Sığacık ve Seferihisar’da Gezilecek Yerler, İzmir
Seferihisar’da gezilecek yerler, İzmir’in sakin tatil beldelerinden biri olan Seferihisar, sokaklarının muhteşem güzelliği dikkat çekiyor. Özellikle az bilinen Teos Antik Kenti, her pazar kurulan üretici pazarı görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Ancak zaman içerisinde Seferihisar o kadar popüler bir yer oldu ki artık o eski sakin hali kalmadı diyebiliriz. Henüz gidip görmeye fırsat bulamayanlar için Seferihisar’da gezilecek yerler listesi hazırladık. Eski sakinliği kalmamış dememize bakmayın mutlaka bu muazzam beldeyi gidip görün.
Seferihisar’da Gezilecek Yerler
Seferihisar’ın son dönem vardı Alaçatı’nın izinden gittiği konusunda dedikodular vardı. Ancak ikisi birbirinden uzak çünkü Seferihisar biraz daha geleneksel bir bölge. Özellikle böyle yöresel yerleri görmekten hoşlanıyorsanız mutlaka Seferihisar’ı ziyaret etmelisiniz. Tabii ki Sığacık da bölgenin yabana atılmayacak güzelliklerinden biri. Bu yazımızda Seferihisar’ın yanı sıra Sığacık’ta gezilecek yerler hakkında da bilgiler vereceğiz. Sizler için tatilcilerin keyif aldığı ve mutlaka görülmesi gereken yerleri listeledik. Hadi daha fazla zaman kaybetmeyelim ve Seferihisar’da mutlaka görmeniz gereken yerler neler gelin birlikte bakalım.
Sığacık’ta Nerede Kalınır?
Keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız Sığacık’ta nerede kalınır sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. Özellikle kale içinde bulunan tarihi evlerden pansiyon olarak işletilenler oldukça güzel ve kalmak için uygun. Yani bu evlere sadece uzaktan bakmak yetinmek zorunda değilsiniz isterseniz pansiyon olarak oralarda konaklayabilirsiniz. Hemen sizlere en çok talep gören pansiyonları listeleyelim;
Mandalin Pansiyon
Muhtemelen bölgenin en popüler ve talep gören pansiyonlarından biri. 2016’da yapılan yenileme çalışmalarının ardından daha da popüler hale gelen bu Pansiyon ne yazık ki tek gecelik misafir kabul etmiyor.
Mavi Zeytin Butik Otel
Küçük odalı bir pansiyonda kalmak isterseniz kesinlikle burayı tercih edebilirsiniz. Özellikle güler yüzlü çalışanları ve güzel konumu sayesinde en çok tercih edilen Sığacık pansiyonlarından biri. Yeşilliklerin içinde konumlandırılmış olan bu pansiyon aynı zamanda oldukça temiz ve mütevazi.
Beyaz Ev
Çok kibar bir sahibesi olan beyaz evi misafirhane, son derece temiz ve konforlu. Aynı zamanda Sabah kahvaltısına zeytin ağaçlarının Arasında yapıyor ve doğa ile iç içe oluyorsunuz. Evcil hayvan kabul etmesi ve bu tansiyonun en önemli artılarından biri diyebiliriz.
Gardenya Butik Otel
Ücretsiz bisikletler veren bu işletme aynı zamanda konforlu ortamıyla da dikkat çekiyor. Ortak salon, restoran ve bulunduğu Tesisleri her sabah kontinental kahvaltı imkanı da var.
Villa Teos Konuk Evi
Sığacık’ta tercih edebileceğiniz diğer bir konaklama seçeneği ise Villa Teos Konuk Evi. Tesisin 5 odası bulunuyor ve burası aslında bir ev. Her sabah açık büfe kahvaltısı olan bu tesiste araba kiralamak da mümkün. Ancak evcil hayvan kabul edilmiyor olması ne yazık ki bizim için eksi puan.
Seferihisar Nerede? Sığacık Nerede?
İzmir yarımadasının güneyinde bulunan Seferihisar tam yarımadanın bittiği noktada konumlanıyor. Seferihisar İzmir’in bir ilçesi iken Sığacık, Seferihisar’ın bir sahil kasabası olarak biliniyor. İzmir’den Sığacık 52 kilometre mesafede bulunurken otomobille yaklaşık 50 dakika sürüyor. Sığacık – Alaçatı arası ise 76 kilometre ve 1 saat kadar sürede bu mesafe alınabiliyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Sığacık Merkezi ulaşmak için 70 kilometre yol gitmeniz gerekiyor ve bu da bir saat anlamına geliyor.
Türkiye’de İlk Sakin Şehir Olarak Biliniyor
İzmir’in Seferihisar ilçesi Türkiye’de ilk sakin şehir olarak biliniyor. 2009 yılında Seferihisar’a bu ünvan verildi. Citta Slow yani Sakin Şehir, şehirleşme ve küreselleşme karşısında gelenekselliğin bozulmadığı ve nüfusu 50 binin altında olan yerleşkeleri İtalya’daki bir komite tarafından verilen bir ünvan. Bu komite tarafından Seferihisar büyük bir titizlikle denetleniyor. Seferihisar’ın ekonomik faaliyetlerinin büyük çoğunluğu sorun ve özellikle Zeytincilik sayesinde karşılanıyor. Gölgede aynı zamanda enginar ve narenciye yetiştiriciliği de yapılıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i tarımla uğraşırken Balıkçılık ve turizmde ilçenin önemli gelir kaynaklarından sayılıyor.
Seferihisar’da Gezilecek Yerler
Seferihisar nerededir ve nerede kalınır sorularına yanıt olduğumuza göre artık Seferihisar’da gezilecek yerler listemize başlayalım. Özellikle yaz aylarında havası bir başka olan Seferihisar’da Sığacık Kalesi marinası, Teos Antik Kenti, Sığacık pazarı mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Aynı zamanda ilçeye yarım saat mesafede bulunan Seferihisar Doğa Okulu da görülmeye değer yerlerden biri. Emin olun gittiğinizde hiç pişman olmayacaksınız yarım saat yola fazlasıyla değer. Hadi o zaman Seferihisar’da mutlaka görmeniz gereken yerler listemize başlayalım.
Teos Antik Kenti, Seferihisar
Özellikle tarihle yakından ilgili önlemler mutlaka zeytin ağaçları arasında bulunan antik kenti görmeli. Sadece yürüyüş amacıyla bile hareket etseniz, mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan giritliler tarafından kurulduğu belirtilen tarihi değer, Sığacık Bölgesi’ndeki en temel yapılardan biri. Dionysos Tapınağı, Teos antik kentinin içinde bulunuyor ve orayı da mutlaka görmenizi öneriyoruz. Dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınak olarak bilinen bu bölge görenleri adeta büyülüyor. Elbette Teos antik kentinin özelliği bundan ibaret değil. Günümüzde hala konserler vermeye devam edilen bir amfitiyatro da bulunan Teos antik kentini gezmek için iki saat kadar süre ayırmanız gerekiyor. İsterseniz kapıda bulunan görevlilerden mutlaka görülmesi gereken bölümlerini öğrenerek daha kısa sürede de seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.
Sığacık Sokakları
Türkiye’nin en sakin şehri olmasının yanı sıra Türkiye’nin en uzunu yerlerinden biri de Sığacık olabilir. Seferihisar ilçe merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sığacık, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi için yaptırdığı Kalenin surları arasında bulunuyor. Mükemmel mimarisi ve Arnavut kaldırımlı sokakları gerçekten film setlerini aratmıyor. Aynı zamanda son derece modern olan sakinleri de insanın ruhunu dinlendiren huzurlu sohbetler ediyor. Kesinlikle tatilini sakin ve huzurlu bir bölgede geçirmek isteyenler için sahil kasabası en ideal adreslerden biri.
Sığacık Kalesi
Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilen Sığacık Kale’si limanın hemen yakınında yer alıyor. Depremler nedeniyle yıllar İçinde hasara uğrayan bu kale Osmanlılar ve Aydınoğulları döneminde defalarca tamir edilmiş. Osmanlılar döneminde kaptanı derya Piri Reis’in önerisi ile Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferine hazırlığı sırasında, Teos Antik Şehri harabelerinden taşınan taşlarla donanma komutanı parlak Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa edilip Deniz Üssü olarak kullanılması bu kalenin en önemli tarihi olaylarından biri. Sığacık Kasabası Kalenin içinde kurulduğu için sadece dışından görmekle kalmıyor aynı zamanda içini de gezmiş oluyorsunuz. Elbette Marina tarafına çıkarak dışından da görmek apayrı bir keyif diyebiliriz. 3 kapısı bulunan bu kalenin surları içerisinde Muazzam güzelliği ile Sığacık kasabası konumlanıyor. Kalenin ahşap kapıları 30 yıl öncesine kadar Hala aktif durumdaymış ve saat 10 olduğunda kapılar kapatılıyormuş. Eğer ziyaret etmeyi düşünüyorsanız baştan söyleyelim kasabada araba park edecek yer bulmak oldukça zor. Çok küçük bir yer olduğu için çok fazla aramadan hemen ilk gördüğünüz yere arabanızı park etmenizde fayda var.
Sığacık Pazarı
Seferihisar o kadar güzel bir tarım Ülkesi ki çok sayıda yerel pazar görmek mümkün. Ancak pazarlar arasında en ünlüsü her Pazar günü Sığacık’ta kurulan üretici pazarı. Kullanılacak eşya, yiyecek içecek, kısacası burada üretilen her şey pazar günleri bu pazarda satılıyor. Bir aracı olmadan bizzat üreticileri tarafından ürünlerin satıldığı bu pazardan gönlünüzden geldiği gibi alışveriş yapabilirsiniz çünkü her şey organik ve doğal. Fakat yavaş yavaş fırsatçılar, buranın da havasını kaçırmaya başlamış gibi görünüyor. Çünkü bu pazarda da al sat işleri başlamış. Bölgede yaşayan ev hanımları pazar günü kurulan üretici pazarında tamamen kendi el emekleri olan ürünleri satışa çıkarıyor. Tezgahlarda o kadar çok yiyecek görüyorsunuz ki başka hiçbir yerde Hepsini bir arada görmek mümkün değil. Sadece pazar günleri kuruluşları daha o kadar kalabalık oluyor ki güzel kasabanın sokakları ne yazık ki satıcıların şemsiyeleri ile kaplanıyor. Eğer gerçekten bölgeye gezip görmek istiyorsanız pazarın olmadığı günleri tercih etmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında bu Pazar çok kalabalık oluyor, bu nedenle arabanızı uzak bir yere park edin yoksa park yeri bulamazsınız.
Seferihisar Doğa Okulu
Sığacık kasabasına 24 kilometre Yani yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Orhanlı köyünde 6 dönümlük Zeytinlik ve makilik bir arazinin üzerine kurulan Doğa Okulu, aslında eski Orhanlı İlkokulu’nun restorasyonu sonucu ortaya çıkmış. Dünyaca ünlü Nesin matematik köyü, tiyatro Medresesi ve Bademler Tiyatrosu da Doğa Okulu’nun içinde bulunuyor. El emeği göz nuru olan bu oluşum aynı zamanda imece usulü işliyor ve kendi kendine çeviriyor. Doğa Okulu’nun aslında gelir kaynağı Seferihisar Belediyesi, Doğa Derneği, Orhanlı köyü derneği, araştırmacılar, Seferihisar halkı, Alakır Nehri kardeşliği, sanatçılar, düşünürler ve gönüllüler oluyor. 2019 yılında Seferihisar’ın sakin şehir ünvanını alması ile birlikte başlatılan Doğa Okulu Projesi 2014 yılının Şubat ayında tamamlanmış. Megastar Tarkan Doğa Okulu’nun yapımı sürecinde en çok destek olan isimlerden biri. İstanbul ve Seferihisar’da okulun araştırma ve öğrenim çalışmalarının başlayabilmesi için 2 destek konseri verdiği de biliniyor.
Bir usta-çırak usulü öğrenim yeri olan Seferihisar Doğa Okulu sınıfları olmayan bir yer. Doğanın içinde her şeyi paylaşıma açık ve imece usulü olacak şekilde İnsanlar yeni şeyler öğreniyor. Okulun açıldığı günden bu yana bölgenin geleneksel tarım ve mimarisi, doğu okuryazarlığı ve takvimi, ekoloji, sanat, sözlü kültür, doğal koku ve doğa felsefesi gibi alanlarda kurslar veriliyor. Okulun web sitesinde bulunan çalışmaları daha yakından inceleyebilirsiniz.
Doğa Okuluna Nasıl Girilir?
- Doğa Okulu’na herkes katılabilir ve destek olabilir. Fiziksel olarak orada olmanıza gerek yok Çünkü sizden gelen yeni ve yaratıcı fikirler her zaman okul tarafından kabul ediliyor. Eğer spesifik olarak Doğa okuluna katkıda bulunmak istiyorsanız izlemeniz gereken yöntemler şekilde;
- Anadolu’dan ya da başka Coğrafyadan kültürel öğeleri video fotoğraf ve yazı yöntemi ile belgeleyerek Doğa okuluna göndermek.
- Çevrenizde bulunan yaşlılarla görüşerek bu görüşmeleri video ve yazılı olarak kayda almak.
- Okulun maddi destek kaynağı olan yavaş dükkan konsepti bilfiil kullanmak ve tanıtmak.
- Unutulmaya yüz tutan doğa ile iç içe olan üretim pratiklerini hala devam ettiren kişilerin ya da yerleri keşfederek onların iletişim bilgilerini okula göndermek.
- Sosyal medya üzerinden Doğa Okulu’nu takip etmek ve paylaşmak.
- Zaman bulmanız halinde projelerde gönüllü olarak yer almak ve kurslara katılmak.
Teos Marina
Sığacık sahilde bulunan Teos Marina halka açık çarşısıyla hizmet vermeye devam ediyor. Belli bir ücret karşılığında tenis kortlarının ve havuzlu kullanmanıza da izin veriliyor. Aynı zamanda bu Marina’da tekne ücretleri döviz olarak değil Türk Lirası olarak ödeniyor.
Seferihisar Mandalina Festivali
Seferihisar Mandalina Festivali, Sığacık da her yıl eylül kasım arasında bir tarihte yapılıyor. Festivalin tarihi tam olarak belli olmasa da yaklaştığı zaman önemli duyurular yapılarak herkes haberdar ediliyor. Yaralı mandalinayı tanıtma amacıyla gerçekleştirilen bu festival sırasında sokaklarda şenlikler ve konserler düzenleniyor. Aynı zamanda her yıl en iyi mandalina, mandalina güzeli, en iyi mandalina üreticisi, en iyi mandalinalı tatlı ve yemek yarışmaları da düzenleniyor. Oldukça eğlenceli bir festival zamanına denk gelirseniz mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
Seferihisar Plajları ve Denize Girilecek Yerler
Elbette huzurlu bir tatil cenneti olan Seferihisar’da denize girilecek yerler de var. Bol bol mavi Bayraklı plaj bulunan Seferihisar’da aynı zamanda belediye bütün plajları şemsiye ve şezlong koydu. Kesinlikle gittiğinizde rahat edecek ve buradaki plajları bayılacaksınız. Bana en güzel plajı hangisi diye sorarsanız kesinlikle Seferihisar plajları arasında Akkum en güzel plaj olabilir. Fakat burada giriş ücretli eğer ücret ödemek istemiyorsanız çevredeki güzel halk plajlarını listemizde bulabilirsiniz.
Sığacık Büyük Akkum Plajı
Eğer soğuk suya girmek istemiyorsanız bu Plaza gitmezseniz daha iyi olur. Çünkü gerçekten suyu buz gibi ama içine girince kendinize geliyorsunuz. Biraz da taşlık değil kum, hafta sonu çok kalabalık olabiliyor.
Ürkmez (Akvaryum) Plajı
Hafta içinde son derece sakin ve sessiz olan bu plaj hafta sonunda kalabalık oluyor. Temiz ve berrak olan denizi bir anda derinleştiği için dikkatli olmakta fayda var. Aynı zamanda sahibi de kum değil daha çok taşlı.
Akarca Halk Plajı
Sığacık’a 7 dakika mesafede bulunan Akarca halk Plajı, galiba Seferihisar’ın en sakin plajı. Burada işletmeler bulunuyor isterseniz onlardan şezlong kiralayabilir isterseniz belediyenin koyduğu şezlong ve şemsiyelerden faydalanabilirsiniz. Denizli ise biraz soğuk ve kumsalı çakıllı.
Ekmeksiz Plajı
2015 yılında çeşitli nedenlerden dolayı halka kapatılan Ekmeksiz Plajı Seferihisar’ın en güzel ve özel plajlarından biri. Şu anda halka kapalı olmasına rağmen biz burada yer vermek istedik ilerleyen yıllarda açılması durumunda mutlaka görmelisiniz.
Seferihisar’da Ne Yenir? Ne İçilir?
Tatile gittiniz gezdiniz gördünüz peki Seferihisar’da ne yenir diyorsanız onun içinde sizlere bir liste hazırladık. Sizin için hazırladığımız rehberde bulunan her mekanın ayrı bir özelliği ve güzelliği var. Elbette hepsini gezmek mümkün olmayabilir ama aradan mutlaka denemeniz gerekenler olduğuna inanıyoruz.
Artemis Restoran
Seferihisar’da ve Sığacık yakınlarında bulunan muazzam bir restoran. Aile tarafından işletilen 10 dönüm bir enginar tarlasının hemen yanında ve ağaçlar altında olan bir restoranda genellikle tarladan getirilen 15 farklı enginar yemeği yapılıyor. Enginara dair her şeyi restoranda bulabilir ve tadına bakabilirsiniz. Belki de daha önce hiç görmediğiniz enginar yemeklerini burada tatma fırsatı bulacaksınız.
Milos Balık ve Meze Restoranı
Seferihisar Sığacık kale içinde bulunan Milos balık ve meze restoranı belki de bölgenin en ünlü restoranlarından biri. Taze meze çeşitleri ve deniz mahsülleri ile samimi bir Rum Meyhanesi havası veren restoranda Ege’de çıkan balıkların tamamını bulmak mümkün. Aynı zamanda restoranın masaları asmaların altında ve gelen herkesin hoşlanacağı türden.
Sığacık Köy Ürünleri Pazarı
Tabii ki Sığacık köy ürünleri pazarından yiyeceğiniz her şey de size çok ayrı bir keyif verecek. Hanımların ellerinden taze çıkan ve pazara gelen ürünler it tatmadan geçmeyin deriz. Sadece köy ürünleri pazarı Sadece pazar günleri kuruluyor ve sıcak sıcak pasta, poğaça, kurabiye, börek bulmak mümkün. Yolunuz pazar günü Sığacık’a düşerse mutlaka pazara girin ve sokakları tek tek dolaşın deriz.
Radika
Hamur işi seviyorsanız ve çay bahçesi tadında yerlerde zaman geçirmekten hoşlanıyorsanız mutlaka Radika’ya uğramalısınız. Sarma, mantı, Gözleme ve börekten oluşan sınırlı bir menüsü olsa da Sığacık sokaklarında bir mekan olduğu için mutlaka size keyifli gelecektir.
La Dude Art Cafe
Sığacık’a geldiğinizde akşam yemeği için bir yer arıyorsanız kime sorsanız size burayı tavsiye edecektir. Genellikle sanat atmosferinde olan bu mekanda yöresel yemekler de servis ediliyor. Yani her şey bir arada yaşamak istiyorsanız mutlaka bu mekana uğrayın.
Dut Gibi
Eğer Seferihisar’da yeni nesil Bir Meyhane arıyorsanız dut gibi sizin için doğru adres olacaktır. Balık çeşitleri, et ızgaralar ve Ege mezelerine doyacağınız bu restoranda çok eğlenecek aynı zamanda keyifli vakit geçirme imkanı bulacaksınız.
Seferihisar Gece Hayatında Neler Yapılır?
Tabii ki tatilcilerin merak ettiği diğer bir konuda Seferihisar gece hayatında ne yapılır? Bodrum çeşme gibi tatil yerlerine göre Seferihisar’ın gece hayatı biraz sınırlı ama yine de keyifli mekanlar yok değil. İşte Seferihisar gece hayatında uğramanız gereken mekanlar;
Cartel Coffee & Cocktails
Her ne kadar dans olsa da olmasa da keyifli sohbetler yapabileceğiniz Sığacık’taki en güzel mekanlardan biri. Kendine has kokteylleri ve müzikleri hoşunuza gidecek. Geceleri alkollü içeceklerin tadına bakarken gündüzleri de kahve içmek için uğrayabilirsiniz.
Fehu
Güzel kahve çeşitlerinin tadına bakabileceğiniz bu mekanda Türk kahvesinden yabancı kahve çeşitlerine kadar çok sayıda kahve yapılıyor. Aynı zamanda soğuk ve sıcak kahve seçenekleri de bulunuyor. Eğer tatlı yemeği düşünüyorsanız Cheesecake’leri de tadına bakmaya değer.
Jolly Boys
Marina tarafında canlı müzik yapan mekanlardan biri olan Jolly Boys, güzel canlı müzik dinleyebileceğiniz nadir yerlerden biri.
Seferihisar’dan Ne Alınır?
Seferihisar’a gelip üretici pazarına uğradıysanız zaten alacağınız çok şey sayıda şey olduğunu görmüşsünüzdür. Ama yinede Seferihisar’dan ne alınır sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen onları da listeleyelim.
Armola peyniri
Evde yapılan ve sadece Seferihisar’a özgü gibi bir peynir çeşidi olan Armola peyniri, keçi sütünden yapılıyor. Ama tek malzeme bu değil içine az tuzlu lor ve süzme yoğurt ekleniyor. Bölgede bu peyniri satan en güzel yerlerden biri Zeybekoğlu Mandıra.
Mandalina
Mandalinası ile ünlü Seferihisar’a gelip mandalinanın tadına bakmamak olmaz tabii ki. Özellikle sonbahar aylarında gittiyseniz yanınızda götürmek için de bir kaç kilo almanızda fayda var.
Seferihisar’da Nasıl Program Yapılmalı?
Eğer Seferihisar tatili düşünüyorsanız, öncelikle Doğa Okulu’nda bir eğitim var mı yok mu onu kontrol edin. Eğer varsa iptal ettiniz Buna göre program çıkarabilirsiniz. Ancak eğitim amacıyla değil tatil amacıyla geliyorum diyorsanız buraları gezmek için bir gün sizin için yeterli olur. Çünkü bölge küçük Sabah saatlerinde Sığacık’ta dolayı sanız öğleden sonra Teos’u gezseniz, akşam yemeği için de zamanınız kalacaktır. Tabii ki denize girmek isterseniz belki bir gün daha ayırabilirsiniz.
Sığacık, Seferihisar’a Nasıl Gidilir?
Sığacık Seferihisar’a gitmek istiyorsanız İzmir’den otobüsler kalkıyor. 730 numaralı Belediye otobüsüne binip Seferihisar’a geldikten sonra isterseniz yeşil dolmuşlara binerek Sığacık yönüne gidebilirsiniz. Aynı zamanda İzmir Üçkuyular ilçe terminalinden dolmuşlarda bu yöne hareket ediyor. Yani özel arabanızla Seferihisar’a gitmek istiyorsanız İzmir Çeşme otoyolunda Seferihisar çıkışına girebilir buradaki tabelaları takip ederek gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.
Seferihisar’da gezilecek yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Sizlerde Seferihisar’da gezilecek yerler listemize bakarak tatilinizi planlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın…
Aydın Gezilecek Yerler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.