Taşıt Katarı Nedir?

15.02.2021
47
Taşıt Katarı Nedir?
Modelistlik Kursu

Taşıt katarı, birbirine bağlanmış vaziyette karayolları üzerinde seyretmek için kullanılan ve maksimum 2 römorktan meydana gelen araçlardır. Kullanılan römorklar, yarı römork da olabilir. Gerek römorklar, gerekse yarı römorklar yük amaçlı kullanılır ve insan kullanımı için uygun değildir.

Buna karşılık Araçların İmal Tadil, ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik kapsamında belirtilen hususlara dikkat edilirse insan taşınması da yapılabilir.

Taşıt katarı: Karayolunda bir birim olarak seyretmek üzere birbirine bağlanmış en az bir çeken ve en çok iki çekilen römork veya bir yarı römork ile bir römorktan oluşan aracı ifade eder.

4925 Karayolu Taşıma Yönetmeliği

Taşıt katarı için kullanılan römorklarda, bunun için oturma yerleri meydana getirilmelidir. Söz konusu yerler, yukarıda zikrettiğimiz yönetmeliğe uygun olmalıdır. Kasaların kenar bölgelerinde düşmeye önlemek adına tedbirler alınmalıdır. Üzerleri kapalı olup, örtülü vaziyette bulunmalıdır. Bu kaideler çerçevesinde taşıma sınırınızın, mevcut her tonu için 2 yolcu alabilirsiniz.

Taşıt katarı, pek çok kişi tarafından kısa mesafede de kullanılır. Özelliklei işçilerin böyle taşındığı bilinir. Bu amaçla taşıt katarı kullanmak istiyorsanız, karoser yerden minimum 120 cm yüksek kesimde kişilerin elleriyle tutabilecekleri korkuluklar bulunmalı; kasanın yan tarafı ile arka kapakları da 90 santimetre yükseklikte bulunmalıdır.

Mevzubahis yönetmelik, bu koşullar çerçevesinde ilgili taşıma sınırının, tonuna ayakta vaziyette iki yolcu izni verir. Ayrıca yük ile yolcu, hizmetli taşınmak isteniyorsa,

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  1. Taşınan yük bağlanmı, iyice yerleştirilmiş olmalıdır,
  2. Kasaların hem arka, hem de yan kapakları kapalı vaziyette olmalıdır,
  3. Taşınan kişiler kasada ayrı bir yerde oturtulmalıdır,
  4. Taşınan yüklerin üzerlerine kişiler oturtulmamalıdır,

Gibi koşullara dikkat edilmelidir. Taşıt katarı içerisinde bulunan römorklar, bu kurallar çerçevesinde yolcu taşıması yapabilir. Ayrıca şehirlerarası şekilde ve geniş yollarda tercih edilmelidir. Her ne kadar dar yollarda kullanılabilecek olsa da, dönüşler büyük bir sorun ve tehlike meydana getirecektir.

Taşıt Katarı Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Taşıt katarı oluşturmak istiyorsanız, ilk önce yaptığınız işi ele almanız ve neler taşıdığınızı düşünmeniz gerekir. Bu kapsamda öncelikle taşıma kapasitesini belirlemeniz şarttır. Eğer taşıma kapasitesini çok fazla seçerseniz, bu taşıt katarını çeken araca bir yük getirir. Eğer kapasite ihtiyacınızı karşılamazsa işin devamı için ciddi sorunlar getirecektir. 

Ayrıca gabari ölçüsü de önem taşımaktadır. Gabari, tüm taşıtların karayolu kullanırken yüksüz ve yüklü şekilde güvenlikli seyrini sağlamak üzere kullanılan genişlik, uzunluk ve yükseklik ölçüleridir. Eğer katar bu sınırı aşarsa, trafikte hem can, hem de mal kaybı bakımından büyük bir risk oluşturacaktır.

Katarı oluştururken, yüklü ve yüksüz bir azami ağırlık tespiti yapmanız gerekir. Zira bu ölçüyü aşıyorsanız, kurallara uymamanız nedeniyle ceza almanız olasıdır.

Taşıt katarı, yapısı gereği oldukça büyük ölçülere sahip olabilir. Buna karşılık çok aşırı uzun araçlar, karayolları üzerinde yapılan seyirde bir sorun olur. Dolayısıyla katarı oluştururken, azami uzunluğa da önem vermeniz şarttır. Tüm bunlara ek olarak, dingil ağırlığına da dikkat etmeniz gerekir.

Takograf Cihazı yazımızı da okuyabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.