Aerobik Egzersiz Nedir, Ne İşe Yarar?

25.07.2023
553
Aerobik Egzersiz Nedir, Ne İşe Yarar?
Modelistlik Kursu

Spor yapmak, sağlıklı bir vücuda ve zihne sahip olmanın ön koşullarından biri. Üstelik spor yapmak için çoğu zaman konfor alanınızdan çıkmanıza bile gerek kalmıyor. Spor salonunda, sahilde, evde, ofiste ya da kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir yerde spor yapabilirsiniz. Size bu esnekliği sunan, en keyifli ve faydalı egzersizlerden biri aerobik. Gelin, aerobik egzersizin ne demek olduğunu ve faydalarını birlikte inceleyelim.

Aerobik Egzersiz Nedir?

Aerobik kelimesi “oksijenli” anlamına gelir. Vücudun oksijen kullanarak enerji üretmesini sağlayan egzersiz biçimleriyse aerobik egzersiz olarak adlandırılır. Aerobik egzersizler, kardiyovasküler sistemin daha iyi çalışmasını gerektirdiğinden bu egzersizlere kardiyo da denir. Etkili olabilmesi için düzenli olarak yapılması gereken aerobik egzersizin bazı olası faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

● Düşük kan basıncı ve kolesterol,
Kilo kaybı,
● Düşük kan şekeri,
● Artan enerji,
● Azalan stres seviyesi.

Bunların yanı sıra düzenli olarak aerobik egzersizleri yapmak; kalp hastalıkları, diyabet ve inme gibi bazı hastalıkların gelişme riskini azaltabilir, bedeninize esneklik ve dayanıklılık kazandırabilir. Ayrıca aerobik egzersiz hareketleri, fiziksel direncinizi kuvvetlendirirken odaklanma ve denge becerilerinizi artırmaya yardımcı olabilir.

Aerobik Egzersizlerin Tarihi

Aerobik kavramı, ilk olarak Doktor Kenneth H. Cooper tarafından yazılan Aerobics(1968) ve The Aerobics Way(1977) isimli kitaplarla ortaya çıktı. Cooper, araştırmaları neticesinde koşma ve bisiklet sürme gibi aerobik egzersizlerinin hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğuna ilişkin bazı kanıtlar buldu. Bu kanıtlardan hareketle kitaplarında aerobik egzersizlerin bazı hastalıkları önleyebileceğini ve düzenli olarak egzersiz yapmanın sağlıklı bir yaşam sürmek için gerekli olduğunu açıkladı.

Jacki Sorensen, Cooper’ın Aerobics kitabından esinlenerek müzik eşliğinde yapılan bir aerobik dansı geliştirdi. Daha sonra 1980’li yıllarda Jane Fonda tarafından kaydedilen aerobik egzersiz videoları ve eğitim programları aracılığıyla aerobik daha popüler hâle geldi. Önceleri bu egzersizler sadece sınıflarda yapılabilirken bu videolarla herkes için erişilebilir oldu.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Yine 1980’lerde Gin Miller tarafından klasik aerobiğe alternatif olarak step aerobik geliştirildi. Step aerobik, özelikle sakatlıkları olan ya da daha düşük kondisyona sahip bireylere doğrudan hitap edebildiği için kısa sürede popülerleşti. Ardından sağlık kulüpleri ve spor salonları, grup dersleri vermeye ve grup eğitim stüdyoları oluşturmaya başladı.

Aerobik Egzersizler Nelerdir?

Aerobik egzersizler, vücudun enerji kazanmak amacıyla aerobik metabolizmayı kullandığı egzersiz biçimleridir.

● Yüzme, koşma, tempolu yürüme, bisiklet sürme, ip atlama, step egzersizleri ve kol ergometresi gibi egzersizler aerobik egzersiz örneklerinden bazılarıdır.
● Pozlarda ve hareketlerde hızlı değişiklikler gerektiren bazı yoga türleri de aerobik egzersiz biçimi olarak kabul edilebilir. Vinyasa yoga olarak da adlandırılan güç yogası buna örnek olabilir.

Süre ve enerji kullanımı açısından farklılık gösteren aerobik ve anaerobik egzersizler zaman zaman birbirine karıştırılabilir. Aerobik egzersizler uzun süre tempolu bir şekilde yapılır. Egzersiz esnasında düzenli bir şekilde nefes alıp verebilir ve hızınızı sürdürebilirsiniz. Bu egzersizler sırasında vücut, yağ asitlerini ve karbonhidratları yakıt olarak kullanır.

Anaerobik egzersizlerse daha kısa sürede ve yüksek yoğunlukta gerçekleştirilir. Bir molaya ihtiyaç duyulmadan maksimum çabanın sarf edildiği sprint, ağır halter ve pliometrik gibi egzersizler anaerobik egzersiz örnekleridir. Bu egzersizler sırasında vücut hızlı parçalanabilen fosfokreatinleri ve karbonhidratları yakıt olarak kullanır.

Aerobik Egzersiz Hareketlerine Nereden Başlamalı?

Düzenli olarak spor yapmaya başlamak istiyorsanız aerobik egzersizler başlangıç noktanız olabilir. Eğer kronik bir sağlık sorununuz varsa ya da uzun süredir hareketsizseniz spora başlamadan önce doktorunuza danışarak birlikte sizin için uygun bir aerobik egzersiz programı hazırlayabilirsiniz.

● Egzersiz yapmaya hazır olduğunuzda ilk olarak sabah ve akşam beşer dakikalık tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz.
● Ertesi gün, her yürüyüş seansına beş dakika daha ekleyerek temponuzu kontrollü bir şekilde arttırabilirsiniz. Böylece bir ay gibi kısa bir süre içinde düzenli aerobik yapmanın faydalarını görebilirsiniz.
● Gün içinde daha az oturmaya ve daha çok hareket etmeye özen gösterebilirsiniz.
● Dilerseniz küçük adımlarla başladığınız egzersizlere zaman içerisinde step aerobik, bisiklete binme, zumba ve ip atlama egzersizlerini de dâhil edebilirsiniz. Salus uygulaması içerisinde herkese hitap eden aerobik egzersizler bulabilirsiniz.

Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan kas ve kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olurken diğer yandan ruhsal sağlığınızı destekleyebilir. Böylece hem fiziksel hem zihinsel esenlik hâline ulaşmak için etkili bir adım atmış olursunuz. Herkesin uygulayabileceği aerobik egzersizleri için Salus uygulaması içerisindeki içerikleri inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.