Bilişim Personeli Nasıl Olunur? Bilişim Personeli Maaşları Ne Kadar?
Günümüzde teknoloji kullanımının artması ile en çok ilgi çeken mesleklerden birisi de bilişim personeli meslek alanıdır. Birçok alanda iş bulabilen bilişim personelleri, son yılların dikkat çeken mesleklerindendir. Peki, Bilişim Personeli nasıl olunur? Bilişim Personeli maaşları ne kadar? İşte Bilişim Personeli ile ilgili bilmeniz gerekenler!
Bilişim Personeli Nedir?
Bilişim Personeli kavramı oldukça geniş bir alanı tanımlamaktadır. Yani burada bahsettiğimiz Bilişim Personeli mesleği, çatı bir kavram olarak geçmektedir. Yazılımcı, programcı, sistem ve ağ uzmanlığı gibi birçok alanı kapsayan bir kavramdır. Bir Bilişim Personeli, bu gibi alanların bir veya birkaçı üzerinde uzmanlığa sahip, kendisini yetiştirmiş ve geliştirmiş kişilerdir.
Bilişim Personeli Ne İş Yapar?
Bilişim Personeli, bulunduğu kurum veya kuruluş içerisinde, bilişim ile ilgili pek çok görevi yerine getirmektedir. Bu görevler bulunduğu konuma göre de değişmektedir. Örneğin sistem ve ağ uzmanı, bulunduğu kurumda bilişim sistemi ve internet ile telekomünikasyon gibi çeşitli ağlardan sorumludur. Bu sistem ve ağlar üzerinde gerekli denetimleri yapar ve ortaya çıkan sorunları halleder. Peki, Bilişim Personeli nasıl olunur? Bilişim Personeli maaşları ne kadardır?
Bilişim Personeli Nasıl Olunur?
Bilişim Personeli olmak için ilgili bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Bilgisayar mühendisliği, yazılım gibi çeşitli bölümlerden mezun olmak gerekse de bunun yeterli olduğunu söylemek zordur. Bilişim Personelinin tecrübe kazanması gerekmektedir. İlgilendiği alanlar ile ilgili çalıştığı sıralarda edindiği deneyimler, çözdüğü sorunlar ve daha birçok konu ona kariyerinde yardımcı olacaktır. Bu nedenle Bilişim Personellerinin henüz üniversitedeyken çeşitli stajlar ile sahaya çıkması sağlanır.
Bilişim Personeli Olma Şartları Nelerdir?
Bilişim Personeli olma şartları arasında kodlama dili bilmek önemlidir. Genellikle bir Bilişim Personelinden, bir veya daha fazla kodlama diline hakim olması istenir ve beklenir. Ayrıca veri tabanları ile ilgili de bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Yazılım mühendisliği, elektrik, elektronik, endüstri mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezun ve 4 yıllık lisans diploması olması gerekmektedir.
Bu gibi eğitim ile ilgili şartların dışında kişilik olarak da bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bilişim Personeli, sabırlı ve çözüm odaklı olmalıdır. Yaşanılan problemleri olabildiğince sakin karşılayarak hızlı çözümler üretmelidir. Analitik zekâya sahip Bilişim Personellerinin daha başarılı olduğu söylenebilir.
Ayrıca bir Bilişim Personeli kendini sürekli geliştirmelidir. Gelişen teknoloji ve ağlara ayak uyduramayan bir Bilişim Personeli çok uzun süre mesleğini icra edemez. Bu nedenle kendisini sürekli geliştiren ve değişime ayak uydurabilen birisi olmalıdır. Bunun dışında insanlarla da ilişkiler kuracağı için, iletişim becerileri gelişmiş kişiler olmalıdır. Ayrıca Bilişim Personelleri genellikle ekipler halinde çalışmaktadır. Yani bir Bilişim Personeli takım çalışmasına uyumlu ve yakın olmalıdır.
Bilişim Personeli Maaşları Ne Kadardır?
Bilişim Personeli maaşları çalıştıkları kuruma ve deneyime göre değişmektedir. Özel sektörde çalışan le kamu sektöründe çalışan Sözleşmeli Bilişim Personeli maaşları tabi ki aynı değildir. Ayrıca işe yeni başlamış bir Bilişim Personeli ile 10 yıllık tecrübeye sahip birisi de aynı maaşı almamaktadır.
Bilişim Personeli maaşları çok uçuk rakamlara çıkabilmektedir. Burada önemli olan o kişinin kendisini nasıl geliştirdiği ve deneyimdir. Yeni başlayan bir Bilişim Personeli asgari ücret ile 3500 TL arasında maaş almaktadır. Ortalama bir Bilişim Personeli 4000 ila 8000 TL arasında maaş almaktadır. Ancak önemli bir pozisyonda çalışan Bilişim Personelinin maaşı, bu bahsettiğimiz maaşların 3-4 katına çıkabilmektedir.
Bilişim Personeli İş İmkânları Nelerdir?
Bilişim Personeli iş imkânları geniştir. Özellikle artan teknoloji kullanımı ve ihtiyacı ile birçok alanda hem devlet hem de özel sektörde birçok alanda iş bulabilmektedirler.
- İlginizi çekebilir: A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?
YouTube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz.