Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

02.01.2022
1.000
Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Modelistlik Kursu

Kolesterol diyeti, diyet kolesterolü yüksek gıdaların alımını kısıtlayarak serum kolesterol seviyelerini önlemek veya düşürmek için bir diyet rejimidir. Kolesterol diyeti belirli bir diyet değil, serum kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen çeşitli diyetler için kullanılan bir terimdir. Bu diyetler tipik olarak yumurta ve kırmızı et gibi diyet kolesterolü yüksek gıdaların alımını kısıtlamaya dayanır. Bir dizi çalışma, bu diyetlerin serum kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olabileceğini göstermiştir.

Genel olarak, bu diyet şekli, fındık ve avokado gibi vücudun doğal kaynaklarından gelen yağları kısıtlamaz. Bununla birlikte, “az yağlı” veya “yağsız” gıdalar, aksi takdirde serum kolesterol seviyelerini yükseltebilecek mevcut diyet yağlarının miktarını azaltmak için bu rejimi uygulayan kişiler arasında sıklıkla teşvik edilir. Bazı kolesterol diyet planları, insülin duyarlılığını artırarak ve yemeklerden sonra insülin sıçramalarından kaçınarak serum kolesterol düzeylerini düşürmek amacıyla glisemik indeks (GI), karbonhidrat-insülin modeli veya metabolik sendrom modeline de dayanmaktadır.

Safra kesesi alınmış kişilerin, aşırı safra asitlerinin bağırsaklar tarafından emilmesini önlemek için bir kolesterol diyeti izlemeleri gerekebilir. Bunu başarmak için, yumurta ve yağsız kırmızı et de dahil olmak üzere hem yağ hem de protein açısından yüksek yiyecekler yemekten kaçınmalıdırlar. Bağırsak lenfatik sistemi, safra kesesinin bağırsağa salgılanması için mevcut olmadığı durumlarda, diyet yağlarının yanı sıra safra asitlerini de emer. Safra asitleri vücutta birikir ve safra taşı oluşumuna neden olabilir.

Kolesterol Diyeti ile Nasıl Kilo Verilebilir?

Kolesterol Diyeti ile Nasıl Kilo Verilebilir?

Kolesterol Diyeti ile Nasıl Kilo Verilebilir?

Safra asidi birikiminin bir sonucu olarak, kolesterol diyeti uygulayanlar kilo verebilirler, ancak bu diyetlerindeki yağı kısıtladıkları için olması şart değildir. Kolesterol diyeti uygulayan kişiler de sık şişkinlik bildirebilir. Bazı insanlar, rejimi uygularken kolesterol seviyelerinin düştüğünü fark eder; bunun artan karaciğer fonksiyonuna ve gelişmiş insülin duyarlılığına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, araştırmalar kolesterol düşürücü diyetler alan hastaların sadece üç aylık tedaviden sonra daha düşük serum kolesterol seviyeleri görmediklerini göstermiştir, bu da diğer faktörlerin kan lipidlerini düşürmede rol oynadığını düşündürmektedir.

Bu faktörler, toplam yağ alımındaki azalmayı ve insülin direnci ve kan basıncındaki iyileşmeleri içerir. Diğer kolesterol düşürücü diyetler arasında düşük karbonhidrat diyeti, Atkins diyeti ve South Beach Diyeti bulunur. Bazı araştırmacılar, düşük karbonhidratlı bir diyetin serum kolesterol düzeylerinde iyileşmelere yol açabileceğini bildirmiştir. Amerikan Kalp Derneği, doymuş yağda daha yüksek olduğundan ve bu nedenle serum kolesterol düzeylerini artırabileceğinden, kan kolesterol düzeylerini düşürmek için Atkins diyetinin kullanılmasını önermemektedir.

Kolesterol Diyeti Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kolesterol Diyeti Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kolesterol Diyeti Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kolesterol düşürücü bir diyet ilk olarak 1952’de Pierre Delbet ve Marie Neirynck tarafından önerildi. O zamanlar yağsız et, karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve kremayı içeren bir diyet önerdiler; Kolesterol açısından en zengin yiyecekler arasında sayılan, ancak o zamanlar tam bir yemek için gerekli kabul edilen yiyecekler.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Daha sonraki araştırmalar, kolesterolün ateroskleroza neden olmadaki rolüne rağmen, kolesterolden zengin gıdaların tüketilmesinin serum lipid düzeylerini etkilediğine dair bir kanıt olmadığını göstermiştir. Ek olarak, birçok sağlık uzmanı kolesterol düşürücü bir diyetin etkinliğini sorgulamıştır. Üniversite Hastanesinde (Hastane Kliniği) bir ekip tarafından “İç Hastalıkları Arşivi”nde yayınlanan bir inceleme, yüksek kolesterol düzeylerini tedavi etmek için etkili ilaçlar kullanıldığında, bu tür diyetlerin mortaliteyi veya kardiyovasküler hastalıkları etkilemediğine dair çok güçlü kanıtlar buldu.

Daha yeni araştırmalar, karbonhidratları azaltarak ve diyet lifi alımını artırarak serum kolesterol seviyelerini düşürmeye odaklandı. Çözünür lif açısından zengin diyetler, toplam ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolündeki düşüşlerle ilişkilidir. Diyet lifi açısından zengin bir diyet tipik olarak tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi diyet lifi bakımından yüksektir. Çözünür lif açısından zengin diyetlerin genellikle serum kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kalp hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur.

Bir gıdanın serum kolesterol düzeyleri üzerindeki etkisi, aynı zamanda su içeriği ile de belirlenir. Su içeriği yüksek gıdaların, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol konsantrasyonlarını artırarak ve trigliserit konsantrasyonunu düşürerek serum kolesterol seviyelerini düşürdüğü düşünülmektedir. Bir çalışma, iki bardak portakal suyu ile az yağlı bir yemek yemenin, hiperkolesterolemi tedavisinde kullanılan bir statin ilacı ile serum kolesterol seviyeleri üzerinde benzer etkilere sahip olduğunu buldu.

Kolesterol düşürücü bir diyetin aksine, Akdeniz diyeti, kardiyovasküler sağlığı geliştirdiği düşünülen özel bir diyet türüdür. Bu diyet, düşük oranda doymuş yağ ve yüksek miktarda bitkisel gıda ve doymamış yağ bakımından zengin gıda alımı ile ilişkilidir. Ayrıca orta miktarda şarap içerir. Akdeniz diyetinin, hipertansiyon ve diyabet gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak serum kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, Akdeniz tarzı diyetin LDL kolesterol seviyelerini %24 oranında azalttığını gösterdi.

Küresel kolesterol azaltımı, DSÖ ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü için Küresel Strateji için önemli bir hedeftir. Hedef, 2025 yılına kadar ortalama küresel serum kolesterol konsantrasyonunu %20 azaltmaktır. Bu hedefe ulaşmak için DSÖ, yüksek yağ tüketimi, yüksek tansiyon ve sigara içme gibi birçok risk faktörü belirlemiştir. 2008’de diyetle doymuş yağları azaltmanın koroner kalp hastalığına (KKH) bağlı küresel ölümleri azaltabileceğini kabul ettiler.

Genel olarak, dünya çapında devlet kurumları tarafından oluşturulan beslenme yönergeleri, yüksek kolesterol düzeyine sahip kişiler için tavsiyelerinde benzerdir. Bu yönergeler tipik olarak doymuş yağ oranı düşük bir diyet önerir.

İlginizi çekebilir: Ketojenik Diyet Nedir

Youtube kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.