Depresyon İçin Önerilen Bitkiler ve Kullanımları
Günümüzde depresyondan mustarip milyonlarca hasta var. Ağır ve orta
dereceli depresyonlarda anti-depresan ilaçlar tavsiye edilmektedir. Depresyona yakalandığınızı düşünüyorsanız öncelikle bir psikiyatr ile görüşmeniz gerekir.
Ancak hafif düzeydeki depresyonlarda alternatif tıppa yani bitkisel tedaviye başvurmak da mümkün görünüyor. Fakat depresyonun bazen kalkanbezi yetersizliği ve kansızlık gibi hastalıkların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle depresyon görüldüğünde ardında bir hastalık var mı yok mu, bunun teşhis edilmesi için doktora gitmekte yarar var.
Sarı Kantaron
Sarı kantaron bitkisi, hafif ve orta düzey bunalım veya ruhsal çöküntülerde alternatif antidepresan olarak önerilmektedir. Sarı kantaron aynı zamanda üzüntü, keder, endişe ve uykusuzluk gibi sıkıntılara da iyi gelmektedir. Sarı kantaron kullanım olarak etiketli ilaçlara nazaran daha az yan etkiyse sahiptir.
Ancak yapılan araştırmalar, sarı kantaronun ileri düzey ruhsal hastalıklarda ve şiddetli depresyonda etkili olmadığını göstermiştir. Sarı kantarona kapsül, tablet, sıvı, bitki veya çay biçiminde aktarlardan veya çevrimiçi ulaşmak mümkündür.
Sarı kantaronun etkisi dört ila altı hafta içerisinde görülür. Yan etkileri,
hazımsızlık, baş dönmesi, ağız kuruluğu ve yorgunluktur. Sarı kantaron vücutta ışıl duyarlık düzeyini arttırdığı için güneş ışığına karşı ten ve gözleri korumak için tedbir alınması önerilir. Sarı kantaronun, etkileşim ihtimaline karşı başka ilaçlarla birlikte kullanılması tavsiye edilmez. Hamile veya emziren annelerin, çocukların, böbrek ve karaciğer hastalığı olan kimselerin sarı kantaron kullanmaması gerekir. Diğer antidepresan ilaçlarla kesinlikle kullanılmamalıdır.
Omega 3 yağ asitlerinin eksikliği depresyona neden olabilir. Omega 3 yağ
asitleri en çok deniz ürünlerinde bulunur. Eczanelerde satılan balık yağı
kapsülleri depresyon tedavisine ek olarak doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.
Omega-3 Yağ Asitleri
İnsan beyninin gündelik işlevlerini yerine getirebilmesi için omega-3 yağ
asitlerine ihtiyacı vardır. İnsan vücudu omega-3’ü kendi üretemediği için
besinler yoluyla almamız gerekir.
Bazı çalışmalar, omega-3 eksikliğinin ruhsal gerilime, bunalıma veya çöküntüye neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Balık tüketiminin en yaygın olduğu Japonya ve Tayvan gibi ülkelerde depresyon oranı çok düşüktür. Bazı akademik çalışmalar, omega-3 ile antidepresanların birlikte kullanımının daha etkili olduğunu bildirmiştir. Alternatif olarak balık yağı ile omega-3 ihtiyacı takviye edilebilir. Ancak aspirin gibi kan inceltici ilaçlarla kullanılması tavsiye edilmez. Kanamayı arttırma
ihtimali nedeniyle balık yağının ameliyatlardan iki hafta öncesine ve sonrasına kadar kullanılması kesinlikle önerilmez. Balık yağının yemeklerden önce kullanılması önerilir.
Folik Asit
B vitamini çeşitlerinden biri olan folik asit, depresyon tedavisinde kullanılan vitaminlerdendir. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerle, meyveler ve tahıllarda makul oranlarda bulunur. Folik asite eczanelerde de kapsül olarak ulaşmak mümkündür. Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, folik asit eksikliği olan hastaların antidepresanlara cevap vermediği anlaşıldı. Bu nedenle antidepresan ilaçların etkisi hissedilmiyorsa, folik asit eksikliği var mı diye incelenmelidir.
Safran Otu
Son zamanlarda yapılan araştırmalar safran kullanımının da depresyona iyi geldiğini göstermiştir. Ancak yüksek dozda safran kullanımının yan etkileri bulunmaktadır. Safran otunu da hafif düzeyde bunalım geçiren kimselerin kullanması önerilir. Astım, bronşit ve karaciğer hastalıklarına da iyi gelen safran otuna aktarlardan ulaşmak mümkün olduğu gibi piyasada güvenilir markaların ürettikleri safran otu özü kapsülleri de alınabilir.
Kediotu Bitkisi
Kediotu bitkisi Anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır. Uyku kalitesini arttırma niteliğiyle bilinen kediotu bitkisinin de sakinleştirici özellikleri nedeniyle depresyona iyi geldiği belirtilmektedir. Kediotuna aktarlardan ulaşmak mümkündür. Araç veya makine kullanımı öncesi kediotu bitkisinin alınması önerilmez.
Ayrıca aşırı dozda kullanılırsa depresyonu ağırlaştırabilir. Uyku sorunlarının eşlik ettiği depresyonlarda uyku saati öncesi yatıştırıcı olarak az miktarda kullanılması önerilir. Bu yazı Kocaeli haber sitesi sponsorluğunda yazılmıştır. Kendilerine katkıları için teşekkür ediyoruz.