Parkinson Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Parkinson hastalığı, kas kontrolünü etkileyen bir hareket bozukluğudur. Hastalık yavaş hareketler, kas sertliği ve bir veya iki elin titremesi ile karakterizedir. Bu semptomları yaşarken, insanlar yürüme, konuşma ve nefes almada zorluk yaşayabilirler. Parkinson hastalığı, hafif ila şiddetli arasında bir dizi şiddette ortaya çıkabilir. Hastalığın nedenleri bilinmemektedir. Parkinson hastalığı iki tipte sınıflandırılır: idiyopatik Parkinson hastalığı (bilinen herhangi bir neden olmaksızın) ve Lewy cisimli Parkinson hastalığı (nörofibriler yumakların ve Lewy cisimciklerinin neden olduğu). Hastalığın tedavisi yoktur.
Tedavi, Parkinson hastalığı teşhisi konmadan önce ortaya çıkan yaşa bağlı sorunların neden olduğu bazı sakatlıkların hafifletilmesine yardımcı olmak için gerektiği sıklıkta ilaç ve fizik tedavi ile bozukluğun semptomlarını yönetmeye odaklanır. Araştırma bir tedavi belirlememiş olsa da, Parkinson hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek birçok ilaç dışı tedavi vardır. Bu tedaviler egzersiz, tıbbi cihazlar ve ameliyatı içerir.
Parkinson Hastalığı Nedir?
Parkinson hastalığı, hareketle ilgili sorunlara neden olan yaygın bir sendromdur.” 60 yaş üstü insanların yüzde 1-2’sini ve 80 yaşın üzerindekilerin yüzde 10’undan fazlasını etkiler. Bunu anlamanın en iyi yolu, “birkaç ekstra sorunla yaşlanmayı” düşünmektir. Parkinson hastalığına, genetik faktörlerin (doğma şekliniz) ve çevresel faktörlerin (çevreniz) bir kombinasyonu neden olur. 1817 yılında İngiliz doktor Dr. James Parkinson tarafından keşfedilmiştir.
Hastasının titreyen ellerinin yazma ve entelektüel yeteneklerini etkilediğini fark etti. Ayrıca, bu bozukluğu olan hastaların, beyin fiziksel veya duygusal stres tarafından uyarıldıktan sonra salgılanan kimyasal sıvı fazlalığına sahip olduğuna inanıyordu. “Hastalığa neyin neden olduğu kesin değil, ancak beynin substantia nigra adı verilen kısmındaki küçük sinir hücrelerinin hasarıyla ilgili olduğu düşünülüyor.” “Parkinson hastalığına ayrıca kalıtsal genler veya bağışıklık sistemimizdeki anormallikler neden olabilir.”
Parkinson Hastalığı Nedeni Nedir?
“Parkinson hastalığının nedeni bilinmiyor, ancak birkaç teori öne sürüldü. En yaygın olarak kabul edilen teori, kalıtsal genlerin ve çevresel faktörlerin (böcek ilaçları, belirli gıdalar ve havadaki toksinler gibi) bir kombinasyonunun hastalığa neden olmak için etkileşime girmesidir. ”
- GENETİK FAKTÖRLER: “Parkinson hastalığının bir genetik teorisi, buna “Parkinson geni” veya presenilin geninde doğal olarak oluşan varyasyonların neden olduğudur. Bu genin işlevi henüz bilinmemektedir.” Bazı araştırmacılar, bu genetik yatkınlığın, beynin substantia nigra adı verilen kısmındaki dopamin üreten hücrelerin aşırı üretimi nedeniyle meydana geldiğine inanmaktadır. Ayrıca presenilin proteini APP adlı başka bir proteinle birleştiğinde bu Alzheimer hastalığına yol açabilir.
- ÇEVRESEL FAKTÖRLER: “Parkinson hastalığına kalıtsal genler veya bağışıklık sistemimizdeki anormallikler de neden olabilir.” “Parkinson hastalığının genetik faktörler (doğduğunuz) ve çevresel faktörlerin (ne yaptığınız) kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. İnsanlar, beyni etkileyen birden fazla genin bir kombinasyonu nedeniyle hastalığa yakalanabilirler.” Bu genetik, çevresel faktörlerle birleştiğinde beynin dejenerasyonuna yol açar. Bu, hareket ve diğer semptomlarla ilgili sorunlara neden olur. Çevresel faktörler arasında belirli gıdalar, pestisitler ve havadaki toksinler bulunur. En yaygın olarak kabul edilen çevre teorisi, sinir sisteminiz üzerindeki aşırı miktarda stresin zamanla zarar verebileceğini öne sürüyor.
Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının dört yaygın semptomu vardır:
- Titreme,
- Rijidite,
- Bradikinezi
- Postural instabilite.
Parkinson hastalığının en sık görülen semptomu titremedir. Bir titreme, vücudun en az bir bölümünde istemsiz veya kendiliğinden titremedir. Parkinson hastalığında görülebilen 3 tip titreme vardır. Dinlenme ve hareket titremeleri en sık görülen ikisidir: “dinlenme titremesi, dinlenme sırasında kötüleşen sürekli bir titremedir. Hareket titremesi, bir şey yaparken ortaya çıkar ve sonra iyileşir.”
“Yürümede, merdiven çıkmada ve dengenizi korumada sorunlara neden olabilecek şekilde hareket etmek ve dengeyi korumak zorlaşır.” İnsanlar ayrıca nesneleri almakta zorlanabilirler. “Parkinson hastalığında buna bradikinezi veya hareketlerin yavaşlaması denir. Bazı insanlar hastalığın başlangıcında hareket yavaşlığı yaşarlar, ancak bazı durumlarda yavaşlama daha sonra fark edilmez.”
Üçüncü belirti “postural instabilite”dir ve “Ayaktayken veya yürürken uygun pozisyonu koruyamama, bu da denge kaybına neden olur. Bu, kişinin ayakta sallanıp dengesini kaybetmesi anlamına gelir” olarak tanımlanır.
Parkinson Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Parkinson hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için ilaç dışı tedaviler kullanılır.” Buna egzersiz ve fizik tedavi dahildir. Egzersiz, kas gücünü, koordinasyonunu ve dengeyi yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Egzersizler haftada 3 ila 5 gün, 30 dakika ila bir saat arasında yapılmalıdır. Fizik tedavi, yürüme problemi olan hastalar için hareketi iyileştirmeye ve yardımcı cihazları kullanmaya yardımcı olur.
Parkinson hastalığı semptomlarını azaltmak veya ortadan kaldırmak için ilaç da kullanılır. Hastada çok az semptom varsa veya hiç semptom yoksa ilaçlar kullanılmalıdır. “Nöroleptik ilaçlar genellikle Parkinson hastalığının şiddetini ve motor semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için reçete edilir.” Bu ilaçlar hastalığın erken evrelerinde kullanılır. Bir tür dopamin blokerine levodopa adı verilir. “Levodopa, diğer bazı ilaçlardan daha az toplam işlevi kaybetmenize yardımcı olabilir ve aslında ince motor kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.”
Parkinson Hastalığı Yakalanma Riskleri Nelerdir?
Ne yazık ki, Parkinson hastalığına yakalanmanızın bir yolu yoktur, ancak bunun yerine genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun Parkinson hastalığı oluşturduğuna inanılmaktadır.
“Parkinson hastalığı, kas kontrolünün kaybına neden olan ve hareketin yavaşlamasına, sertleşmesine ve düzensizleşmesine neden olan bir beyin hastalığıdır.” Bu uygulamada Parkinson hastalığı semptomlarını okuyacaksınız. “Bu hastalık en çok 45 yaş üstü yaşlı insanlarda görülüyor. Bu uygulamanın amacı insanları Parkinson Hastalığının ne olduğu ve buna neyin sebep olduğu konusunda eğitmektir.” Umarım bu hastalığa yakalanmazsınız ama sizde veya tanıdığınız birisinde varsa, umarım bu sizin için açıklamaya yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Bıngıldak Nedir
Youtube kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA