Ödem Nedir? Ödem Atıcı Tarifler

14.06.2024
242
Ödem Nedir? Ödem Atıcı Tarifler
Modelistlik Kursu

Bazı zamanlarda vücudumuzun bazı bölgelerinde şişlik hissedebiliriz. Vücudumuzda oluşan ödem nedir ödem atıcı tarifler nelerdir birlikte ele alacağız. Şişkinlik hali özellikle sıcak havalarda daha çok hissedilir. Özellikle vücudun su ve tuz tutulumu artınca buna bağlı olarak ödem miktarında artış meydana gelir. Aslında vücudumuzdaki ödemi çok önemsemesek de bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle vücudunuzda ödem varsa bir dahiliye doktoruna giderek tedavisi ve takibini yaptırın.

Ödem Nedir?

Kısa bir tanımlama yapacak olursak ödem; vücudumuzun belirli bölgelerinde görülen şişliklerdir. Uzun tanımı ise vücutta dokularda, hücrelerde ve hücreler arası mesafelerde normalde olması gerekenden daha fazla sıvı bulunmasıdır. Vücudumuzun yüzde 65- 70i sudan oluşmaktadır. Hücre bulunan sıvılar hücre dışına çıktığında doku aralarında ve cilt altında sıvı birikmesi meydana gelirse buna ödem denir. Eğer ödem dışarıdan gözle görülecek kadar fazlaysa vücutta yaklaşık olarak 3 litrelik bir sıvı tutulumu vardır.

El ve bacak bölgeleri gibi vücudun eklem bölgelerinin yanı sıra iç organlarda da meydana gelebilen ödem, genellikle kilo alımıyla karıştırılabilir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde vücut ağırlığında belirgin değişiklikler görülmesi, ödemin varlığını işaret edebilir. Bu sıvıların vücuttan atılamaması, eklem bölgelerine yerleşerek ani kilo değişikliklerine yol açabilir.

Ek olarak, ödem aynı zamanda kalp zarı, akciğer, karın boşluğu, beyin omurilik aralığı, hücreler arası boşluklar ve kan damarları gibi vücudun iç bölgelerinde de meydana gelebilir. Bu iç bölgelerdeki ödem, genellikle daha spesifik sağlık sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Ödemle mücadele etmek ve kilo artışının altında yatan sebepleri anlamak için bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Vücudunuzdaki sıvı dengesini düzenlemek ve ödemi azaltmak için uygun tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir.

Ödem Neden Olur?

Ödem Neden Olur?
Ödem Neden Olur?

Ödem, vücudun çeşitli nedenlerle aşırı sıvı birikimi sonucu meydana gelen bir durumdur ve oluşumuna etki eden pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında hareketsiz bir yaşam tarzı önemli bir rol oynar; uzun süre boyunca oturarak çalışmak, eklem bölgelerinin hareketsiz kalmasına neden olarak özellikle ayak ve bileklerde ödeme yol açabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

İklim değişikliği de ödem oluşumuna katkıda bulunabilir; vücut sıcaklığındaki ani değişiklikler, sıvı dengesini bozabilir. Ayrıca, aşırı miktarda tuz tüketimi ve mineral yoğunluğu yüksek içeceklerin aşırı alımı, sıvı tutulumuna yol açabilir.

Hormonal değişiklikler de ödemin bir başka nedenidir. Özellikle hamilelik ve menstrüasyon dönemleri gibi hormonal değişiklikler, vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini etkileyebilir ve ödem oluşumuna katkıda bulunabilir.

Ödem, sıvı birikiminin neden olduğu bir sağlık sorunu olup, genellikle basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Ödem, vücutta birikmiş fazla sıvının neden olduğu dokusal şişkinlik ve şişliklerle kendini gösterir. Nedenler arasında kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları da yer alır. Kalp yetmezliği, başlangıçta ayak bilekleri ve bacaklarda sıvı birikimine yol açabilir, ancak zamanla sıvı karıncaya ve karın içine yayılabilir. Daha da ileri durumlarda akciğerlerde sıvı birikimi oluşabilir, bu da solunum sorunlarına neden olabilir.

Böbrek hastalıkları da ödeme yol açabilen başka bir ciddi faktördür. Özellikle böbrek hastalıklarının ilerleyen aşamalarında, protein kaçağı sıvı birikimine ve ödeme neden olabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan siroz hastalığında da karın bölgesinde ve bacaklarda ödem yaygın bir belirti olarak görülür.

Bunun yanı sıra, bazı ilaçlar da ödem oluşumuna neden olabilir. Örneğin, kortizon, bazı kalsiyum kanal bloklayıcıları, östrojen hormon ilaçları ve romatizma tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, ödem riskini artırabilir. Ayrıca, varis, meme kanseri ameliyatı sonrası dönem ve iltihaplı romatizma gibi bazı durumlarda da ödem görülebilir.

Ödem belirtileri farklı hastalıkların habercisi olabilir, bu nedenle özellikle ani ve belirgin ödem durumlarında bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir. Ödem altta yatan sağlık sorunlarını işaret edebileceğinden, doğru tanı ve tedavi için uzman görüşüne başvurmak önemlidir

Vücuttaki Ödem Nasıl Anlaşılır?

Ödemlerin bazen de herhangi bir sağlığa dayalı sebebi yoktur. Strese bağlı ödem de görülebilir.

Ödem çeşitleri;  yumuşak, orta sert, sert olmak üzere gruplara ayrılır.

Vücudunuzda oluşan yumuşak ödemi kolay bir şekilde fark edebilirsiniz. Bacak, bilek veya ayaklarınızda olan şişliklere elinizle bastırdığınızda çöküyorsa ödem olabilir. Şiş bölgeye bastırdığınızda ödem olduğunu anlamanın bir yolu da çukurlaşma süresinin uzunluğudur. Parmağınızın izini bir müddet görebiliyorsanız o bölgede ödem vardır.

Ödem, sadece ayak, ayak bileği ve el gibi gözle görülebilen bölgelerde değil, aynı zamanda vücudun iç organlarında da görülebilir. Ödem, bağırsaklar, beyin, karaciğer, böbrekler, akciğerler ve kalp gibi iç organlarda oluşabilir. Bu nedenle, ödem sadece dışarıdan gözle görülerek teşhis edilemeyen bir sağlık sorunudur.

Ödemin teşhisi için doktorun muayene ve tetkikleri gereklidir. El ile yapılan basit bir muayene, ödem nedenini ve ciddiyetini belirlemek için yetersizdir. Bu nedenle, vücudunuzda ödem belirtileri fark ettiğinizde hemen bir doktora danışmalısınız. Detaylı bir muayeneden geçmelisiniz.

Ödem Nasıl Atılır? Ödem Tedavisi

Doktor kontrolü ile ödemi tedavi etmek için ödem söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, vücutta biriken fazla sıvının dışarı atılmasına yardımcı olur. Ancak, ödem söktürücü ilaçların zayıflamaya yardımcı olduğu yanlış bir inanış vardır. Ödem söktürücü ilaçlar, sadece vücudun sıvı birikimini azaltır ve bu nedenle kilo kaybı olarak görünen birkaç kilo kaybını sağlar. Ancak bu kaybedilen kilo, gerçekte yağ değil, sadece vücutta biriken fazla sıvıdır.

Özetle, ödem söktürücü ilaçlar zayıflatıcı etkileri olmadığı gibi, sağlıklı bir kilo verme yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Ödem tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesi ve bu nedenin ele alınmasıyla başlar. Bu nedenle, vücudunuzda ödem meydana geldiğinde doktora görünmek ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmek önemlidir.

Ödem söktürücü ilaçları kullanan kişilerin, potasyum takviyesi almaları faydalı olacaktır. Potasyum, hücre içi sıvı tutulumunu arttırır ve ödem söktürücü ilaçların etkinliğini destekler. Bu nedenle, doktor tavsiyesi doğrultusunda potasyum takviyeleri almak, ödem tedavisi sırasında ek olarak alınabilir.

Ödem tedavisi sırasında beslenme oldukça önemlidir. Ödem söktürücü bir beslenme düzenli vücutta biriken fazla sıvının atılmasını hızlandırmaya yardımcı olur. Ödemden kurtulmak için vücudunuza sodyum (tuz) alımını azaltmalı, potasyum ve magnezyum gibi mineral alımını arttırmalısınız. Ayrıca yeterli miktarda su içilmesi de önemlidir. Özellikle taze meyve ve sebzeler, bu mineralleri içerir ve ödem tedavisine katkı sağlayabilir.

Ödemi Azaltmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Ödem atmak ve vücuttaki sıvı dengesini sağlamak için bazı önemli adımlar vardır. İdeal kilonuzu korumak, ödem oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Çünkü aşırı kilo vücutta sıvı birikmesine yol açabilir. Düzenli su tüketmek, vücuttaki sıvı dengesini sağlamak için çok önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmek, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve sıvı tutulumunu azaltır.

Düzenli egzersiz yapmak da ödemi önlemeye yardımcı olur. Egzersiz, kan dolaşımını artırır ve sıvıların doku arasında birikimini azaltır. Ayrıca, tuz ve tuzlu gıdaların tüketimini sınırlamak da önemlidir. Sofra tuzunu azaltmakla başlayabilirsiniz ve turşu, salamura gibi tuzlu besinlerden uzak durmalısınız.

Hazır gıdaları ve içeriğini bilmediğiniz ürünleri tüketmemek, vücudunuzdaki ödemi azaltmanıza yardımcı olabilir. Hazır çorbalar, et suyu tabletleri, hazır salata sosları ve soya sosu gibi ürünler genellikle yüksek tuz içerir, bu nedenle bu ürünlerin kullanımını sınırlamak önemlidir.

Bunların dışında yüksek protein içeren işlenmiş gıdalardan uzak durmak da ödemden kurtulmak için önemlidir. Özellikle sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak, vücutta sıvı tutulumunu azaltabilir.

Ödem sorunu yaşamamak için bir diğer ayrıntı da beyaz ekmek, hamur işleri, börek, çörek, lokum, şekerleme, makarna gibi besinlerden uzak durmaktır. Bu besinler yerine tam tahıllı ekmek, kepekli undan yapılmış ürünleri tercih etmelisiniz.

Ödem söktürücü besinler ve içecekler, vücutta biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olur. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak, salatalık, nar gibi yiyecekler sıvı tutulumunu azaltır. Alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Bunun yerine maydanoz sapı, ısırgan otu, kiraz sapı gibi bitki çayları içebilirsiniz.

Hamilelik döneminde ödeme sıkça rastlanır. Ancak hamilelik dönemi çok önemli bir dönemdir ilaç veya bitkisel ürün kullanımına dikkat edilmelidir.

Hızlı Ödem Söktürücü Kürler

Ödem atma yöntemleri arasında en çok kullanılanı da doğal olarak hazırlanan kürlerdir. Ödem atıcı kürler vücutta biriken fazla sıvının atılmasını hızlandırır. Ödem söktürücü kürler; rezeneli, tarçınlı ve yeşil elma gibi besinler ile hazırlanabilir.

Bu tür kürler vücuda antioksidanlar sağlarken, aynı zamanda fazla sıvının atılmasına yardımcı olurlar. Özellikle rezenenin ödem atıcı özelliği vardır. Tarçın da metabolizma hızlandırıcı etkilere sahiptir. Yeşil elma ise düşük kalorili bir meyve olup sıvı tutulumunu azaltmaya yardımcı olur.

İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği zencefil kürü ise zencefil, maden suyu, maydanoz, yeşil elma ve limon gibi sağlıklı malzemeleri içerir. Zencefil, metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki ödemi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca, limon, taze nane ve salatalık gibi ödem söktürücü bitkilerden hazırlanan detoks suyu, hem fazla sıvıyı atmanıza hem de metabolizmayı hızlandırmanıza yardımcı olur.

Ödem Söktürücü İçecek Tarifleri

Ödem söktürücü içecekler, vücutta biriken fazla sıvıyı atmanıza yardımcı olur. Bu içecekler, genellikle doğal meyve ve sebzeler içerirler. Böylece vücudu temizlerler. Ancak, ödem söktürücü içecekleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir, çünkü herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.

Ödem söktürücü içecek tariflerinden bazıları:

Limonlu Su

1 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Bir tutam tuz (himalaya tuzu veya deniz tuzu tercih edilir)

Limonlu su içmek, vücudu temizlemeye yardımcı olur. Limon, idrar sökücü etkiye sahiptir ve böbreklerin daha fazla sıvı atmasına yardımcı olur.

Salatalık Suyu

1 büyük salatalık

1 su bardağı su

Salatalık suyu da ödem söktürücüdür ve vücudu serinletir. Salatalığı doğrayın ve suyla birlikte bir mikser veya blender kullanarak püre haline getirin. Daha sonra süzerek suyunu içebilirsiniz.

Maydanozlu İçecek

1/2 demet taze maydanoz

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)

Maydanoz, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Maydanozu suyla birlikte blendere ekleyin ve püre haline getirin. Bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Zencefilli Yeşil Çay

1 yeşil çay poşeti

1 dilim taze zencefil

1 su bardağı sıcak su

Yeşil çay, antioksidanlarla doludur ve vücudu temizlemeye yardımcı olur. Zencefil ise ödem söktürücüdür. Yeşil çayı demleyin ve ardından zencefil dilimini ekleyin.

Elma Sirkesi İçeceği

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)

Elma sirkesi, ödem atıcı ve sindirim sistemini destekleyici özelliklere sahiptir. Elma sirkesini suyla karıştırın ve bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Bu içecekleri düzenli olarak tüketmek, vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa ve bu içecekleri kullanırken herhangi bir olumsuz etki hissederseniz, bir doktora danışmalısınız. Kullandığınız bir ilaç varsa herhangi bir içeceğe başlamadan önce doktorunuza danışmanız özellikle önemlidir, çünkü bazı içecekler ilaçlarınız ile etkileşime girebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.