Kiloya Göre Diyet Nasıl Yapılır?
Hepimizin ortak derdi hızlı bir şekilde alınan ama verirken insanı çok zorlayan kilolar. Kiloya göre diyet listesiyle kolayca kilo verebilirsiniz.
İşte bu noktada gördüğümüz duyduğumuz tüm diyetleri uygulamamalıyız. Diyet listesi kiloya ve kişinin durumuna göre değişiklik göstermeli yani kişiye özel olmalıdır. Kilo vermek için diyet listesinin düzenlenmesi sırasında kişinin bazal metabolizma hızı,
Bmi yani vücut kitle endeksinin biliniyor olması gerekir. Diyet düzenlemesi buna göre yapılırsa daha sağlıklı olur.
Bazal Metabolizma Hızı Nedir?
Mutlak dinlenme sırasında uyanık olarak yatar pozisyonda, istemsiz oluşturulan beden fonksiyonları için harcanan enerjidir. Bunlar; soluk almak, kalp atımı, vücut ısının dengelenmesi, terleme, beyne mesajların iletilmesi ve çoğu kimyasal reaksiyonda sarf edilen enerjidir.
Bazal Metabolizma Hızı, 12 saatlik açlık sonucunda hiç hareket etmeden, bedenin dinlenmiş durumdayken iç organlarının harcadığı enerjidir. Bu hız şahıstan şahısa değişiklik gösterir ve yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi faktörlerden etkilenir. Mesela gençlerin bazal metabolizma hızı yaşlılardan, erkeklerinki ise kadınlardan daha fazladır.
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama / BMI Hesaplama
Vücut kitle indeksi hesaplama ya da BMI hesaplama kilonuzun boyunuzun karesine bölünmesiyle elde edilen değerdir. Bu değer obezite hali ile ilgili bilgi verir. BMI değerlerinde Dünya Sağlık Örgütü’nün tespit ettiği Aralıklar referans olarak alınır. Çıkan sonuca göre kilonuzun boyunuza göre uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.
BMI Değeriniz 18,5 Kg/M2 ‘Ten Küçükse Zayıfsınız.
Zayıf sınıfına giriyorsanız kilonuz olması gereken ağırlığınızın altındadır. Zayıf kiloda saçlarda dökülme, tırnak kırılması, halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. İdeal kiloya ulaşma sürecinde önemli olan kilo artışının hızlı değil; sağlıklı gerçekleşmesidir. Bu süreçte bir beslenme uzmanından yardım almanız daha sağlıklı olur.
BMI Değeriniz 18,5 – 24,9 Kg/M2 Arasında İse Kilonuz Normal Değerdedir.
BMI değeriniz bu Aralıkta ise; kilonuz boyunuza göre uygun denilebilir. İdeal kiloda olmanız hem daha dinç ve zinde olmanızı sağlar hem de hastalıklara yakalanma riskinizi düşürür.
BMI Değeri 25 – 29,9 Kg/M2 Arasında İse Kilolusunuz.
BMI değerinizin bu Aralıkta olması kilonuzun boyunuza oranla yüksek bulunduğunu ve obezite riski taşıdığınızı gösterir. İdeal kiloya ulaşma sürecinde hızlı kilo kaybı daha sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu süreçte hızlı kilo kaybının yerine yavaş ve kalıcı kilo verilmesi sağlık açısından önerilmektedir.
BMI Değeri 30 – 39,9 Kg/M2 Arasında İse Şişmansınız.
BMI değeriniz bu Aralıkta ise obez sınıflandırmasına girmiş sayılırsınız ve kilonuz olması gerekenin çok üzerinde demektir. Obezite diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol ve kanser görülme tehlikesini artırabilir ve hayat kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. İdeal kilonuza ulaşmak için hızlı kilo kaybının gerçekleşmesi kalıcı olmayan bir çözümdür ve aynı hızla kilo almaya sebep olabilir. Bu süreçte kilo kaybının diyetisyen kontrolünde olması önerilir.
BMI Değeriniz 40 Kg/M2 Ve Üzerindeyse Aşırı Şişman Sınıfındasınız.
BMI değeriniz bu değerde ise obez sınıfındasınız ve sağlığınız risk altındadır. Yüksek kilo; diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve böbrek rahatsızlıkları gibi çoğu sağlık problemini yanında getirebilir. İdeal kiloya inmeniz hem fiziksel hem de psikolojik yönden daha sıhhatli olmanızı sağlar ve hayat kalitenizi artırır. BMI değeriniz bu Aralıkta ise kesinlikle kan değerlerinize baktırmalısınız ve bir uzmana başvurmalısınız.
Kiloya Göre Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Her bireyin bir günde alması gereken enerji miktarı farklıdır. Bireyin cinsiyeti, fiziksel aktivite seviyesi ve spor yapma hali da önemlidir. Çalışma hali, dinamik hayat ya da masa başı iş hayatı gün içinde alınması gereken kalorinin hesaplanmasında etkilidir.
Standart diyet listelerini kendi başına yapmak doğru değildir. Herkese değişik diyet listesi hazırlanmalıdır. Size kilo verdiren bir liste başkasına kilo aldırabilir. Ya da diyabet, kalp hastalıkları, metabolik belirti, tiroid gibi kronik bir hastalığınız varsa, ezbere diyetlerle sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.
Tıbbi öyküleri, beslenme alışkanlıkları, bireysel özellikleri, günlük yaşantılarını öğrenerek uygun bir diyet hazırlanır. En önemli nokta, bireyin metabolizmasını tanımaktır. Metabolizma hızını ölçerek diyet listesi düzenlenmelidir. Her kontrolde vücut ağırlığı, kas, yağ ve su oranlarını ölçen cihazlarla tartıp her 5 kiloda bir beden ölçümleri tekrarlanmalıdır.
Diyet Listesi Niçin Kişisel Olmalıdır?
Herkesin Günlük Enerji Gereksinimi Farklıdır
60 kilo olan bir kişiyle 90 kilo olan kişinin aynı miktarlarda yemesi doğru değildir. Kişinin kilo hedefine ulaşabilmesi için günlük enerji gereksinimine göre tüketim yapması gerekir. Bundan dolayı gerekli olan kalorinin hesaplanması da bireyin yaşına, bazal metabolizma hızına, kilosuna, boyuna, fiziksel aktivitesine göre yapılır.
Kiloya Göre Diyet Önerileri
Alışkanlıklar beslenme programını etkiler
Arkadaşınızla aynı kiloda, aynı boyda, aynı yaşta ve aynı büroda olsanız bile; beslenme düzeniniz, sabah kalkış ve akşam yatış saatleriniz değişiklik gösterecektir. Diyet listesi oluştururken bu etkenler de dikkate alınmalıdır.
Bahsettiğimiz benzerlikler gibi bir de arkadaşınızla aynı evde yaşıyor olsanız ve kalkış ile yatış saatleriniz bile aynı olsa bile; sevdiğiniz, tercih ettiğiniz, tüketebildiğiniz ve tüketemediğiniz gıdalar değişkenlik gösterecektir.
Diyabeti ya da hipertansiyonu olan biri ile olmayan bir bireyin aynı diyet planını programı hatalı olur. Mevcut olan sağlık sorunlarına göre diyet listesindeki yağ, karbonhidrat, protein oranları da değişkenlik gösterebilir. Kişilerin rahatsızlıklarına göre dikkatli tüketmesi, ve tüketmemesi gereken gıdalar vardır.
Diyet bir hayat biçimidir
Kiloya göre diyet programları, kilo vermek için değil de sağlıklı yaşamak için yapılmalıdır. Diyet kelimesi hepimizi korkutur hatta başladığımız gibi pes edebiliriz. Sağlıklı yaşam anahtarı şeklinde düşünürsek, hem bunu daha kolay kabulleniriz. Hem de sağlığımıza kavuştukça daha mutlu oluruz bu durumda yaşam biçimimiz değişmiş olur.