Örgün Eğitim Sistemi Ne Demek?

18.09.2022
125
Örgün Eğitim Sistemi Ne Demek?
Modelistlik Kursu

Örgün eğitim sistemi ne demek; Örgün eğitim kısaca okulda alınan eğitimdir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde eğitim veren kurumlarda belli bir plan ve programa göre alınan eğitime örgün eğitim adı verilir. Alanında uzman eğitimciler ya da öğretmenler tarafından aynı yaş gruplarına göre belirlenmiş olan sınıflarda öğrencilere dersler verilir.

Örgün Eğitim Basamakları

Çocuklar için belli basamaklar oluşmakta ve her yıl gelişen öğrenciler basamakları geçmekte. Örgün eğitim sisteminin basamakları;

  • Okul öncesi eğitimi.
  • İlköğretim eğitimi.
  • Ortaöğretim eğitimi.
  • Yükseköğretim eğitimi şeklinde belirlenir.

Örgün eğitim nedir ile birlikte merak edilen konulardan biri de alınan eğitimin ücretleridir. Örgün eğitimde öğrenciler burslu, harçsız ya da ücret ödeyerek eğitim almakta.

Örgün eğitim sisteminin hedefi bakanlık tarafından hazırlanan program dahilinde öğretimin sağlanmasıdır bu yüzden ana sınıfından liseye kadar olan eğitim süreci içerisinde değişkenlikler yaşanır.

Eğitim Kurumlarının Sorumluluğu

Örgün eğitimde standartlığı uygulamak eğitim kurumlarının sorumluluğundadır buna bağlı olarak eğitim kurumları milli eğitim bakanlığı yükseköğretim kurumları da yükseköğretim kurumu sorumluluğunda belirlenmiş durumdadır. Örgün eğitimin özellikleri şu şekilde sıralanır;

  • Temeli sınıf olan bir eğitim şeklidir.
  • Öğrenciler eğitimini tamamladıktan sonra standart bir şekilde beceri ve yetenek seviyesine ulaşır.
  • Kullanılan araç gereç ya da kitaplar belirlidir ve bu her eğitim kurumu için standart şekilde kullanılır.
  • Derste devamlılık söz konusudur.
  • Öğretmenler yeterliliği kanıtlanan ve standardı bağlanmış eğitimlere sahiptir.
  • 72 ayını dolduran her çocuk örgün eğitim almak zorundadır.
  • Zorunlu olan üst yaş 15 olarak belirlenir.
Örgün Eğitim Avantajları

Örgün Eğitim Avantajları

Örgün Eğitim Avantajları

Avantajları ile öne çıkan örgün eğitim sistemi nedir sorusunu anlayabilmek için öncelikli olarak avantajları bilmek önem kazanır. Öne çıkan en önemli avantaj öğretmen ile öğrenci arasındaki doğrudan kurulan iletişim, bilgilerin daha sağlıklı aktarılmasını destekler.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Aynı zamanda öğrencinin dikkat performansı artar ve sürece olumlu katkı sağlar. Sosyal ortamdaki motivasyon arttırılırken ders içeriğine dair çeşitli araçlar kullanılır ve böylelikle öğrenci sosyal öğrenme imkanı elde eder.

Zorunlu Eğitim

Motivasyonu yüksek olan öğretmen öğrencileri doğrudan etkiler. 3 ile 6 yaş arasındaki dönemde sağlanan eğitim okul öncesi eğitim olarak adlandırılır. 7 yaşında başlayan eğitim okul çağı olarak tanımlanır ve ilköğretim eğitimi olarak kabul edilir.

Ortaöğretim kademesinde ise halkın tabiriyle liseler yer alır. Üniversitelere ise verilen isim yükseköğretim kurumudur. Zorunlu eğitimin ardından ön lisans ve lisans programlarına katılan öğrenciler akademik yönden eğitim alır.

Sosyola

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.