Reklamlar
Otomobil

Buji Değiştirme, Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Reklamlar İş makineleri operatörlük kursu

Otomobilde buji değiştirme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Araçlarda ateşleme grubu elemanı olarak öne çıkan buji, düzgün çalışmaması durumunda motorda anormal değişimler meydana getirir. Motorun en önemli parçalarından biri olan buji, motor yanma odası içinde yüksek sıcaklık ile çalışan ve arızalanması durumunda aracın motorunun anormal davranmasına yol açan bir ateşleme parçasıdır. Temel görevi motorun içine girecek olan hava – yakıt karışımını patlatmak olan buji değişimi yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Buji Değiştirmede Kullanılan Aletler Nelerdir?

Buji değiştirme işleminde kullanılan aletler, eksiksiz ve çalışabilir durumda olmalıdır. Dört silindirli bir otomobilde 4 adet bulunan bujilerin bu ekipman ve aletler kullanılarak yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir. Kullanım ömrü dolan bujilerin düzenli aralıklarla yenileri ile değiştirilmemesi halinde motorun ateşleme sisteminde istenmeyen arızalar meydana gelecektir. Yedek parçanın doğru seçimi ile yapılan buji değiştirmede kullanılan aletler şunlardır:

  • Eldiven,
  • Buji lokması,
  • Cırcır anahtar (mümkünse tork anahtarı),
  • Buji anahtarı,
  • Düz ve geniş uçlu bir tornavida,
  • Buji tırnak aralığını kontrol etmek için de sentil

Bu ekipmanları kullanarak otomobillerde ateşleme sisteminin en önemli ekipman ve parçalarından biri olan bujilerin değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Buji lokmasının diğer lokmalardan farklı olan yanı, içinde lastik contasının olmasıdır. Bujiyi tutup yuvasından çıkarmak için bu aletlerin kullanım avantajlarından yararlanmak mümkündür.

Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Buji değiştirme işlemi yaparken, ilk olarak otomobil motor bloğunun üzerinde bulunan motor kapağını sökmeniz gerekir. Plastik korumayı sökerek hava filtresinin bağlantı noktalarına ulaşabilirsiniz. Elektrik kablolarının ateşleme bobinlerine ulaşan soketlerinden çıkartın. Bu iş için özel bir alete sahip değilseniz düz tornavida ile de sökme işlemini gerçekleştirebilirsimiz. Ancak konektör girişlerine yani soketlere zarar vermemek için dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Reklamlar

Soketleri yerinden söktükten sonra sıra ateşleme bobinlerine gelecektir. Ateşleme bobini aküden enerji alarak ortalama 30 bin volt değerinde yükseltip bujiye aktaran parçadır. Yüksek enerji buji tırnakları içinde kıvılcıma dönüşerek motorda ateşlemeyi gerçekleştirir. Ateşleme bobinin tutup yukarı doğru dikkatlice yuvasından çıkarın. Şimdi buji değişimi yapabilirsiniz. Buji lokmasını, uzatma kolu ve cırcır anahtar yardımıyla bujiye tutturun ve dikkatlice çevirin.

Buji değişimi sırasında lokma anahtarını sabit tutmaya çalışarak diş atlatmamaya özen gösterin. Ayrıca aşırı zorlarsanız buji ağzındaki dişlere zarar verebilirsiniz. Bujileri söktükten sonra kabloları da temizleyin. Bu kablolarda çatlak, yanma veya aşınma varsa değişimi gerekebilir. Yeni bujileri de özenle seçerek aynı bölüme dikkatli bir şekilde monte etmeniz gerekir.

Buji Değişimi Sırasında Hangi Buji Seçilmelidir?

Buji değişimi işlemi sırasında buji seçimi, aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden otomobilin kataloğunda yer alan modeldeki bujilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra eski bujiyi söktükten sonra oto yedek parçacıya götürerek aynısını satın alabilirsiniz. Üretici firmanın web sitesinde de aracınıza uygun olan buji modellerini ve markalarını bulabilirsiniz.

Yeni Bujiler Nasıl Takılır?

Yeni bujilerin takılışı sırasında da dikkatli olmanız ve dişleri ezmeden sıkmanız gerekir. Satın aldığınız bujinin üzerinde ne kadar kuvvetle sıkılması gerektiğine dair bilgiler bulunur. Tork anahtarı kullanıyorsanız bu kuvveti net olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer tork anahtarınız yoksa bujiyi sökerken ne kadar kuvvet uyguladıysanız o kadar kuvvetle sıkmaya dikkat etmelisiniz.

Reklamlar

Bujilerin önce elle sıkılmasına önem verilmelidir. Daha sonra yeni bujiler için 90 derece, eski bujiler için 30 derece anahtarla sıkılması önemlidir. Konik yüzeye sahip buji modellerinde ise anahtarla sıkma derecesi 15 olarak belirtilmektedir. Bujilerin yenileri ile değişim işlemi tamamlandıktan sonra bobinleri yeniden yuvasına oturtun. Bobin bağlantılarını ve soketlerini yerine taktıktan sonra motor kapağı olan plastik parçayı yerine oturtun.

Buji Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araçta buji değişimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler öncelik motorun sıcaklık derecesi ile ilgilidir. Buji değişimi sırasında mutlaka motorun soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Eğer motor sıcaksa bir süre bekleyip soğutulmalıdır. Çünkü sıcak motorda buji sökülmeye çalışılırsa bujilerin dişlileri kırılabilir. Buji yuvası bozulursa daha yüksek maliyetlerle karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca sıcak bujiler ellerinizi yakmanıza da sebep olabileceği için güvenli değildir.

Oto yedek parçacıdan aldığınız yeni bujinin, sıfır olmasına rağmen tırnak aralığı mutlaka sentil ile kontrol edilmelidir. Uygun hale getirilen buji tırnaklarının 4 tırnağının da eşit aralıkta olması önemlidir. Farklı marka ve modeldeki otomobillerin bujilerindeki tırnak aralığı farklı seviyelerdedir. 0,9mm – 0,8mm, 1 mm gibi değerlerde belirtilen buji tırnak aralığı bilgileri motor kaputunun iç kısmına yapıştırılan etikette yazmaktadır.

Bu etikette “spark plug” başlığı altında bujiler hakkında detaylı bilgiler yer alır. Motor kaputunun altına yapıştırılan etikette belirtilen buji tipi ve buji tırnak aralığı değerlerine uygun bujiler seçilmelidir. Sentil kullanılalrak buji tırnak aralığının hangi seviyede olduğu kontorl edilebilir. Eğer bu işlem sentille yapılmazsa motor rölantideyken vuruntu yapıp titreyerek çalışır. Bunun yanı sıra çekiş performansı düşeceği için yakıt sarfiyatı artar.

Normal Buji ile İridyum Bujinin Farkları Nelerdir?

Standart buji ile iridyum bujinin farkları da en çok merak edilen konulardan biridir. Her iki buji modelinden önce önemli olan araca uyumlu olan bujinin takılmasıdır. Platinum ve iridyum bujilerin tırnak aralıkları klasik olan modellere göre biraz daha fazladır. Ayrıca bu tür bujilerin standartlara göre orta elektrotları keskin köşelidir. Eğer bu köşeler ovalleşmiş yani yuvarlaklaşmış ise bujinin değiştirilme zamanı gelmiş demektedir. Buji değişimi yapılışı sırasında bu detaylara da dikkat edilmeli ve doğru zamanda motorla uyumlu bujiler takılmalıdır.

Ayrıca otomobil şanzıman arızaları hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Reklamlar

Dr.Ümit Uslu

Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Reklamlar
Başa dön tuşu