Diş Eti Kanaması Nedenleri, Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Regen Clinic olarak diş eti kanamasının nedenlerini ve belirtilerini konu alan bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuyarak diş eti kanamalarına dair pek çok bilgi öğrenebilirsiniz.
Diş eti hastalıklarının ilk belirtilerinden biri de, diş eti kanamalarıdır. Ayrıca diş eti kanamaları pek çok farklı hastalığın da belirtisi olabilir. Diş eti kanaması, diş çürükleri kadar ihmal edilmemesi gereken bir diş ve ağız problemidir. Diş eti kanamasının en yaygın belirtilerinden biri de, diş fırçalarken diş etlerinin kanamasıdır. Ayrıca diş etlerinin normale göre daha kırmızı olması, soğuk ya da sıcak gıdalar karşı hassasiyet yaşanması, bir şeyler yerken diş etlerinde baskı hissedilmesi, diş etlerinde şişlik gibi belirtiler diş eti kanamalarının başlıca belirtileri arasında yer alır. Diş eti kanamaları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Diş Etleri Neden Kanar?
Diş eti kanamasının tek nedeni, diş eti hastalıkları değildir. Pek çok ağız ve diş problemi, diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Diş etlerinin kanamasının en yaygın nedenlerinden biri, diş eti iltihaplanmasıdır. Diş etlerinde oluşan plakların temizlenmemesi sonucunda oluşan bakteriler, diş etlerinin iltihaplanmasına sebep olabilir. Buna bağlı olarak diş etlerinde kızarıklık ve hassasiyet meydana gelir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekir.
Diş etlerinin kanamasına neden olan bir diğer faktör de, ağız ve diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesidir. Ağız ve diş bakımını her gün düzenli olarak yaparak dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyabilirsiniz. Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalamalı, dilinizi temizlemeli ve gargara yapmalısınız. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanarak dişlerin arasındaki kalıntıları temizlemelisiniz. Ancak diş ipi kullanırken diş etlerinize zarar vermemek için özenli ve dikkatli olmanız gerekir. Yılda en az iki defa da profesyonel diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz.
Kullanılan bazı ilaçlar da diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Örneğin, kan sulandırıcı ilaçlar. Diş eti kanaması sorunu yaşamamak için bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmanız gerekir. Diş etlerinin kanamasına neden olabilecek ilaçları kullanırken diş ve ağız bakımında da hassas ve dikkatli olmanız gerekir.
Sürekli kullandığınız ağız ve diş bakım ürünlerini değiştirmek de diş kanamalarına neden olan faktörler arasında yer alır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sürekli kullandığınız bakım ürünlerine geri dönebilir ya da diş hekiminizden randevu oluşturabilirsiniz.
Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir.
Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin de diş eti kanamalarına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle işlenmiş gıdalar, diş etlerini tahriş eder ve hassasiyet oluşumuna neden olur. Sağlıksız beslenme sonucunda oluşan vitamin ve mineral eksikliği de diş eti kanamalarının nedenlerinden biridir. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenerek diş ve ağız sağlığınızı koruyabilir ve diş etlerinizin kanamasının önüne geçebilirsiniz.
Ayrıca dişleri işlevi dışında kullanmak da bu nedenlerden biridir. Sert kabuklu besinleri kırmak, sert yiyecekleri tüketmek diş etlerinin kanamasına zemin hazırlar.
Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler diş etlerinde birikerek enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu durumda diş eti kanamaları için zemin oluşturur. Diş eti kanamalarını kontrol altına almak için sigarayı bırakmanız gerekir.
Diş Eti Kanamaları Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanamalarını önlemenin ilk yolu, doğru ve düzenli ağız bakımı yapmaktır. Her gün düzenli olarak yapacağınız ağız bakımının yanı sıra yılda en az iki defa diş hekimi kontrolüne de gitmeniz gerekir. Doğru bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak plak oluşumunu engellediği için diş etlerinin kanamasının da önüne geçer. Ayrıca ılık ve tuzlu suyla gargara yaparak diş etlerinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem diş eti kanaması tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir.
Diş eti kanamanız şiddetli ve geçmiyorsa mutlaka diş hekiminize görünmeniz gerekir. Diş hekiminiz gerekli muayeneleri yaptıktan sonra diş eti kanamalarını engelleyecek ilaçlar verebilir. Bu ilaçları kullanarak ve düzenli ağız bakımı yaparak diş eti kanamalarının önüne geçebilirsiniz. Erken teşhis edilen diş eti kanamalarının tedavisi daha kolay ve basittir. Tedavi ihmal edilen diş eti kanamaları, ciddi ağız ve diş problemlerine neden olabilir.