Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

12.09.2021
465
Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Modelistlik Kursu

Petrol mühendisi nedir, petrol mühendisi nasıl olunur? Petrol mühendisliği, ham petrol ve petrolle ilgili bütün çalışmaları ilgilendiren bir meslektir. Geçmişe baktığımızda sanayi sektörü tam ilerlememesine rağmen kazançlı ve talep edilen bir meslek olduğu görülür. Günümüzde ise gelişen sanayi ve yeni bulunan petrol yataklarıyla birlikte petrol mühendislerine daha da çok iş düşeceğe benzemekte. Bu nedenle geleceğin en iyi mesleklerinden dersek yanılmış olmayız.

Petrol Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Her türlü petrol işlerinde görev alan ve ham madde üretiminde hizmet eden baş birime petrol mühendisi denir. Petrol mühendisleri doğal kaynak araştırmalarında gerekli plan ve projelerde yer alır. Bulunan petrolün sondajlama işlemi, sevkiyatı, nerede ve nasıl saklanıp, depolanacağı hakkında ön proje oluşturur ve faaliyete sokar.

Bu faaliyette lazım olabilecek alet, araç ve gereçlerde yine petrol mühendisi tarafından tespit edilir. Yine petrolün araştırılması, yerinin tespit edilmesi ve istatistik bölümü petrol mühendisine aittir. Ancak hepsini 1 kişi yapmaz. Örneğin bir mühendis istatistik ve araştırmadan sorumluysa, diğer mühendis sevkiyat ve depolamadan görevlidir.

Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Petrol mühendisi nasıl olunur sorusunun yanıtı, petrol mühendisliği okuyabilmek için liseden güzel bir dereceyle okulu bitirmek gerekiyor. Bölüm için TYT ve AYT sınavlarına girmiş olmanız gerekiyor. Burada da baraj 180 puandır. Petrol mühendisliği sayısal ağırlıklı bir bölümdür.

Bu yüzden bu sınavlarda sayısal notunuzun iyi olması gerekiyor. Üniversitede 4 ile 5 yıl okuyarak bu bölümden mezun olabiliyorsunuz. Bu bölümde ciddi para kazanmak isteyen ve ya güzel şirketlerde, uluslararası şirketlerde çalışmak isteyenler için tavsiyemiz üniversitede çok yüksek not almaya çalışmalarıdır.

Bazı öğrenciler barajı geçtikten sonra az not alanda aynı mesleği yapıyor, yüksek not alanda deyip önemsemiyor olabilir. Ancak petrol mühendisliği böyle bir meslek değil. Eğer yüksek gelirli uluslararası şirketlerle iş yapmak istiyorsanız, derecenizin iyi olması gerekir. Çünkü mülakatlara bu derecelere bakarak çağıran şirketler var. Sadece barajı geçebilecek kadar mezun olduysanız da bir süre normal bir şirkette çalıştıktan sonra daha sonra yüksek uluslararası bir şirkete başvurabilirsiniz. Bu şekilde de önünüz baya açık.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Petrol Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Petrol mühendisi nasıl olunur, şartları nelerdir? Öncelikle petrol mühendislerinin çok iyi iletişim ve yönetici özelliğine sahip olması gerekir. Çünkü petrol mühendisliği ekip işidir. Bu nedenle düzgün iletişimle altında bulunan işçileri yönetebilme kabiliyetine sahip olması gerekir. Bunun yanında gereken şartlar ise şöyledir;

  • En az yabancı bir dil bilmek
  • Soğuk, kış demeden, dağlık bölgelerde çalışmasına engel olmayacak fiziksel özelliğe sahip olmak,
  • Ekibiyle uyumlu olması
  • Bilgisayarı iyi bilmek
  • İstatistik yazılımını bilmek
  • Fizik, kimya, matematik ve istatistik bölümlerinde çok başarılı olmak
  • Şehir hayatından uzakta ve yalnız kalabilmek,
  • Olaylara çözümsel bakabilmesi gerekir.
Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

İlk ve yeni başlayanlar için

  • En düşük maaş 4. 080 TL.
  • Orta derecede maaş 8. 500 TL.
  • En yüksek maaş 12. 910 TL olarak belirlenmiştir.

Ancak bu maaşlar ortalama bir fiyat olarak belirlenir. Daha yüksek maaşlı çalışanlarda vardır. Yüksek maaş genel olarak bakıldığında şirketle alakalıdır. Yani siz kaliteli büyük bir şirkette çalışıyorsanız bu oranlar yükselecektir. Genel olarak büyük şirketler yurt dışı odaklıdır. Bu nedenle hem de dil eğitiminin gelişmesi için yurt dışındaki iş imkânlarını zorlamak daha doğru bir karar olabilir. Daha sonra ülke hizmeti için Türkiye’de devam edebilirsiniz.

Petrol Mühendisi İş İmkânları Nelerdir?

  • Rafineri şirketleri,
  • Petrol ve doğal gaz şirketleri
  • Petrokimya Endüstrisi şirketler
  • Doğal kaynak arama şirketleri
  • Enerji şirketleri
  • Boru taşımacılığı anonim şirketleri
  • Türkiye petrolleri şirketleri

Petrol mühendisi nasıl olunur adlı yazımızın yanı sıra, Antropolog Nasıl Olunur? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.