın. Sabun yapmak, oldukça aşındırıcı olan ve cildi temas ettiğinde yakabilen kül suyu ile çalışmayı gerektirir. Sabunu karıştırmaya başlamadan önce, sıçraması durumunda bir çift koruyucu eldiven ve koruyucu gözlük takın. Ayrıca kollarınızı korumak için uzun kollu bir gömlek giymek de iyi bir fikirdir. Güvenlik nedeniyle, çocukların sabunu yapmanıza yardımcı olmasına izin vermemelisiniz.

Suyu ısıya dayanıklı bir kapta ölçün. Sabun yaparken hassas ölçümler yapmak önemlidir bu yüzden malzemeleri tartmak en iyisidir. Paslanmaz çelik tencereye damıtılmış suyu dökün ve dijital mutfak ölçeğinde tarifte belirtilen ağırlıkta olduğunu kontrol edin.

Ardından ayrı bir kaba kül suyunu dökün ve 18.4 gram ağırlığında olduğundan emin olmak için mutfak terazisine yerleştirin. Sonra, dikkatlice ve yavaş yavaş kül suyunu, suya ekleyin.  Kül suyunu damıtılmış suya ekler eklemez, ikisini karıştırmak için metal olmayan bir spatula kullanın. Kül suyu kristalleri tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Karışım çok ısınır ve çabucak duman çıkarır bu yüzden açık bir pencerenin yanında çalışmak en iyisidir. 

Mümkünse, suyu ve kül suyunu mutfak lavabonuzda karıştırmak isteyebilirsiniz. Bu şekilde, herhangi bir sıçrama veya dökülme olursa, temizlenmesi daha kolay olacaktır.

Karışımın güvenli bir yerde soğumasını bekleyin. Kül suyu çözüldükten ve çözelti ısındıktan sonra, güvenli bir yere koyun. Karışımı 30 ila 40 dakika soğumaya bırakın, böylece 38 ila 43 derece arasında bir sıcaklığa ulaşır. 

Kül suyu çözeltisi karışımının çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceğinden emin olun. Sabun yaptığınız tencereleri ve kapları etiketlemek iyi bir fikirdir bu yüzden kimse yanlışlıkla ona dokunmaz veya içmeye çalışmaz. Karışımın sıcaklığını test etmek için dijital mutfak termometresi kullanabilirsiniz.

Yağları ısıtın

Yağları ölçün ve bir paslanmaz çelik tencereye alın. Orta boy bir kaseye zeytinyağı dökün ve 113.4 gram ağırlığında olduğundan emin olun. Daha sonra, kaseye defne yağı ekleyin ve skalada 28.35 gram ağırlığında olup olmadığını tartarak kontrol edin. 

Yağları 32 ila 38 ° C’ye ulaşana kadar hafifçe ısıtın. Ocağı düşük ısıya getirin böylece yağlar ısınmaya başlar. Yağların doğru sıcaklığa ulaşması yaklaşık altı dakika sürmelidir. Yağlar uygun sıcaklığa ulaştığında, tencereyi ocaktan alın. Isıya dayanıklı bir yüzeye yerleştirin.

Sabun hamurunu kalıplara dökün

Kül suyu çözeltisini, yağların olduğu paslanmaz çelik tencereye dökün ve sabun hamurunun üzerinde bir iz oluşuncaya kadar karıştırın. Kül suyu çözeltisi doğru sıcaklığa ulaştığında, dikkatlice yağlara ekleyin. Kaşığı karışımdan kaldırdığınızda, sabun hamuru damlaları yüzeye bir iz bırakır ki bu da iz olarak bilinir.

Sabun hamurunu izlere ulaşana kadar karıştırmak için el blenderi kullanmak daha kolay olabilir. Fakat el blendırını kapalı olarak kaşık gibi kullanın aksi halde el blendırının motorunu yakabilirsiniz.

Sabun karışımını kalıplara ekleyin. Tarif yaklaşık 283 gram sabun yapar. İhtiyacınız olacak kalıp sayısı, ne kadar büyük olduklarına bağlı olacaktır. Düz bir yüzey elde etmek için sabun hamurunu bir spatula ile düzeltin.

Tercihinize bağlı olarak, tek tek sabun kalıpları oluşturan daha küçük kalıplar veya ayarlandıktan sonra tek tek kalıplara dilimleyebileceğiniz uzun bir kalıp oluşturan tek bir büyük kalıp seçebilirsiniz. Sabun kalıplarınız yoksa silikon pişirme kalıpları kullanabilirsiniz.

Sabun kalıplarının üzerini parşömen kağıdı ve karton ile kaplayın. Sabunu kururken izole etmeye yardımcı olmak için her kalıbın üzerine bir parça parşömen kağıdı yerleştirin. Ardından, ısıyı daha da yakalamak için kağıdın üzerine bir karton yerleştirin. Bazı sabun kalıpları kapaklarıyla birlikte gelir böylece bunları parşömen kağıdı ve karton yerine kullanabilirsiniz. Çalıştığınız alan soğuksa, kalıpları bir battaniye veya havlu ile daha fazla yalıtmalısınız.

Sabunları, kalıplarda iki gün bekletin. Sabunun düzgün bir şekilde yerleşmesi için kalıpta en az yirmi dört saat oturması gerekir. Yine de çok nemli bir yerdeyseniz, sabunun sertleşmesi kırk sekiz saate kadar sürebilir.

Sabunları kalıplardan çıkarın ve en az altı hafta boyunca kürleyin

Sabun tamamen ayarlandığında, dikkatlice açın. Daha büyük bir kalıp kullandıysanız, sabunu kalıplar halinde kesebilirsiniz. Sabundaki yüksek miktarda zeytinyağı olduğundan, kullanmadan önce oldukça uzun bir süre kürlenmesi gerekir bu nedenle en az altı ila sekiz hafta boyunca havaya maruz kalmasını sağlayın. Sabunları, kalıplara dilimledikten sonra bir kartonun üzerinde aralıklı olarak dizin. Serin, kuru ve karanlık bir yerde sabunların beklemesine ve kurumasına yani kürlenmesine izin verin. 

Sabunun iyileştirilmesi içindeki suyun buharlaşmasına izin verir böylece sertleşir. Bu da daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Ayrıca sabunun daha yumuşak olmasına yardımcı olur bu nedenle kullandığınızda cildi tahriş etmez. Sabunun altı aydan bir yıla kadar sertleşmesini sağlamak sabunları daha da iyi hale getirebilir.

Bu doğal sabunları şık keselere koyabilir ve dekoratif sicimler ile bağlayarak sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Telis keselere ya da kadife keselere bu organik sabunları koyarak, harika bir sunum ile bu doğal sabunları ailenize ve dostlarınıza hediye edebilirsiniz.

Alternatif sabun önerimiz; Biberiye Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.