İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir?

İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir?
Modelistlik Kursu

18 yaşını doldurmuş ve okur yazar olan tüm vatandaşlara verilmektedir. Sertifika verilme aşamaları şu şekildedir.

  • Başvuru belgeleri: Kimlik fotokopisi ve 1 fotoğraf olarak ilk etap için yeterlidir.
  • Eğitim yeri hakkında: İşyerinde 7 veya daha fazla kişilik gruplar için uygun teknik gereklilikler (oturma odası, projeksiyon, perde vb. )  mevcutsa buna uygun belirlenen her yer.
  • Bu merkezler tarafından sağlanan malzemeler: İlk yardım kılavuzu, Not defteri ve kalem, %85 başarılı olanlara Sağlık Bakanlığı onaylı “İlk Yardım Sertifikası ve Kimlik” verilir.
  • Eğitimde kullanılan araç ve gereçlerYetişkinler, çocuklar ve bebekler için ilk yardım eğitimi mankenleri, Paketleme ve sabitleme malzemeleri, Dernek yeri, Projeksiyon, Bilgisayar, Karatahta bulunmalıdır.
  • İlk yardım sertifikası geçerlilik süresi: 3 yıldır.
  • İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir ve genel şartlar nelerdir gelin inceleyelim.
İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir?

İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir?

İlkyardım Eğitim Konuları

İlk yardım eğitiminin konuları şu şekildedir. Temel ilk yardım uygulaması, Olay yeri değerlendirmesi, Hasta yaralıların değerlendirilmesi, temel yaşam desteği (göğüs kompresyonları ile mekanik ventilasyon için OED eğitimi), kanama, ısı dengesinin bozulması, yaralanma, bilinç bozukluğu, kırıklar ve burkulmalar, boğulmalar, böcekler ve hayvan ısırıkları, kaçış ve iç yabancı madde, Yaralıların nakli gibi konular bu merkezlerin anlatması gerekenleri. İlkyardım eğitimine ara vermeden devam etmek zorunludur. Aksi takdirde eğitim geçersiz sayılır.

İlk Yardım Eğitimi Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ilk yardım kurallarına göre ilk yardımcıların en az ortaokul diplomasına sahip olması, temel ilk yardım eğitimini tamamlamış olması, ilk yardım ve kimlik belgesi almaya uygun olmaları, 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.

İlk Yardım Nedir?

Kaza veya hayati tehlike oluşturan bir durumda, kaza mahallinde bulunan araç ve gereçler kullanılarak, tıbbi yardım aranmaksızın, hayat kurtarmak veya herhangi bir kanama durumunu önlemek için yapılması diye tanımlanabilmektedir. Daha da kötüye giden durumlarda ve sağlık personeli için tıbbi destek sağlanana kadar ilk yardım sağlanmalıdır. İlk yardım tanımında açıklanan amaçlara göre ilk yardım görevlisi, tıbbi cihaz kullanmadan mevcut bulabildiği yardımcı eşyalar ile yapılan müdahaleler ve sağlık ekibi gelene kadar ilaç kullanmadan yapılan bir uygulamalar bütünüdür.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Hastalara/yaralılara sağlık ekipleri gelene kadar tıbbi cihaz aramadan, mevcut araç ve gereçler ile ilaçsız uygulamalar yaparlar. İlk yardım tanımında belirtilen amaçlar doğrultusunda ilk müdahaleyi yapacak ekip ve kişiyi tanımlayın ilk yardımcılardır.

İlk Yardımın Temel Amaçları Nelerdir?

Önemli, hayatı işlevlerin sürdürülmesini sağlamak için çabalamak, Hasta/yaralanma durumunun kötüleşmesini önlemek için iyileşmeyi yardımcı olmak ilk yardımın temel amacıdır. Sınıflandırmak gerekirse;

  • Koruma: Suç mahallinde olası tehditleri belirleyerek güvenli bir ortam yaratın. Çarpışan araçlar mümkünse güvenli bir yere götürülmelidir. Suç mahalli açıkça işaretlenmelidir. Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır. Kazaya karışan aracın kontağı kapatılmalıdır. Sigara içilmemesini sağlamalıdır. Gaz varlığında zehirlenmeyi önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Gaz tüpünün vanasını kapatmak ve alanı havalandırmak gereklidir. Kıvılcım oluşturan durumlara engel olmalıdır. Hasta veya yaralı kişiler hareket etmemelidir. Hastalar/yaralılar önemli vücut akşamlarının durumu test edilmelidir. Eğer kanamanız varsa hepatit B, hepatit C ve HIV/AIDS gibi hastalıklardan kendini korunmak için eldiven takmalı.
  • Bildirim: En kısa zamanda gerekli yardım kuruluşuna (112) haber vermelisiniz. 112’yi ararken, tam olarak yer ve adresi, hangi numaradan aradığınızı, vakanın tanımını, hasta veya yaralıların sayısını ve alacağınız yardımın durumunu ve türünü belirtmelisiniz.
  • Kurtarma: Sahada yaralılara hızlı müdahale etmeli, ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapmanız gerekir. Hasta/yaralı durum değerlendirmesine göre ilk yardım yapılmalıdır. İlk yardımı bilmiyorsanız, hasta veya yaralı kişiye dokunmayın veya hareket ettirmeyin.

İlk Yardım Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Her yerde olabileceği gibi, ofiste veya iş yerindeki herkesin ilk yardıma ihtiyacı olabilir. Bu gibi durumlarda hastaya veya yaralanan kişiye hemen müdahale etmesi gereken biri bulunmalıdır. Ofis ortamında ani ve tehlikeli durumlarla uğraşırken ciddi bilgi ve uygulama gerektiren ilk yardım çok önemlidir.

Bu durumlarda, erişilebilir bir yerde bir veya daha fazla ilk yardım çantası bulunmalıdır. Kalp krizi, kanama, kırıklar, burkulmalar ve incinmeler, ağır cisimlerin düşmesi, bayılma ve yanıklar gibi belirtiler en çok ofiste veya işyerinde görülür. Bu gibi durumlarda, uygun ve doğru müdahale için uygun ilk yardım malzemeleri ve ilk yardım görevlisinden bu son derece değerli bilgiler mevcut olmalıdır.

Kimler İlk Yardım Eğitimi Almalıdır?

İlk Yardım Yönetmeliğine göre; 18 yaşını doldurmuş, en az ortaokul diplomasına sahip olan ve hayat kurtarmak isteyen herkes ilk yardım eğitimine katılabilir. 18 yaş sınırı yetişkinler içindir ve ilkokul sertifikası alma gereksinimleri kişinin okuryazarlık ihtiyaçlarına bağlıdır.

Özellikle günümüzde çocuklu anne babalar, okul öğretmenleri, profesyonel antrenörler, sporcular ve spor eğitmenleri de bu eğitimden kendini sorumlu hisseden ve ilk yardım sertifikası alan kişilerdir. Ancak ambulansla, kalabalık iş yerlerinde ve kalabalık toplantılarda kanunen ilk yardım eğitimi verilmesi ve ilk yardımcı bulundurması zorunludur. Bir kaza veya hayati tehlike durumunda, müdahale eden kişinin geçerli bir ilk yardım sertifikasına sahip olması gerekir. Aksi takdirde eğitimsiz kişilerin müdahalesi ile mağdurların ve hastaların mevcut durumu daha da kötüleştirebilir hatta ölüme kadar götürebilir.

Müdahale Sırasında İlk Yardım Olarak Ne Yapılmalı?

Hastanın/yaralı durumunun değerlendirilmesi, Hastanın/yaralının korku ve kaygısını ortadan kaldırmak, Müdahaleler sırasında hastalara/yaralılara yardım eden kişilerden oluşan bir organizasyon,  Hasta/yaralanma durumunun kötüleşmemesi için gerekli adımları atmak, Kanama, kırık, çıkık, burkulma vb. durumlar için sahaya müdahale edilmelidir.

Hastaya/yaralıya kanayan yerleri göstermeyin veya anlatmayın. Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale edilmesi hayati derecede önemlidir. Hasta/yaralıların en uygun yöntem kullanılarak en yakın sağlık kuruluşuna sevkinin sağlanması (112), Ancak tehlike yoksa hastayı veya yaralıyı hareket ettirmeden yetkililerin gelmesi beklenmelidir. Kurumumuz alanında uzmandır. Bilgi almak için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.

İlk yardım sertifikası alma şartları ve İlk Yardım Sertifikası Kimlere Verilir yazımız bu kadar. Başka bir yazıda görüşmek üzere…

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.