Melisa Sabunu Nasıl Kullanılır?

06.05.2020
897
Melisa Sabunu Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Melisa sabunu genel olarak hassas ciltlerin dostudur. Cilt bakımında ve vücut bakımında kullanılan bu doğal sabun pek çok cilt hastalığını tedavi etmesi ile ünlüdür. Peki melisa sabunu nedir, neye iyi gelir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, evde nasıl yapılır ve cilde faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımıza buyurun…

Melisa Sabunu Neye İyi Gelir?

Tüm doğal melissa sabunları hassas ciltler için idealdir. Yüz, eller ve vücut için kullanılabilir. Bu doğal sabunun yapımında genel olarak zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, ayçiçeği yağı, palmiye yağı, susam yağı, biberiye yağı, nane yağı ve melisa yağı gibi yağlar kullanılır. Bunun yanı sıra aloe vera jeli, bal, lanolin, gliserin, kurutulmuş çiçekler, baharatlar ve esansiyel yağlar da koku vermek amacıyla kullanılır. Bu organik sabunun içinde paraben, SLS, hayvansal yağ ve kimyasal maddeler bulunmaz. 

Bu doğal sabunun rahatlatma, cildi sakinleştirme ve yatıştırma özellikleri vardır. Bu organik sabun, cildi harika bir şekilde besler, cildi yumuşatır, sakinleştirir, ferahlatır ve rahatlatır.

Melisa Sabunu
Melisa Sabunu

Melisa Sabunu Faydaları

Lanolin ile zenginleştirilen melisa sabunları cilt ve vücut için uzun süreli derin nemlendirme etkisi sağlar.Bu doğal sabunun temiz ve taze bir kokuya sahip olması için biberiye yağı ve nane yağı kullanabilirsiniz.

Bu doğal sabunu köpürterek alın bölgesi ve şakaklara masaj yapmak baş ağrısını giderir ve rahatlatır. Rahat ve kaliteli bir uyku için yatmadan önce küvete sıcak suyu doldurun, melisa sabununu köpürterek vücudunuza masaj yapın.

Bağışıklık sisteminizi virüslere karşı güçlü tutmak için her gün bir kez bu doğal sabun ile duş almayı deneyin. Çok sağlıklı, canlı ve enerjik olacağınızı hissedeceksiniz. 

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Melisa Sabunu Nasıl Kullanılır?

Melisa sabunu kullananlar bu sabunun cilde ve saçlara çok iyi geldiğini söylüyorlar. Bu sabunu günde bir kez, cilt üzerinde ya da vücut üzerinde suyla köpürterek masaj yapın. Ardından ılık suyla durulayın.

Melisa Sabunu
Melisa Sabunu

Melisa Sabunu Ne İşe Yarar?

Melissa officinalis olarak da bilinen melisa ya da diğer adı ile limon balsamı, nane ailesinden gelen harika limon kokulu bir bitkidir. Bahçede sıradan bir bitki gibi görünebilir ancak yapraklarına dokunduğunuzda harika bir taze limon kokusu vardır.

Arılar özellikle melisaya bayılır ve nane ailesinin diğer üyeleri gibi, kontrol altında tutulmazsa tüm bahçeyi ele geçirir.

Limon balsamı da bitki uzmanları tarafından çok sevilir ve bitkisel tıpta birçok faydası ve kullanımı vardır. Hoş lezzeti ayrıca çocukların iştahını açmayı kolaylaştırır.

Melisa Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgüdür ancak şimdi birçok bahçe de dahil olmak üzere tüm dünyada yetiştirilmektedir.

Bahçeye ekildikten sonra, melisa oldukça hızlı büyüyebilir ve yayılabilir. Nane ailesinin diğer üyelerinden farklı olarak, melisa kendini tohumla yayar.

Bunu önlemek için çiçek açmaya başladığında ya da çiçek açmaya başladığı zaman kesilebilir ve çiçekler solmaya başlar başlamaz ve tohumlar yerleştirilmeden önce kesilebilir.

Melisa yağından yapılan melisa sabununun harika faydaları vardır. Gelin hep birlikte bu faydaları öğrenelim.

Stres Giderme Özelliği Vardır ve Sinir Sistemi Desteği Verir

Bu doğal sabun sinir sistemi için özellikle iyi bir bitkidir ve stresi azaltmak için birçok faydası vardır. Sinir sistemi üzerinde böyle sakinleştirici bir etkiye sahip olmaktan sorumlu olan bu doğal sabunun içinde bulunan zengin uçucu yağları, özellikle sitral ve sitronellal içeriği sinirleri gevşetir, stresi yatıştırır. Bu doğal sabun, stres ve gerginlik duyguları için harikalar yaratabilir ve sinir sistemini güçlü tutar.

2004 yılında yapılan küçük bir çalışma, melisa bitkisinin uyarılmış stresin olumsuz ruh hali etkilerini azalttığını buldu. Bir doz melisa alan katılımcılar, plaseboya kıyasla sakinliği önemli ölçüde artırdığını bildirdiler. 

Rahat Bir Uykuya Yardımcı Olur ve Uykusuzluğu Yok Eder

Bu doğal sabun ayrıca hafif bir yatıştırıcı olarak işlev görebilir ve özellikle uyku için diğer bitkilerle birleştirildiğinde huzursuzluk ve uykusuzluk için faydalara sahiptir.

Yetişkinler için de yararlı olsa da, buu doğal sabun ile duş almak, özellikle çocuklarda huzursuzluk ve uyku problemleri için yararlı olabilir. 

Kaygı ve Depresyonu Azaltır

Bu organik sabun, anksiyete ve depresyon belirtilerini hafifletmede çok etkili olabilir. Sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkileri nedeniyle, bu organik sabun özellikle endişeyle gelebilecek uyarılabilirliği ve sinirliliği yatıştırmaya yardımcı olabilir.

2014 yılında yapılan bir araştırma, limon balsamının sağlıklı genç yetişkinlerde anksiyete düzeylerini düşürmek de dahil olmak üzere ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.

Beyin Toniği Olarak İşlev Yapar ve Baş Ağrısını Geçirir

Melisa bitkisinin beyin üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir, hatta beyninizin bilişsel görevleri yerine getirme yeteneği olan bilişsel işlevi geliştirebilir.

Melisa bitkisini alan katılımcılarda ruh halinin iyileştiğini gösteren 2014 çalışması, diğerlerinin yanı sıra bellek, çoklu görev ve zihinsel matematik içeren aktivitelerde bilişsel işlevin arttığını da göstermiştir. 

Bu yüzden bu organik sabun özellikle stres ve gerginlik ile ilişkili olan baş ağrılarını hafifletmede de etkili olabilir.

Güçlü Antiviral Özelliklere Sahiptir

Melisa bitkisi, güçlü antiviral özellikler veren polifenoller denilen bir şey açısından da zengindir.  Bu organik sabunu kullanmak soğuk algınlığı, grip ve hatta zona gibi viral enfeksiyonlardan kurtulmak için yardımcı olabilir. Antiviral özellikleri ve sindirim yatıştırıcı özellikleri, virüsleri için de yararlı hale getirmek için birleştirilir.

Melisa Sabununun Cilde Faydaları

Bu çılgın güzellik ürünü içinde sayısız fayda var. Aslında, bu organik sabun çok fazla besleyici özelliğe sahiptir, en yaygın kullanımlarını vurgulayacağız.

Sinirleri Yatıştırır

Bu doğal sabunun etkileri ayrıca aşırı aktif bir zihni rahatlatmaya ve genel bir denge duygusu sağlamaya yardımcı olur.

Cildi Yatıştırır

Bu organik sabun, öjenol ve tanenlerin zengin bir kaynağıdır. Bu yüzden cildi derinlemesine temizlerken sakinleştirir ve yatıştırır. Bu yüzden kuru ve hassas ciltler için ideal bir sabundur.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Bu bitkiyi cilt bakım ürünlerine harika bir bileşen yapan nedir? Çevresel stres faktörlerine karşı koruma yeteneğine sahiptir. Bu organik sabunda bulunan kafeik ve ferulik asit, güçlü antioksidanlardır.

Melisa Sabunu Nasıl Yapılır?

Melisa özlü sabunu evde yaparak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu melisa sabunu tarifi, yüksek oranda zeytinyağı içerdiği için yumuşak ve zengindir. Parlak bitkisi nane kokusuna sahiptir ve zerdeçal ve yeşil mika ile doğal renklidir. Bu doğal sabun, mutfakta çalışmak için serinletici ve neşeli bir sabun veya sıkı çalışan elleri nemlendirmek ve temizlemek için harika bir üründür.

Melisa Yağı İnfüzyonu

Melisa yağı infüzyonu en iyi kuru yerine taze bitki ile yapılır. Yağın çabuk tüketilmesi gerekir çünkü kuru otlar ile aşılanmış yağlardan daha yüksek bozulma şansı vardır.

Çiçeklenmeden önce taze melisa yaprağı alın ve serin ve kuru bir yerde 24 saat boyunca solmasına izin verin. Ardından yağı infüze etmek istediğiniz yöntemi seçin.

Soğuk infüzyon yapmak istiyorsanız, çiçekler kuruduğunda onları bir cam kavanoza koyun. Kavanoza bastırmak için bir kaşık kullanın ve hafifçe sıkıştırın. Kavanoz tamamen dolana kadar bastırmaya devam edin.

Bu soğuk infüzyon için zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı, tatlı badem yağı veya ürünlerinizde kullanmak istediğiniz herhangi bir cilt bakım yağı kullanabilirsiniz. Yağı kavanoza çiçeklerin üzerine dökün. Çiçekleri aşağı itmek için kaşığı kullanın ve yağın tüm boşluklara dolmasına izin veren hava kabarcıklarından bazılarını serbest bırakın. Tüm melisa yapraklarının yağla kaplandığından emin olana kadar yağı kavanozu doldurun.

Yağı infüzyon yapmak için 4-6 hafta boyunca karanlık bir yerde bekletin daha sonra yağı süzün. İnfüzyondan sonra, yağ bir veya iki hafta içinde kullanılmalıdır.

Bu yağ infüzyonundan dudak balsamı yapmak için biraz ayırın. Gerisi en iyi melisa sabunu yapmak için kullanılabilir.

Melisa dudak balsamı tarifinde bir ton limon kokusu olsa da, soğuk pres sabununda çok daha hafiftir. Hafif kokunun tadını çıkarmayı seçin veya biraz limon esansiyel yağı ve nane esansiyel yağı ekleyin. Tabii ki melisa esansiyel yağı da ekleyebilirsiniz,. Melissa yağı ancak oldukça pahalı ve limon ve nane kombinasyonunun doğru fiyatlı uygun bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

Doğal Renkli Melisa Sabunu

Bu sabun, 2 ölçü zerdeçal ve 1 ölçü yeşil mika karışımı ile yapılmış sarı-yeşil zemin üzerine yeşil mika renkli bir ebru görüntüsü ile süslenmiştir. Soğuk pres sabunu içinde ebru yapmak her zaman eğlencelidir çünkü ne tür bir desen alacağınızı asla bilemezsiniz. Sabunu kesmek hediye açmak gibidir!

Bu tarifi öncelikle sertleştirmek ve daha fazla köpük oluşturmak için hindista ncevizi yağı ile dengelenmiş melisa infüzyon zeytinyağı ile yapın. Bu, temiz ve parlak bir aroma ile çok nemlendirici olan yumuşak bir sabundur.

Ekipmanlar

  • Mutfak terazisi
  • Termometre
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir sürahi 
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir tencere
  • Isıya dayanıklı cam kavanoz
  • El blendırı
  • Güvenlik tertibatı (lastik eldivenler, yüz maskesi, önlük, göz koruması vb.)
  • Silikon sabun kalıpları

Malzemeler 

  • 500 ml melisa infüzyon yağı
  • 200 ml organik saf hindistan cevizi yağı
  • 250 ml su
  • 106 ml kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 60 ml üzüm çekirdeği yağı
  • 15 ml shea yağı
  • 10 ml limon esansiyel yağı
  • 5 ml nane esansiyel yağı
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu
  • 1.5 tatlı kaşığı yeşil mika tozu

Melisa Soğuk Pres Sabunu Tarifi

  1. İlk önce uzun kollu bir tişört ve pantolon giyin. Çünkü kül suyu kostiktir ve cilde değerse zararlı olur. Eldivenlerinizi ve göz koruyucu gözlüğünüzü takın.
  2. Tüm malzemeleri tartın.
  3. Bir paslanmaz tencerede suyu kaynatın. Tencerenin içine sıcağa dayanıklı daha küçük bir tencere yerleştirin. Küçük tencerenin içinde su buharıyla tüm yağları eritin. 46 dereceye ulaşana kadar yağları hafifçe ısıtın.
  4. İyi havalandırılmış bir alanda, ısıya dayanıklı bir litrelik cam kavanoza su ekleyin. Karıştırırken kül suyunu yavaşça suyun içine ekleyin. Çözünene kadar karıştırmaya devam edin ve dumanları solumamaya dikkat edin.
  5. Kül suyu çözüldükten sonra, kül suyu çözeltisinin olduğu cam kavanozu buz dolu bir kaba koyun ve 46 dereceye kadar soğutun. 
  6. Hem kül suyu çözeltisi hem de yağlar 46 derece olmalıdır. Eğer yağlarınız beklerken soğuduysa biraz daha ısıtın ve 46 derece olmasını sağlayın. Her iki karışımda ayrı ayrı 46 derece olduğunda, kül suyu çözeltisini yavaşça el blendırı ile karıştırırken yağlara dökün. El blendırını çalıştırmayın ve kaşık gibi kullanın. Aksi halde el blendırının motoru yanabilir.
  7. Hafif bir iz bırakana kadar karışımı hızla karıştırmaya devam edin.
  8. Esansiyel yağlar ve zerdeçal ve 1 çay kaşığı yeşil mika tozunu ekleyin ve iyice karıştırın.
  9. Sabuna ebru görüntüsü kazandırmak için birkaç yemek kaşığı sabun hamurunu çıkarın ve başka bir kaba alın. Ardından sabun hamurunun olduğu tencereye kalan 1 çay kaşığı yeşil mika tozunu alın ve karıştırın. Ayırdığınız sabun hamurunu, tencereye geri ekleyin ve karışımı farklı yönlerde üç kez çekerek bir spatula ile karışın.
  10. Karışımı silikon bir sabun kalıbına dökün.
  11. Kalıbı bir karton kutuya yerleştirin ve havlularla sarın ve 48 saat boyunca ılık bir yere koyun.
  12. 48 saat sonra sabunu açın ve sabun kalıpları oluşturmak için dilimleyin. Her sabun kalıbını bir kartonun üzerine aralıklı olarak dizin. Dört ila altı hafta boyunca ılık ve karanlık bir yerde bekletin. 
  13. Melisa sabunlarınız kullanmaya hazır!

Alternatif sabun önerimiz; Ananas Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.