Yağlı Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Saç Yağlanmasının Sebepleri ve Çözümü
Yağlı saç bakımı kadın veya erkek dinlemeden herkesin sorunu haline gelebiliyor. Bazı insanlar için ise ciddi sorunlar yaratmaktadır.
Yağlı saç bakımı konusunda özellikle kadınlar ciddi sıkıntı çekiyor. Kış aylarında saçların daha az yıkanması sebebiyle saçlarda yağlanma oranı artmaktadır ve bu sebeple ciddi sorunlar oluşturmaktadır.
Yağlı saçlara sahip kişiler, saçlarını her gün yıkamak zorunda kalmaktadır. Bu durum saçlara zarar verdiği gibi, yağlı saç bakımını da zorunlu kılmaktadır. Ayrıca kış aylarında sık saç yıkamaktan hastalanmasına da sebebiyet verir.
Bu makalede size yağlı saç bakımı nasıl yapılır ve saç yağlanmasının sebepleri ve çözüm önerileri hakkında merak edilenleri aktaracağım.
İşte; Yağlı saç bakımı
Yağlı Saç Bakımı
Yağlı saç bakımı insanları garip bir ikileme düşürür. Bu ikilem şunu gerektirir, kişinin saçının asıl yağlanma sebebi sürekli yıkanmasıdır ve kişinin saçını sürekli yıkamasının sebebi de saçın yağlanmasıdır.
Yani kişi saç yıkamayı bıraksa, ertesi gün olan planından vazgeçmek zorunda kalacaktır. Bırakmasa da saçları zarar görmeye devam edecektir. Kişiler genellikle ikinci seçeneği seçerek, saçlarının kırılmasına göz yumarlar. Fakat esasında buna gerek yoktur, saçlardaki yağdan kurtulmanın birçok yolu bulunmaktadır.
Saçın Yağlanma Sebepleri
Saçların hızlı yağlanması özellikle ince ve düz saça sahip olan kişilerin muzdarip olduğu bir sorundur. Gür ve kıvırcık saçlarda ise saç yağlanması sorunu kendini çok fazla belli etmemektedir.
Saç yağlanması oldukça rahatsız edicidir. Çünkü saçın kirli olduğunu düşündürmektedir. Bazı kişilerin saçları öylesine çabuk yağlanır ki, kişiler gün içerisinde iki kez banyo yapmak zorunda bile kalabilir.
Esasında saç yağlanması bir kirlilik belirtisidir. Çünkü normal şartlar altında saçın aşırı yağlanmasının tek sebebi saçın 4-5 gün gibi bir süre yıkanmamaktır.
Doğrusu bu da pek sağlıklıdır ama kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Saçların yağlanması aslında saçları beslemektedir. Saçların kuvvetlenmesine katkı sağlar.
Saçların yağlanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi, saç derisinin inceliği ve yapısıdır. Kişinin saç derisi hassas bir yapıdaysa aşırı yağlanma problemi görülecektir. Saç diplerinde oluşan egzama, saç derisinde bulunan sebasöz bezlerini daha fazla çalıştırmaktadır. Saç derisinin nemlenmesini sağlamak amacıyla var olan bu bezler, saçların aşırı yalanmasına neden olacaktır.
Aşırı saç yağlanması, kötü bir görüntü oluşturduğu gibi saçın kolay şekillenmesini de zorlaştırır. Saçı ince ve düz olan kişiler genellikle saçlarını yalnızca düz kullanabilmektedir. Kıvırcık yapmaya çalıştıklarında, aşırı derecede saç spreyi kullansalar bile, saçlarının yapısı hemen bozulur ve eski haline döner. Saçların bu şekilde tutmamasının, iki gün örgülü kalsa dahi şekil almamasının ve yalnızca düz ve toplu kullanılmasının esas sebepleri bunlardır.
Aşırı saç yağlanması, kepek oluşması ile barışık ve hatta dosttur. Aşırı yağlanma problemi olan kişiler, aşırı kepek problemi de yaşamaktadır. Yani aslında sorun sorunu doğurmakta ve döngü devam etmektedir. Egzama olarak bilinen seboreik dermatit hastalığı da yağlı saçların problemidir. Aslında yağlı saç oluşumuna neden olan egzama problemi, yağlı saçlar ile beslenir ve bir süreliğine kaybolsa bile, tekrar daha güçlü bir şekilde gelir.
Saç yağlanmasının asıl sebebi olan yıkanma durumu, kişiler tarafından mutlaka azaltılmalıdır. Çünkü sürekli yıkamak saçı sürekli yağlandıracaktır. Elbette saçta oluşan yağlar temizlenmelidir, fakat yıkama sıklığı azaltılıp düzenlenmelidir.
Yağlı Saçlardan Kurtulma Yolları
Yıkama Sıklığı
Daha önce de belirtildiği gibi ilk olarak yıkama sıklığı ayarlanmalıdır. Kişiler saçlarını yıkadıkları saat aralığını hesaplamalı ve düzenli olarak 2 güne çıkana kadar arttırmalıdır. Saç yıkama sıklığı 2 güne çıkarıldıktan sonra, zamanla saçların aşırı ve çabuk yağlanma sorunu geçecektir. Kişileri muzdarip eden sorundan kurtulmanın ilk adımı budur.
Doğru Şampuan Seçimi
Saçların aşırı ve çabuk yağlanma sorununun temelinde, saç derilerinin güçsüzlüğü yatmaktadır. Kişiler bol bol saç derisine yatırım yapmalı ve saç derisini güçlendirmelidir. Güçlenen deriler zamanla saçların aşırı yağlanma sorununu ortadan kaldıracaktır.
Kişilerin saç derilerine bakım yapabilmeleri için doğru şampuanı seçmeleri gerekir. Şampuanlar saç derilerini ve saçları yıpratmaktadırlar. Bu nedenle hangi şampuan kullanılıyor olursa olsun, kişilerin durulama esnasında bol su kullanması ve saçları şampuandan tamamen arındırması gerekir.
Saçların yağlanma sorunu ile ilgili üretilmiş çeşitli şampuanlar bulunmaktadır. Fakat yine de doğru tercihi yapmak zordur. Çünkü yağlanma problemi global bir problemdir ve çoğu şampuan markası bu problemin arkasına sığınarak, şampuanlarının yağlanmayı ortadan kaldırdığını iddia etmektedir. Fakat esasında hiçbirinin böyle bir etkisinin olmadığı bilinen bir gerçektir.
Bu konuda en iyi şampuanlar bitkisel olarak üretilmiş olan şampuanlardır. Bitkisel olarak üretilmiş olan şampuanlar, kişilerin saç derilerini beslemektedir. Bu nedenle biraz daha pahalı olsalar da, bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir. Kişilerin yağlı saçlardan kurtulmaları için, bu yöntem etkilidir.
Yağlı saçları olan kişilere önerilen diğer bir yöntem, kuru şampuandır. Esasında kuru şampuanlar bu konuda etkili olabilir. Fakat kuru şampuanlar, maalesef saçların derilerindeki gözenekleri kapatmaktadır. Bu da saç derisinin çok kuru hissedilmesine neden olabilir. Saç elbette yeniden yağlanacaktır, ama çok sağlıklı olmadığı gibi saça da normal şampuan kadar zarar verdiği bir gerçektir.
En doğal üretilmiş olanlarından ve en kaliteli olup, kişiler tarafından tavsiye edilenlerinden bir tane edinilerek, sürecin ilk kısmı atlatılabilir. Faydası olacağı bir gerçektir. Kişiler yağlanma problemi ile baş ederken, ilk bir aylık süreçte kuru şampuan tedavisine başvurabilir. Fakat bu kesinlikle ucuz yollu olanlarından seçilmemelidir. Kalitesine ve aldığı yorumlara son derece dikkat edilmeli, daha önce yağlı saç problemi yaşayıp bu şekilde atlatan birinden tavsiye alınmalıdır.
Yağlı Saçlar İçin Öneriler
Kişilerin bu problem ile baş etmede saç bakımlarını ihmal etmemeleri ve sürekli olarak bakım yapmaları gerekmektedir. Kişiler argan yağı, zeytinyağı, badem yağı gibi yağlardan edinmeli ve bu yağları düzenli aralıklarla saçlarına sürmelidir. Zaten yağdan kurtulmak istiyoruz, yağlarla nasıl tedavi edeceğiz diyenler için söylemek gerekir ki, bu yağların tamamı saç derisini onarmakta ve saçların harika bir görünüm kazanıp, istenilen şekle ulaşmasını sağlamaktadır.
Özellikle zeytinyağı haftada 2-3 kez kullanılması gereken bir üründür. Çünkü saçlara hacim kazandırmakta ve yağlanma problemine çok iyi gelmektedir. Banyo yapmadan önce, mümkünse bir yumurta ile karıştırılarak uygulanan zeytinyağı kürü saçların eskisinden daha iyi görünmesine yardımcı olur. Sadece zeytinyağı sürmek de işe yarayacaktır.
Argan yağı özellikle saç uçlarında meydana gelen kırıklar ile mücadele etmektedir. Bu nedenle argan yağını, ıslak saça az miktarda uygulamak etkili sonuçlar verir.
Fakat aşırıya kaçmamak gerekir, çünkü bu da saçın yağlı bir görünüm kazanmasına neden olur ki, kişiler için bu çok can sıkıcı bir hal alacaktır. Yağlı saç bakımı badem yağı da, özellikle kaşı çıkmayan kişiler kaş çıkarmak için kullandıkları bir üründür. Saça badem yağı sürmek, saçı gürleştirir ve deriyi tamamen onarır. Bu nedenle bu kür de, banyodan önce uygulanarak yağlanma problemi aşılabilir.
Cildiye doktorları, bu konu hakkında bazı serum önerileri yapmaktadır. Saça uygulanan bu serumlar, yağlanma probleminin en etkili geçiricileridir. Fakat bazılarının içerisinde bulunan kimyasallar, kişilerin bazı şüphelere kapılmasına neden olabilir. Bu nedenle kişilerin tercihlerini en doğal ürünlerden yana kullanmaları daha doğru ve etkili bir çözüm olacaktır. Bunun için yine doktor tavsiyesi alınabilir.
Tüm bunların yanı sıra, evde hazırlanan bazı kürler de bu süreci destekleyecektir. Özellikle zeytinyağı kürü, saçların gerçekten hacim kazanmasına yardımcı olacaktır.
Bunun yanında yumurta kürleri de denenebilir. Saçların yağlanma ve buna bağlı yıpranma problemini tamamen ortadan kaldıracak olan bu kürler, birçok kimyasaldan daha etkilidir. Yağlı saç bakımı hakkında detaylı bilgiye bu videodan ulaşabilirsiniz.
Yağlı Saçlar için maske markaları
Yağlı saçlar için maske önerisi yapabileceğimiz markalardan biri Liquit Keratin Saç maskesidir. Kuaf saç bakım maskesi de içerdiği keratin ile yağlı saçlar için çözüm sunuyor. Morfose Saç Bakım maskesi de yine yağlı saçlar için kullanabileceğiniz maskeler arasında yerini alıyor.
Yağlı Saçlar için maske evde yapılır mı?
Yağlı saçlar için evde maske yapmak aslında çok kolay. Evde genel olarak bitkisel maskeler yapılabildiğinden yağlı saçlar için doğal çözümleri kendiniz için uygulayabilirsiniz. Buradaki video örnek olabilir.
Yağlı Saçlar için Yumurta maskesi
Yumurta saç bakımında sıklıkla kullanılır. Çünkü yumurta içerisinde doğal keratin bulunmaktadır. Keratin bütün saçlar için besleyici ve dengeleyicidir. Yağlı saçlar için yumurta beyazı daha etkili bir çözüm olacak. Bu yüzden yağlı saçlar için yumurta akı maskesi tarifi paylaşacağım.
Malzemeler
- 2 yumurta akı
- 1 çorba kaşığı bal
- Kahve fincanı kadar zeytinyağı
Uygulanışı
- Yukarıda verilen malzemeleri karıştırın.
- Malzemeleri karıştırdıktan sonra saç diplerinize uygulayın.
- 20 dakika süreyle kurumasını bekleyin.
- 20 dakika dolduktan sonra saçlarınızı ılıktan suyla durulayın.
Bu maskeyi ayda 2 defa saç diplerinize uygulayabilirsiniz. Saçlarınızı maskeyi uyguladıktan sonra şampuanla yıkamanızda sakınca yoktur.
Saç Yağlanması Yıkanmadan Nasıl Geçer
Saçları sık sık yıkamak yağlanma etkisini azaltsa da saçlara zarar veriyor. Bu yüzden çok sık saç yıkamadan yağlı saçlardan kurtulmak istiyorsanız limon kullanın. Limon saçta oluşan yağlanmayı azaltır. Yoğun tüketilmesi durumuda güneşli ortamlarda saç renginiz açılır. Dikkatli olun.
Saçlarım çok yağlanıyor ve dökülüyor, ne yapmalıyım?
Saç yağlanma problemi özellikle kadınlarda daha fazla ortaya çıkıyor. Erkeklerde ise saç dökülmesine sebep oluyor. Saçlarınıza keratin bakımı yaptırmanız saçın yağlanmasını önceleyecektir. Keratin saçı beslediği için kökleri de kuvvetlenecek ve dökülme de azalacaktır.
Yağlı Saç derisi nasıl temizlenir?
Saçların yağlanmasına sebep olan aslında saç derisidir. Saç derisi yağ ürettikçe saçlara etki eder ve yayılma gösterir. Bu yüzden de kötü bir görüntü ile karşı karşıya kalırız.
Yağlı saç derisi temizleme işlemi yaparak aşırı saç yağlanmasının önüne geçebilirsiniz. Saçlar genel olarak aşırı sıcak günlerde fazla yağlanır. Yağlı saçların temizliğini yaparken dikkat etmeniz gereken şey, saçların ılık veya soğuğa yakın suda yıkanmasıdır.
Özellikle kadınlarda yağlı saçlar yıkandıktan sonra saç kurutma makinesinin 15-20cm mesafeden kullanılması tavsiye edilmektedir.
Saç derisinin zarar görmesini engelleyecek önlemler alarak saç derisini daha bakımlı ve kontrol altında tutabilirsiniz.
Yağlı Saçlar için doğal şampuan önerisi
Yağlı saçlar için doğal ve bitkisel şampuanlar kullanmak faydalı olabilir. Saçlarınızın beslenebilmesi için yağlanmaya da ihtiyacı olduğunu hatırlatarak saçların yağlanma dengesini koruyacak doğal şampuan kullanmanızı öneriyoruz.
Yağlı Saçlar için bitkisel şampuan tavsiyesi
Yağlanma problemi olan saçlar için bitkisel şampuan kullanmak daha etkili sonuçlar almanıza katkı sağlayabilir. Çünkü bitkisel şampuanların içerisinde paraben bulunmaz. Bunun yanı sıra renklendirici ve silikon da olmaz.
Yağlı saçlara doğal ürünlerle bakım yapmak istiyorsanız Watsons gibi mağazalardan kolaylıkla satın alabileceğiniz Botanicals Fresh Care Lavanta ürününü alıp kullanabilirsiniz.
Yağlı Saçlar için en iyi şampuan hangisi?
Yağlı saçlar için şampuan seçmekte zorlanabilirsiniz. Zira her markanın bu problem için bir ürünü bulunuyor. Yağlı saç bakımı için Babe Yağlı Saçlar şampuanı kullanırsanız saçınızın yağ dengesini koruyarak yağlanmayı azaltabilirsiniz.
Pantene Yağlı Saçlar için Şampuan işe yarıyor mu?
Pantene yağlı saç şampuanı saçlarda aşırı yağlanma problemi olmayan kişilerde daha etkili sonuçlar veriyor. Yağlanma dengesini ayarlamada yeterli olmasa da durumu kurtaracak bir üründür.
Yağlı Saçlar için medikal şampuan tavsiyesi
Yağlı saç bakımı sırasında bazen ne yapsanız olmuyor. Deri rahatsızlıkları yaşıyorsanız medikal şampuan kullananlar arasına yerinizi almışsınız demektir. Özellikle egzama gibi rahatsızlıklar saç derisinde deformasyona sebep olur. Kızarıklık, kaşıntı, deri dökülmesi ortaya çıkarır. Bu yüzden saç derisini normal bir şampuan ile tedavi etmek mümkün olmayacaktır.
Medikal şampuan kullanarak (Ketoral, Konazol vb.) saç derisinde oluşan kızarıklık ve kaşıntıların önüne geçilmelidir.
Yağlı Saçlar için Sabun Önerisi
Yağlı saç bakımı yaparken kullanacağınız kükürtlü sabun ile yağlı saç tedavisi yapabilirsiniz. Tedavi diyorum çünkü saçların yağlanması can sıkıcı bir rahatsızlıktır. Aktarlardan yağlı saçlar için kükürtlü sabun satın alabilirsiniz. Kükürtlü sabun fiyatı sabunun ağırlığına göre değişmekle birlikte 20-80 TL arasında satılmaktadır.
Saçı Yağlandırmayan Sabun Önerisi
Çay ağacı sabunu saçların yağlanmasını önler. Sağlıklı saçlara sahipseniz saçlarınızın aşırı yağlanmasını çay ağacı sabunu ile engelleyebilirsiniz. Çay ağacı sabunu yağlı ciltler için de idealdir. Cildinde yağlanma sorunu yaşayanlar çay ağacı sabunu kullanarak yağlanmanın önüne geçebilir.
Yağlı Saçlar için sabun Erkek
Erkekler için yağlı saç sabunu önerimiz kükürtlü sabunlardır. Erkeklerin genel olarak saçları kısa olduğundan saç derisi güneş ile daha çok temas eder ve saç derisi zarar görür. Saç derisini rahatlatacak yumurta akı maskesi uygulandıktan sonra saçlarınızı kükürtlü sabun ile yıkarsanız saçtaki yağlanma azalacaktır.
Yağlı Saçlara çözüm İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu yağlı saçlar için lavanta kürü hazırlamıştı. Bu kürü saçlarınızı temiz bir şekilde yıkadıktan sonra saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. 30 dakika kadar lavanta kürünü saçınızda bekletin. Faydasını göreceksiniz.
Hazırlanışı ve Uygulanışı
- 4-5 bardak suyu içerisinde bir tutam lavanta ekleyerek 10 dakika süreyle kaynatın.
- Su ılık hale geldiğinde tülbent yardımıyla lavanta suyunu süzün.
- İyice soğumasını bekleyin.
- Saç diplerine ve saça lavanta suyunu masaj yaparak uygulayın.
- 30 dakika bekleyin ve saçlarınızı durulayın.
Suna Dumankaya Kür Tarifi
Suna Dumankaya yağlı saçlar için çözüm önerileri arasında basit ama etkili bir yöntem bulunuyor. Bu yöntemi uygulamadan önce yediklerinizin içtiklerinizin etkilerine değinerek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor.
- Bir çay bardağı yarısına kadar elma sirkesi doldurun.
- İçerisine 1 tatlı kaşığı kadar tuz dökün.
- 45 dakika süreyle saç diplerine masaj yapın.
Yağlı Saçlar için şampuan kullananlar ne diyor?
- Yağlı saçlar için bitkisel şampuan kullananlar saç diplerinde yağlanmanın azaldığını fakat tam olarak geçmediğini belirtiyor. İşin doğrusu da her saç tipinin yağlanma oluşturacağı gerçeğini biliyor olmaktır. Saçların yağlanmasını dengede tutarak yolumuza devam etmeliyiz.
- Yağlı saçlar için medikal şampuan kullananlar deri rahatsızlıklarından ötürü saçlarının döküldüğünü ve yağlandığını belirtiyor. Bunun yanı sıra kızarıklık, kaşıntı ve deri dökülmesi de beraberinde oluşan diğer problemler. Deri rahatsızlıklarından olan egzama tamamen geçmediği için saçlarda dökülme yaşanmaya devam edecektir. Bu yüzden egzama tedavisi için size uygun bitkisel yöntemleri denemelisiniz.
- Yağlı saçlar için evde şampuan yapanlar da saçta oluşan yağlanma problemi için doğanın mucizelerinden faydalanıyorlar.
Yağlı saçlardan muzdarip olanlar için, Yağlı Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Saç Yağlanmasının Sebepleri ve Çözümü hakkında yazacaklarımız bu kadar. Bir başka yazıda görüşmek üzere hoşcakalın.
Saçları aşırı yağlı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir içerik olmuş. Her gün saç yıkamak sacları daha çok yağlı hale getirir bunu unutmayın. Saçınızı her gün yıkamaya alıştırmayın bu alışkanlıktan vazgeçin. Bununla beraber, saç yikama esnasında sabun kullanabilirsiniz. Sabunlar şampuanlara göre daha kurutucu bir etki veriyor. Saçın yağlı halinden biraz olsun kurtulabilirsiniz ancak sabun kullanmam da tam bir eziyet. Saçı kaskatı yaptığı zamanlarda oluyor dozunda kullanmak gerek.
onerınızı dıkkate aldım sacımı sabunla yıkadım ınanılmaz derecede sert yaptı bıraktım zıgavus forte sampuan kullanıyorum yagdan eser kalmadı memnunum