8-18 Diyeti Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Sadece yaz aylarında değil tüm yıla yayılarak yapılabilecek bir diyet 8-18 diyeti. Aslında bir yeme alışkanlığıdır. Hem sağlıklı hem de zayıflamaya yardımcı.
8-18 diyeti nedir nasıl yapılır sorularının cevabını bu makalemizde bulacaksınız. 8-18 diyeti aralıklı oruç tutarak vücudumuzdaki yağın enerjiye dönmesini sağlayan bir diyet listesi olarak kabul edilir.
Zayıflamak için her diyeti deneyip başarısız olduysanız bir de bu diyeti denemenizi tavsiye ederim. Bu diyet yiyecekleri değil zamanı kısıtlamaya yönelik bir diyettir. Birazdan vereceğimiz programı haftalık diyetler gibi uygulayarak düzeninizi başlatabilirsiniz.
8-18 diyeti bir nevi aralıklı oruç tutma diyetidir. Son zamanlarda moda olan bu diyet oldukça etkili sonuç vermiştir. 8-18 diyetinde sabah 8’den akşam 6’ya kadar istediğiniz yemeği yiyorsunuz.
Fakat saat 6’dan sonra oruç tutar gibi hiçbir şey yemiyorsunuz. Yani bu diyetin kuralı 10 saat yemek yemek ve 14 saat aç kalmak. Böylece hem vücudun ihtiyacı olan kaloriyi alıyoruz hem de sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı kazanıyoruz.
Kalori Nedir ?
Bir kilokalori, besin maddelerinin enerji değerlerini belirlememizi sağlayan bir ölçü birimidir. Bir besinden alınan enerji miktarını tanımlamaya, ama aynı zamanda da bedenimizin enerji tüketimini hesaplamaya yarar.
8-18 Diyeti Nasıl Yapılır?
8-18 diyeti yapmaya karar verdiyseniz kahvaltıyı mutlaka saat 8’de yapmalısınız. Akşam yemeğini de saat 6 da yemelisiniz. Akşam saat 6’dan sonra hiçbir şey yememek bu diyette altın kuraldır. Unutmayın, akşam 6’dan sonra oruçlusunuz. Neden saat 6’dan sonra yemek yiyemiyoruz derseniz bunun cevabı ise şu şekilde;
Vücuda giren şeker glikojene çevriliyor. İnsan vücudu glikojeni ortalama 12 saat içerisinde eritebiliyor. Sürekli yemek yendiği zaman vücuda sürekli şeker giriyor ve vücut şekeri yakamadığından size kilo olarak geri dönüyor. Fakat akşam 6’dan sabah 8’e kadar yemek yemezseniz vücut rahatlıkla gün içinde yüklenen glikojeni yakabilir.
8-18 diyet kurallarına uyduğunuz taktirde kısa süre içinde kilo verdiğinizi fark edebilirsiniz. Hem sağlıklı bir şekilde diyet yapıp hem de istediğiniz yemeği yiyebilmek istiyorsanız 8-18 diyetini uygulamalısınız. Kurallarına uyulduğu takdirde 3 hafta içinde ortalama 9-10 kilo zayıflayanların olduğunu da söylemeden geçmek doğru olmaz.
Geçtiğimiz sene, başarılı oyuncu Mümtaz Taylan’ın incelmiş olduğu farkedilince nasıl kilo verdiği merak sebebi oluyor. Kendisine nasıl kilo verdiği sorulduğunda şöyle cevap veriyor;
“Mide ameliyatı falan yaptırmadım. Boğazını tutunca zayıflıyorsun. Tartıya pek çıkmıyorum ama şimdiye kadar 15 kilo verdim. Diyet falan da yapamadım. Sabah 8 kahvaltı, akşam 18.00 yemek, sonra boğazını tutuyorsun. 18’den sonra bir şey yemeyince zayıflıyor insan.”
Aralıklı orucun ilk ve en önemli şartı en az 8 saat aç kalmaktır demiştik tabi çok önemli bir noktanın altını çizmek lazım: Açlık, kimi rahatsızlıklara neden olabildiği gibi, bazı rahatsızlıklar için de tehlikeli olabilir. Bu açıdan uygulama için mutlaka bir uzman onayı almanızı tavsiye ederiz.
Bu beslenme biçimini belirli aralıklarla sürdürmek gerekir. Sürekli uygulamak doğru olmadığı gibi 1-2 günlük bir diyet de gözle görülür bir fayda sağlamayacaktır. Ortalama 2-3 ayın, somut sonuçlar elde etmek için doğru bir süre olduğunu söyleyebiliriz.
8-18 Diyetinin Faydaları Nelerdir?
-Büyüme hormonunun artmasını sağlar. Bu diyette aç kalınan süre boyunca kandaki insülin düşer. Pencere dediğimiz açlık süresince büyüme hormonu böylece tetiklenerek artar. Bu da kas yapımı ve yağ yakımını hızlandırır.
-Serbest olan gıdalar karbonhidrattan uzak durmanızı sağlar. Aynı şekilde sağlıklı gıdalar tüketerek daha dinç ve zinde olursunuz.
-Kalp ve şeker gibi hastalıklarda risk azalır. İnsülin seviyesi düşeceği için insülin hassasiyeti düşer, aynı şekilde diyette izin verilen sağlıklı gıdalar sayesinde kolesterol düşer, kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde fayda sağlar.
-Yaşlanma gecikir, hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Çünkü uzun süreli açlık, hücrelerdeki oksidatif radikallerin birikmesini azaltır. Böylece protein, lipid ve nükleik asitler oksidatif zarara maruz kalmadığından yaşlanma ve hastalık gibi sorunlardan uzak kalmak mümkün olur.
-Yemeğinizi daha kolay planlarsınız. Sabah, öğle, akşam ne yiyeceğim, gibi dertleriniz olmadan belirli saatlerde belirli yiyecekleri tüketirsiniz.
Bu diyette belli bir liste yok. Çünkü aralıklı oruç diyeti yiyecekleri değil zamanı kısıtlamaya yönelik. 8-18 diyetinde ilk besin alımı sabah 8’de yapılıyor ve akşam 6’dan sonra hiçbir şey yenmiyor.
8-18 Diyeti ile Kilo Verebilir Miyim?
Evet bu diyet ile kilo vermeniz mümkün. Hatta ünlü oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan bu diyet ile kısa sürede 15 kilo kadar bir başarı yakaladı. Kendisi kameralara yakalandığında görüntüsü ve verdiği kilolar dikkat çekmişti.
Sizde bu diyet ile dilediğiniz kiloları verebilir ve fit bir görünüme ulaşabilirsiniz.
8 Saat Diyetinde Yenebilir Besinler
- Vücut için yararlı meyve veya sebze
- Herhangi bir hayvansal gıda
- Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, tereyağı.
- Fasulye, soya, mercimek, yumurta, balık, sığır eti.
- Çikolatalı puding, dondurma, muhallebi, çikolata.
- Detoks içecekleri, yeşil çay, ve kahve
İstediğinizi yiyebiliyor olsanız da yine de şunlara da dikkat etmeniz gerekiyor:
- Karbonhidrat seviyesinin düşük olması gerektiği için ekmek, makarna, pilav yerine balık, et, yumurta, salata gibi sağlıklı gıdaları tüketmeye dikkat edin.
- Margarin yerine zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar ve kuruyemişler tüketin.
- Su, soda, yeşil çay, kahve gibi şekersiz ve tatlandırıcı içermeyen içecekler tüketerek yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.
- İlk defa yapıyorsanız ilk günden 14 saat aç kalmayın. Açlık sürenizi adım adım artırın. Böylece vücudunuza alışması için süre tanıyın.
- Zamanlamaya uyun. Yeme ve açlık sürelerinizin dışına çıkmayın.
- Sağlıklı, işlenmemiş gıdalar tercih edin. Besinlerinizin protein, yağ ve karbonhidrat değerlerini hesaplayarak bu süreçte ne kadar tüketim yaptığınızı hesaplayın.
- İlk günler diyete alışmak zor gelebileceği için egzersizleri hafif tutun. Yemek yeme periyodunuzu, egzersiz sonrasına ayarlayın. Böylece egzersizle vücudun ihtiyacı olan protein, yağ ve karbonhidratı gıdalardan alabilirsiniz.
- Aşırı zayıf ve aşırı kilolu olanlar, 18 yaş altındakiler, hamileler veya emzirenler, diyabet ve kalp hastalıkları olanlar, yakın zamanda operasyon geçirenler bu diyeti uygulamamalıdır.
Tam olarak bir diyet listesi olmasa da yukarıda yazılan şekilde saatlere ve yediğiniz gıdaların türüne dikkat ettiğinizde yeterli miktarda ve su içerek, egzersiz yaparak kilo verebilecek olsanız dahi bir kısa örnek diyet listesi de verelim.
Uyanınca:
- Yeşil çay veya kahve (şekersiz)
Birini seçerek:
- Buğday gevreği ve yağsız süt
- Muzlu smoothie
- Haşlanmış yumurta ve tost
Ara öğün (11:30)
Birini seçerek:
- Salatalık ve karpuz salatası
- 4 adet badem
Öğle yemeği (12:30 – 13:00 )
Birini seçerek:
- Fırında balık ve sebzeler, az yağlı yoğurt
- Ton balığı, taze meyve suyu
Ara öğün (14:30)
Birini seçerek:
- 1 orta boy bitter çikolata
- 1 adet portakal ya da elma
Akşamüstü atıştırması (16:00)
Birini seçerek:
- Küçük bir kase haşlanmış patates
- Küçük bir kase patlamış mısır
Akşam yemeği (18: 00)
Birini seçerek:
- Izgara sebze, puding
- Mercimek çorbası, meyveli muhallebi
- Sebzeli lazanya, salatalık suyu
8-18 diyeti ile vücudunuza kazandıracağınız belli bir saatten sonra yemek yememe alışkanlığı sayesinde aslında sağlıklı olan bir öneriyi, yani akşam 6 dan sonra herhangi bir şey yememe kuralını vücudunuza öğretmiş oluyorsunuz.
Bu kural sayesinde vücut geç saatlerde gıda alımından uzaklaştığı için yağ yakımına geçerek gerekli enerjiyi sağlıyor. Başta elbette zorlayacak ama alıştığınızda daha sağlıklı bir insan olacaksınız.
Ayrıca unutmadan söylememiz gerekiyor, doktor bilgisi dahilinde yapılması gerekir tüm diyetlerde olduğu gibi bu diyetinde. Sağlığınızı riske atmamak adına tüm dikkatinizi bu kural çerçevesine vermelisiniz. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. Ayrıca Glutensiz Diyet Listesi Yazımızı İnceleyebilirsiniz.