SEO Nedir, Nasıl Yapılır?
90’lı veya 2000’li yıllardaki reklam ve pazarlama seçenekleri artık tercih edilmiyor. 2020’li yıllarla beraber bilhassa dijital pazarlama seçeneklerinin popüler olduğunu söylemek gerekir. Hem etkili hem de daha az maliyetli olan bu yöntemler sayesinde işletmelerin işi kolay hale geliyor.
İnternet sitesine sahip olmak işletmeler adına önemli olsa da tek başına bir anlam ifade etmez. Zorlu rekabet çalışmalarında bir adım öne geçmek adına internet sitelerinin SEO çalışmasına ihtiyacı vardır.
SEO Nedir?
İnternet dünyasının popüler kavramlarından haberdar olmayan kişilerin aklında SEO nedir sorusu bulunuyor. SEO; internet sitesinin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak adına yapılan çalışmalardan ibarettir. Hem site içi hem de site dışı olmak üzere çok sayıda faaliyetin bir araya gelmesi söz konusudur. İnternet sitesi; SEO çalışmaları sayesinde başta Google olmak üzere arama motorları tarafından çok daha iyi bir şekilde anlaşılır. Bu sayede, arama sonuçlarında daha iyi bir pozisyon elde eder.
SEO; internet sitelerinin arama sonuçları sıralamasını organik bir şekilde etkileyen bir çalışmadır. Son derece titiz bir çalışma olmasından mütevellit beklentileri karşılar. İşletmenin faaliyet gösterdiği alan dikkate alınarak belirlenmiş olan anahtar kelimeler sayesinde SEO çalışmalarından en iyi şekilde verim alınır. Herhangi bir internet kullanıcısı; belirli anahtar kelimelerle arama yaptığı takdirde SEO çalışmaları ile arama sonuçlarında daha iyi bir pozisyona gelmiş internet sitesi ile karşılaşır. Söz konusu internet sitesini ziyaret ederek satın alma davranışına yönlendirilir. Bu sayede, işletmenin satışları artar.
SEO Çalışması Basamakları
SEO çalışması; basit bir şekilde özetlenemez. Çünkü, hem site hem de site dışı olmak üzere çok sayıda faaliyetten ibarettir. Bunun yanı sıra, sitenin bağlı olduğu sektöre ve kullanıcı önceliklerine göre değişen çalışmalar yürütülür. Her SEO çalışmasında ortak olan birtakım noktalar vardır.
- İlk olarak, işletmelerin kaliteli ve özgün içerikler üretmeleri gereklidir. Google; benzersiz içeriklere sahip internet sitelerine arama sonuçlarında öncelik tanır. Fakat, başka sitelere ait olan içerikleri kopyala – yapıştır yöntemiyle sitesine ekleyen internet sitelerini cezalandırmayı ihmal etmez. Kullanıcıların ilgisini çekecek türden içeriklere yer verilmesi son derece önemlidir. Çünkü, ziyaretçiler; bu tür içerikleri paylaşarak internet sitesinin daha çok tanınmasını sağlarlar.
- Sayfa başlıkları ve açıklamaları, başlık etiketleri kullanımı, görsel kullanımı, dahili bağlantı oluşturma ve daha birçok site içi SEO çalışması eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.
- Teknik SEO analizinin yapılması son derece önemlidir. Bir başka deyişle, sitenin mobil uyumlu olup olmadığı başta olmak üzere sayfa açılış hızı, kalıcı bağlantıları ve diğer hususlar üzerinde durulmalıdır.
- İşletmeler; internet siteleri sayesinde Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden tüketicilerle buluşmak isterler. Bilhassa e-ticaretin yaygınlaşması ile ürün ve hizmet satışında herhangi bir sınırdan bahsetmek imkansız hale gelmiştir. Fakat, işletmelerin yerel müşterileri de göz ardı etmemesi gerekir. Bir başka deyişle, yerel SEO çalışmalarına öncelik tanınmalıdır. Bu noktada, arama motorlarında konum bildirimi yapılmalıdır. Bu sayede, işletmenin yakınında yer alan ve hizmet ihtiyacı bulunan kişilere ulaşılır.
- Sosyal medya, video ve Google ADS reklamları başta olmak üzere sosyal medya yönetimi, e-posta ve sms pazarlama, referans kaynaklar ve daha birçok faaliyet ile site dışı SEO çalışmalarından en iyi şekilde verim alınmalıdır.
- İşletmeler; internet siteleri ile geniş kitlelere ulaşma şansını yakalar. Bu noktada, uluslararası SEO çalışmalarına ihtiyaç duyulur. Hedef dili, bölgeyi ve kitleyi belirleyen, rakip firmaların analizini yapan, doğru anahtar kelimeleri seçen, site içi ve dışı SEO çalışmalarına öncelik tanıyan bir firma; uluslararası SEO çalışmalarından en iyi şekilde verim almış olur.
- İnternet siteleri; birtakım tehditler altındadır. Kimliği belirsiz kişi veya kişiler; herhangi bir internet sitesinin performansını düşürmek adına birtakım çalışmalar gerçekleştirebilirler. Bilhassa internet sitesinin kısa sürede yükselmesi adına yapılan çalışmaların var olup olmadığını sorgulamak adına negatif SEO çalışmalarına yönelmek gereklidir.
Site İçi SEO
- Site içi SEO çalışmaları sırasında ilk olarak sitenin hızını düşüren öğeler ortadan kaldırılmalıdır.
- Sayfa başlık ve alt başlıkları en iyi şekilde düzenlenmelidir.
- URL yapısı; ziyaretçilerin anlayabileceği türden doğru ve anlamlı kelimelerle oluşturulmalıdır.
- Meta açıklamaları doğru bir şekilde kurgulanmalıdır.
- Sitenin görsel optimizasyonu eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.
- Site içi yönlendirme linklemeleri gerçekleştirilmelidir.
- Anahtar kelimeler; sektöre uygun olarak belirlenmelidir.
Site Dışı SEO
- Site dışı SEO çalışmaları sırasında ilk olarak internet sitesini çekici kılacak türden kaliteli ve özgün içerikler oluşturulmalıdır. Bu sayede, kullanıcıların söz konusu içerikleri paylaşarak sitenin tanıtımını yapmaları hedeflenmelidir.
- Sektörün tanınmış sitelerinden backlink alınmalıdır.
- Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan rakip internet siteleri en iyi şekilde analiz edilmelidir. Ayrıca, bu tür sitelerin backlink kaynaklarından backlink alınmaya çalışılmalıdır.
- Google webmaster uyarıları dikkate alınmalıdır.
- Google, Facebook, Twitter gibi platformlarda kullanıcıların olumlu yorumlar yaptığı bir işletme olmak adına birtakım çalışmalar gerçekleştirilmelidir.
- İşletmenin faaliyet gösterdiği sektörle ilgili olan ve yüksek kalitesiyle dikkat çeken görsellere yer verilmelidir.
SEO’nun Avantajları
SEO; her şeyden önce etkili, başarılı ve uygun maliyetli bir seçenektir. İşletmelerin daha çok tüketiciyle buluşmasına katkı sağlar. İşletmelerin satışlarını artırır. Onların profesyonel nitelik kazanmasını mümkün kılar. Uzun vadeli çalışmalardan ibarettir.
SEO nasıl yapılır diye düşünenlerin bu konuda uzman, profesyonel ve deneyimli kişi veya kurumlardan hizmet almaları gereklidir.