Denizli Gezilecek Birbirinden Güzel 16 Yer!

26.02.2024
1.487
Denizli Gezilecek Birbirinden Güzel 16 Yer!
Modelistlik Kursu

Merhabalar bu yazımızda sizlere Denizli Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğim. Denizli gezilecek yerler listesini vermeden sizlere kısaca bilgi vereceğim. Lafı uzatmadan gelin nelermiş öğrenelim.

Ege Bölgesi’nde yer alan Denizli, Ege ile Akdeniz Bölgeleri arasında yer almaktadır. Her iki bölgede de toprağı bulunan nadir illerdendir. Aydın, Manisa, Muğla ve Uşak illerine komşu konumdadır. Ekonomik olarak sanayi ve ticaret ilen geçim sağlanmaktadır. Tekstil ve bakır konusunda çok gelişmiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale travertenlerin burada olması sebebi ile turizmi de gelişmiştir. Ayrıca turist çeken mağaralar da mevcuttur.

1070 yılında Afşin Bey ordusunun buraya gelmesi ile şehir ilk kez Türkler ayak basmıştır. Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından da fethedilmiştir. 1097 yılında Bizans tarafından işgal edilse de 1102 yılında Kılıçarslan ordusu tarafından tekrar fethedilmiştir. Fakat tekrar Bizans orduları bölgeye gelmiştir. Son olarak Miryokefalon Savaşı’nda bölgeye Türkler akın etmeye başlamıştır.

Horozu ile ünlü olan bu şehirde görülmesi gereken çok fazla yer bulunmaktadır. Bu yazımızda Denizli Gezilecek Yerler arasında en ön sıralarda olan yerleri sizler için listeledik.

Denizli Gezilecek Yerlerin Listesi

Denizli Gezilecek Yerler

1-Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Hierapolis Arkeoloji Müzesi Denizli’ye 18 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Eskilerde Roma Hamamı olan bu yapı, 1984 senesinden beridir müze olarak kullanılmaktadır. Hierapolis kazılarında çıkan eserler burada sergilenmektedir. Hierapolis dışında Laodikeia, Colossai, Tripolis, Attuda gibi kentlerden gelen tarihi eserlerde bu müze içerisinde ziyaretçilere gösterilmektedir. Bu antik kentleri doşında Tunç çağından kalma eserler ve Caria, Pisidya, Lidya bölgelerinde ortaya çıkan eserler de Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır.

Arkeoloji Müzesi’nin hem açık hem de kapalı alanları bulunmaktadır. Eserler üç kapalı salonda sergilenmektedir. Açık alanda ise mermer eserler sergilenmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Denizli otogarından ve şehrim merkezinden Pamukkale ilçesine giden dolmuşlar bulunmaktadır. 16 kilometrelik bir yol giderek bu dolmuşlar ile arkeoloji müzesine ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile de Pamukkale ilçesine doğru yola çıkarak Ören mevkisine ilerlerseniz müzeye ulaşabilirsiniz. Müze haftanın yedi günü açık olup, 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti bulunmaktadır. Müze kartı olanlar herhangi bir ücret ödememektedir.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

2-Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası

1500 metre yükseklikte hizmet veren teleferik, 8 kişilik 24 kabinden oluşmaktadır. Yolculuk Bağbaşı kent ormanından başlar ve Bağbaşı Zeytin Yaylasına kadar devam eder. Varılan noktada restoran, kafetarya, piknik alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda burada konaklamak için de bungalov evler bulunmaktadır. Çadır ile kamp yapmak da mümkündür.

Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası

3-Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti, Denizli’nin 6 kilometre uzağında bulunmaktadır. Kaynaklarda genellikle Lykos’un kışındaki Laodikeia olarak yazmaktadır. MÖ 261 – 263 yıllarında kurulmuş olan bu kent, Antiokhus tarafından kurulmuştur. İsmini ise Antiokhus’un karısı Laodike’den almıştır.

MÖ 1. Yüzyılda bu antik kent çok önemli bir konumdaydı. O dönemlerde Hristiyanlık orada o kadar önemliymiş ki en ünlü kiliselerden bir tanesi burada bulunmaktadır. MS 60 yılında kentte bir değren meydana gelmiştir. Bu deprem sonucunda kent yerle bir olmuştur.

Laodikeia Antik Kent içerisinde büyük tiyatro, küçük tiyatro, stadyum ve gimnazyum bulunmaktadır. Bu antik kente Denizli otogardan minibüsler geçmektedir. Bu dolmuşlara şehir merkezinden de binilmektedir. Ayrıca belediyenin 16 numaralı otobüsleri de bu kentten geçmektedir. Sabah 9 dan akşam 5’e kadar bu Antik Kenti ziyaret etmeniz mümkündür. Giriş ücretlidir. Fakat ücreti çok uygundur. Burada konaklama imkanı da bulunmaktadır. Konaklamanızı burada yapmak istiyorsanız buradaki oteller ile iletişime geçebilirsiniz.

Laodikeia Antik Kenti

4-Tarihi Kaleiçi Çarşısı

Tarihi Kaleiçi Çarşısı, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yer almaktadır. Saraylar Mahallesinde bulunan bu çarşı, 8 yüzyıllık bir tarihe sahiptir. Denizli kalesinin surlarından oluşması sebebi ile oldukça dikkat çekici bir çarşıdır. 4 – 5 metre yüksekliğe sahip olan surların yalnızca 80 metrelik kısmı bugüne kadar sağlam kalabilmiştir.

Denizli’de ticarette önemli bir konuma sahip olan bu tarihi çarşıda ahilik kültürü halen ytaşamaktadır. Birçok dükkan bulunmaktadır. Her çeşit ürünü burada bulabilir sevdiklerinize ve kendinize hediye alabilirsiniz. Bakırcılık, alemcilik, yorgancılık gibi el sanatları ürünleri de burada bulunmaktadır.

Merkezefendi’nin Saraylar Mahallesi’nde bulunan tarihi Kaleiçi çarşıya dolmuş ya da belediye otobüsleri ile ulaşabilirsiniz.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı

5-Pamukkale Travertenleri

Hiç şüphesiz Denizli Gezilecek Yerler arasında en önemli yere sahip olan yer, Pamukkale Travertenleridir. Bu doğa harikası yer, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Gittiğinizde doğal güzelliği karşısında şaşkına döneceksiniz. Doğal oluşumun görüntüsünün bozulmaması için dikkatli bir şekilde korunması gerekmektedir. Zaman zaman travertenlerin karardığına dair haberler dolaşmaktadır. Fakat yapılan bakımlar ile eski haline dönmüştür. Bu da dikkat edilmediğinde bozulma tehlikesi olduğu anlamına gelmektedir.

Pamukkale Travertenleri aslında bir kayadır. Kimyasal reaksiyonların çökmesi sonucunda oluşmuştur. İçerisinde 17 tane sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Bu su kaynaklarının sıcaklığı 35 – 100 santigrat derecede değişmektedir. Bu su kaynakları yüzeye çıktıktan sonra travertenler çökmeye başlıyor. Bu suyun içerisinde oldukça kalsiyum hidrokarbonat bulunmaktadır. Su kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas ettiği için karbondioksit ve karbon monoksit uçmakta, kalsiyum karbonat kalmaktadır. Daha sonra jel olarak oluşan travertenler kaya formuna dönüşmektedir.

Travertenlerin çok yakın çevresinde otellerin inşa edilmesi ve gelen turistlerin henüz jel formunda olan kalsiyum karbonatın üzerine basması ile bozulmalar meydana gelmektedir. Bunun için önlem alınmalı ve bu doğal güzellikler daha sıkı korunmalıdır. Eğer korunmaz ise UNESCO verdiği unvanı geri alma hakkına sahiptir. Bu da hem Denizli’yi hem de ülkemizi turizm açısından oldukça olumsuz etkileyecektir. Söz konusu olan bu ciddi konu üzerine burada çeşitli önlemler alınmıştır. Oteller daha uzak bölgelere taşınmıştır. Turistlerde her yere ayak basamamaktadır. Yalnızca turistler için ayrılan bölümlerde gezmektedir. Turistler daha önceleri hatıra amaçlı travertenlerden parça koparıyormuş. Bu da travertenlerin kararmasına sebep oluyormuş. Bunun da önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

Pamukkale yaz aylarında saat 08.00 ile 21.00 arası, kış aylarında ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir. Kış dönemi 3 Ekim 14 Nisan, yaz dönemi ise 15 Nisan 2 Ekim arasını kapsamaktadır.

Pamukkale Travertenleri

6-Atatürk ve Etnografya Müzesi

Atatürk ve Etnografya Müzesi Denizli Merkezde Saraylar Mahallesinde yer almaktadır. 19. Yüzyılda yaptırıldığı düşünülen bu binanın yapılışının tam tarihi bilinmemektedir. Binanın planı orta sofralı ve sofralardan odalar açılmaktadır. Bu plana sakız üslubu da denilmektedir. Üst katta bir balkon bulunmaktadır.

Müzenin alt katında takılar, cepkenler, fincan zarfları, hat örnekleri, tüfekler, kılıçlar, tabancalar, giysiler, el işlemeleri gibi etnografik eserler sergilenmektedir. Üst katta ise ebeveyn odası, Atatürk’ün çalışma odası, Atatürk’ün yatak odası, günlük oda, baş oda, sofa bulunmaktadır.

Müzeye şahsi aracınız ile Menderes Bulvarı üzerinden gidebilirsiniz. Toplu taşıma araçları ile de şehir merkezinin her yerinden ulaşabilirsiniz. Pazartesi günleri müze ziyarete açık değildir. Pazartesi günleri dışında saat 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir.

Atatürk ve Etnografya Müzesi

7-Karahayıt Kaplıcaları, Kırmızı Su

Denizli şehri de kaplıca bakımından ülkemizin en ileri gelen şehirleri arasında yer almaktadır. Şifalı su olduğunu düşünen ziyaretçiler bu kaplıcaları sıklıkla ziyaret etmektedir. Şehirdeki en iyi kaplıca da Karahayıt Kaplıcası’dır. Pamukkale ilçesinin 5 kilometre ötesinde yer almaktadır.

Karahayıt Kaplıcala suları sıcaktır. Sıcak olması şifayı daha çok arttırmaktadır. Karbondioksit oranı ise azdır. Radyoaktivitesi çok iyidir. 950 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Dolaşım sistemindeki problemler, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları, diabet, gut, banyo kürleri, astım, tansiyon, kalp, beyin bölgelerinde yaşanan rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülmektedir. Burada pek çok termal otel bulunmaktadır. Dilerseniz bu otellerde konaklayabilirsiniz.

Karahayıt Kaplıcaları Denizli il merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Merkezden otobüsler ile buraya ulaşmak mümkündür. Özel aracınız ile de Ankara yolu üzerinden giderseniz Karahayıt yol ayrımını göreceksiniz. Bu yol ayrımından girdikten sonra Karahayıt Kaplıcalarına ulaşabilirsiniz.

Karahayıt Kaplıcaları, Kırmızı Su

8-Yeşildere Şelalesi, Ağlayan Kaya Şelalesi

Yeşildere Şelalesi, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer almaktadır. Denizli’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Denizli’den Pamukkale’ye doğru yol alırken Irganlı sapağı karşınıza çıkmaktadır. Bu sapaktan o yöne doğru devam ettiğinizde ilk olarak Sakızcılar Köyü’ne ulaşacaksınız. Daha sonra ise sırası ile Ağlayan Kaya ve Yeşildere Şelalesini görebilirsiniz. 55 metre yüksekliğe sahip olan şelale harika bir doğal güzelliğe sahiptir.

Şelale etrafında yürüyüş yaparak huzur bulabilirisiniz. Ayrıca burada alabalık yemenizi de tavsiye ediyoruz. Burada alabalık için bir tesis bulunmaktadır.

Yeşildere Şelalesi, Ağlayan Kaya Şelalesi

9-Keloğlan Mağarası

Denizli ilinin Acıpayam ilçesine bulunan Keloğlan Mağarası, ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mağaranın içerisinde dikit, sarkıt ve sütunlar yer almaktadır. Yapı olarak oldukça çatlaklıdır. Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan bu mağara karstlaşmaya çok uygundur.

Keloğlan Mağarası’na gitmek için Acıpayam ilçesine gidilmesi gerekmektedir. Daha sonra Dodurgalar Mahalle yoluna dönülür. 1,5 kilometre kadar gittikten sonra mağaraya ulaşılır. Acıpayam ilçesinden dolmuş seferleri de düzenlenmektedir.

Nasıl Gidilir?

Keloğlan Mağarası, Denizli iline bağlı Acıpayam ilçesinde yer almaktadır. Mağaraya ulaşmak için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz:

Denizli-Antalya karayolunu takip ederek Acıpayam İlçesi’ne ulaşın.
Acıpayam İlçesi’nden sonra 14 kilometre devam ederek Dodurgalar Mahallesi yoluna sapın.
Dodurgalar Mahallesi yoluna girdikten sonra 1,5 kilometre kadar devam edin.
Bu noktadan sonra kuzey yöndeki bir yola saparak 4 kilometre daha ilerleyin.
Yaklaşık 4 kilometrelik bu yolculuktan sonra Keloğlan Mağarası’na ulaşmış olacaksınız.
Ayrıca, Acıpayam İlçesi’nden Dodurgalar Mahallesi’ne düzenli minibüs ulaşımı bulunmaktadır. Minibüsleri kullanarak da mağaraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Keloğlan Mağarası

10-Kaklık Mağarası

Yer altı deresinin tavanının çökmesi sonucunda bu mağara oluşmuştur. 2000 yılında koruma altına alınan bu mağara, 2002 yılından itibaren ziyaretçilere açılmıştır.

Mağaranın girişinin geniş olmasından ötürü mağara güneş almaktadır. Bu nedenle mağara içerisinde yosun ve sarmaşıklar büyümüştür. Bu durum mağaranın güzelliğine güzellik katmaktadır. Ayrıca mağarada bulunan sarkıt ve damla taşlar da mağaranın daha güzel bir görünüşe kavuşmasını sağlamıştır.

Mağara Denizli Afyon arasında yer alan Horoz ilçesinde bulunmaktadır. 14 metre derinliği, 190 metre uzunluğu bulunmaktadır. Yüksekliği ise yer yer değişiklik göstermekle birlikte en aşağı 2, en fazla 5 metre yüksekliktedir. Mağaraya giriş ücreti bulunmaktadır. Fakat oldukça uygun bir fiyattır. Haftanın her günü açık olan bu mağaraya giriş saatler 08.00 ile 20.00 arasındadır.

Kaklık Mağarası

11-Kleopatra Havuzu, Pamukkale Antik Havuz

Bu havuz Hierapolis Antik Kentinde yer almaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Bunun sebebi Hierapolis Antik Kenti içerisinde yer almasıdır. Pamukkale Travertenlerinin hemen üzerinde yer alması sebebi ile konumu oldukça basittir.

MS 7. Yüzyılda depremin şehre çukur açması sonucunda bu Antik Havuz oluşmuştur. Havuzun termal su olması sebebi ile yaz kış oldukça sıcaktır. Bu nedenle kış aylarında havuza girmek çok daha zevklidir.

Antik havuza giriş ücretlidir. Fakat müze kartı olanlar ücret ödememektedir. Ücretin içerisinde antik kent ziyareti de yer almaktadır. Havuza girmek için ekstra ücret talep ediyorlar. Burada müze kartta geçerli değil. Yalnızca 0 – 6 yaş arası çocuklar ücretsiz, 7 – 12 yaş arası ise az ücretlidir. Buranın kullanım saatleri dönem dönem farklılık göstermektedir. Kasım ve Mart ayları arasında saat 8 akşam 17 arası, Nisan Ekim ayları arası ise sabah 8, akşam 21 saatleri arası ziyaret edilmektedir.

Kleopatra Havuzu, Pamukkale Antik Havuz

12-Tripolis Antik Kenti

Denizli’ye 40 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik kent, Buldan ilçesinde yer almaktadır. Yenicekent Kasabası ve Menderes Nehri üzerinde kurulu bir antik kenttir. Kuruluşu hakkında net bilgi bulunmamaktadır. Geç Helenistik döneme ait olması sebebi ile tripolis isminin verildiği düşünülmektedir. Antik kentte 1993 yılında kazı yapılmış daha sonra durmuş, 2007 yılında tekrar kazı yapılmaya başlanmıştır. İçerisinde tripolis tiyatrosu, cavea, orkestra, scene, şehir binası, apsisli yapı, kale, surlar, su yolları, nekropol ve tripolis hamamı bulunmaktadır.

Tripolis Antik Kenti

13-Alacain Mağarası

Alacain Mağarası, Acıpayam ilçesinde yer almaktadır. 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Acıpayam ilçesinden kolaylıkla ulaşılmaktadır.

Alacain Mağarası

14-Çakırlar Mağarası

2006 yılında 1. Derece doğal sit alanı kabul edilen bu mağara, Çal ilçesinde yer almaktadır. Traverten alımları sırasında traverten ocağına bu mağara bulunmuştur. Mağara iki galeriden meydana gelmektedir. Ayrıca damla şeklinde ve yaprak şeklinde sarkıtlar ve dikitler oluşmuştur. Sarkıt ve dikitlerde su damlaları olsa da tabana traverten parçalarının düşmüş olması sebebi ile su olup olmadığı belli olmamaktadır. Traverten kitleleri tarafından girişi tamamen kapanmıştır. Mağaraya yalnızca sürünerek girilmektedir. Bu nedenle de çok fazla ziyaretçi girmemektedir. 

Çakırlar Mağarası

15-Gümüşsu Şelalesi

Çivril’de yer alan Gümüşsu Şelalesi’nin diğer adı da Homa Şelalesi’dir. Gümüşsu kasabasına 10 kilometre mesafede bulunmaktadır. Şelale 30 metre yüksekliğindedir. Tatlı ve soğuk bir suyu vardır.

Gümüşsu Şelalesi

16-Güney Şelalesi

Güney Şelalesi, Denizli’nin Güney ilçesinde yer almaktadır. Cinlere Mahallesindedir. 1. Dereceden doğal sit alanıdır. Menderes nehrinin hemen kenarında bulunmaktadır. Adeta gizli bir cennet gibidir. Gelin duvağını andırdığı görülmektedir. Çok güzel bir doğal görünüme sahiptir. Güney ilçesine ve Cindere mahallesine giden dolmuşlar ile ulaşmak mümkündür.

Güney Şelalesi

Denizli iline kara yolu, demir yolu ve hava yolu ile ulaşmak mümkündür. İstanbul ile 580 kilometre, Ankara ile ise 473 kilometrelik mesafesi bulunmaktadır. Hem otobüs firmaları hem de özel araç ile Denizli’ye gelmek mümkündür. Eskişehir – Denizli arasındaki Pamukkale Ekspres treni ile demir yolu ulaşımı da mümkündür. Ayrıca Denizli Çardak Hava alanına uçak ile de gelebilirsiniz. Denizli merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta olan bu hava alanına İstanbul’dan direkt uçuş bulunmaktadır.

Denizli Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.

Ayrıca İzmir Gezilecek Yerler ve Afyonkarahisar Gezilecek Yerler adlı yazımıza bakmayı unutmayınız.

YORUMLAR

  1. Çiğdem dedi ki:

    Denizli çok güzel Pamukkaleye gidecekseniz mümkünse yaz aylarını tercih edin.