Mardin’de Hafta Sonu Gezilecek Yerler

17.04.2021
789
Mardin’de Hafta Sonu Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Mardin’de hafta sonu gezilecek yerler konulu yazımızda Mardin’de görülmesi gereken yerler neresidir, Mardin’de ne yenir, ne içilir gibi soruların yanıtlarını detaylarıyla birlikte bulabileceksiniz. Mezopotamya ovasının mistik ve buram buram geçmiş medeniyetlere ait atmosferini barındıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi ola büyülü şehir Mardin’deyiz. Mardin eşsiz mimari yapısı, farklı dinlere karşı duyulan hoşgörülü yerli halkı, Süryani Manastırları, el yapımı şarapları ve taş evlerin arasında kalan daracık sokaklarıyla yerli ve yabancı gezginlerin en önemli destinasyonlarındandır.

Eski Mardin ve şimdi yerleşim alanı olarak kullanılan yeni Mardin olmak üzere iki kısma ayrılan şehirde gezip görülmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Mardin’in büyüleyici sokakları ve mimarisini sık sık fotoğraflamak isteyeceğiniz için mutlaka kameranızı ve fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurmayı unutmamalısınız. Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının çok yüksek olmasından dolayı ilkbahar mevsiminde ziyaret etmenizin daha rahat olacağı ve hafta sonu tatilinizin hakkını vererek doya doya geçireceğiniz Mardin gezisinde yer vermeniz gereken belli başlı rota önerilerimize geçelim.

Zinciriye Medresesi

Eski Mardin bölümünde yer alan Zinciriye Medresesi, Mardin’de hafta sonu gezilecek yerlerin pek çoğunun bulunduğu 1. Cadde üzerindedir. Yazımızda sık sık 1. Cadde’den bahsedeceğiz çünkü gezginler tarafından görülmesi gereken pek çok rota bu cadde üzerinde yer almaktadır. 1385 yılında inşa edilmiş olan medrese, Mardin ziyaretinde mutlaka listenin ilk sıralarında yer almalıdır. Mardin Kalesi’nin hemen altında yer alan Zinciriye Medresesi’ne taş merdivenlerden çıkarak ulaşabiliyorsunuz. Özellikle gün batımı vaktinde Mezopotamya’nın eşsiz manzarasına tanıklık edeceğiniz medrese iki kattan oluşuyor. Büyük bir avlu, cami ve türbeden meydana gelen yapı bir dönemler rasathane olarak da kullanılmıştır ve bunda eşsiz mimarisinin büyük payı bulunmaktadır.

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Ziyaretçi girişine izin verilmeyen Mardin Kalesi, mutlaka görmeniz gereken Mardin’in en heybetli yapılarındandır. Zinciriye Medresesini ziyaret için çıktığınızda yakından görebileceğiniz Mardin Kalesi’nin 10. yüzyılda inşa edildiğine dair bulgular elde edilmiştir. Pek çok medeniyetin varlığına tanıklık etmiş olan tarihi kale yüzlerce yıldır Mezopotamya Ovasına karşı dimdik ayakta kalan ve görülmesi gereken eserlerden biridir.

Mor Behnam Kilisesi (Kırklar Kilisesi)

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin’de çok sayıda kilise ve manastır olduğunu ve bazılarının hala faal olarak ibadete açık olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Bu tarihi yapılardan biri olan Mor Behnam Kilisesi, Mardin’de hafta sonu gezilecek yerler listenizin en üst sıralarında olmayı gerektirecek kadar güzel ve mistik bir yapıdır. Bir Süryani kilisesi olan ve halen ibadet yapılabilen kilise 569 yılında inşa edilmiştir. Patrikten sonraki en yetkili din adamı anlamına gelen Mor kelimesi, o dönem içerisinde bu kilisenin ne kadar önemli bir ibadethane olduğunu anlatmaya yetiyor. Günümüzde bir Ortodoks Kilisesine dönüştürülmüş olan yapı, bir çan kulesi, avlu ve üç ayrı giriş kapısından oluşmaktadır.

Mardin Müzesi

Bir şehri tanımak, ruhunu hissedebilmek için şehre ait müzeleri gezmeden bir kanıya varmak yanlış olur. Mardin’in geçmişten bu yana yaşayan kültürünü tanımanın da en iyi yollarına açılan kapılarda müzeleridir. Pek çok müzenin yer aldığı bu şehirde, kentin kendi ismini taşıyan ve Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Mardin Müzesi mutlaka seyahat rotanızda bulunmalıdır. Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895 yılında inşa edilen yapı, sonradan müze haline getirilmiştir. Eşi benzeri olmayan bir mimariye ve taş işlemeye sahip olan Mardin Müzesi’nde Mezopotamya bölgesi ve hemen yakındaki Dara Antik Kenti’ndeki kazılarda çıkartılan eserler sergilenmektedir. Müzede hoşunuza gidecek bir etkinlikte var; kendi adınıza sikke basma şansına sahip oluyorsunuz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Mardin Ulu Camii ( Cami-i Kebir)
Mardin Ulu Camii ( Cami-i Kebir)

Mardin Ulu Camii ( Cami-i Kebir)

Bu coğrafyada hüküm sürmüş olan Artuklu medeniyetine ait olan en önemli eserlerin başında gelmektedir. 1. Cadde’nin aşağı kısmında yer alan ve geçmişi 1176 yılına kadar uzanan Ulu Caminin daha önceleri bir Süryani kilisesi olduğu ve sonradan camiye dönüştürüldüğüne dair rivayetler bulunmaktadır. Sarı kesme taştan yapılmış olan Mardin Ulu Camii, dikdörtgen bir yapıdan oluşan müthiş bir mimari eserdir. Mardin’de hafta sonu gezilecek yerler arasında mutlaka vakit ayırmanız ve görmeniz gereken Ulu Camii, sit alanı ilan edilen eski Mardin içerisinde bulunur ve caminin içerisinde Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerifi sergilenmektedir.

Mardin Protestan Kilisesi

Ezan sesleriyle kiliselerin çan seslerinin birbirine karıştığı Mardin’de görmeniz gereken bir başka adres ise Mardin Protestan Kilisesidir. Hoşgörünün şehri olan Mardin’de halen ibadete açık olan sayılı kiliseden biridir ve mezhep ayırmaksızın tüm Hristiyan dini mensuplarına hizmet sunmaktadır.

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi
Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

Mardin gezisinde kesinlikle görmeniz gereken ve mimarisine hayran kalacağınız bir yapı olan Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi, restore edildiği 1995 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır. Süryani Katolik Cemaati için çok özel bir anlamı ve yeri olan yapıda Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhane ayrı ayrı yapılardan oluşur. Patrikhane 1895 yılında inşa edilmiş, Meryem Ana Kilisesi ise çok sonradan Antakya Patriği İgnatios Antuhan tarafından yaptırılıp Mardin’de bulunan Katolik cemaatine armağan edilmiştir.

Dara Antik Kenti (Dara Harabeleri)

Mezopotamya’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Dara Antik Kenti, Mardin şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Ulaşımın kolay olması nedeniyle Mardin hafta sonu gezilerinin vazgeçilmez rotalarında olan antik kenti ziyaret sırasında giriş ücreti alınmaması da ziyaretçileri cezbeden bir durumdur. Henüz yüzde otuzluk bir kısmı gün ışığına çıkarılmış olan bu tarihi güzellik, Mardin’de hafta sonu gezilecek yerlerde öncelikli olarak görülmesi gereken bir noktadır.

Şehre düzenlenen günübirlik ya da hafta sonu turlarının da mutlaka gezi rotasında olan antik kenti gezerken bambaşka bir dünyanın kapılarını araladığınızı hissedeceksiniz. Etrafı 4 km uzunluğundaki surlarla çevrili olan Dara Antik Kenti, dönemin imparatoru Anastasius tarafından 505 senesinde inşa edilmeye başlamıştır. Geçmişe doğru yolculuğa çıkmaktan kendinizi alıkoyamayacağınız şehirde yeni kazılarla farklı yapılar ortaya çıkarılana kadar görebileceğiniz yerler arasında; tophane, kilise, su sarnıçları, çarşı ve saray bulunuyor.

 Medeniyetler beşiği olan bu bölgede, aynı zamanda Roma döneminde ev olarak kullanılan mağaralarda büyük ilgi görmektedir. Antik kente girişte ziyaretçileri ilk karşılayan bölüm, Romalılara ait mezarların bulunduğu alandır. M.S. 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen mezarların içinde Nekrapol ismi verilen görülmeye değer bir mezar galerisi bulunuyor, camın altında pek çok mezar ve kemiklerin bulunduğu galerinin ardından yüzlerce yıldır yapısında hiçbir bozulma olmayan su sarnıcını gezebilirsiniz. Dara Harabeleri üzerinde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan eser ve objeleri Mardin Müzesi’nde rahatlıkla görme şansına da sahipsiniz.

Dayrulzafaran Manastırı

Etrafında bolca yetişen ve çok değerli olan safran (zafaran) bitkisi nedeniyle Dayrulzafaran ismini alan manastır halen faal olarak hem ibadet yapılan, hem de dini eğitim veren bir okul olarak kullanılmaktadır. Süryani toplumu için çok özel olan bu manastırın bahçesinde 52 tane patriğin mezarı ve onların heykelleri yer almaktadır. Mardin şehir merkezine 5 km mesafede bulunan Dayrulzafaran Manastırı görkemli mimarisi ile de görenleri kendine hayran bırakan bir işçiliğe sahiptir. 3 kattan oluşan manastır ilk kurulduğunda güneş tapınağı olarak yapılmış, sonraları ise bir süre Romalılara kale olarak hizmet sunmuştur. Müthiş mimari yapı inşa edilirken taşlar içi içe geçirilmiştir ve manastır inşa edilirken kiliseler, sergi alanı, teras ve revak yapılması ihmal edilmemiştir.

Dayrulzafaran Manastırı birbirinden güzel dört bölümden oluşmaktadır. Rehber eşliğinde gezerek her biri hakkında bilgi edinebileceğiniz bölümler; Mor Hanayo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Azizler Evi ve Güneş Tapınağıdır. Mardin Dayrulzafaran Manastırını tam anlamıyla gezebilmek için birkaç saatinizi buraya ayırmalısınız, ayrıca manastır çıkışında Mardin’i yansıtan küçük hediyeler alabileceğiniz mağazalarda mevcut.

Mardin Müzesi

Mardin şehrinin tüm tarihi ve kültürel güzelliklerinin bir aynası durumunda olan Mardin Müzesi, şehrin merkezinde yer almaktadır. Mardin’de hafta sonu gezilecek yerleri seçerken, şehri daha iyi anlayabilmek için Mardin Müzesi de mutlaka gezi listenizde yer almalıdır. Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından 1895 yılında Süryani Katolik Kilisesi olarak yapılmıştır ve 1995 yılından bu yana Mardin Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Konumu ve geniş bir yapıya sahip olduğu için yıllar içerisinde kilise; askeri üs, sağlık ocağı, dini merkez ve karakol olarak kullanılmıştır.

Mardin Müzesi’nde çok eski medeniyetlere ait obje ve tarihi eserler sergilenmektedir. Mezopotamya bölgesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler arasında; eski kıyafetler, bilezik, kolye, yüzük gibi takılar, kahve takımları, hamam eşyaları ve birçok değişik madenden sikke bulunmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı

Mardin’de hafta sonu seyahatinin olmazsa olmazı muhakkak ki yaşayan bir tarih olan ve gerek konaklarıyla, gerekse usta zanaatkarların elinden çıkan telkâri işleri ile herkesin görüp tanımış gibi hissettiği şehir Midyat. Midyat şehrinin mistik havası kentin daha ilk girişinde üzerinize siniyor ve uzun süre bu etkiden kurtulamıyorsunuz. Mor Gabriel Manastırı bu etkiyi yaratan en büyük etkenlerden biridir ve Süryani Cemaati tarafından ikinci Kudüs kabul edilmiş olan dünyanın hala ayakta olan en eski Süryani Manastırıdır.

Midyat şehir merkezine 18 km uzaklıkta yer alan Mor Gabriel Manastırı, Mor Samuel tarafından M.S. 397 yılında yapılmıştır. Bizans dönemine ait birçok mozaiğin bulunduğu ve tavanları dahi mozaikle kaplı olan manastırın mimarisi ve üzerindeki el işçiliği paha biçilemeyecek derecede değerlidir. Mardin genelinde kullanılan sarı kesme taşlardan yapılan bu şaheser, ismini 7. yüzyılda Turabdin metropolü olan Mor Gabriel’den almaktadır. Dört ayrı bölümün var olduğu manastır içerisinde ziyarete açık olarak görüp gezebileceğiniz kısımlar bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi, Ana Kilise, Vaftiz odası ile içinde 12 bin rahibin gömülü olduğu Azizler evi halka açık olan bölümlerdir ve Thedora Kubbesi de bu yapı içerisinde yer almaktadır.

Midyat Devlet Konukevi

Midyat gezisinde hemen hemen her turistin ilk durağı görkemli duruşu ve ihtişamlı görüntüsüyle insanları büyüleyen Midyat Devlet Konukevidir. En güzel taş işçiliğinin sergilendiği bu konak, her katında her taş merdiven basamağında fotoğraf çekmek isteyen kişilerle dolup taşıyor. Pek çok TV dizisi ve sinema filmine can veren Midyat Devlet Konukevi, üç katlıdır ve muhteşem Midyat manzarasına sahiptir. Belediye tarafından işletilen Konukevinin ilk katı ziyaretçilerin hizmetine açık bir kafe ve Mardin halkına özgü yöresel eşya ve kıyafetlerin satıldığı bir dükkandan oluşuyor. Yöreye özgü kıyafet ve takıları satın alabileceğiniz giriş katının üst katları ise yöreye göre dekore edilmiştir ve Mardin konaklarını yansıtan bir görünüme sahiptir.

Midyat Çarşısı

Bu büyüleyici şehrin her sokağı gibi çarşısı da apayrı bir güzellikte ve kendinizi bir peri masalının içindeymiş gibi hissetmenize neden oluyor. Mardin’in meşhur telkâri işlemelerinin satıldığı kuyumcular çarşısı başlı başına bir rüya gibi. Bu çarşıyı gezerken yıllara meydan okuyan telkâri ustalarının gümüşü nasıl ince ince işlediğine tanık olabiliyorsunuz. Gümüşün en zarif hali olan telkâri bileklik ve yüzüklerden, bir değil birkaç tane birden almadan ayrılamıyorsunuz.

Çarşıda Mardin’i anlatan ve buradan ayrılırken bir çanta dolusu hediyelik eşyayla dönmenizi sağlayacak birçok şey var. Ayakkabıcılar çarşısı, bakırcılar çarşısı, Kayseriye çarşısı da her adımında Mardin’i anımsatacak objelerle dolu. Bakır tepsiler, Mardin’e özgü bıttım sabunu ve badem şekerlerini gördükçe hepsinden biraz satın almamak için kendinizi tutamayabilirsiniz. Ayrıca el yapımı Süryani şarapları sadece bu şehirde değil, hemen her yerde tanınıp seviliyor. Mardin çarşıda en güzel Süryani şaraplarını tadıp, sevdikleriniz küçük birer Mardin anısı olarak satın alabilirsiniz.

Mardin’de Hafta Sonu Ne Yemeli, Ne İçmeli?
Mardin’de Hafta Sonu Ne Yemeli, Ne İçmeli?

Mardin’de Hafta Sonu Ne Yemeli, Ne İçmeli?

Mardin hafta sonu gezisinde eşşiz güzelliklerin yanında Mardin’in kendine has yemek kültürü ile de tanışma fırsatını yakalayacaksınız. Pek çok medeniyetin beşiği ve Mezopotamya Bölgesi’nin en gözde kenti olan Mardin yemek kültürü, şimdiye kadar bu topraklarda yaşamış her milletten bir iz taşıyor. Çok geniş bir yemek çeşitliliğinin yanında zengin bir kahve kültürü olan şehirde her yamaktan sonra ikram edilen mırra ya da menengiç kahvesinin de tadına doyamayabilirsiniz. Mardin’in tüm güzelliklerini iki güne sığdıramayacağınız gibi belki nefis lezzetleriyle de tanışamama ihtimaline karşı Mardin’de mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetleri derledik.

  • Hayat Çöreği (Kiliçe)
  • Kaburga Dolması (Dobo)
  • Accin
  • Firkike
  • Lebbeniye Çorbası
  • Mardin Kebabı
  • Mardin İçli Köftesi (İkbebet)
  • Kibe (İşkembe Dolması)
  • Soğan Kebabı
  • Maklube
  • Sembusek
  • Alluciye
  • Kıtek Raha
  • Harire Tatlısı
  • Cevizli Sucuk
  • Mırra Kahvesi
  • Menengiç Kahvesi
  • Süryani Kahvesi
  • Suma Şerbeti

Mardin’e Ne Zaman Gidilir?

Mardin’de hafta sonu gezinizin keyifsiz bir anıya dönüşmemesi için seyahat döneminizi hava şartlarına göre ayarlamalısınız. Hem Akdeniz iklimi, hem de Karasal iklimin hakim olduğu bölgede yaz ayları çok sıcak geçer ve şehri gezmeye uygun olmaz. Kış mevsiminin ise soğuk olduğu Mardin’de gündüzler çok kısalır ve erkenden güneş battığı için rahatça gezme şansını bulamayabilirsiniz. Bu nedenle Mardin hafta sonu gezisi için en ideal dönem ilkbahar ayları olan Nisan ve Mayıs aylarıdır.

Mardin’de hafta sonu gezilecek yerler hakkında yazdığımız yazıyı beğendiyseniz İstanbul’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler hakkında yazdığımız yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.

Mardin’de hafta sonu gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan internet sayfasını inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.