Kına Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?

19.04.2020
730
Kına Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Kına sabunu, son zamanlarda doğaya dönüş trendi sayesinde ortaya çıkmış doğal bir üründür. Kına sabununun sağlık açısından pek çok faydası vardır. Özellikle bu doğal sabun genel olarak saçlar ve cilt için çok yararlıdır. Gelin, yakından bu faydalara bakalım.

Kına Sabunu Nedir? Kına Sabunu Neye İyi Gelir?

Kına, çöl çiçekli bir bitkidir. Toz haline getirilmiş yapraklar eski çağlardan beri doğal bir boya olarak kullanılmaktadır. Kırmızı pigment, doğal olarak kurutulmuş, ezilmiş ve elenmiş kına bitkisinin yapraklarında bulunan bir tanindir.

Yapraklarda kırmızı rengi göremezsiniz çünkü yeşil klorofil pigmenti tarafından gizlenir. Sadece bir akçaağaç düşünün. Yaprakları yeşil klorofil sonbaharda kaybolana kadar gizlenmiş güzel renklere sahiptir.

Saç tipinize ve genetiğinize bağlı olarak saçlarınız iki veya üç katmandan oluşur. Bir çatıdaki fayanslar gibi üst üste binen birkaç düz, ince hücre katmanından oluşan kütikül vardır. Üstündeki katman, saç lifinin büyük bölümünü oluşturan korteks saça mekanik ve fiziksel özelliklerini verir ve protein keratinini içerir. Medulla veya medüller kanal, saç lifinin merkezinde bulunur. Varsa, bu tabaka ince süngerimsi doku, şeffaf hücreler ve hava boşluklarından oluşur. Kalın telli saçlar genellikle bu tabakaya sahipken, ince telli saçlarda bu tabaka yoktur.

 Kimyasal saç renklendiricileri kütiküle nüfuz eder ve saçınızın gerçek rengini kimyasal olarak değiştirmek için kortekse girer. Bu, kütikülünüzdeki koruyucu hücre katmanının parçalanmasına neden olarak doğal saç yağlarının aşağı doğru hareket etmesini ve saçınızın uçlarını nemlendirmesini zorlaştırabilir.

Kına sabunu, kütikül üzerinde çalışır ve bu da başka bir koruyucu tabaka ekler. Kına pigmentleri saçtaki keratin proteini ile bağlanır ve kütiküle kalıcı bir kaplama sağlar. Sentetik saç boyalarından farklı olarak, kına pigmentleri saçları kimyasal olarak değiştirmez. Üstelik saçların güçlü olmasını, parlak ve sağlıklı olmasını sağlar.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Kına Sabunu

Kına Sabunu Faydaları

Bu doğal sabunun pek çok faydası bulunur.

Kına Saç İçin Harika Bir Bileşendir

Çoğu insan kınayı sadece saç boyama ürünü olarak düşünür. Canlı kırmızı renk sağlamak için en iyi bilinmesine rağmen, kına saç bakımı için de harikadır. Özellikle kına sabunu, saç köklerini kaplayan, nem ve doğal yağları saçlara kilitleyen, kütikülü sıkılaştıran, hacim kazandıran, parlaklık yükleyen ve saçları ipeksi bir biçimde yumuşak hale getiren doğal bir saç kremidir.

Kına sabunu, saç köklerini kapladığı ve kütikülü sıkılaştırdığı ve kapattığı için, saçlar daha pürüzsüzdür, daha yumuşaktır. Üstelik saçlar daha güçlü ve daha dayanıklıdır ve ışık daha iyi yansıtılır, bu da canlı bir parlaklık yaratır.

Kına sabunu genel olarak çok dokulu, çabuk elektriklenen, kabaran kıvırcık saçların yumuşatılmasına yardımcı olur ve doğal antifungal ve antibakteriyel özellikleri kepek, pullu saç derisi ve aşırı dökülme gibi saç rahatsızlıklarını tedavi eder.

Tırnakları Güçlendirir

İnsanlar genellikle tırnakları korumayı unuturlar. Ancak tırnakların altındaki tırnak etleri ve boşluk enfeksiyon ve bakteri varlığı için başlıca yerlerdir. Bu nedenle, tırnaklarınıza kına sabunu uygulamak akıllıca bir seçimdir. Kına sabunuyla elleri yıkamak, tırnakların çatlamasını önlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Bir sabunu doğrudan tırnak yataklarına uygulamak, tırnak yataklarındaki tahriş, ağrı ve enfeksiyonu temizleyebilir.

Yaşlanma Karşıtı Özellikleri Vardır

Kına sabununun antioksidan kapasitesi geniş çapta incelenmemiş olsa da, büzücü olduğu kanıtlanmıştır. Bu da bazı insanların yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini azaltmak için cildinde bu sabunu kullanmasına neden olmuştur. Üstelik bu doğal sabun, ciltteki yara izleri ve diğer lekelerin görünümünü giderir. Bu, vücudun en büyük organını, cildi koruyabilen antiviral ve antibakteriyel etkilerle tamamlanır!

Yara İyileşmesini Hızlandırır

Bu doğal ve organik sabunun en önemli kullanımlarından biri, cildi enfeksiyonlara karşı korumak ve iltihabı ortadan kaldırmaktır. Sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka ekleyebildiği için değil aynı zamanda ciltteki ısıyı emen doğal soğutma yeteneklerine sahip olduğu için nesiller boyunca yanıklara, yaralara ve sıyrıklara da uygulanmıştır. Bu, aloe vera jeli ile benzer kapasitede olan doğal sabun, güneş yanığı için çok yararlıdır.

Vücuttaki Ateşi Düşürür

Ayurveda geleneklerine göre kına sabunu vücuttaki ateşi dürür. İnsanlar başka bir durumun ikincil bir belirtisi olarak çok yüksek ateşten muzdarip olduğunda, vücuttaki sıcaklıktaki artış organ fonksiyonu ve metabolik süreçler için tehlikeli olabilir. Vücudun toplam sıcaklığının düşürülmesi önemlidir ve kına sabunu terlemeyi tetikler ve ateşi etkili bir şekilde kırarak veya sadece vücudu soğutup rahatlama sağlayarak başarabilir.

Baş Ağrısını Giderir

Kına sabunu her zaman yararlı özelliklerinden dolayı kullanılır. Fakat aslında kına sabununun baş ağrılarından hızlı bir şekilde kurtulmak için doğrudan cilde uygulanabileceği pek bilinmez. Kınada bulunan bileşiklerin iltihap önleyici etkileri, bu gerginliği azaltmaya ve baş ağrısı ve migrenlerin yaygın bir nedeni olan kılcal damarlarda sağlıklı kan akışını teşvik etmeye yardımcı olur.

Anti-İnflamatuar Özelliklere Sahiptir

Yukarıda özetlenen baş ağrısı tedavisine benzer bir şekilde, kına sabunu artritik ve romatizmal ağrılar için topikal olarak kullanılır. Yaşlandıkça eklemlerimiz, kıkırdak ve kaslar bozuldukça daha acı verici hale gelir. Bu, vücudun birçok farklı bölgesinde ağrılı iltihaplanmaya neden olabilir. İltihaplı veya etkilenen bölgelere bu doğal sabunu uygulayarak, aktif ve mutlu bir yaşam sürdürmek için daha sağlıklı ve daha geniş bir hareket aralığını garanti edebilirsiniz.

Kına Sabunu Fiyatı

Bir kalıp kına özlü sabunun fiyatı 16 liradır.

Kına Sabunu

Kına Sabunu Ne İşe Yarar?

Bu doğal sabun cilt dokusunu iyileştirir. Ciltteki lekelerin görünümünü yok eder ve cilt renginin açılmasını sağlar. Üstelik cildin ve saçların parlak olmasını sağlar. Saçların daha dolgun, güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Tırnakların güçlenmesini, bakımlı ve sağlıklı olmasını sağlar.

Kına Sabunu Nasıl Yapılır?

Eğer evde doğal sabunlar yapmayı seviyorsanız, size kına sabunu yapmayı önerebilirim. Bu doğal sabunları sıcak pres ya da soğuk pres olmak üzere iki farklı yöntem ile yapabilirsiniz. Sıcak pres yöntemi kullanarak çok rahat ve hızlı şekilde sabunları hazırlayabilirsiniz. Küçük miktarlarda sabun ya da az sayıda kalıp sabun yapıyorsanız, sıcak pres etkili olur ve iyi çalışır. Onları çok çabuk yapabileceğiniz için gerçekten tükenmezsiniz. Sıcak pres için güveç tencere kullanıyoruz ve aynı anda iki tencere kullanmalısınız. Güveç tencerelerinin zaman içinde değiştirilmesi gerekir. Kül suyu çok güçlü ve neredeyse her şeyi zamanla yıpratıyor.

Sabun yapmak için iki adet toprak güveç tenceresi, ticari sınıf elektrikli mikser ve ısıtıcı tablaya ihtiyacınız var. 

Sıcak Pres mi Soğuk Pres mi?

Her şeyin artıları ve eksileri vardır. Belirtmek istediğimiz birkaç şey var ve bunun size yardımcı olacağını umuyoruz. 

Sıcak pres yönteminde sabun kalıplarını daha hızlı hazır hale getirirsiniz. Genellikle 1-2 gün içinde hazır olurlar. Her şey çok ısınır ve sıcaklıklar bazen çok yükselir. Pişirme süresi yaklaşık 1-2 saattir. Oturup izlemek zorundasınız, çünkü taşabilir. Dikkatli olmalısınız. 

Soğuk pres yönteminde ise en az 3-4 hafta beklemelisiniz. Üstelik genellikle karışımın kıvamlı olması için en az 20 dakika elektrikli mikserle çırpmanız gerekir. Soğuk pres sabun kalıplarının raflarda kuruması için de bir süre beklemeniz gerekir.

Kına Sabunu Yapımı

Kına sabunu yapmak için 255 gram zeytinyağı, 255 gram hindistan cevizi yağı, 140 gram shea yağı, 115 gram hint yağı, 85 gram kokum yağı, 85 gram tatlı badem yağı, 28 gram  jojoba yağı, 283 gram su, 4 yemek kaşığı kına, 2 tatlı kaşığı aloe vera tozu, 2 tatlı kaşığı hatmi kökü tozu ve 127 gram kül suyu gerekir. Eğer dilerseniz hepsinden dörder gram olmak üzere yedi farklı esansiyel yağ kullanabilirsiniz.

Burada size sıcak pres sabun yapımını anlatacağız. Kül suyunu geniş bir kaba alın ve suyu başka bir kaba alın. Şimdi yavaş yavaş kül suyunu, suyun içine dökün. Bu işlemi yaparken çok dikkatli olun. Çünkü bu sıvı kostiktir ve kesinlikle cilde temas etmemelidir. Bu işlemi yaparken özel güvenlik için özel gözlük ve eldiven kullanın. Kül suyu, suda tamamen eriyene kadar karıştırın. Bu karışımı, serin bir yere soğumaya bırakın. 

Daha sonra bir toprak güveç kabına jojoba yağı hariç tüm yağları alın. Düşük ısıda tüm yağları karıştırın ve eritin. Ardından soğumuş kül suyu karışımını ekleyin. Mikserle bu karışımı karıştırın. Karışım, puding benzeri bir kıvam alınca toz kınayı, aloe vera tozunu ve hatmi kökü tozunu ekleyin. Tekrar iyice karıştırın. Tencereyi kapatın ve bir saat kısık ateşte pişirin. Ardından beş dakika karışımı soğumaya bırakın. Sonra jojoba yağı ve diğer esansiyel yağları ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı sabun kalıplarına doldurun. Sabunun 24 saat soğumasını ve sertleşmesini bekleyin. Kalıptan kesme tahtasına çıkarın ve çubuklar halinde kesin. Çubukları daha fazla sertleşmeleri için iyi hava akışı olan bir tepsiye yerleştirin. Hepsi bu kadar!

Alternatif sabun önerimiz; Menekşe Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.