Dishidrotik Egzama Neden Oluşur?

24.06.2023
1.640
Dishidrotik Egzama Neden Oluşur?
Modelistlik Kursu

Dishidrotik Egzama, egzama çeşitleri arasında yaygın görülen egzama tipidir. Bu durum bir kişinin parmaklarında, ayak parmaklarında, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında küçük ve kaşıntılı kabarcıklar oluşmasına neden olur.

Bu egzama tipine ayrıca dishidrotik egzama (pomfoliks), veziküler egzama, dishidroz, ayak ve el egzaması ve palmoplantar egzama da denir. Bu egzama genellikle nümerik egzama ile karıştırılır. Nümerik egzamada genellikle ciltte döküntüler ve beyaz köpüğe benzer kabarcıklar oluşur.

Bu yazıda dishidrotik egzamanın nedenleri ve tedavisi ile birlikte, dishidrotik egzama semptomlarına bakacağız. Ayakta dishidrotik egzama, ellerde ve dirsekte egzama gibi farklı bölgelerde gelişen egzamanın neden olduğunu açıklayacağız.

dishidrotik egzama

Dishidrotik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Dishidrotik egzama, bir kişinin ellerinde veya ayaklarında küçük kabarcıkların görülmesi durumudur. Bu kabarcıklar genellikle kaşıntılı ve acı verici olabilir.

Dishidrotik egzama belirtileri arasında avuç içi veya parmakların kenarlarındaki küçük kabarcıklar, ayak tabanı üzerinde küçük kabarcıklar, kabarcıkların çevresinde kaşıntı veya yanma hissi, kabarcıklar etrafında terleme yer alır. Bu hastalıktan kaynaklanan kabarcıklar 2 ila 3 hafta içerisinde kaybolma eğilimindedir. Bundan sonra cilt kırmızı, çatlak veya kuru hale gelebilir.

Kabarcıklar cildin açık alanlarında olduğundan, dishidrotik egzaması olan bir kişi, stafilokok enfeksiyonları gibi cilt enfeksiyonlarına yakalanma riski daha fazladır. daha büyük risk altındadır. Bir stafilokok enfeksiyonunun belirtileri arasında irin sızdıran kabarcıklar, ağrı, kabuklu cilt görünümü ve şişmiş cilt görünüm yer alır. Bir kişide bu belirtiler varsa ve bir enfeksiyon olduğunu düşünüyorsa, mutlaka bir uzman doktora danışmalıdır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
dishidrotik egzama eller

Dishidrotik Egzama Nedenleri Nelerdir?

Dishidrotik egzamanın nedenleri arasında yüksek stres seviyesi, mevsimsel alerjiler, suda çok uzun süre kalmak, ellerde veya ayaklarda aşırı terleme, nikel veya kobalt gibi bazı metallere karşı alerjik reaksiyonlar bulunur. Bu metaller mücevher ve cep telefonları gibi gündelik nesnelerde ve ayrıca bazı yiyeceklerde bulunur.

Dishidrotik Egzama Risk Faktörleri Nelerdir?

İşyerinde yüksek stres seviyesi yaşayan kadınların bu hastalığı geçirme riski daha yüksektir. Dış ortam sıcaklıklarında bir artış, tıbbi bir durum öyküsü veya şiddetli stres bu hastalığın oluşmasında risk oluşturur. Araştırmalara göre, kadınlar erkeklere göre iki kat daha fazla egzama yaşama olasılığı bulunuyor. 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksektir.

Ailede daha önce dishidrotik egzama yaşayan kişilerde, atopik dermatit, kontakt dermatit ve saman nezlesi olan kişilerde, şiddetli stres dönemlerinden geçen kişilerde, ayak ve ellerin sürekli ıslak kaldığı işlerde çalışan kişilerde ve sıcak iklimlerde yaşayan kişilerde bu hastalığın görülme oranı daha yüksektir. İntravenöz immunglobulin tedavisi alan bir kişi ayrıca, dishidrotik egzama riski altındadır. Bu terapi, bir kişinin belirli bir virüs veya bakteri ile savaşmasına yardımcı olmak için damarlara spesifik antikorlar enjekte edilmesidir.

dishidrotik egzama teşhis

Dishidrotik Egzama Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalığı teşhis etmek için doktor öncelikle detaylı bir fiziksel muayene gerçekleştirir. Ayrıca, hastanın ailesinin egzama öyküsü, mesleği, beslenme düzeni ve aldığı ilaçlar hakkında sorular sorabilir.

Belirli alerjenlerin egzamaya neden olup olmadığını belirlemek için alerji testi önerilebilir. Bu, bazı yiyecekler, evcil hayvan tüyleri, küfler ve polenler dahil olmak üzere ortak alerjenler iğneler kullanarak tespit edilir. Potansiyel tetikleyicileri belirleyerek, bir doktor, bir kişinin egzama nöbetlerinin görülme sıklığını azaltmasına yardımcı olmak için önerilerde bulunabilir.

evde egzama tedavisi

Dishidrotik Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şu anda bu cilt hastalığı için tek bir tedavi yöntemi yoktur ancak bir kişinin bu durumu yönetmesine yardımcı olabilecek birçok tedavi vardır. Deri iltihabı ve tahrişini azaltmak için kortikosteroid kremleri cilde uygulamak önemlidir. Kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik kremler sürebilirsiniz. Pramoxine içeren kaşıntı önleyici kremler kullanabilirsiniz. Kabarcıkların patlatılmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem, zararlı enfeksiyon riskini arttırabileceği için doktor tarafından yapılmalıdır. İltihabı azaltmak için prednizon gibi oral steroidler alınabilir. Botoks enjeksiyonları, aşırı terlemeyi azaltmak için kullanılabilir fakat bu egzamayı daha kötü hale getirebilir.

Bu hastalık bazı durumlarda cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Bunlar antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Bu tip egzama tekrarladığında, bir kişi kabarcıkların meydana geldiği bölgelerde kalınlaşmış ve sert bir cilt tabakası ile karşılaşabilir.

Aspirin ile egzama tedavisi de uygulanan bir diğer yöntemdir. Aspirin’in iltihap alıcı özelliği ile egzamalı bölgeye iyi geldiği bilinmektedir. İltihaplı bölgeyi kurutarak egzamanın geçmesine olanak sağlar.

Dishidrotik Egzamadan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kuruyan kabarcıklara 15 dakika boyunca soğuk kompres uygulamak, kaşınmayı azaltabilir. Soğuk kompres işleminden sonra, bir losyon veya ilaçlı kremi bölgeye uygulamalısınız. Özellikle ellerinizi yıkadıktan veya banyo yaptıktan sonra nemlendirici kremler sürmelisiniz.

Sürekli duş almak cildi temiz tutar ve cilt enfeksiyonu olasılığını azaltır. Duşları 10 dakika ile sınırlamak, çok sıcak su kullanmaktan kaçınmak ve banyodan sonra nemlendirici krem uygulamak cildin kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Duştan sonra mutlaka kadınlar için özel olarak üretilen nemlendirici kremlerden kullanmanız gerekir. Hastalığın olduğu bölgeyi kaşımaktan kaçınmalısınız ve duştan sonra nemlendirici losyon sürmelisiniz. Egzamayı kesin olarak önlemese de iyi bir cilt bakımı rutini cildi olası egzama nöbetlerinden koruyabilir.

Duştan veya banyodan çıktıktan hemen sonra sürekli olarak nemlendirici uygulamalısınız. Bu işlem, nem kaybını ve aşırı kuruluğu önleyebilir. Pamuk gibi doğal liflerden yapılmış yumuşak ve bol giysiler giymelisiniz. Yün de dahil olmak üzere aşırı kaşındıran veya nefes almayan malzemelerden yapılmış giysileri kesinlikle giymemelisiniz.

Egzama olan bölgeyi kesinlikle kaşımamalısınız çünkü bu durum cildi tahriş edebilir ve durumu kötüleştirebilir. Evcil hayvan tüyü ve polen gibi alerjenlere maruz kalmamalısınız. Tüyü azaltan evcil hayvan şampuanları ile evcil hayvanların yıkanması alerjiye bağlı nöbetleri azaltabilir. Bu şampuanları online olarak satın alabilirsiniz. Özellikle hava soğuk ve kuru olduğunda nemlendirici krem sürmeden dışarı çıkmamanız gerekir.

egzama hastaları nasıl beslenmeli

Dishidrotik Egzama İçin Beslenme Önerileri

Eğer hastalık normal tedavilere iyi yanıt vermezse, doktor kobalt veya nikel içeren yiyecekleri azaltmanızı önerebilir. Bunlar, egzamaya neden olan veya daha da kötüleştiren metallerdir. Nikel ya da kobalt içeren gıdalar arasında soya filizi, ton balığı da dahil olmak üzere konserve etler, kaju fıstığı, çikolata ve kakao tozu, fasulye, fındık, çekirdek ile soya fasulyesi ve soya ürünleri bulunur. Bir kişinin başka spesifik gıda alerjileri varsa, bu aynı zamanda dishidrotik egzama semptomlarını da kötüleştirebilir.

egzama bitkisel tedavi

Dishidrotik Egzama İçin Bitkisel Kürler

Bu hastalığın iyileşmesi ve nöbetlerin engellenmesi için bazı bitkisel kürleri evde kendiniz uygulayabilirsiniz. Gerçek aloe vera bitkisinden bir yaprağı kopardıktan sonra, içinde bulunan doğal özü yani jeli sıkıp sorunlu bölgeye sürdükten sonra bekleyin. Doğal aloe veranın hiçbir yan etkisi olmadığı için rahatlıkla kullanılabilir. Aloe vera ciltteki kaşıntı ve yanma hissini azaltacak ayrıca cildin nemlenmesini sağlayacaktır.

Calendula ya da diğer adıyla aynı sefa bitkisinden yapılan losyon da bu egzama türü için oldukça yararlıdır. El, dirsek ve ayak dishidroz egzama için kullanılabilir. Bu losyon, egzama olan bölgedeki acı hissini yok eder ve ilhitaplanmayı azaltır.

Sorunlu bölgeye papatya kompresi yaparak rahatsızlığı azaltmanız mümkündür. Papatya, egzamalı bölgedeki kaşıntı ve acıyı yatıştırır. Papatya çiçeklerini, bitki çayı gibi kaynar suda 15 dakika demlemelisiniz. Bu çayı süzdükten sonra biraz soğuyunca pamuk pedlerin üzerine dökerek sorunlu bölgeye kompres yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.