Gliserinli Sabun Nedir? Nasıl Kullanılır?

01.01.2021
158
Gliserinli Sabun Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Gliserinli sabun, pek çok kadının severek kullandığı bir üründür. Cilde sağladığı üstün nem yetenekleri ile öne çıkan gliserinli sabun nedir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, gliserin bazı nasıl yapılır, evde gliserin sabunu nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

Gliserinli Sabun Nedir?

Tüm doğal sabunlarda gliserin vardır. Tüm doğal sabunlar gliserin içerir. Bu, katı yağlar ve sıvı yağlar, sodyum hidroksit veya kül suyu ile temas ettiğinde ortaya çıkan sabun yapım sürecinin bir yan ürünüdür. Ancak gliserin sabunları özellikle sabunun içine gliserinin ilave edildiği ürünleridir. Elde edilen sabun, diğer birçok sabundan fark edilebilir şekilde farklıdır çünkü gliserin sabunu yarı saydamdır.

Gliserin nemlendirici bir maddedir. Gliserin, cildinizdeki nemi korumaya yardımcı olan bitkisel kökenli bir nemlendiricidir. Ne yazık ki, doğal olarak oluşan gliserin genellikle ticari olarak üretilen sabunlardan çıkarılır. Böylece kozmetikte, cilt bakım ürünlerinde ve hatta yiyeceklerde ayrı bir ürün olarak satılabilir. Gliserin içermeyen sabun, özellikle cildi daha da kurutan sentetik deterjanlar içerdiğinden ciltte tahrişe ve kuruluğa neden olabilir.

Gliserin sabunları, mevcut en nemlendirici sabunlardan biri olarak kabul edilir. Gliserin özlü sabunlar genel olarak tüm farklı cilt tipleri için etkilidir. En hassas ciltler için bile güvenlidir.  Egzama veya sedef hastalığı gibi cilt problemleriyle güvenle kullanılabilir.

Düşük tahriş veya cilt komplikasyonları olasılığı taşıyan bu sabunlar akneye yatkın ciltler için mükemmeldir. Çünkü cildi aşırı kurutmaz böylece uygun bir pH dengesi sağlar ve fazla yağı emer. Büyük baloncuklara veda edin ve bunun yerine yumuşak gliserin sabununun tadını çıkarın.

İnsanlar gliserin sabununu ilk kez denediğinde, alışık oldukları kadar köpürmediğini de belirtirler. Doğal banyo ürünleri söz konusu olduğunda, tam olarak beklendiği gibi çalışmazlar. İlginçtir, köpük miktarı veya söz konusu sabunun etkinliği değildir, ne kadar çok köpürdüğüdür. Aslında sabunların çok köpürmesinin tek nedeni, seri üretilen sabuna deterjan eklenmiş olmasıdır. Bulaşıkları ve giysileri yıkamak için iyidir ancak cildinizde çok iyi değildir!

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Gliserinli Sabun Ne İşe Yarar?

Gliserin veya gliserol olarak da bilinen gliserin, suyu cilde çeken ve nem seviyelerini etkili bir şekilde dengeleyen doğal olarak oluşan yağ bileşenidir. Derideki varlığının, cilt hücrelerinin düzgün bir şekilde olgunlaşmasına yardımcı olarak yaşlanma belirtilerini önlediği gösterilmiştir. Cilt hücreleri düzgün olgunlaşmadıklarında, hiperproliferatif hale gelebilirler. Bu da cilt koşullarında likepsoriasis ve atopik dermatite yol açabilir. 

Sabun yapımı soğuk pres yönteminde yağlardan ayrıldıktan sonra gliserin, sabun molekülleri arasında yoğun, berrak bir sıvı şeklinde yerleşir. Çoğu zaman, gliserin toplanır ve kalıp sabundan çıkarılır ve bir emtia olarak satılır veya bir şirketin losyonu ve nemlendirici ürünlerine yerleştirilir.

Sentetik olarak gliserin üretmek mümkün olsa da, gliserinin sabunlaşmadan doğal olarak oluşmasına izin vermelisiniz ve cildinizin pürüzsüz ve nemli olmasını sağlamalısınız.

Fabrikada üretilen sabunlardan sorumlu birçok şirketin, tüm gliserin kalıp sabunlarını sıyırma ve kozmetik formülatörlere satma veya losyonlarına ve nemlendiricilerine yerleştirme alışkanlığı vardır. Fikir şu ki, sabunlar ile cildinizi yıkarken cildiniz kuruyacaktır sattıkları losyonları da satın alma olasılığınız daha yüksektir.

Gliserin yerine, ticari şirketler genellikle tüm yağlarının cildini soyup cilt tahriş edici olarak işlev gören sentetik kimyasallar kullanır. Bu nedenle sabunlar genellikle sabun yerine deterjan, el yıkama veya temizleyici olarak kategorize edilir.

Diğer sabun üreticileri imalat nedenleriyle gliserini giderir. Öğütülmüş sabun yapmak için, doğal cilt dostu gliserin, makinenin yapışmasını önlemek için orijinal sabun ürününden çıkarılır. Sabun daha sonra parçalanır, ayrılır, tekrar öğütülür ve sabun pullarından yapılmış bir alıp oluşturmak için üç defaya kadar bir makineden (genellikle sentetik yağlayıcılarla) geçirilir. Sabunun makineden kurtulmasına yardımcı olmak ve sabunu güzel kokulu ve parlak hale getirmek için genellikle sentetik bileşenler ve kokular eklenir. Öğütülmüş sabunun aksine, doğal gliserinli sabun, soğuk pres işlemler ve zanaatkar koşulları altında küçük partiler halinde sıfırdan yapılır.

Birçok tüketici için, kalıp sabun kuru cilt ile ilişkilidir. Bununla birlikte, bu doğal sabunlar son derece nemlendirici ve insanların gerçek sabun hakkında düşünme şeklini değiştiriyor.

Sabundaki gliserin bitkisel katı yağlar ve sıvı yağlardan gelirken, temizleyici olarak hayvansal yağlardan elde edilir. 

Gliserin ayrıca sentetik olarak petrolden de üretilebilir ancak bu yöntem yaygın olarak sabundan ziyade farmasötik amaçlar için kullanılır. Gliserin ayrıca kimyasal temizlik ve güzellik ürünlerinde kullanılmak üzere satılan biyodizel üretiminin bir yan ürünü olabilir. Ne yazık ki, büyük ölçekli üreticilerin çoğu, gliserin kaynağını içerik listelerinde açıklayamaz. Ayrıntı için gliserin nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gliserinli Sabun Ardıç Katranlı Nedir?

Bu doğal sabun genel olarak cildi besler. Cildi harika bir şekilde temizlerken aynı zamanda cildi yoğun bir şekilde nemlendirir. Akne ve sivilceleri, ciltten tamamen temizleyen bu organik sabun cildi kurutmaz ve hassas ciltleri tahriş etmez.

Gliserinli Sabun Faydaları

Gerçek sabun, doğal bir bitkisel yağ bazının sodyum hidroksit olarak da bilinen kül suyu ile birleştirilmesiyle yapılır. Bitkisel gliserin, yağ çözeltisi ile birleştirilen kül suyunun doğal yan ürünüdür. Cilde ek faydalar sağlamak ve ona harika bir koku vermek için genel olarak esansiyel yağlar ve diğer bitkiler eklenebilir. Gliserin sabununun bazı faydalarına hızlı bir şekilde göz atalım.

Tamamen Doğal Bir Sabundur ve Toksin İçermez

Cilt oldukça gözeneklidir ve vücudumuza sürdüğümüz şeylerin çoğunu emer. Gliserin sabunu yapmak için soğuk pres işlemi zaman alır ancak kimyasal içermeyen tamamen doğal bir ürün ortaya çıkar. Birçok hazır satılan sabundaki katkı maddeleri sağlık sorunlarına neden olabilir. Birçok gliserin sabunu üreticisi cilt rahatsızlıklarına hitap etmek için başka doğal bileşenler ekleyecek olsa da, suni sertleştiriciler veya market raflarında bulduğunuz birçok ürünle olduğu gibi diğer kimyasallar hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Bu, alerjisi olan insanlar için ideal bir seçimdir.

Yüksek Nemlendirici Özelliklere Sahiptir

Limon yağı, zeytinyağı ve diğer doğal yağlarla birleştiğinde, doğal cilt bakımı için güçlü bir sabun ortaya çıkar. Gözeneklerin küçülmesine ve ayrıştırılmasına yardımcı olur.

Gliserin bir nemlendiricidir yani nemi cildinize çeker ve nemlendirmek için cildinizin derinliklerine nemi hapseder. Uzun zamandır hazır satılan bir sabun kullanıyorsanız, cildinizin kuru, pul pul ve gergin olduğunu görebilirsiniz. 

Yüzünüzde ve vücudunuzda gliserin kullanılması cildinize nem çekecek ve su moleküllerini yerine kilitleyecektir. Cildiniz kullanımdan sonra birkaç saat boyunca nemli hissedebilir bu nedenle düzenli olarak kullandığınızda cildinizin yumuşadığını hissedersiniz.

Cildiniz düzgün bir şekilde nemlendirildiğinde, kırışıklıkların ve çatlakların önlenmesine yardımcı olur. Bu, gliserin sabununu yaşlanma karşıtı bir ürün haline getirir çünkü cildinizi her zaman sağlıklı tutar. Bu nedenle, kuru veya hassas cildi olan insanlar için mükemmel bir seçimdir. Gliserinli sabunu doğal olarak düşük bir pH’a sahip olduğundan, cilt doğal nemini koruyabilir ve baştan sona cildin taze kalmasını sağlar.

Hazır satılan bir sabun kullandığınızda, cildiniz genellikle kurur. Vücudunuz bunu daha fazla yağ üreterek telafi etmeye çalışır. Sonunda, fazla yağ sadece gözeneklerinizi tıkar ve lekelere katkıda bulunabilir. Zaten sivilce ile uğraşıyorsanız, ihtiyacınız olan son şey budur.

Yüz Temizleme İçin Kullanabilirsiniz

Gliserin sabunu vücudu temizler ve cildi yumuşak ve esnek hissettirir. Yüz yıkama olarak kullanıldığında, gliserin sabunu gözeneklerin tıkanmasını gidermek için fazla yağı deriden çıkaracaktır. Cildin, sert tedavilerin, yağ üretimi> tıkanmış gözenekler> akne> kuru cilt> yağ üretimi kısır döngüsünü oluşturmak için yaptığı şekilde kurutmaz. Yağlı cilde sahip olanlar için harika bir temizleyicidir.

Şampuan Yerine Kullanabilirsiniz

Saçınızı, kimyasal bir şampuan yerine yıkamak için gliserin sabunu kullanmak, saçınıza sert olan deterjanları, silikonları ve diğer kimyasalların temas etmesini önler ve saçlarınızı sağlıklı hale getirir. Kuru saç derisi sorunuyla uğraşıyorsanız, bu sabun çok yardımcı olabilir.

Çok İyi Bir Evcil Hayvan Şampuanıdır

Bizim gibi, evcil hayvanların da hassas bir cildi olabilir. Yanlış ürünü kullanmak banyodan sonra kaşıntılı ve çizik bırakabilir. Tüm uçucu yağlar evcil hayvanlar için güvenli olmadığından, önce veterinerinizle kokusuz veya iki kez kontrol etmeyi seçin.

Dermatologlar Gliserin Sabunu Önerir

Normal, kuru, yağlı, karma veya hassas hangi cilt tipine sahip olursanız olun, gliserin sabunu kullanmak uygundur. Hassas cilt, kimyasal sabunlardaki gibi bazı sentetik bileşenlerin reaksiyonlarına eğilimlidir. Cildinizde kaşıntı ve kızarıklık oluşursa, tamamen doğal bir gliserin sabunu deneyin. Kimyasal sabunların en başından beri sorun olduğunu bulmak sizi şaşırtabilir.

Egzama veya sedef hastalığı gibi herhangi bir cilt bozukluğundan muzdaripseniz, bu doğal sabunu kullanmak da güvenlidir. Birçok cilt bozukluğu, cilt tipinizden bağımsız olarak altta yatan sağlık sorunlarının bir sonucudur. Bununla birlikte, çok fazla güneşe maruz kalma, alerjik reaksiyon nedeniyle tahriş veya başka bir geçici sorun nedeniyle hasarla uğraşıyorsanız, cildinizi normal sağlığına kavuşturmak için yine gliserin sabunu kullanabilirsiniz.

Paradan Tasarruf Etmenizi Sağlar

Gliserin sabunu kullanmayı düşündüğünüzde, cilt bakım rutininizde pahalı nemlendiriciler, akne tedavileri ve diğer pahalı yaşlanma karşıtı ürünler için ödeme yapmanız gerekmeyeceği anlamına gelir. Eğlenceli şeyler yapmak için aniden bütçenizde biraz daha fazla para olduğunu fark edecek ve paradan tasarruf edeceksiniz.

Gliserin Sabun Nereden Alınır?

Bu sabunları kozmetik marketlerden, aktarlardan ve internet sitelerinden satın alabilirsiniz.

Gliserinli Sabun Sivilce Tedavisinde Kullanılır Mı?

Evet, bu sabun akne ve sivilceleri iyileştirme özelliğine sahiptir.

Gliserinli Sabun Bazı Fiyatı

Gliserin sabun bazının fiyatı 20 lira ile 30 lira arasında değişir.

Gliserinli Sabun Yapımı

Sabun yapmak bazıları için göz korkutucu görünebilir, özellikle de kül suyu kullanımı gerektiren bir versiyon düşünüyorsanız ancak gliserinli sabun yapmak ve bunun üzerinde çalışmak çok zaman almaz. Evde veya işyerinde kullanmak ve ailenize ve arkadaşlarınıza hediye olarak vermek için boş zamanlarınızda dekoratif ve fonksiyonel gliserin sabunu oluşturabilirsiniz. Temel bir sabun yapma yöntemi ve birkaç eğlenceli varyasyon öğrenmek için okumaya devam edin.

Malzemeleri satın alın

Hobi mağazaları, bir sabun bazı olan gliserini katı, eritilebilir bloklar halinde satmaktadır. Hırslı hissediyorsanız, kendi gliserininizi yapabilirsiniz. Ancak net gliserin, beyaz gliserin veya farklı renk blokları satın almak daha kolaydır. Şeffaf gliserin sabunu, hangi rengi seçerseniz seçin, daima biraz şeffaf görünür. Gliserine ek olarak, esansiyel yağlara ihtiyacınız olacak. 

Hobi mağazaları, gliserin sabununda kullanılmak üzere tasarlanan uçucu yağları satar. Tüm sabunda koklamak için sadece birkaç damlaya ihtiyacınız olacak böylece küçük bir şişe satın alabilirsiniz. Limon yağı, gül yağı, lavanta yağı, nane yağı veya sabunun kokmasını istediğiniz başka bir yağ seçin.

El sanatları ve hobi mağazaları, çok küçükten çok büyük boyutlara kadar birçok farklı kalıp türü satmaktadır. Gliserin sabunu için kullanılabilecek bir tür kalıp aldığınızdan emin olun, bu sabun kurulduktan hemen sonra kalıptan çıkar.

İlaç dolabınızda henüz yoksa, eczaneden bir şişe saf alkol satın alın. Temiz bir sprey şişesine biraz dökün, ayarlanmadan önce gliserinden kabarcıkların çıkarılması gerekir.

Gliserin sabun bazını eritin

Satın aldığınız sabun kalıplarını doldurmak için ihtiyaç duyduğunuz kadar gliserin sabun bazını kesin, daha sonra eritilmesi daha kolay olacak küçük parçalara dilimleyin. Bir geniş tencerede su kaynatın. Kaynayan suyun içine bir tava yerleştirin. Tavanın içine gliserin parçalarını yerleştirin ve orta ateşte eritin. Tamamen eriyene kadar gliserini ısıtmaya devam edin.

Gliserini mikrodalgada da eritebilirsiniz. Parçaları mikrodalga ısısına dayanıklı güvenli bir kaseye koyun ve tamamen eriyene kadar 30 saniyelik artışlarla ısıtın.

Sabun yapım projeniz için uygun görünen bir miktarı eritene kadar tüm gliserin sabun bazı kalıbını eritebilir veya bir kerede biraz kesebilirsiniz. Bitmiş sabunlar, gliserin parçaları ile aynı kütleye ve hacme sahip olacak, sadece güzel şekillere dönüştürülecek.

Esansiyel yağı ilave edin

Sadece birkaç damla esansiyel yağ ekleyin. Çok konsantre olduğu için, biraz uzun bir yol kat ediyor. Damlaları gliserinle iyice birleştirilinceye kadar karıştırmak için tahta bir kaşık kullanın, ardından ısıdan çıkarın.

Sabun kalıplarını hazırlayın

Kalıpları, kağıt havlularla kaplı düz bir yüzeye yerleştirin. Sabun kalıplarının iç kısımlarına bölgeyi kaplamak için saf alkol dolu sprey şişesini sıkın. Alkol, soğudukça ve kurudukça sabunun içinde kabarcıkların oluşmasını önler. Alkol kullanmıyorsanız, bitmiş sabununuzda bir kabarcık tabakası oluşabilir.

Sabunu kalıplara dökün

Sabunu dikkatlice kalıplara dökün. Her kalıbı ağzına kadar doldurun. Taşmamasına dikkat edin yoksa sabun şekilsiz çıkacaktır.

Sabun hamurunu tencereden boşaltmak zor gelirse bir şişeye veya sürahi içine dökmek için bir huni kullanın, ardından sıvıyı sabun kalıplarına aktarın. Bununla birlikte, bunu hızlı bir şekilde yapmanız gerekecek çünkü çok çabuk katılaşıyor. Gerekirse, dökmeden önce sabunu tekrar ocakta ısıtın veya dökmeyi kolaylaştırmak için mikrodalgada ısıtın.

Sabun kalıplarına saf alkol sıkın

Sabun, kalıplara döküldükten sonra ve hala sıvı aşamasındayken sprey şişesini kullanın ve saf alkol sıkın. Bu şekilde sabunun düz tarafında kabarcık oluşumunu önleyeceksiniz.

Sabunların soğumasını bekleyin, sonra kalıplardan çıkarın

Sabunların tamamen sertleşene kadar kalıplarında bir veya iki saat soğumasını bekleyin. Yeni gliserin sabunlarınızı çıkarmak için sabun kalıplarını ters çevirin. Sabun hemen çıkmazsa kalıbın arkasına hafifçe vurun. Sabunları, kullanmaya hazır olana kadar hava geçirmez bir kapta saklayın.

Bir halat üzerinde sabun yapın 

Eğer sabunu dekore etmek ve farklı şekiller vermek isterseniz, gliserin sabun bazını erittikten sonra büyük bir metal veya plastik kaseye dökün. İstediğiniz esansiyel yağı birkaç damla ekleyin ve karıştırın. Bir halatı sabun hamuruna batırın, daha sonra kaseden çıkarın ve sabun hamurunun soğumasını ve sertleşmesini bekleyin. İkinci bir kat eklemek için tekrar daldırın, daha sonra sabun hamurundan halatı çıkarın ve ikinci katın soğumasını ve sertleşmesini bekleyin. Sabun istenen kalınlığa ulaşana kadar sabunu bu şekilde daldırın.

Halatınız için kullandığınız malzeme ile yaratıcılığınızı gösterin. Düz bir ipi gliserin sabun bazına daldırmak yerine, farklı şekillerde sabun oluşturmak için bir ilmek veya bir düğüm haline getirmeyi deneyin. Hazırladığınız halat görünümlü gliserinli sabunu duş başlığınıza asın böylece her duş aldığınızda kolayca erişebilirsiniz.

Farklı renklerde sabun yapın

Şeffaf bir gliserin sabun bazı satın alabilir ve hobi mağazalarında bulunan kozmetik renklendiricileri kullanarak kendiniz renklendirebilirsiniz. Gliserinli sabun bazını erittikten sonra, birkaç farklı kaba ayırın ve sıvıyı sabun kalıplarına dökmeden önce her birine birkaç damla ayrı renklendirici ekleyin. 

Sabunlara süslemeler ekleyin

Sabunları süslemek ve dekore etmek istiyorsanız sabunlara katı nesneler ekleyebilirsiniz. Bu, baby shower veya çocuk doğum günü partileri için veya banyo dekorunuza uyacak sabunları kişiselleştirmenin harika bir yoludur. 

Kalıplara dökmeden önce kuru çiçek yapraklarını sıvı gliserin sabun bazı içinde süspanse ederek çiçek sabunları yapın.

Kalıpları yarıya kadar doldurarak ve daha sonra sabunun ortasına küçük bir plastik hayvan veya başka bir alet gibi küçük bir oyuncak yerleştirerek doğum günü partisi sabunları yapın. Tamamen kaplamak için oyuncağın üzerine daha fazla sıvı sabun bazı dökün.

Kalıplara sabun dökerek ve sonra sabuna küçük plastik çıngıraklar veya diğer bebek eşyaları koyarak baby shower partisi için eğlenceli sabunlar yapın.

Kendi kalıplarınızı yapın

Bir hobi mağazasında beğendiğiniz bir kalıp bulamazsanız, kendiniz yapmayı deneyin. Herhangi bir sert plastik ürün bir kalıp olarak hizmet edebilir. Genellikle yiyecek yapmak için kullanılan bir ürün kullanıyorsanız, tekrar kullanmadan önce dikkatlice yıkadığınızdan emin olun.

Buz kalıpları mükemmel sabun kalıpları olarak kullanılabilir. Basit kare tepsiler kullanın veya balık, kabuk veya kafatası gibi ilginç şekilleri olan tepsiler satın alın.

Daha büyük sabunlar yapmak için küçük plastik kaseler veya bardaklar kullanın. Yoğurt kabı ya da kesilmiş süt kutusu gibi geri dönüştürülmüş plastik bir kap da kullanabilirsiniz. 

Gliserinli Sabun Bazı Nasıl Yapılır?

Gliserinli sabun bazı yapımı
Gliserinli sabun bazı yapımı

Bu tarif size gliserin sabun bazının nasıl yapılacağını gösterir. Birçok şekil ve renge dönüştürebileceğiniz kalıplanabilir bir taban (tüm kireç ve yağlardan arındırılmış) yapar.

Gliserin nasıl yapılacağına bir göz atalım ve sonra en sevdiğim, gliserin sabun bazının nasıl yapılacağı ile ilgili tarifi keşfedelim.

Gliserin sabun bazı yapımının bir yan ürünüdür. Kül suyu ve suyu yağlarla birleştirdiğinizde sabunlaştırır ve sabun haline gelir. Aslında, son ürün ⅔ sabun ve ⅓ gliserindir. Gliserin genellikle hazır satılan sabunlardan çıkarılır ve gübre ve patlayıcı üreticileri gibi diğer şirketlere satılır. Katı sabunu arındırır, şeker ve alkol ekler ve kirleri giderirseniz, gliserin sabun bazı elde edersiniz. Tüm sürece bir göz atalım.

Gliserin sabunu, hassas ve kolay tahriş olmuş cildi olan kişiler tarafından kullanılır, çünkü nemlendirme özellikleriyle cildin kurumasını önler. Nemi, cilt katmanlarından çeker ve aşırı kuruma ve buharlaşmayı yavaşlatır veya önler.

Bu tarif size gliserin sabun bazının nasıl yapılacağını gösterir. Birçok şekil ve renge dönüştürebileceğiniz bir gliserin sabun bazı oluşturmanızı sağlar.

Ekipmanlar

  • Mutfak terazisi
  • Termometre
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir sürahi 
  • Paslanmaz çelik sabun yapımı için bir tencere
  • Isıya dayanıklı cam kavanoz
  • El blendırı
  • Lastik eldiven
  • Yüz maskesi
  • Önlük
  • Koruyucu gözlük
  • Silikon sabun kalıpları

Malzemeler 

  • 396 gram bitkisel yağ (don yağı da kullanabilirsiniz)
  • 155 gram hindistan cevizi yağı
  • 226 gram hint yağı
  • 21 gram aspir yağı veya ayçiçek yağı
  • 113 gram kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 141 gram damıtılmış su 

Gliserin Sabun Bazı Yapımı

Gliserin sabun bazını yapmaya başlamak için çalışma yüzeyinizi gazete ile kaplayın. Kül suyu ile çalışırken daima eldiven ve koruyucu gözlük kullanın. Kül suyu dökülmesi veya sıçraması durumunda sirke hazır bulundurun.

Suyu, ısıya dayanıklı bir kapta ölçün. Kül suyunu ölçün ve çözünene kadar karıştırarak yavaşça suya ekleyin. Kül suyu çözeltisi 65 dereceye gelene kadar soğumaya bırakın.

Tüm yağları karıştırın ve 57 dereceye gelene kadar paslanmaz çelik bir tencerede ısıtın. Bunun için kısık ateşte kullanmak en kolay yoldur. 

Kül suyu çözeltisini yavaş yavaş yağların olduğu tencereye ekleyin ve metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.

Karışımın üzerinde bir iz oluşana kadar el blendırını kapalı konumda kaşık gibi kullanarak sabun hamurunu karıştırın. 

Paslanmaz çelik tenceredeki sabun hamurunu birkaç saat boyunca kısık ateşte pişirin. Gliserin sabunu karışımı jel fazına ulaştığında, vazelin gibi yarı saydam görünecektir. Arada bir karıştırın, ama her zaman değil. Çok yoğun olursa, patates ezici kullanabilirsiniz. 

Birkaç saat sonra, biraz sabun alın ve bir bardak sıcak suda çözmeye çalışın. Eğer çözülürse, işlem tamam demektir. Eğer topaklanırsa veya üzerinde yüzen yağ varsa, daha fazla pişirmeniz gerekir. Yarım saat bekletin ve tekrar deneyin. Hazırsa, sabun hamurunun içine 368 gram saf alkol ve 85 gram sıvı gliserin ekleyin.

Alkolün parlama noktası düşük olduğu ve ateş alabileceği için çok dikkatli olun. Bu yüzden kısık ateşte tutun tercih ederim. Sabun hamurunu biraz ezmeniz gerekebilir. Önce biraz yapın, sonra biraz daha yapın. Bir kerede çok fazla ezerseniz, çok fazla köpük oluşabilir. Bu işlem birkaç saat sürebilir bu yüzden sabırlı olun.

Sabun tamamen çözündüğünde, muhtemelen üstte yüzen birkaç parçacık olacaktır. Bunlar kristallerdir ve çıkarılması gerekir. Onları süzün ve atın, ya da bir kavanoza koyun, sıcak suyla kaplayın ve bulaşık deterjanı için kullanın.

Sabun tamamen çözündüğünde, 226 gram şeker ve 141 gram suyu birleştirin ve şeker tamamen eriyene kadar kaynatın. Kristalleri çözünmeden bırakmayın. Tamamen sıvı olduğunda, sabun bazına dökün. Karıştırın ve kapatın, sonra 62 dereceye gelinceye kadar soğutun.

Şimdi gliserin sabun bazını bir kalıba dökebilirsiniz. Bir cam kek kalıbı ya da silikon sabun kalıpları kullanabilirsiniz. Sabun kalıplarını streç filmle sarın ve bir hafta kadar bekletin. Tamamen saydam hale geldiğinde sabun bazını kalıplardan çıkarın, daha sonra parçalara ayırın ve bir cam kavanozda saklayın.

Gliserin Sabun Bazını Kullanma

Bu gliserin sabun bazını yaptıktan sonra, çalışmanın ne kadar eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Tüm kül suyu ve yağlar, çok kalıplanabilir bir baz bırakarak işlenmiştir. Çok çeşitli şekil ve renklere dönüştürülebilir.

Kalıplarınızı hazırlayın. Onları düz bir yüzeye koyun ve kokularınızı ve renklerinizi hazırlayın. Ne kadar sabun bazı ihtiyacınız olduğunu belirleyin. 

Eritmek için ısıya dayanıklı bir kabı kullanın ve ihtiyaç duyduğunuz kadar sabun bazını ısıya dayanıklı kaba yerleştirin. Kaynayan su dolu bir tencereye bu ısıya dayanıklı kabı yerleştirin ve ara sıra karıştırarak eritin. Gliserin sabun bazı tamamen eridiğinde, kabı sudan çıkarın ve bir bezin üzerine yerleştirin. İsterseniz birkaç damla gıda boyası ekleyin. İyice karıştırın. Gerekirse daha fazlasını ekleyin. Ardından, esansiyel yağdan bir seferde birkaç damla ekleyin. 113 gramlık bir sabun kalıbı için yaklaşık 10 damla esansiyel yağ kullanılmalıdır. İstediğiniz herhangi bir kurutulmuş baharatı, her bir sabun kalıbı başına yaklaşık bir tatlı kaşığı ekleyin.

Şimdi, sabun hamurunu kalıplara dökün. Baz çok fazla soğursa ve yoğunlaşır veya sertleşirse, yeniden eritin ve karıştırın. Sabun tamamen soğuyana kadar kalıpları bekletin.

Soğuduğunda kalıptan çıkarın. Sabunu streç film veya balmumlu kağıda sarın. Hemen sarmalısınız aksi takdirde havadan nem alabilir ve yüzeyde su damlaları oluşabilir. Bu sabunları şık sunumlar ve hediye paketleri ile sevdiklerinize armağan edebilir ve onları sevindirebilirsiniz.

Gliserinli Sabun Ne İşe Yarar?

Alternatif sabun önerimiz; Karışık Meyve Sabunu

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.