Zonguldak’da Gezilecek En İyi 12 yer

26.02.2023
72
Zonguldak’da Gezilecek En İyi 12 yer
Modelistlik Kursu

Zonguldak Gezilecek Yerler, Zonguldak Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. Bu bölümün en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Hem batıdan hem de kuzeyden Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Deniz ticaretinin yaygın olması sebebi ile bir liman kentidir. Kuzeyinde deniz, kuzey doğusunda Bartın ili, güney doğusunda Karabük şehri, güneyinde Bolu şehri, batısında ise Düzce şehri yer almaktadır.

Türkiye’nin taş kömürü madenlerinden en zenginleri bu şehirde bulunmaktadır. Bu sebeple bu şehre Karaelmas da denilmektedir. 1995 senesinde Karabük Zonguldak’tan ayrıldıktan sonra bölgede sanayide düşüş yaşanmış ve bu düşüşe bağlı olarak da göçler başlamıştır.

Zonguldak ismi Fransızca ve Türkçe kökenlidir. Bölge alanın Fransızcası olan zone kelimesi ile o dönemde göldağ denilen şehrin ismi Zongöldağ olmuştur. Zamanla değişe değişe Zonguldak olarak günümüze gelmiştir. MÖ. 2500 yıllarında bölgede Hititler bulunmaktaydı. Bölgenin ilk halkı ise Friglere mensup olan Mariandin ve Migdanlardır. Zonguldak hristiyanlığın yayıldığı ilk yerlerden bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı 1460 senesinde fethetmesi ile Zonguldak’ta Osmanlı Devleti himayesine girmiştir.

1948 yılında şehirde halen daha devam eden kömür ocakları açılmıştır. Kurtuluş zamanı döneminde Fransızlar Zonguldak’ı ele geçirmiştir. 1920’de ise bu işgal durdurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Zonguldak il olarak kabul edilmiştir. İşte; Zonguldak Gezilecek Yerler

Zonguldak Gezilecek Yerler Lİstesi

1-Filyos Kalesi

Filyos Kalesi, Zonguldak’ın Filyos beldesinde yer almaktadır. Romalılar tarafından inşa edilen kale, denize hakim konumdadır. Kalenin mükemmel görüntüsü halen kendisini korumaktadır. Uzun süre kötü durumda olan bu kale 2003 yılında onarılmıştır. Kalenin doğu tarafında mermer sütunlar ve mermer yazıtlı levha bulunmaktadır. Filyos kalesine kent merkezinden otobüsle ya da trenle gidebilirsiniz. Tren yolculuğu ayrı bir zevk katacaktır.

Zonguldak Gezilecek Yerler
Filyos Kalesi

2-Halil Paşa Konağı

Halil Paşa Konağı, Zonguldak’ın en ilgi çeken noktalarından bir tanesi olup, 19. Yüzyıldan kalma en önemli mimari eserlerden bir tanesidir. 3 katlı bir konaktır. Halil Paşa Karamanoğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Eski zamanlarda ortaokul ve lise eğitimi veren eğitim kurumu olarak da kullanılmıştır. 1988 yılında restore edilmiştir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Müzede arkeolojik kazılardan çıkan Grek, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler sergilenmektedir. Çeşitli madeni eşyalar, cam kaplar, takılar, kandiller, mezar steller, figürlü mermer sütun başlıkları ve kandiller bu müzeyi ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz eserler arasında yer almaktadır. Müzenin birinci katında arkeolojik, ikinci katında ise etnografik eserler yer almaktadır. Etnografik bölümde de yöreye ait kıyafetleri ölçü aletleri, silahlar, tespihler sergilenmektedir. Bu müze Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Orhanlar Mahallesi, Yalı Caddesinde bulunmaktadır.

Halil Paşa Konağı

3-Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Ilıksu kaplıcası, Zonguldak’ın Ereğli yolu üzerinde bulunan Kozlu ilçesinin Aşağıçayır köyünde yer almaktadır. Burada hem yüzebilir hem de şifa bulabilirsiniz. Kaplıcanın mide, bağırsak ve karaciğer hastalıklarına iyi gelen şifalı suyu bulunmaktadır. Zonguldak’a yolunuz düşerse mutlaka bu kaplıcaya uğramalısınız.

Kozlu Ilıksu Kaplıcası

4-Gökgöl Mağarası

Gökgöl mağarası, Zonguldak’ın Üzülmez Mahallesinde bulunmaktadır. Zonguldak’tan Ankara’ya doğru yola çıktığınızda solunuzda Gökgöl mağarasını görebilirsiniz. Şehir merkezinden bu mağarayı ziyaret etmek istiyorsanız yalnızca 3 kilometre yol gitmeniz yeterli olacaktır.

Bu mağara Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olup, 10. Sırada yer almaktadır. Zonguldak içerisinde ise uzunluk olarak en uzun 2. Mağarasıdır. Sarkıt ve dikitlerin manzarasının güzelliği yanı sıra astım rahatsızlığına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bu nedenle çok sayıda astım hastası bu mağarayı ziyaret eder. Mağaranın içinde 850 metrelik bir yol bulunmaktadır.

Ulaşım oldukça kolay olan Gökgöl Mağarası’na Zonguldak merkezden şahsi aracınızla gidebileceğiniz gibi, çok yakın mesafede olması sebebi ile taksi ile de gidebilirsiniz. Mağara Pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte, diğer günler 9 ile 18 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Giriş ücreti 10 TL’dir. Fakat öğrenci, engelli vb. indirim durumlarında ise 5 TL vererek mağaraya giriş yapabilirsiniz. Zonguldak’ta Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan bu mağarayı mutlaka görmelisiniz.

Gökgöl Mağarası

5-Fetih Çınarları

Fetih Çınarları Zonguldak ilinin Ereğli ilçesi içerisinde yer almaktadır. Bu çınarlar İstanbul’un fethi sonrasından Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine dikilmiş olup, toplam 8 çınar ağacından oluşmaktadır. Burada hem sevdikleriniz ile piknik yapabilir hem de tarihimizin en büyük olaylarından bir tanesi olan İstanbul’un fethini yad edebilirsiniz. Fetih çınarlarına gitmek için, Zonguldak merkezden Ereğli ilçesine giden servis araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar Zonguldak otobüs terminalinden sıklıkla kalkmaktadır. Kendi aracınız ile gideceksiniz İstanbul İstikametinde yaklaşık 40 dakikalık bir yol ile buraya ulaşabilirsiniz.

Fetih Çınarları

6-Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Çitdere Tabiat Koruma Alanı Yenice’de yer almaktadır. Yenice her ne kadar Karabük ilini bağlı olsa da Zonguldak’a oldukça yakındır. Yaklaşık 721,5 hektarlık bir alanda bulunur. Çok sayıda ağaç türünü görebileceğiniz bu tabiat harikasında en çok gürgen, karaağaç, kayın, karaçam ile karşılaşabilirsiniz. Ağaç türünün yanı sıra bu alanda pek çok hayvan türü de bulunmaktadır. Geyik, vaşak, ayı, kurt, karaca ve yaban kedisi hayvan türlerini burada görmek mümkündür. Bu bölgeye hem turistik amaçlı hem de araştırma için gelebilirsiniz. Çitdere Tabiat Koruma Alanı, yürüyüş, gezi için ve ağaç türlerini araştırmak için gelen ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

7-Cehennemağzı Mağaraları

Cehennemağzı mağaraları, Zonguldak ilinin Ereğli ilçesinde yer almaktadır. Burası mitolojik olarak Hades’in ölüler ülkesi olarak tanınmaktadır. Ayrıca Herkül’ün güç tanrısı olarak görevlerinden 12. Olanı burada gerçekleştirdiği de rivayetler arasındadır. Herkül’ün 12. Görevi Kral Eurysthus tarafından verilen Cehennem Köpeği Kerberus’un Ölüler Ülkesinden Hades’i kaçırması ve altın postu bulmaktır. Herkül bu postu bulmak için Cehennemağzı Mağarası’na girer. Herkül’ün diğer bir ismi Heracles’tir. Ereğli ismi de buradan gelmektedir.

Cehennemağzı Mağaralarında 3 adet mağara bulunmaktadır. Roma ve Bizans döneminde kullanılan bu mağaralara Zonguldak merkezden 50 kilometre yol kat ederek ulaşabilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları

8-Kızılcapınar Baraj Gölü

Kızılcapınar Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yer almaktadır. Ereğlinin meşhur sanayi kaynağı olan Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın suyu buraya akmaktadır. Bu baraj Aydınlar çayının üzerine kurulmuştur. Çok sayıda piknik alanının bulunması sebebi ile genel olarak buraya ziyaretçiler piknik yapmak için gelmektedir.

Ereğli ilçesine 21 kilometre uzaklıktadır. Baraj gölünü bulabilmek için tabelalar gayet açık şekildedir. Bu nedenle özel aracınız ile birlikte Kızılcapınar Baraj Gölü’nü rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kızılcapınar Baraj Gölü

9-Filyos Teion Antik Kenti

Filyos Teion billaos Antik Kenti, Filyos nehrinin Karedeniz’e döküldüğü noktada kurulmuştur. Daha önceleri Billaos olarak bilinse de bu antik kentin adı Teion’dur. Bu kenti din adamı Tios kurmuştur. Antik kentin ismi de buradan gelmektedir.

Antik kent Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı olan Filyos’da yer almaktadır. Geçmişi MÖ. 1200’e kadar dayanmaktadır. Günümüzde halen burada arkeolojik kazılar yapılmaya devam edilmektedir. Bu antik kent 3 kısımdan oluşmaktadır. Akrapol alan, nekrapol alan ve sular altında kalan mendirek bulunmaktadır.

MÖ. 3. Yüzyılda burası ticari amaç ile kullanılmaktaydı. Karadeniz’den getirilen mallar buraya boşaltılmaktaydı. Bu bölgede ayrıca Roma, Bizans ve Cenevizlilerden kalma açık hava tiyatrosu, kale, su kemerleri, yer altı şehri ve antik liman mendireği kalıntıları yer almaktadır. Bu antik kent gerektiği değeri görmese de neredeyse ülkemizin ikinci Efes Antik Kenti denebilecek kadar büyük öneme sahiptir.

10-Cumayanı Mağarası

Cumayanı mağarası, Zonguldak’ın Cumayanı mahallesinde yer almaktadır. Mahalle ile mağarası arasında yaklaşık 1 kilometre kadar yürüme mesafesi bulunmaktadır. İlk defa 1976 senesinde bu mağara incelemeye alınmıştır. Chris Baur, Dündar Çetin ve Arda Çalı isimli kişiler tarafından o dönemde mağara incelenmiş ve 1976 – 1978 yıllarında da incelenmeye devam edilmiştir.

Cumayanı Mağarası’nın üç tane girişi bulunmaktadır. İçerisinin toplam uzunluğu ise 10 kilometre kadardır. Aslında Türkiye’nin en önemli mağaralarından bir tanesidir. Fakat reklamı yeterince yapılmadığından çok fazla bilinmemektedir. Ziyaretçiler gelip gitse de hak ettiği değerinin çok altında ziyaretçi sayısı mevcuttur. Mağarada bulunan galeriler ve odacıklar küçük botlar ile gezilmektedir. Bu oldukça ilginç ve güzel bir anı olacaktır. Fakat yağmur çok yağıyorsa yine de girmemeniz tavsiye edilmektedir.

Cumayanı Mağarası

11-Ereğli kalesi

Ereğli Kalesi, isminden de anlaşılacağı üzere Zonguldak ilinin Ereğli ilçesinde yer almakta olup, kent surlarının tepesinde konuşlanmıştır. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından bu kale oldukça ilgi görmektedir. Mükemmel manzarası bulunmaktadır. Yaklaşık 150 metre yükseklikte olan bu kale W. Hoebfner tarafından incelenmiştir. Bizans döneminde yaptırılan bu kale 13. Yüzyıl eseridir. Yapımında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Cenevizliler tarafından yaptırıldığına dair söylentiler olsa da bu kesin bir bilgi değildir. Duvarlardan ve kulelerden meydana gelen bu kalenin iç avlusu ve dış avlusu bulunmaktadır. Bazı bölümleri yıkılmış olsa da geçmişteki ihtişamını halen sürdürmektedir. Bu nedenle Zonguldak’da Gezilecek Yerler arasında ön plana çıkmıştır.

Ereğli kalesi

12-Çayır Köyü Su Mağarası

Çayır Köyü Su Mağarası

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer almaktadır. Görülmeye değer olan en güzel yerlerden bir tanesidir. İlçe merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıktadır. Mağarada su olması sebebi ile yalnızca 15 – 20 metre kadar ilerlemeniz mümkündür. İleriyi görmek için bot ihtiyacınız bulunmaktadır.

Bu bölgede alabalık tesisi de yer almaktadır. Lezzeti mükemmel olan bu alabalıkların tadına bakmanızı öneriyoruz. Çayır Köyü Su Mağarası’nı ziyaret etmek için özel otomobiliniz ile tabelaları takip etmeniz yeterlidir. Köye ulaşan iki yol bulunmaktadır. Toprak yol ile de ulaşabileceğiniz gibi filyos asfaltı ile de ulaşabilirsiniz.

Zonguldak ili İstanbul’a 331, Ankara’ya 275 kilometre olması sebebi ile tam orta konumda sayılmaktadır. Bu nedenle hem İstanbul hem de Ankara’dan hafta sonu dahi ziyaret edebilirsiniz. Bu şirin kent İzmir’e ise 664 kilometre uzaklıktadır. Zonguldak’a kara yolu ile özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi pek çok ilden direkt gelen otobüsler ile de ulaşabilirsiniz. Direkt otobüs olmayan illerden ise genellikle Ankara üzerinden aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde hava limanı bulunmaktadır.

Bu havaalanı kullanıma henüz çok yeni açılmış olmak ile birlikte haftanın belli günler İstanbul’a uçuşu bulunmaktadır. Aynı zamanda yaz aylarında Almanya’ya ve Trabzon’a da uçak bulunmaktadır.  Türkiye’nin diğer illerinden İstanbul aktarmalı olarak hava yolu ile Zonguldak’a ulaşabilirsiniz. Zonguldak’ta demir yolu da bulunmaktadır. Tren ile de pek çok ilden buraya gelebilmeniz mümkündür. Bu il Bartın’a 50 kilometre, Bolu’ya 82 kilometre, Karabük’e 75 kilometre, Düzce’ye 86 kilometre, Kastamonu’ya 166 kilometre ve Sakarya’ya 139 kilometre olup, söz konusu illere oldukça yakın mesafededir.

Zonguldak’ı kendiniz ziyaret edebileceğiniz gibi, karadeniz turları gerçekleştiren tur şirketleri ile anlaşarak da ziyaret edebilirsiniz. Son zamanlarda Batı Karadeniz’i de kapsayan pek çok Karadeniz turu bulunmaktadır.

Zonguldak Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın… Gezilecek yerler listemize bakmayı unutmayınız.

Düzce Gezilecek Yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.