Bolu Gezilecek Yerler
Bolu Gezilecek Yerler, Bolu, Karadeniz Bölgesi’nde yer almakta ve doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Hem tatil hem de iş anlamında çok sayıda ziyaretçi Bolu’ya gelmektedir. Mudurnu, Gerede, Göynük, Seben, Mengen, Yeniçağa, Kıbrıscık ve Dörtdivan isimli ilçeleri mevcuttur. En kalabalık yeri merkezi olurken, en az nüfuslu yeri ise Kıbrıscık’tır.
Oldukça eski tarihe sahip olan bu şehirde yerleşik hayata ilk geçenler Bebrikler’dir. O dönemde bu bölgeye Bebrikya denilmekteydi. Kaynaklar incelendiğinde o dönemlerde kuzey kesime Bitinya denilmekteydi. Daha sonra şehrin ismi Cladius döneminde Cladiopolis, Bizans döneminde polis ve 11. Yüzyıldan sonra Türkmen egemenliğine girdiğinde ise Bolu ismi ile anılmıştır. Selçuklu Devleti zamanında da Bolu Türk topraklarına dahil edilmiştir.
Osmanlı döneminde ise Orhan Gazi zamanında yani 1326 yıllarından Bolu fethedilmiştir. Müdafai Hukuk Cemiyetinin ilk kez Bolu Gerede’de örgütlenmesi şehir için önem taşımaktadır. 10 Ekim 1923 yılında Bolu il olmuştur.
Bolu’nun ekonomisi, tarıma, ormancılığı ve sanayiye dayanmaktadır. Bölge topraklarının büyük çoğunluğunun ormanlar ile örtülü olması sebebi ile ormancılık oldukça gelişmiştir. Ayrıca mobilya ve kereste fabrikaları da mevcuttur. Hayvancılıkta bu şehirdeki geçim kaynaklarından bir tanesidir. İşte; Bolu Gezilecek Yerler
Bolu Gezilecek Yerler
Abant Gölü
Bolu Gezilecek Yerler denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Abant Gölü gelmektedir. Çünkü yaz kış mevsim ayırt etmeksizin yerli ve yabancı turistler Abant Gölü’nü ziyaret etmekte ve burada konaklamaktadır. Bu göl 1350 metre yükseklikte yer almaktadır. Gölün etrafından zengin bir bitki örtüsü hakimdir. Bu nedenle turizm açısından çok önemlidir. Özellikle nilüferleri çok ünlüdür.
Abant Gölü başlı başına bir gününüzü ayırmanız gereken bir yerdir. Sabah kahvaltısını dahi burada yapmanız ziyaretinizi daha keyifli hale getirecektir. Kahvaltıdan sonra göl etrafında uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Gölün hemen girişinde Abant Doğal Yaşam Müzesi yer almaktadır. Günün istediğiniz bir vaktinde mutlaka bu müzeyi de ziyaret etmelisiniz. Burada yamaç paraşütü yapmak, en güzel aktivitelerden bir tanesidir. Böyle bir deneyim yaşamak istiyorsanız yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Ayrıca Abant gölünde at binebilir ya da gölü fayton ile gezebilirsiniz. Bu oldukça romantik olacaktır.
Abant Gölüne giriş ücretlidir. Yaya, motosiklet, otomobil ve çadır yeri olmak üzere farklı fiyatlandırma bulunmaktadır. Fakat bu fiyatlar oldukça uygundur. Ayrıca burada konaklama istiyorsanız önceden otelinizi ayırtmanızı öneriyoruz. Özellikle hafta sonu oteller oldukça kalabalık olmaktadır.
Bolu şehir merkezinden 30 kilometre giderek Abant Gölü’ne ulaşabilirsiniz. İstanbul ve Ankara’nın ortasında yer alan bu tabiat harikası göle çok sayıda ziyaretçi her mevsim gelmektedir.
Yedigöller Milli Parkı
Ülkemizin en doğal güzelliklerinden olan Yedigöller de Bolu ilinde yer almaktadır. Zonguldak’ın güneyinde Bolu’nun ise kuzeyinde olan bu alan 2 bin 19 hektarlık bir bölgeyi kapsamaktadır. 1965 yılında ise milli park olmuş ve koruma altına alınmıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere 7 adet küçüklü büyüklü gölden oluşmaktadır. Bu göller heyecan sebebi ile meydana gelen doğal göllerdir. Aynı zamanda bölgede yeşilin her tonunu görmeniz mümkündür.
Yedigöller Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 farklı gölden meydana gelmektedir. Aralarında yükselti farkları bulunan iki plato üzerinde konuşlanmışlardır. Göllerin en derini 15 metre derinlik ile Büyükgöl’dür. Bu gölde alabalık da yetiştirilmektedir.
Yedigöllere günübirlikte ziyarette bulunabilirsiniz. Dilerseniz milli park içerisinde yer alan bungalow şeklinde olan tesiste konaklayabilirsiniz. Kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız da kamp alanlarında kamp yaparak doğanın keyfine varabilirsiniz. Yedigöllerde pek çok ağaç çeşidi ve hayvan türü de bulunmaktadır.
Kartalkaya Kayak Merkezi
Kış aylarının özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden ziyaretçi akınına uğrayan kayak merkezi, 1850 – 220 metre alanıyla kayak yapmaya müsaittir. Aralık ayından Mart ayına kadar mevsim farklılıkları olmadığı sürece aktif olarak kullanılmaktadır.
Kayak merkezinin 2 adet telesiyej, 6 adet teleski ve 3 adet baby lift olmak üzere 11 tane lifti bulunmaktadır. Mekanik tesisin toplam taşma kapasitesi ise yaklaşık 6000 kişi civarındadır. Bir diğer alan da ise 8 tane ski lift ve 11 kayak pisti bulunmaktadır. Bu bahsedilen kayak yerleri otellerin yanında yer almaktadır.
Yıldırım Bayezid Camii
Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. 1374 tarihinde Osmanlı’da Yıldırım Bayezit’in Bolu şehzadeliği döneminde inşa edilmiştir. Yapımını bizzat kendisi istemiştir. Günümüze kadar kendini koruyan camii, halen ibadete açıktır.
Caminin dikdörtgen şeklinde planı olsa da, daha çok kareye benzer bir yapısı bulunmaktadır. Uzun yıllardır harap olmamış olması ve halen aynı şekilde hizmet vermesi bakımından dikkat çekmektedir. Tabii ki zaman zaman onarımlardan geçmiştir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu cami aynı zamanda sekiz istinatlı camilerin ilk örneklerindendir.
Gölcük Tabiat Parkı
Bolu Gezilecek Yerler arasında Gölcük’te gezilmesi gerekmektedir. Gölcük, denizden 1200 metre yükseklikte olan, yapay bir göldür.1360 metrelik bir yürüyüş alanına sahiptir. Bilmeyenler tarafından Abant gölü ile karıştırılsa da aslında çok farklı bir yerdedir. Bolu merkezden Gölcük Tabiat Parkına çok rahat bir şekilde ulaşılmaktadır. Buraya 3 farklı yoldan ulaşmak mümkündür. Gölcük Gölü muhteşem manzarası ise Abant ve Yedigöller ile yarışacak kadar güzeldir. Fakat o göller kadar ün salmadığı için onlar kadar kalabalık olmamaktadır.
Sülüklügöl
Sülüklügöl Batı Karadeniz bölümünün en doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Bolu ve Sakarya illerinin sınırında yer almaktadır. Ulaşımı biraz zordur. Bu nedenle diğer göllere oranla daha az ziyaretçi almaktadır. Fakat diğer göllerden bu özelliği sebebi ile biraz daha temizdir. 1070 metre yükseklikte yer almaktadır. Tektonik hareketler sebebi ile oluşan bir doğal set gölüdür. Çevresinde uzunca yürüyüşler yaptığınızda iki adet küçük göl daha görmeniz mümkündür. Bu gölden bir dere ayrılmaktadır. Bu derenin ismi Tavşansuyu Deresidir. Bu derede kırmızı benekli alabalıklar bulunmaktadır. Bölgede maalesef telefon çok zor çekiyor. Bunu belirtmekte fayda var. Yemek yiyebileceğiniz bir alanda bulunmamakta. Yalnızca su bulabileceğiniz bir çeşme ve belediye tarafından inşa edilen tuvaletler yer almaktadır.
Bolu Müzesi
Bolu müzesi, Bolu’nun merkezinde yer almaktadır. 1975 yılında bölgede araştırmalar yapılarak, eserler bulunmuş ve bu eserler 1981 yılında bu müzede sergilenmeye başlamıştır. Bolu Müzesi’nde 2 salon bulunmaktadır. Bunların birinde arkeolojik eserler, diğerinde ise etnografik eserler sergilenmektedir.
Müzenin içerisinde 3286 arkeolojik, 1677 etnografya eser sergilenmektedir. Bunların yanı sıra 12095 adet sikke de yer almaktadır. Yani toplamda 17058 tarihi eser ile oldukça geniş bir mirasa sahiptir. Tarihi eserler yanı sıra müzede bölgeye has kıyafetler, takılar, metal ev eşyaları, dini eserler ve silahlar da bulunmaktadır. Müzenin bir odasında mutfak ve oturma odası ve kına gecesi tasarımları yapılmıştır. Müze pazartesi günleri kullanıma kapalıdır. Ayrıca dini bayramların da 1. Günü ziyarete açık değildir.
Seben Gölü
Seben Gölü, Batı Karadeniz Bölümü’nün en büyük gölüdür. Bolu merkeze 32 kilometre mesafede yer almaktadır. Abant Gölü’nden tam 7 kat daha büyük olmasına rağmen, Abant gölü kadar tanınmış değildir.
Seben Gölü çevresinde yeşilin her tonu bulunmakta ve bunun haricinde mağara ve kaya evler ile de dikkat çekmektedir. Piknik yapmak için çok uygun bir yerdir. Hem keyifli vakit geçirip hem de kendinizi huzurla dinlenmiş hissedeceğiniz bu mükemmel yer Bolu Gezilecek Yerler listesinde en güzel yerlerdendir.
Göynük Zafer Kulesi
Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer alan Zafer Kulesi, Bolu’nun en güzel simgelerindendir. 1923 senesinde inşa edilmiştir. Hurşit Bey tarafından yaptırıldığı kaynaklarda geçmektedir. Ahşap mimari kullanılarak yapılan bu kule, sekizgen şeklinde bir temel üzerine kurulmuştur. 1960 senesinde restorasyondan geçse de orijinali bozulmamıştır.
Tarihi Bolu Evleri
Bolu mimari yapısı ile de oldukça dikkat çeken bir şehirdir. Merkezde 32 adet eski Türk evi bulunmaktadır. Merkez dışında Mudurnu’da 202, Göynük’te 114, Kıbrıscık’ta 2, Yeniçağ’da 2, Mengen’de 3 adet tarihi ev bulunmaktadır. Tarihi ev açısından en zengin iki ilçe Göynük ve Mudurnu’dur. Bu nedenle Bolu tarihi evlerini görmek için bu ilçelere gidebilirsiniz.
Göynük Evleri’nin çatıları kırmızıdır. Yani kiremit ile kaplıdır. 20. Yüzyılın başlarında evler inşa edilmiştir. 100 yıllık geçmişe sahip olan bu evler devlet tarafından korunmaktadır. Evlerin büyük bir çoğunluğunun tavanlarında motifler bulunmaktadır. Genel olarak 2 katlı olan bu evler dubleks dediğimiz türdendir. Yani içten merdivenleri bulunmaktadır. Evlerin önünde avlular bulunmaktadır. Burada bu avlulara hayat ismi verilmektedir.
Mudurnu Evleri ise Göynük evleri ile benzerlik taşımaktadır. En ünlüleri ise, Armutçular Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı ve Kozanlar Konağı’dır. Tarihi Bolu Evleri’ni görmek istiyorsanız özellikle bunları görmenizi tavsiye ediyoruz.
Bolu’ya Ulaşım
Bolu, İstanbul ve Ankara’nın geçiş noktasında yer alması bakımından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Ulaşımı da bu nedenle çok basittir. Ankara – İstanbul istikametinde giden ya da dönen binlerce araç her gün Bolu’dan geçmektedir. Bolu’ya kara yolu dışında hava yolu ve demir yolu ile de ulaşım mümkündür. En yakın hava alanı Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’dır. Bolu’ya 145 metre uzaklıkta bulunmaktadır. Fakat İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı ve Ankara’daki Esenboğa Havalimanı üzerinden de ulaşmanı mümkündür. Bu hava alanlarından aktarma yapacaksanız araç kiralayabilir ya da Ankara’dan 191 kilometre, İstanbul’dan da 262 kilometre yol giderek Bolu’ya ulaşabilirsiniz. Bursa ile Bolu arasında da 273 kilometre olup, bu il de Bolu’ya yakın mesafece sayılmaktadır.
Özel aracınızla bu illerden gelecekseniz, Ankara’da 2 saat 45 dakika, İstanbul’dan 3,5 saat, Bursa’dan ise 4 saat gibi bir yol gittikten sonra Bolu merkeze ulaşabilirsiniz. Bolu Dağı bu yolların güzergahında olup, kış aylarında dikkat edilmesi gerekmektedir. Kış aylarında Bolu’yu ziyaret edecekseniz aracınızın kış lastiklerinin ve lastik zincirlerinden emin olmadan yola çıkmamanızı tavsiye ederiz.
Bolu’da Neler Yenir?
Bolu’nun özellikle Mengen ilçesi Aşçılar şehri olarak bilinmekte ve dolayısıyla Bolu’nun lezzetleri diğer iller ile yarışamayacak güzelliktedir. Ülkemizdeki en iyi aşçıların Bolu’dan çıktığı düşünüldüğünde burada yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin deriz. En çok sevilen Bole yemekleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Yoğurtlu Bakla Çorbası
- Yayla Çorbası
- Mengen Pilavı
- Kabaklı Gözleme
- Abant Kebabı
- Saray Helvası
- Yedigöller Kebabı
- Kaldırık Hodan Dolması
- Paşa Pilavı
- Palize
Bu yemeklerin bir çoğunu belki de farklı illerde de yediniz. Fakat Bolu’da yiyeceğiniz ile asla bir tutmamanız gerekmektedir. Aşçıların ana vatanı olan Bolu’nun Mengen ilçesinde Aşçılık okulu bulunmakta ve birçok yerden buraya okumaya öğrenciler gelmektedir. Bolu’da hem doğal güzellikler ile huzur bulacak, hem tarihi eserler ile tarih bilginiz gelişecek hem de lezzetleri yemekleri sayesinde mideniz bayram edecek, emin olabilirsiniz.
Bolu Gezilecek Yerler listemiz bu kadardı. Gezilecek yerler listemize bakmayı unutmayınız.
Ayrıca, Artvin Gezilecek Yerler yazımızı da okuyabilirsiniz.