Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalı?

19.10.2022
727
Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Modelistlik Kursu

Yaz mevsiminin çok sevilen begonya çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır? Ne kadar sulanmalıdır? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Doğada yetişen çok sayıda bitkiyi evinizde, bahçenizde yetiştirebilir, çiçeklerle yaşadığınız ortama güzel renkler katabilirsiniz. Bu güzel çiçekler arasından begonyayı daha yakından tanımak ve bakımı konusunda acemilik yaşamamak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Begonya Çiçeği Çeşitleri, Özellikleri ve Anlamı

Begonya çiçeğinin isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız işte cevabı… Begonya çiçeğinin ismi bir bitki uzmanından gelmektedir. Dominik Cumhuriyetinde yaşayan Michel Begon’dan begonya ismi gelmektedir. Michel Begon bu çiçek üzerinde araştırmalar yapmıştır. Botanik sözlüğüne göre begonya hayalperestlik anlamındadır. Her çiçeğin bir anlamı olduğu gibi begonya da hayal kurmayı sevenler için özel bir anlam taşır.

Begonya çiçeği yaz mevsiminde tüm güzelliğiyle içimizi ısıtır. Begonya yumuşak ve etli sapları olan bir çiçektir. Çok sayıda çeşidi vardır. Bazıları sadece yapraklardan meydana gelirken, bazılarında çok miktarda çiçek taşır. Çok farklı renkleri vardır. Begonyanın pembe, beyaz, turuncu, kırmızı, mor ve sarı renkte çiçekleri vardır. Begonyalar yumrulu, çiçekli ve yapraklı olmak üzere 3 farklı başlıkta incelenebilir.

Begonya çiçeğini iç mekânda yani ofiste ya da evinizde yetiştirebilirsiniz. Dış mekânda balkon ve bahçenizde de yetiştirebilirsiniz. Ancak begonya bitkisi ılıman hava şartlarını sever. Bu nedenle daha çok salon bitkisidir. Rüzgarı sevmez. Yaz aylarında dışarda bıraksanız da kış aylarında evinizde begonyaya yer açmalısınız. Ülkemizde genellikle çiçekli begonyalar vardır. Begonya çiçeği hediye götürmek için de güzel bir seçimdir.

Begonya Çiçeği Bakımı

Begonya Çiçeği Bakımı

Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evinizde begonya bakmak istiyorsanız ancak gerekli bilgiye sahip değilseniz dikkat etmeniz gereken noktaları gelin birlikte ele alalım.

Begonya bakımında dikkat edilmesi gerekenler;

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Saksı: İlk olarak begonya bakımında seçtiğiniz saksıya dikkat etmelisiniz. Begonya bitkisinin kökleri küçüktür. Bu nedenle ilk başta küçük bir saksı size yetecektir. Çiçeğiniz büyümeye başlayınca dönem dönem saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değiştirmek için en doğru dönem ilkbahar aylarıdır. Büyük saksıya geçebilirsiniz.
  • Konum: Begonya sabah güneşini çok sever. Güneş gittikten sonra yarı gölge olan ortamda kalmalıdır. Işığı sever. Hem ışık alır, hem de gölgede serinlemek isteyecektir. Begonyanın güneş ışığına en çok ihtiyacı olduğu dönem çiçeklenme dönemidir güneşi doğrudan almak ister. Havanın sıkça değiştiği günlerde begonya saksısını çevirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Böylece bütün yaprakları sıcaklıktan ve ışıktan yeterli şekilde faydalanacaktır.
  • Su: Begonya suyu seven bir bitkidir. Ama çok fazla suyu da sevmez. Musluk suyu ile sulayacaksınız su bir saat dinlenmiş olmalıdır. Fazla suyun atılması için saksınız delikli olmasıdır. Eğer fazla suyu atamazsa begonyanız bir süre sonra solabilir.
  • Isı: Begonya ılık havaları çok sever. Kış soğuklarından korumalısınız.  Begonyayı ortalama 15 derecede bozulmadan yaşayabilir. Çok soğuk ve çok sıcak hava şartlarında bozulacak canlı kalamayacaktır.
  • Toprak: Begonya yüksek mineralli toprakları çok sever. Humuslu topraklar begonya için harika bir seçimdir. Toprağın kireçli olmaması da iyi bir özelliktir. Evde yetişecek begonyanın saksısına biraz nehir kumu ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha uzun süre canlı kalacaktır.
  • Budama: Begonya çiçeğinin yaprakları zamanla solmaktadır. Bu solan yapraklarını kökünden koparmalısınız. Bu işlem sırasında oluşan boşlukları kapatmalısınız. Hava akımını engellemek için soğuk silikon dökebilirsiniz. Solan yaprakları çok zaman geçmeden alırsanız begonyanızın daha uzun süre canlı kalmasını sağlarsınız.

Begonya Nasıl Ekilir?

Çiçekçiden begonya aldınız ve yeni bir saksıya aktarmak istiyorsunuz; bu durumda dikkat etmeniz gereken aktaracağınız toprağın humuslu ve lifli olmasıdır. Begonyanın boyuna göre saksının altına çakıl taşı dizip üzerine humuslu toprağı dökün. Toprağın üzerine begonyayı yerleştirin kalan toprağı da dökün. Toprak nemli olmalıdır, gerekli olan can suyunu verip yarı gölgeli bir ortamda yeni yerine alın.

Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonyayı çoğalmak için bahar ayları çok uygundur. Yani Nisan – Mayıs aylarında begonyanızı yeni saksıya alabilir, çoğaltabilirsiniz. Begonya bitkisini çoğaltma şekilleri şunlardır;

  • Köklerinden ayırarak: Begonya çiçeği filizlendiyse çoğaltmak için köklerinden dikkatli bir şekilde ayırmalısınız. Bu kökü yeni saksıya humuslu toprağa aktarabilirsiniz. Saksının dibine çakıl taşı sıralayıp üzerine toprağı ekleyebilirsiniz.
  • Tohumla çoğaltma: Begonyalarınızın tohumlarını alıp başka saksıya tohumlarını ekerek bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Tohumları almak için en uygun zaman aralık ayıdır. Tohumları mineralli ve humuslu toprağa dikkatlice dizin. Dizdiğini tohumların toprağın altına girmesini sağlayın. Toprağınızı belli aralıklarla sulayın hemen hemen 15 gün sonra tohumlar filizlenmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra istediğiniz yere begonyayı dikebilirsiniz.
  • Suda köklendirme: Begonya çiçeğini suda köklendirmek isterseniz bitkiden bir dal alıp suyun içinde bekletmelisiniz. 1 ay kadar bekledikten sonra suyun içindeki köklerde büyüme meydana gelir. Begonyanın kökleri büyüyünce istediğiniz saksıya alabilirsiniz.

Begonya Çiçeği Sulama Teknikleri

Begonya çiçeğini sularken hassas davranmalısınız. Sulamadan önce toprağını kontrol etmelisiniz. Yaz aylarında çok sıcak olan şehirlerdeyseniz haftada 2 kere sulayabilirsiniz. Soğuk şehirlerde haftada 1 kere sulamanız yeterlidir. Begonyayı sularken kullandığınız ölçü kabı aynı olmalıdır. Ve musluk suyu ile sulayacaksınız suyun 1 saat dinlenmiş olması gerekir. Çiçeğinizi suladıktan sonra saksının altında kalan suyu da boşaltmalısınız. Çünkü begonya nemli kalmayı seven bir bitkidir.

Çiçeğinizi en son ne zaman suladığınızı hatırlamıyorsanız kendinize sulama günleri belirleyin. Sıcak günlerde Pazartesi ve Perşembe günlerini belirleyebilirsiniz. Kış günlerindeyse her hafta Pazartesi günleri sulayabilirsiniz. Bu şekilde begonyanız düzenli şekilde su alıp daha canlı kalabilir.

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Begonya bitkisinin bakımına ve yerine dikkat edersiniz, Nisan ayında çiçeklenmeye başlar. Ve begonyanın çiçekleri Aralık ayına kadar devam eder. Bu aylarda evinize, bahçelerinize renk katar. Nisan ve Aralık ayları arasında begonya bahçede yetişir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Ortalama 15 derecede yetişir ama burada dikkat etmeniz gereken toprak özellikleridir. Humus ve lifli toprak olursa bahçede yetişebilir.

Begonya almak istiyorsanız bu bilgiler size yardımcı olacaktır. Nereden alırım diyorsanız size yakın olan çiçekçilere gidebilir ya da seralardan alabilirsiniz. Fiyatları begonyanın çeşidine göre farklılık gösterecektir. Klasik begonya, katmerli begonya, çilli begonya ve ithal begonya gibi çeşitleri vardır.

Begonya Yaprakları Kuruyor İse Ne Yapılmalı?

Begonyanızı kontrol ettiğinizde eğer durumunu çok beğenmediyseniz, bakımında nerede yanlış yaptığınıza bakmalısınız. Eğer yaprakları kuruduysa ya da saksınızda böceklenme varsa bir sorun vardır. Bu durumda ilk olarak kurumuş yaprakları temizlemelisiniz. Diğer yapabilecekleriniz ise;

  • Begonyanızın sağlıklı kalması için çiçekçilerden vitamin temin edebilirsiniz.
  • Eğer begonyanız büyüdüyse ve saksısı küçük geliyorsa büyük başka bir saksıya almalısınız.
  • Yeni aktardığınız saksı delikli olmalıdır. Ve sulama sonrasındaki fazla suyu boşaltmalısınız.
  • Begonyanız çok güneş alıyorsa hafif güneşli bir yere almalısınız.
  • Eğer begonyanızı sulamayı unuttuysanız bu durumda bitkiniz kuruyabilir. Köklerden uca tüm toprak yüzeyine su gelmesine dikkat ediniz. Ayrıca begonyanın büyük yapraklarına da sprey ile su sıkabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Golden Özellikleri ve Bakımı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.