Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Akü Dolumu Nasıl Yapılır?

03.06.2021
1.195
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Akü Dolumu Nasıl Yapılır?
Modelistlik Kursu

Araçta akü takviyesi yapılışı, hemen hemen bütün otomobil sürücülerinin merak ettiği ve zor durumlarda kalmamak için öğrenmesi gereken bir işlemdir. Otomobillerde ve diğer taşıtlarda bulunan akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üreten önemli bir parçadır. Bu yüzden aracınızın marka ve modeli fark etmeksizin aküsü bitmesi halinde farlardan motor sistemine kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmayacaktır. Akü dolumu yaparak bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür.

Eğer aracınızda kullandığınız akünüz, kullanım ömrünü tamamlamışsa bu durumda akü takviyesi yaparak akünüzü yeniden doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz. Akü takviyesi yaparken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. Hem can hem de mal kayıplarına uğramamak için akü dolumu işlemlerinde bu tür prosedürlere uygun hareket ederek işlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.

Akü Takviyesi Neden Gereklidir?

Akü takviyesinin gerekliliği, belirli bir kullanım ömrünü dolduran aküler için çok önemlidir. Çünkü her akünün marka ve model fark etmeksizin belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Ancak kullanım ömrü tam olarak dolmamasına rağmen aracınızın aküsü bitmişse bunun belli başlı sebepleri bulunmaktadır:

  • Araç klimasını normalden fazla çalıştırmak
  • Araç içi ışıkları devamlı açık bırakmak
  • Araç hareket etmiyorken müzik sistemini çok uzun süre açık kullanmak
  • Silecekleri çok fazla kullanmak

Bunlarla birlikte arabada meydana gelen teknik ya da mekanik arızalar da akünün normalden daha hızlı bir şekilde boşalmasına sebep olabilir. Bu yüzden bir veya iki yılda bir akü ölçümünü yaptırmakta fayda vardır. Akü ölçümü yapıldığında enerji seviyesi 12.6’nın üzerindeyse akünüzün kullanım ömrü daha uzun ve her şey normal demektir. Ancak bu seviyenin altına düşen değerler için akü bakımı veya değişimi söz konusu olabilir.

Akü Takviyesi Nedir?

Otomobillerde akü takviyesi işlemi, aracınızın akü ömrü dolmamış olmasına rağmen akünün içinde bulunan elektrik enerjisinin tükendiği durumlarda başvurulan faydalı bir yöntemdir. Bu tür sorunlarda aracınız hareket etmeyecek ve hatta motorun çalışmamasına yol açacaktır. Böylesi önemli anlarda aküyü tamamen değiştirmek yerine akü takviyesi yaparak daha uzun süreli bir kullanım avantajı elde etmek mümkündür. Akü takviyesi, aynı amper gücüne sahip olan iki akü arasında yapılan bir elektrik enerjisi takviye işlemidir. Bu sayede dolu akülerden alınan enerji boşalmış aküye transfer edilerek aracın sorunsuz bir şekilde çalıştırılması desteklenmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü takviyesi yapılışı sırasında hem güvenlik sorunlarına hem de mekanik arızalara yol açmamak için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Boşalmış bir akü elektrik enerjisini üretemediği için aracın çalışması için gerekli olan enerjiyi tekrar doldurularak elde edebilir. Pek çok farklı sebepten dolayı boşalan akülere takviye yapacağınız zaman şu talimatları uygulayarak güvenli bir şekilde sonuçlara ulaşabilirsiniz:

  • İlk olarak takviye işlemini yapmadan önce araçlardaki her iki akünün de aynı amper gücüne sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Akü kablosunu bağlamadan önce mutlaka aracınızın tüm elektrikle çalışan aksamlarını kapatmanız gerekir. (Motor, iç aydınlatma, farlar, radyo, klima vb.)
  • Akü başlarında bulunan plastik koruyucuları çıkarın.
  • Akünün üzerindeki (+) ve (-) kutup başlarına dikkat edin.
  • Akü takviye kablosunun kırmızı ucu olan + kutbunu, boşalan akünün + terminaline bağlayın.
  • Daha sonra akü kablosunun siyah ucu olan – kutbunu dolu olan akünün – terminalinden alıp boşalan akünün kaportasındaki herhangi bir metal bölüme bağlayın.
  • Kabloların doğru bir şekilde bağlanmasını bir kez daha kontrol edin ve akü başlarını bir anahtar yardımıyla iyice sıkın.
  • Bu işlemlerin ardından önce aküsü dolu olan aracın motorunu çalıştırın ve daha sonra aküsü boş olan aracın motorunu çalıştırarak elektrik transferini gerçekleştirin.
  • Takviye işlemini başarıyla tamamladıktan sonra önce – kutuptaki kabloyu çözdükten sonra + kutuptaki kabloları çıkarın ve işlemi sonlandırın.

Akü Takviyesinde Püf Noktaları

Araçta akü takviyesi yapımında püf noktaları sayesinde hem güvenli hem de sorunsuz bir şekilde elektrik transferini tamamlayabilirsiniz. Başka bir araçtan akü takviyesi yaparken her iki akü kablolarının ve amper güçlerinin birbirine eşit olduğundan emin olmak gerekir. Takviye işlemi yaparken önemli olan bir diğer nokta da takviye kablosunun yalıtkan olan kısımlarının zarar görmemiş olmasıdır. Bu husus hem güvenlik hem de akünün kayıp vermemesi için önemlidir.

İki araçta da akü kısmında plastik koruyucular mevcutsa bu plastik koruyucular çıkartılarak takviye işlemi yapılmalıdır. Aynı zamanda takviye sürecinde kablo uçlarının dikkatli bir şekilde bağlanmasına da özen gösterilmelidir. Her aracın aküsüne tutunmuş olan kabloların motorun hareketli kısımlarına temas etmemesine de özen gösterilmelidir. Eksi kutbu mutlaka aracın kaportasında metal bir bölüme tutturmak gereklidir. Elektrik transferi için önce aküsü dolu olan araç çalıştırılmalı ve 5 dakika kadar çalıştırdıktan sonra aküsünü boş olan araca kontak verilip motoru çalıştırılmalıdır.

https://youtu.be/pB3-sKrUUqc
Akü Nedir? Nasıl Çalışır?

Akü Takviyesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü takviyesinde önemli noktalar, bu işlemin güvenli bir şekilde tamamlanması için çok önemlidir. Her iki araç çalıştırıldıktan sonra aküsü dolu olan araç ile 2500 devirde sabit tutarak 2-3 dakika gaza basılı tutulması da önemlidir. Eğer bu süreçte akü şarj olmadıysa tüm işlemler yeniden gözden geçirilerek işlem baştan alınmalıdır. İşlem başarılı sonuç verdiyse de ilk önce aküsü takviye edilen yani dolu aküye sahip aracın kabloları sökülmelidir. Bununla birlikte akü dolumu yaparken şarj edilecek aracın aküsünün diğer aracın aküsünden fazla ya da eksik olması durumunda her iki araç için de zararlı sonuçlar ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Sitemizden buji değiştirme bilgilerini de inceleyebilirsiniz. Bizi pinterest te takip edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.