İyi Bir Uyku İçin Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

06.09.2024
318
İyi Bir Uyku İçin Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Modelistlik Kursu

İyi bir uyku, kişisel ihtiyaçların karşılanmasıyla beraber yatak odasının uykuya uygun tasarlanmasıyla da ilgilidir. Mışıl mışıl bir uyku için konforlu bir yatak ve içsel huzur şart. Stresi yatağa taşımamak kadar kaliteli bir yatağın da temiz bir uyku çekmekteki önemi malumunuzdur. Peki iyi bir uyku için yatak nasıl seçilmeli? Yatak seçerken yatak boyutu, yatak fiyatları ve kumaşı iyi bir uykuyu nasıl etkiler?

İyi Bir Uykunun 5 Temel Unsuru

İyi ve deliksiz bir uykunun temel kriteri; zihinsel, fiziksel ve ruhsal açıdan konforlu hissetmektir. Peki fiziksel ve zihinsel açıdan iyi bir uyku için hangi ölçütleri dikkate almalısınız? İşte iyi bir uyku için dikkat edilmesi gereken etkenler!

1- Yatak Uygun Boyutta ve Sertlikte Olmalı

İyi bir uykunun temel fiziksel gereksinimlerinden biri, yatak kalitesidir. Çift ve tek kişilik yatak modellerinde aranması gereken etkenler; kumaş kalitesi, uygun yatak boyutu ve yatak sertliğidir. Rahat ve deliksiz bir uyku için ideal yatak sertlik derecesinin 6-7 derece olması önerilir.

Çok sert veya yumuşak yataklar, omurganın doğal eğrisine uygun olmayabilir. Omurganın rahat etmesinin ve sık sık uyanma problemini çözmenin yolu doğru yatak sertliğini bulmaktır. Yatak sertliği ile beraber kumaşın da hijyenik olması önemlidir. Sentetik katkılı malzemeler yatağın çabuk kirlenmesine ,aşırı terlemeye ve alerji riskinin artmasına neden olabilir.

Böyle bir durumda da yatakta yatma fikri çok cazip görünmeyebilir. Bu riskleri önlemek için pamuk, elyaf, bambu gibi terletmeyen ve anti-alerjik yatak kumaşlarına yönelmek doğru olacaktır.

Yine yatak ölçülerine dikkat ederek uygun boyuttaki yatağı seçmek gerekir. Standart yatak ölçüsünü bilerek kendinize uygun tek veya çift kişilik yatağı tercih ederek konforlu bir uykuya da geçişi kolaylaştırabilirsiniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
İyi bir uyku için
İyi bir uyku için

2- Uyku Saatini Kaçırmadan Yatağa Girin

Uykuya dalmayı zorlaştıran etkenlerden biri yatağa geç girmektir. Her kişiye özel olan uyku saatini sürekli geçmeniz durumunda kesintisiz ve konforlu bir uykudan da mahrum olabilirsiniz. Uyku saatini üst üste birkaç gün kaçırmanız durumunda süregelen bir geç yatma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için uyku saatinden 1 saat kadar önce yataktaki yerinizi alabilirsiniz.

3- Uyku Ortamının Karanlık ve Sessiz Olmasını Sağlayın

Konforlu bir uyku süreci için muhakkak uyku ortamının fazla aydınlık olmaması gerekir. İdeal bir uyku ortamı için 20 dereceyi geçmeyen sıcak ve karanlık bir yer seçilmelidir. Karanlık bir ortamın yanı sıra sessiz bir uyku ortamı da uykuya geçişi hızlandırır. Bununla beraber tamamen sessizliğe gömülü bir ortam herkese hitap etmeyebilir. Böyle bir durumda kulaklıkla sakinleştirici müzikler ve Asmr tarzında videolar aracılığıyla uykuya dalmanızı hızlandırabilirsiniz.

4- Yatma Saatine Yakın Yemek Yemeyi Kesin

Yatma saatine yakın alınan şekerli ve tuzlu yiyeceklerin mideyi rahatsız ettiği bilinen bir durumdur. Özellikle fazla miktardaki kafein, alkol ve şekerli yiyecekler, sık sık tuvalete çıkmaya neden olur. Böyle bir durumda da kesintisiz bir uykunun hayal olacağı kesindir. Yatma saatinden en az 2 saat kadar önce akşam yemeğini, çay-kahve ve tatlıyı keserek çok daha konforlu ve kesintisiz bir uyku uyuyabilirsiniz.

5- Yatmadan Önce Sakinleşmeye Çalışın

Aşırı stres ve gerginlik hem zihni hem de bedeni zorlar. Zorlanan zihin, aşırı düşünmeye başlarken bedende de kasılmalar görülür. Kaygı ve stresi azaltarak uykuya dalmak için sakinleştiren müzikler, Asmr videoları, aromaterapi odaklı kokular ve ılık banyo gibi önerileri uygulayabilirsiniz. Eğer konuşmak size iyi geliyorsa sevdiğiniz bir yakınınızla iletişime geçebilir, stresinizi azaltarak rahat bir uykuya hazırlanabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.