Akdeniz Diyeti Nedir ? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır ?- 2 Mucizevi Liste
Akdeniz diyeti halk arasında yaygın ve sıklıkla tercih edilen diyetlerin başında gelmektedir. Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı kaliteli beslenmekten geçer. Tüm gıdalardan kararında tüketmek ve bedenimizin tüm ihtiyacına uygun besinleri almamız gerekiyor.
Bu yazımızda hem bugün konumuz olan Akdeniz diyeti hakkında bilgi ve Akdeniz diyeti listelerini inceleyeceğiz hem de sağlıklı beslenme ile alakalı püf noktalarını sizler aktaracağız.
Her makalemizde olduğu gibi sizler uyarmak istiyoruz. Mümkün mertebe doktorunuza danışmadan ya da sağlığınızı tehlikeye atacağını düşündüğünüz sürece diyetleri uygulamaktan kaçının. Unutmayın sağlıksız kilo vermek sağlıklı bir şekilde aynı kiloda kalmaktan daha kötüdür. Mutlaka doktorunuza danışın.
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti zayıflatıcı etkisi araştırmalar ile kanıtlanmış olan kalp ve kanser hastalarına tavsiye edilen bir diyettir. Bu diyet ile karbonhidrat tüketimi azaltılarak zeytinyağı, balık, kuru yemiş gibi vücut için daha faydalı gıdalar ön plana çıkarılmıştır.
Düzenli olarak yapılan Akdeniz diyeti, ayda 7 kiloya kadar vermeyi mümkün kılıyor. Uygulaması en kolay diyetler arasında olan Akdeniz diyeti ilk olarak İtalya ve Yunanistan’da uygulanmaya başlanmıştır.
Akdeniz mutfağının sevilen yiyecekleri ile zenginleştirilmiş bu diyet kırmızı ya da beyaz et yerine balık tüketimini öneriyor. Bunun yanı sıra hastalıkları iyileştirici etki göstermekle beraber fazla kilolarında kaybolmasına yardımcı oluyor.
Akdeniz Diyetinin Önemi Nedir?
Daha önce belirttiğimiz gibi ilk olarak 1960’lı yıllarda İtalya ve Yunanistan’da uygulanan bir beslenme çeşididir aslında. Med diyeti olacakta anılan Akdeniz diyeti, Harvard Sağlık Örgütü tarafından da incelenmiş ve kal hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmış ve önerilmiş bir diyettir.
Akdeniz diyeti nin bilimsel sonuçları göz önüne alınarak Akdeniz Diyeti Piramidi oluşturulmuştur. Bu piramidin tabanında sebzeler, meyveler, zeytinyağı, tahıllar, üzerinde ise balık ve deniz ürünleri, onların üzerinde ise süt ve süt ürünleri, ardından tavuk ürünleri ve son sırada kırmızı et yer almaktadır.
Akdeniz Tipi Beslenme Nedir
Akdeniz diyeti uygulanırken uyulması gereken bazı noktalar vardır. Diyet süresince tüketmemeniz gereken gıdalar aşağıdaki listede yer almaktadır.
- Serbest Gıdalar: Sebzeler, meyveler, yemişler, bakliyatlar, patates, tam tahıllar, ekmekler, balık ve deniz ürünleri, zeytin yağı, baharatlar ve otlar.
- Kontrollü Bir Şekilde Tüketmeniz Gerekenler: Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt.
- Belli Zamanlarda Yiyebilecekleriniz: Kırmızı et.
- Yememeniz Gerekenler: Tatlandırıcılı içecekler, şekerli içecekler, işlenmiş et ürünleri, rafine tahıllar, rafine yağlar ve diğer işlenmiş yiyecekler.
Akdeniz diyetine başlanırken 8 adım:
- Sebze tüketimini artırılmalı. Bol yeşillikli salatalar, fırında pişirilmiş sebzeler, sebze çorbaları ve sebzeli pizza gibi yemek çeşitleri eklenebilir menü zenginleştirilir.
- Et ile beslenme alışkanlığınızı değiştirin. Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Et yemekleri yenileceği zaman porsiyon azaltılarak yanında makarna, pilav, haşlama sebze hazırlanabilir ve tüketilebilir.
- Süt ürünlerini sıklıkla tüketin. Süt ürünleri yarım yağlı olarak tercih edilmeli. Yoğurt ve peynir beslenme planında yer alabilir.
- Haftada 2 kez deniz ürünleri yiyin. Omega3 yağ asidinden zengin balık çeşitleri tüketilebilir. İstiridye, midye gibi deniz ürünleri sağlığına yararlıdır.
- Haftanın 1 günü akşam öğününde vejetaryen yemek yiyin. Akdeniz beslenmesine başlama aşamasında zeytinyağlı yemeklere ve sebze tüketimine alışılabilmesi için 1 öğünde vejetaryen beslenme uygulanabilir. Bakliyatlar ve sebze yemekleri baharatlar ile lezzetlendirilebilir. Fasulye, nohut, mercimek gibi besinler ile hazırlanmış salatalar tüketilebilir.
- İyi yağlar kullanın. Günlük yemeklere zeytinyağı, fındık yağı, fıstık yağı gibi yağ çeşitleri eklenebilir. Beslenme planınızda yağ ihtiyacı sağlıklı sıvı yağlardan, ceviz, badem, fındık ve avokado gibi besinlerden karşılanabilir.
- Tam tahıl ürünleri seçin. Tam tahıl ürünleri birçok besleyici madde içerir ve zengin lif içeriği sayesinde tokluk süresinin uzamasına da etki eder. Bulgur, arpa, siyah ve kırmızı pirinç gibi Akdeniz tohumları yemeklerde tüketilebilir.
- Tatlı olarak taze meyve yiyin. Gün içerisinde tatlı ihtiyacının karşılanması için taze meyveler tercih edilebilir. Tatlılar ve dondurma ise kutlama yemeklerinde tüketilebilir.
Akdeniz Diyetinin Zararları
Akdeniz diyeti listesi ni oluşturan gıdalar nerdeyse yarısı yağ kaynaklı besinlerdir. Bu sebepten ötürü normal listelere göre besin değerleri yüksektir. Uzmanlar yağ oranının normal beslenme planlarında %30’u geçmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Ceviz, fındık, zeytinyağı gibi besinler kalp sağlığını koruma etkisi bulunan besinler olsa dahi tüketilen bu yağ ilerleyen zamanlarda kolesterol gibi sorunlara sebep olabilir. Bu sebepten ötürü Akdeniz diyeti yapanlar mutlaka doktor kontrolünde ve bilgisi dâhilinde yapmalıdır.
Standart Akdeniz Diyet Listesi
Pazartesi
- Kahvaltı: 1 adet yumurta + 1 dilim az yağlı beyaz peynir + kepekli ekmek + domates, salatalık
- Öğlen: Ton balıklı bol yeşillikli salata + 1 dilim kepekli ekmek
- Ara: Yarım yağlı süt + Badem
- Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği + yarım yağlı yoğurt + salata
- Ara öğün: Meyve
Salı
- Kahvaltı: 2 dilim beyaz peynir + Zeytin + Kepek ekmeği + Domates, salatalık, yeşillik
- Öğlen: Fırında ızgara sebze + Makarna + Ayran
- Ara: Meyve + kavrulmamış fındık
- Akşam: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + yarım yağlı yoğurt + salata
- Ara: Yarım yağlı süt + 1 adet taze meyve
Çarşamba
- Kahvaltı: Yarım yağlı yoğurt + 3 kaşık yulaf ezmesi + meyve
- Öğlen: Peynirli, avokadolu salata + kepekli ekmek + ayran
- Ara: Yarım yağlı süt + ceviz
- Akşam: Izgara balık + bol yeşillikli salata
- Ara: Meyve
Perşembe
- Kahvaltı: Peynirli omlet + zeytin + kepek ekmeği + Yeşillik
- Öğlen: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + Yarım yağlı yoğurt + Salata
- Ara: Meyve + badem
- Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği + Bulgur pilavı + Ayran
- Ara: Yarım yağlı yoğurt + ceviz
Cuma
- Kahvaltı: Lor peyniri + Ceviz + Kepek ekmeği + Domates, salatalık
- Öğlen: Haşlanmış mercimekli salata + ayran
- Ara: 1 kase yoğurt + Meyve
- Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği + salata + kepek ekmeği
- Ara: Meyve
Cumartesi
- Kahvaltı: Yarım yağlı süt + Fındık + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + Meyve
- Öğlen: Sebzeli makarna + ayran + salata
- Ara: Meyve + ceviz
- Akşam: Izgara Tavuk + Yarım yağlı yoğurt + Haşlama sebze
- Ara: Yarım yağlı süt + meyve
Pazar
- Kahvaltı: Menemen + Yarım yağlı beyaz peynir + Kepek ekmeği + yeşillik
- Öğlen: Tam tahıl ekmeğine yapılmış sandviç + ayran
- Ara: Meyve + badem
- Akşam: Çorba + Zeytinyağlı bakliyat yemeği + Salata
- Ara: Yarım yağlı süt
3 Haftada 7 Kilo Verebileceğiniz Diyet Listesi
Birinci Gün
- Kahvaltı: 2 dilim kepekli ekmek (çavdar, ekşi mayalı ekmek de tüketebilirsiniz), 1 dilim tuzsuz beyaz peynir, 5-6 adet tuzsuz zeytin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bolca salatalık, domates ve yeşillik.
- Öğlen yemeği: Ton balıklı, zeytinyağlı yeşil salata + 1 dilim kepek ekmeği
- Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + yarım yağlı yoğurt + salata
- Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem
İkinci Gün
- Kahvaltı: 2 dilim beyaz peynir + 1 dilim kepekli ekmek + 5-6 adet zeytin, bolca salatalık ve domates.
- Öğlen yemeği: Fırında ızgara sebze + Tam buğday unlu ya da kepekli, zeytinyağıyla hazırlanmış bir sos ile 3-4 yemek kaşığı makarna + Ayran
- Akşam yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + yarım yağlı yoğurt + az zeytinyağlı salata
- Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem
Üçüncü Gün
- Kahvaltı: Yarım yağlı yoğurt + 3 kaşık yulaf ezmesi + bir porsiyon taze meyve
- Öğlen yemeği: Peynirli, avokadolu salata + kepekli ekmek + ayran
Akşam yemeği: Izgara balık + bol yeşillikli salata - Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)
Dördüncü Gün
- Kahvaltı: Tuzsuz beyaz peynirli, zeytin yağında pişmiş omlet + 5-6 zeytin + 1 dilim kepek ekmeği + Yeşillik
- Öğlen yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + Yarım yağlı yoğurt + Salata
- Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + Karabuğday pilavı + Ayran ya da yarım yağlı yoğurt
- Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem
Beşinci Gün
- Kahvaltı: 2 yemek kaşığı lor peyniri + 3 adet ceviz + 1 dilim kepek ekmeği + bolca salatalık, domates ve yeşillik
- Öğlen yemeği: Haşlanmış mercimekli salata + ayran
- Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + salata + kepek ekmeği
- Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem
Sizlere verdiğimiz tüm bilgiler ve 2 adet akdeniz diyeti beslenme listesi ile sağlıklı kilo verme yöntemlerinden en önemlisini öğrenmiş olduk. Akdeniz diyeti beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemenin yanı sıra sizlere uzun bir ömrün anahtarını vermektedir. Ayrıca 1 Haftada 10 Kilo Verdiren Diyet yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.