Samsun Gezilecek Yerler
Samsun Gezilecek Yerler, Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesi olan Samsun Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Karadeniz’in eşsiz güzellikteki doğasını Samsun’da da görme imkanı bulabilirsiniz. Turizm açısından da bu bölgede en çok turist alan yerlerden bir tanesidir.
Samsun Eski Taş Çağı’ndan beridir bir yerleşim yeridir. MÖ 60000 ile MÖ 15000 yılları arasında Tekkeköy Mağaraları’nda keşfedilmiştir. Keşfedilen en eski yerleşim yeri dense yanlış söylenmiş olunmaz.
Karadeniz’de yapılabilecek tüm aktiviteleri, yalnızca Samsun’a giderek de yapabilirsiniz. Kayak Merkezi, Su altı Dalışı, Dağcılık, Mağaraları gezmek, Su Sporları, Yayla Turizmi her biri Samsun’da bulunmaktadır. İşte; Samsun Gezilecek Yerler
Samsun Gezilecek Yerler
Gazi Müzesi
Gazi Müzesi ilk yapıldığı dönemlerde otel olarak yaptırılmış ve kullanılmıştır. Otel olarak 1902 yılında inşa edilmiştir. Fakat 1940 yılında müze olmuş ve hem yerli hem yabancı turistin ziyaretine açılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da ilk ayak bastığında yani 19 Mayıs 1919 tarihinde bu otel de konaklamıştır. Konaklama yaklaşık 6 gün kadar sürmüştür. Dolayısıyla milli mücadelenin ilk kararları bu otelde alınmıştır. Mustafa Kemal o dönem de 9. Ordu Müfettişi vazifesinde idi. Bu nedenle bu otelin önemi büyüktür. Otelin eski ismi ise Mantika Palas olmaktadır.
Gazi Müzesi 2 katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Haftanın her günü bu müzeyi saat 08.00 ile 19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu müze zamanınızdan bir yarım saat ayırmanız yeterlidir. Ayrıca müzeyi gezmek için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur.
Kabaceviz Şelalesi
Kabaceviz Şelaleri Samsun’un tabiat harikalarından bir tanesidir. Samsun merkezden 32 kilometre yol giderek bu şelaleye ulaşabilirsiniz. Tekkeköy ilçesine bağlı olan bu şelale, ilçede ise 22 kilometre uzaklıktadır.
Kabaceviz Şelaleleri üç bölümden oluşmaktadır. Şelaleler yalnızca bir bölümde yer almaktadır. Turistlerin en çok ziyaret ettikleri bölüm de bu bölümdür. Burada dağcılık, trekking ve foto safari yapabilirsiniz. Ayrıca spor ile ilgilenmek istiyorsanız yalnızca piknik yaparak güzel vakit de geçirebilirsiniz. Mayıs ya da Ekim aylarında burayı ziyaret ederseniz, şelalelerin en güzel o ayalr olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu dönemlerde Samsun’a giderseniz burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Tekkeköy Mağaraları
Tekkeköy Mağarası, isminden de anlaşılacağı üzere Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yer almaktadır. Arkeolojik bir sit alanı olan bu mağara, Eski Taş Çağı’na dayanmaktadır. Karadeniz bölgesinni en eski yerleşim yeri burasıdır. Bu nedenle özeldir. MÖ. 15000 ile MÖ. 60000 yıllarına ait olan bu mağaralar, Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca devam etmektedir.
Burada Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi bulunmaktadır. 2014 yılında açıldığı için ömüze yeni sayılmaktadır. Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olma özelliği taşımaktadır. Eski Rum Evi’nin yeniden inşası ile burası oluşturulmuştur. Samsun merkezden yaklaşık 20 dakikalık bir yol kat ederek buraya ulaşabilirsiniz. Samsun Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Amisos Tepesi
Aminos tepesi, Samsun merkezin 4 kilometre kadar ötede yer almaktadır. Burası Baruthane olarak adlandırılmaktadır. Tepe, yerli ve yabancı olarak çok sayışa turist almaktadır. Tepeye teleferik ile çıkılmaktadır. Bu nedenle de çok fazla ilgi görmektedir. Manzarası görülmeye değerdir. Burada bol bol fotoğraf çekilerek çok keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. Amisos Tepesi’nde bir kafe de bulunmaktadır. Dilerseniz burada çay, kahve de içebilirsiniz.
Bandırma Vapuru
Mustafa Kemal Atatürk, 9. Ordu Müfettişi iken kurmaylar ile Samsun’a ilk kez adım atmıştır. İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuru ile gelmiştir. Samsun’da milli mücadelenin başlaması açısından Bandırma Vapuru da büyük öneme sahiptir. Atatürk Samsun’a 19 Mayıs 1919’da gelmesi ile birlikte Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımları atılmıştır.
Bu vapur, 1878 tarihinde İngiltere’de Glasgow şehrinde inşa edilmiştir. Bu gemiye ilk olarak Dussey and Robinson şirketi tarafından Torocaderto ismi verilmiştir. 28 Ekim 1910 senesinde Osmanlı Denizcilik İşletmesi sonrasında geminin adı Panderma, Bandırma olarak değiştirilerek Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
Ladik Gölü
Ladik Gölü, Samsun’un Ladik ilçesinde yer almaktadır. Ladik ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Samsun iline ise 80 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 7 kilometre uzunluğunda 2 kilometre genişliğinde olan bu göl adını bulunduğu ilçeden almıştır. Gölün üzerinde adacıklar bulunması onu daha da çekici hale getirmektedir.
Ladik gölünde balıkçılık yapılmaktadır. Turna, tahta, sazan gibi balık türleri bulunmaktadır. Ayrıca gölde su kayağı, sörf, yelkenli gibi sportif aktiviteler de yapılması mümkündür. Ladik Gölü belediye tarafından korunmakta olup, girişlerde herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Akdağ Kayak Merkezi
Karadeniz bölgesi yılın her mevsimi doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Yaz aylarında daha fazla ziyaretçi alan Karadeniz’in kış aylarında da ziyaret edilmesi gereken yerleri bulunmaktadır. Akdağ Kayak Merkezi bunlardan bir tanesidir. Kış aylarında Samsun’u ziyaret ettiyseniz ve Karadeniz’i bir de kar altında görmek istiyorsanız Samsun Akdağ Kayak Merkezi’ne mutlaka uğramalısınız.
Atatürk Anıtı
Samsun’un en önemli simgelerinden bir tanesi de Atatürk Anıtı’dır. Bu anıt aynı zamanda Onur Anıtı olarak da adlandırılmaktadır. Samsun’un Cumhuriyet için büyük öneme sahip olduğu aşikardır. Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarının atıldığı Samsun’da Atatürk’ün anıtı olmasını halk istemiştir. Bunun üzerine Samsun Valisi Kazım Paşa 1927 senesinde bu anıtın siparişini vermiştir.
Atatürk Anıtı, Avusturyalı heykeltıraş tarafından yapılmıştır. 29 Ekim 1931 tarihinde ise günümüzde bulunduğu yere dikilmiştir. İlk dikildiği dönem de deniz kenarında bulunan bu heykel, daha sonra sahilin doldurulması sebebi ile daha iç kısımlarda kalmıştır.
Samsun Sahili
Yaz aylarında Samsun’a geldiyseniz denize de girmeniz mümkündür. Samsun’da Yaka kenttern Terme’ye kadar denize girebileceğiniz pek çok plaj bulunmaktadır. Şehir merkezinde Bandırma Vapuru’nun yanında denize girmek mümkündür. Bu bölgede can kurtaran hizmeti de bulunmaktadır. Başka bir plaj da Çatalcam plajıdır. Atakum sahilinin son kısmında yer almaktadır. Bu plaj mavi bayrak almaya hak kazanmıştır. Samsun’da ayırıca; Yakakent ve Çam Gölü, Alaçam Geyik Koşan Sahili, Fener Plajında da denize girmeniz mümkündür.
Lerdüge Tümülüsleri
Lerdüge Tümülüsleri, Samsun’un Havza ilçesinin Lerdüge Köyü’nde yer almaktadır. Havza’nın 21 kilometre uzağında bulunmaktadır. 1946 senesinde bu bölgede kazı çalışmaları yapılmıştır. Buradan çıkarılan tarihi eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunmaktadır. Burada altın süs eşyaları da bulunmuştur. Samsun’da hem eğlenmek hem de aynı zamanda tarihi öğrenmek istiyorsanız Lerdüge Tümülüslerini ziyaret edebilirsiniz.
Amazon Adası ve Amazon Köyü
Amazon Adası Samsun şehir merkezinde 50 bin metrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Amazon Adası içerisinde de Amazon Köyü bulunmaktadır. Burası da 2,5 dönemlik bir araziye sahiptir. Amazon kadınlarından 20 tanesinin heykeli burada bulunmaktadır.
Amazonlar Thermedon Çayı yöresinde Themiskyra kentinde yaşamaktaydı. Bu durum Eflatun, Sokrates ve Homeros’un eserlerinde geçmektedir.
Amazon Köyü Samsun Büyükşehir Belediyesi ve On Dokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yaptırılmış olup, Samsun’un en çok ziyaret alan yerlerinden bir tanesidir.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 19 Mayıs 1981 yılında Samsun eski fuar alanında yapılmış ve ziyarete açılmıştır. Müze iki salondan oluşmaktadır. Bunlardan biri orta salon, diğeri ise simetrik oalrak yapılmış salondur. Orta Salonda Antik Amisos Kenti’nde bulunan mozaik sergilenmektedir. Bu mozaik, Roma İmparatoru Alexander Severus zamanında yaptırılmıştır. Amisos Hazinesi de ülkemiz için çok önemli olup, yine bu orta salonda sergilenmektedir.
Ayrıca bindallılar, peşkiler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran’lar, silahlar, süs eşyaları, mutfak eşyaları, kilimler ve halılar da bu müzede görülmesi muhtemel tarihi eserlerdendir. Bu müzede Atatürk’ün Samsun’a gelişinin 80. Yılında yaptırılan 80 ilin simgesini taşıyan Sevgi Yorganı da bulunmaktadır.
Kent Müzesi
Ülkemiz açısından çok önemli bir yere sahip olan Kent Müzesi, şehrin tarihsel gelişimi ile ilgili her türlü tarihi eser bulunmaktadır. Burada sadece Samsun’un değil ülkemizin de çok önemli eserleri bulunmaktadır. Bu nedenle Samsun’a ziyaretiniz sırasında buraya mutlaka uğramalısınız.
Sevgi Gölü
Sevgi Gölü, suni bir göldür. Bu gölde hem balıklar hem de su kuşları mevcuttur. Bu gölün etrafında gezi alanları, kafeler, restoranlar, hayvanat bahçesi, dinlenme alanları bulunmaktadır. Samsun’da rahat bir nefes almak ve dinlenmek istiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.
İlkadım anıtı
İlk adım anıtı, Samsun Atatürk Bulvarı’nda yer almaktadır. Şehrin simgelerinden bir tanesi de bu anıttır. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’ndan inerek ilk adım attığı yere, bu tarihten tam 100 yıl sonra yapılmıştır. Bu anıtı Mimar Seçkin Viter tasarlamış ve yapmıştır. Samsun geziniz sırasında şehir merkezinde ilk burayı ziyaret etmenizi öneririz.
Samsun’a hem deniz, hem demir, hem hava, hem de kara yolu ile ulaşmak mümkündür. Yani her şekilde samsun’a yolculuk yapabilirsiniz. İstanbul’a 737, İzmir’e 998 ve Ankara’ya 413 kilometre uzaklıkta olan bu şehre kendi özel aracınızla da kolaylıkla gelebilirsiniz. Samsun otobüs terminali karadenizin en büyük otobüs terminalidir. Buraya ülkemizin her yerinden gelmek mümkündür. Zamandan tasarruf ederek uçak ile gelmek istiyorsanız Samsun Çarşamba’da Çarşamba Hava Limanı bulunmaktadır.
Pek çok şehirden buraya uçak bulunmaktadır. Hava limanı ile Samsun Merkez arasından 19 kilometre kadar yol bulunmaktadır. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrasında şehre ulaşabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine servisler bulunmaktadır, dilerseniz taksi ile de gitmeniz mümkündür. Deniz yolu ile bu güzel şehre gelmek istiyorsanız feribot ile gelebilirsiniz. Fakat bu yalnızca yaz aylarında imkan olmaktadır. Bazı şehirlerden Samsun’a demir yolu ile de ulaşmak mümkündür. Tren garı şehrin tam merkezinde yer almaktadır.
Samsun’da Neler Yenir?
Samsun yöresine ait çok güzel yöresel lezzetler bulunmaktadır. Samsun’a kadar gelmişken bu lezzetleri tatmadan dönmeyin deriz. Samsun pidesi, mısır çorbası, katık böreği, haluçka ve kaz pilavı Samsun’un en bilinen meşhur yemekleridir. Samsun yemeklerinde mısır, lahana ve kuru fasülye büyük öneme sahiptir. Ayrıca kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna patırılmış tirit, fındıklı baklava, katık sündürmesi, yoğurtlu çorba, yer pancarı, karalahana çorbası, hamsili ekmek, hamsili pilav ve kocakarı gerdanı da Samsun’un en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır.
Samsun Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Samsun gezilip görülmesi gereken ender şehirlerden birisidir. Samsun’un tarihi açıdan ve gezilecek yerler açısından oldukça önemli yerlere sahiptir.
Sinop Gezilecek Yerler hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.