Araba Devir Saati nedir ve Kaçta Olmalı?

25.07.2022
815
Araba Devir Saati nedir ve Kaçta Olmalı?
Modelistlik Kursu

Araba devir saati yani takometre, aracın yakıt tasarrufu performansının ve sürüş performansının önemli göstergelerinden ve tüm motorlu araçların bileşenlerinden biridir. Aracın motorunun krank milinin bir parçası döndüğünde, aracın düşük, normal veya yüksek hızda çalıştığını çeşitli grafikler aracılığıyla sürücüye bildiren bir sayaca takometre denir.

Aracı doğrudan ideal sürüş durumuna getirmese de sürücüyü bilgilendirdiği için sürücünün yaptığı sürüş değişiklikleri nedeniyle aracın ideal hızda gitmesi için yol gösterici göstergelerden biridir. Çünkü aracı ideal hızının üzerinde kullanmak aracın performansını ve yakıtını olumsuz etkileyebileceği gibi uzun vadede motorda daha fazla aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Bu nedenle sürücülerin takometreyi göz önünde bulundurarak sürüş tekniklerini buna göre değiştirmesi ve aracı istenilen devir aralığında sürmeye özen göstermesi gerekmektedir.

Sürücü devrini veya aracın motorundan gelen kuvvetli gürültüyü dikkate alarak aracın viteslerini artırarak belirli bir süre krank milinin ideal çalışmasını sağlar. Böylece motor gevşetilerek yakıttan tasarruf edilirken verilen gazdan daha iyi performansla çalışması sağlanır. Aşağıda araba devir saati kaçta olmalı ve araba devir saati nedir?

Araba Devir Saati Nedir?

Araba Devir Saati Nedir?

Araba Devir Saati Nedir?

Bir arabada, takometre, aracın göğsünün motor krank miline bağlı olan gösterge kısmına monte edilmiştir ve sürücü bunu görebilir. Krank mili üzerindeki bağlantı sayesinde dingilin min/dev değerine göre aracın çalışmasını eş zamanlı olarak gösterecektir. Eski takometre bir araçta kilometre saati gibi çalışırken, yeni nesil saat motor ateşleme sisteminden alınan sinyale göre çalışıyor. Birçok farklı tipi bulunan döner saatlerde, krank miline bağlantı sonucunda krank milinin gerekli olan devir/dakikadan fazla dönmesi sayaçlı bir ekrana yansıtılır. Bu nedenle sürücünün, özellikle yokuş aşağı inerken motorun istenilen seviyede çalışmasını sağlamak için ya gazı azaltması ya da vitesi yükseltmesi gerekiyor.

Arabada devir saati nasıl kullanılır?

Arabada devir saati nasıl kullanılır?

Arabada devir saati nasıl kullanılır?

Araba Devir Saati Nasıl Çalışır ve araba devir saati kaçta olmalı? Standart devir saatleri, aralarında birden fazla işaret olan ve sıfırdan başlayarak dokuza kadar sayılar bulunur. Aracın motor devrini temsil eden her sayı binle çarpılır. Örnek olarak, sürüş esnasında ibre 2 rakamında ise, motorun dakikada 2.000 kez döndüğünü gösterir.

Dizel bir araç için minimum seviyede verimliliğini elde etmek için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araçlarda ise; 2.500-3.00 devir arasında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu kabul edilmiştir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Araba Devir Saatinin Hareket Çizelgesi

Araç hızlı hareket ettiğinden, ani vites küçültmeler krank milinin birikmesine neden olabilir, bu nedenle devir saatinin ibresi veya dijital göstergesi artacaktır. Bu nedenle, ani bir vites küçültme, aracın motor bileşenlerine, özellikle de krank miline zarar verebilir. Yüksek hızlarda önemli bir tehlikeden kaçınmak gerekmedikçe araç aniden çok düşük vitese geçmemelidir.

Motor belirtilen koşullar altında zorlanırsa ibre sağa doğru yükselecek ve analog saat üzerinde kırmızı çizgiye hareket edecektir. Saatteki kırmızı çizgi aracın yavaş olduğunu ve artırılması gerektiğini, sol el ise aracın istenilen devir aralığında çalıştığını gösterir. Dijital saatteki rakamlar aynı olup, aracın dönüş yönüne göre aralıklar vardır. Dizel otomobillerde çoğunlukla 6.000 rpm’ye kadar takometreler bulunur. Benzinli arabalara baktığınızda bu gösterge için 8.000 veya 9.000 rpm görebilirsiniz.

Dizel Motora Bağlanması

Dizel ve benzinli araçlarda çevrim süreleri değişiklik gösterir. Aracınız dizel ise piyasada dizel araçlar için çevrim saatleri bulunmaktadır. Bu saatlerin en önemli özelliği dizel pompadan hareket etmeleridir. Genellikle alternatörde bir devir sayacı çıkışı vardır. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için profesyonel bir elektrikçi takometreyi dizel motora bağlamalıdır. Takometrenin çalışmama nedenlerinde pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bunlar başlangıçta bağlantı sorunlarıdır, ancak kullanılan takometre aracın teknik özellikleriyle uyumlu olmayabilir. Her takometre her araca uymayabilir ve montaj aşamasında yapılacak bağlantıların alanı değişiklik gösterebilir. Öte yandan, bozuk saat gibi sorunlar, doğru bağlantılara rağmen saatin çalışmamasının doğal bir sonucu olabilir.

İlginizi Çekebilir: Egzozdan Su Gelmesi Nedir?

Araba Devir Saatinde Oluşabilecek Arızalar

Devir saati yukarı ve aşağı hareket ediyorsa, devir saati rölantide çalışıyorsa, böyle bir soruna neyin neden olabileceği ve nasıl bir çözüm bulunabileceği konusunda bir tartışma yapılacaktır. Bu, araba satan çoğu insanı hayal kırıklığına uğratan bir sorundur. Tipik olarak, araç soğuk veya soğuk olduğunda bu tür sorunlar artar ve araçta tekleme sorunları yaşanır.

Devir saati aşağı yukarı hareket ediyorsa ilk bakılacak yer gaz kelebeği olmalıdır. Gaz kelebeği, emme manifoldundan motora giren hava miktarını düzenler. Motora giren hava dönme gücünü belirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.