Zona Hastalığı Nedir?

21.08.2019
1.504
Zona Hastalığı Nedir?
Modelistlik Kursu

Günümüzde tüketmiş olduğumuz hormonlu gıdalar sonucu birçok hastalıkla karşı karşıya kalmış durumdayız. Bugün sizlerin; Zona Hastalığı Nedir?, Zona Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Zona Hastalığı Tedavisi Nelerdir? Zona Hastalığı Önlenebilir mi? Zona Hastalığı Bulaşıcı mıdır? Zona Hastalığı Tekrar Eder mi? şeklindeki sorularınıza yanıt vereceğim.

Zona Hastalığı Nedir?

Genellikle 50 yaşın üzerinde görülmekle beraber, her yaşta görülebilecek ve aynı zamanda cilt hastalıkları arasında yerini alan Zona Hastalığına, Zoster isimli bir virüs neden olmaktadır. Tıp dilinde “Herpes Zoster” adıyla anılan bu hastalık;

  • Oral,
  • Oftalmi
  • Kranial
  • Otik

olmak üzere dört farklı şekilde kendini belli etmektedir. En büyük belirtisi ise, vücutta kabarıklık, kaşıntı ve kırmızı döküntülerdir.

zona hastalığı nedir

Genellikle vücudun bir yarısında görülen zona, diz, dirsek ve geri kalan bölgelerde oldukça az bir şekilde görülmektedir. Bu kısımlarda görülen belirtiler sadece kabarıklık ve kaşıntı olmamakla beraber, aynı zamanda şiddetli ağrıya da neden olmaktadır.

Zona, küçük yaşta geçirilen suçiçeği olarak bilinen yaygın hastalığa neden olan virüsün yeniden aktifleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalığa neden olan virüs, suçiçeği zoster virüsü olarak bilinir. Su çiçeğinin gelişimi olarak bilinen hastalıktan kurtulduğunuzda, virüs vücudunuzda hareketsiz kalmaktadır. Vücudunuzda yer alan mikroorganizmalar genellikle kafatasınızın yakınına ya da omuriliğinizin köklerine yakın bir yerde durmaktadır.

İyileşme süresi genellikle 1 aya kadar süren Zona Hastalığında, vücutta olan kabarcıkların patlayarak kabuk bağlamasından sonra olacaktır. Hastalık süresi boyunca, vücutta yüksek ateş olması da normal bir durumdur. Az da olsa, Zona Hastalığı geçiren kişilerin günler hatta haftalar sonra bile sinirlerinde ağrı görülme olasılığı vardır. Buna da nevralji yani zona sonu sinirsel ağrı adı verilmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Zona Hastalığı Nedenleri

Sinirlere yerleşmiş olan Zoster virüsü meydana çıkınca Zonaya neden oluyor demiştik. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla yeniden ortaya çıkan virüsler, sizin bu hastalığa maruz kalmanıza neden olabilir. Şimdi diyeceksiniz, Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar? O konudan da kısaca bahsedelim.

  • Yaşlanma
  • Romatizmal Hastalıklar
  • Kanser
  • Dengesiz Beslenme
  • Ağır İlaçlar
  • AİDS

Gibi nedenler, bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi aynı zamanda da vücutta yerleşmiş olan virüsün yeniden aktifleşerek Zona Hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu gibi durumlara dikkat etmeniz gerekir.

zona hastalığı nedenleri

Hemen hemen her yaş grubunda görülen hastalıklardan biri olan Zona hastalığı, genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. 50 Yaş üzeri insanların bağışıklık sistemleri giderek zayıfladığından dolayı bu hastalık daha yüksek oranda görülmektedir.

Bağışıklık sisteminin dışında, depresyon, üzüntü ve aşırı yorgunluk gibi etkenler zona hastalığının oluşum riskini arttıran diğer nedenler arasında her almaktadır.

Zona hastalığı belirtileri

Zona hastalığı nasıl anlaşılır? İşte bu soruya cevap arayalım. Bu hastalığı teşhis edebilmek için dikkatli olmak gerekiyor. Bazı belirtileri egzama ile benzer olmaktadır.

Zona Hastalığı Belirtileri hastanın bağışıklık sistemi durumuna ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Genellikle, deride döküntü olmadan bir kaç gün önce, vücutta ağrı, yanma ve kaşınma görülebilir. Bağışıklık sistemi aşırı zayıf kişilerde de görülen en önemli belirti uyku tutmamasıdır.

zona hastalığı belirtileri

Bu belirtilerde elbette ki bazen değişiklikler olabilmektedir. Döküntülerden önce şiddetli ağrı kendini gösterebilmektedir. Bu ağrıların olduğu bölgeye göre kalp krizi, böbrek taşı ve apandisit ile karıştırılabilmektedir. Bu durumlarda deri döküntüleri, genellikle ağrı başladıktan birkaç gün sonra kendini göstermektedir.

Zona Hastalığının en can sıkıcı kısmı ağrıdır. Ağrı ve döküntülerden bir an önce kurtulmak için fazla vakit kaybetmeden tedaviye başlamanız gerekmektedir.

Ayrıca çoğu durumda, hafif olan bir ateşle de karşılaşabilirsiniz. Vücudunuzda yer alan virüs büyüdüğünde, muhtemelen karıncalanma hissi yaşayacaksınızdır. Karıncalanma hissi, döküntülerden önce gelişecektir.

Vücutta yer alan tüm Zona döküntülerinin görünür hale gelmesi bir kaç gün sürecektir. İlk başta soluk kırmızı bir renk halinde belirtiler olurken, daha sonra bu belirtiler büyüyecek ve kabarcıklara dönüşecektir. Kabarcıklarda sonra kurumaya başlayacaktır. Zona Hastalığından kurtulmanız bir ay kadar sürebilir.

Döküntüsüz zona nedir?

Bazı vakalarda zona hastalığı döküntüsüz olarak da ortaya çıkar. Bu yüzden doktorlar, hastalığın teşhisinde zorlanabilir. Bazen sadece şiddetli ağrı ve uyuşma gibi belirtiler de zonanın habercisi olabilir. Deride su toplaması ya da döküntüler olmamasına rağmen, vücudun belirli bir bölümündeki sinirlerin tutulması sebebi ile zona görülebilir.

Zona hastalığı hakkında merak edilenler

Hastalığa ait belirtileri fark ettiğiniz takdirde, derhal bir hekime başvurmanız gerekir. Bir hekim hastalığınızın geliştirmiş olduğu enfeksiyonları kısa sürede tespit ederek size bir tedavi planı çıkaracaktır. Zona Hastalarının hali hazırda bulunan tedavi seçenekleri, hem enfeksiyona neden olan virüsü yok eder hem de hastanın yaşadığı semptromlara odaklanır. Verilen ilaçlar, iyileşme süresinin kısalmasına ve hastalık sürecinde yaşanan ağrıların, kaşıntıların azalmasına neden olacaktır.

zona hastalığı tedavisi

Çoğu hasta için uygulanan antiviral ilaçlar başlangıç tedavisinde yer almaktadır. Zona Hastalığı Tedavisi için en yaygın antiviral ilaçlar:

  • Zovirax
  • Valtrex
  • Novartis

Bu ilaçlar, enfeksiyona neden olan virüsleri temizlediği gibi aynı zamanda hastalığın süresini de kısaltmaya yardımcı olacaktır. Belirlenen antiviral ilaçların, Zona Hastalığı Tedavisi için etkili oldukları kanıtlanmıştır.

Antiviral ilaçların dışında, hastanın yaşayabileceği semptromlar da düşünülerek çeşitli ilaçlar da kullanılmıştır. Bu ilaçlar, ağrı semptromlarını azaltmaya yönelik uygulanan ağrı kesicilerdir. Bazı doktorlar ayrıca, hastalığın tanısı koyduktan sonra bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bazı ilaç kullanımlarını önermektedirler. Kullanılan ilaçlar;

  • Ağrı kesiciler,
  • Antidepresanlar,
  • Anikonvülzanlar,
  • Çeşitli Kremler
  • Tens,
  • Akupunktur

Bütün tedavi yöntemleri denenmesine rağmen eğer ağrı aylarca hatta yıllarca devam ediyorsa, burada önemli olan hekimdir. Hekim kontrolünden sonra bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğiniz ve ilaçları düzenli kullandığınız takdirde, hastalığın bir ya da iki ay içerisinde iyileştiğini göreceksiniz. Zona hastaları, hastalığın etkilerini uzun süreli yaşamamaktadır. %3 lük bir kısım zona ya bağlı olarak gelişen nöropati adı verilen dönemde bazı etkilerle karşılaşabilmektedirler.

Zona Hastalığı önlenebilir mi?

Geçmişte su çiceği geçirmiş olan bir kişinin Zona Hastalığı geçirme riski her daim düşünülmektedir. Neyse ki durumu değiştirme riski ve enfeksiyonun yeniden aktif hale gelmesini önleyen, virüslerden kaçınmaya yardımcı olan aşılar vardır.

Zona Hastalığı Önleme aşılarında tercih edilen aşılardan biri Zostovax aşısıdır. Bu aşı, Zona virüsüne neden olacak olan canlı uçuk zoster virüslerini içerir. Özellikle bağışıklık sisteminin daha zayıfladığı kişiler olan 50 yaşın üzerindeki kişiler için bu aşı tavsiye edilmektedir. Bu aşının oldukça etkili olduğu ve vücudun virüse karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Bu da hastanın vücudunda, yıllarca uykuda olan virüsün yeniden aktif hale gelmesi durumunda, vücudun virüs ile mücadele etmesine yardımcı olacaktır.

zona hastalığı önlenebilir mi

Hastalık Bulaşıcı mı?

Hemen herkesin aklına gelen ilk sorulardan biri Zona bulaşıcı mı?

Zona elbette bulaşıcı değildir. Fakat Zona yaralarına temas eden kişiye bu hastalık zona olarak değil, su çiçeği olarak bulaşabilir.

Su çiçeği geçirmiş ya da aşısını olmuş kişiler için Zona bulaşıcı değildir. Toplumumuzun %90 ı genellikle küçük yaşlarda su çiçeği geçirdiği için vücutlarında zona hastalığına neden olan bir virüs bulunmaktadır. Dikkatli olmaları gerekir.

Hamilelik sürecinde karşılaşılan Zona hastalığı bebeği etkilemeyecektir. Hastalığın oluştuğu alanlar çok önemlidir. Hastalığın oluştuğu yere göre tanı konulur.

Zona hastalığı tekrar eder mi?

Zona Hastalığı su çiçeği hastalığının devamı gibidir. İnsanlar sadece hayatlarında bir defa su çiçeği hastalığı geçirirler. Bundan dolayı da zona hastalığı ömür de bir defa gerçekleşmektedir.

Zona tekrarlamayan bir hastalık olarak kabul edilse de nadiren bir kaç defa hastalığın ortaya çıktığı durumlarda olabilmektedir.

Hangi bölgelerde belirti gösterir?

Zona, genellikle ağrılı bir cilt döküntüsü oluşturan bir enfeksiyondur ancak rahatsızlığı belirten ağrılı karıncalanma hisleri döküntü olmadığında da ortaya çıkabilir. Zona hastalığına, varicella zoster virüsü neden olur.

Zona ve çok yaygın bir çocukluk enfeksiyonu olan su çiçeği hastalıklarının nedeni aynı virüstür. Bir insan su çiçeği geçirdikten sonra, zona yaşam boyunca vücutlarında uyur halde kalır. Virüs, zayıf bir bağışıklık sistemi nedeniyle on yıl sonra tekrar reaktif hale gelirse, ortaya çıkan duruma zona hastalığı denir. Su çiçeği olan herkes zona hastalığı geçirebilir. Bu durum en sık yetişkinleri, genel olarak 60 yaşın üzerinde olanları etkiler.

Zona nerelerde çıkar diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım. İlk zona belirtileri genellikle yüz, göğüs veya sırt derisinde kaşıntı, uyuşma veya yanma hissi hissidir. Çoğu durumda bu durum ciltte karakteristik döküntüler halinde görülür. Ayrıca yüz bölgesinde, boyun bölgesinde ve gövdede zona hastalığı meydana gelebilir.  Bir zona hastalığı genel olarak üç ila dört hafta sürer. Pek çok insan, yaşamı boyunca yalnızca bir zona geçirir ancak bu durum tekrarlayabilir.

Rahatsızlık süresinde banyo yapılabilir mi?

Zona,  ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Varicella zoster virüsü bu viral enfeksiyona neden olur. Su çiçeği hastalığına neden olan virüsün aynısıdır. Çocukken su çiçeği geçirdiyseniz, zona virüsünün vücudunuzda uykuda olduğu görülür. Virüs daha sonra yaşamda yeniden aktif hale gelebilir ve zona döküntülerine neden olabilir. Döküntü vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşabilir ancak genellikle sadece küçük bölümleri etkiler.

Ağrı genellikle zona hastalığının ilk belirtisidir. Döküntü ve sıvı dolu kabarcıklar ağrının başlamasından birkaç gün sonra oluşur. Bazı zona hastalarında ateş, ışığa duyarlılık ve yorgunluk da vardır.

Zona virüsü iki ila altı hafta arasında sürebilir. Zona hayatı tehdit etmez, ancak bazı insanlar postherpetik nevralji yaşar. Bu sinir liflerinin hasar görmesi, döküntülerin temizlenmesinden sonraki haftalar veya aylarca süren zona ağrılarına neden olur.

Zona tedavisi yoktur, ancak doktorunuz virüsün süresini kısaltmak ve semptomları azaltmak için antiviral ilaçlar verebilir. Bir antiviral, zona hastalığı için etkili bir tedavi olmasına rağmen, tek seçenek bu değildir. Bazı doğal ilaçlar ayrıca ağrıyı ve rahatsızlığı da azaltabilir.

Zona hastalığında banyo yapılabilir mi diye merak ediyorsanız bu konuyu açıklayalım. Kabarcıkların günlük olarak temizlenmesi, enfeksiyonun yayılma riskini azaltır. Cildi yatıştırmak için serin bir banyo yapın veya duş alın. Suyun serinliği, zona kabarcıklarından kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir ve kaşıntıyı hafifletebilir. 

Ayrıca semptomları azaltmak için şifa banyosu da yapabilirsiniz. 1 su bardağı kolloidal yulaf ezmesi veya mısır ununu ılık banyo suyuna ekleyin ve 20 dakika bu suyun içinde kalın. Sıcak su kullanmayın. Sıcak su zona kabarcıklarını daha da kötüleştirebilir çünkü ısı kan akışını arttırır. Vücudunuzu tamamen kurulayın ve virüsü başkalarına yaymamak için havluyu yıkayın.

Hangi ağrı kesiciler kullanılabilir?

Zona hastalığının tedavisi yoktur ancak reçeteli antiviral ilaçlar ile hızlı tedavi, iyileşmeyi hızlandırabilir ve komplikasyon riskinizi azaltabilir. Zona ağrısı için ağrı kesici Asiklovir (Zovirax) ya da Valasiklovir (Valtrex) doktorlar tarafından reçete edilebilir.

Bunun dışında Qutenza gibi kapsaisin içeren lokal ajanlar, Gabapentin (Neurontin) gibi antikonvülsanlar, Amitriptilin gibi trisiklik antidepresanlar, Kodein gibi narkotik içeren ilaçlar, Kortikosteroid ve lokal anestezikler içeren bir enjeksiyon veya Lidokain gibi uyuşturucular, krem, jel veya sprey olarak doktor tarafından verilebilir.

Tehlikeli bir hastalık mı?

Zona hastalığı tehlikeli midir diye birçok kişi merak ediyor. Zona hastalığı bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Araştırmalara göre yaşlı insanlarda zona, aynı zamanda felç ve kalp krizi neden olabilir. Rahatsız edici kabarcıklardan ötürü acı çeken yaşlı insanların, saldırının başlamasından sonraki ilk haftada felç geçirme ihtimalinin iki katından daha fazla ve kalp krizi geçirme ihtimalinin neredeyse iki katı olduğunu araştırmalar gösteriyor.

Zona evrim geçirerek kanser yapar mı?

Zona hastalığı kansere çevirir mi diye çok merak edilen bir soru var. Bunun nedeni kanser hastalarında genellikle zonanın görülmesidir. Zona hastalığı, düşük bağışıklık sisteminden kaynaklanır ve kanser de bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu oluşur. Fakat zona genel olarak bir deri hastalığıdır. Bu yüzden kesinlikle zona hastalığı kansere neden olmaz.

Ölümle sonuçlanan etkisi var mı?

Yine çok sık merak edilen konulardan birisi de zona hastalığı öldürür mü sorusudur. Zona viral bir enfeksiyondur. Başlıca belirtisi genellikle vücudunuzun bir tarafında oluşan döküntüdür. Genellikle ağrı yanma kaşınma ve karıncalanma gibi belirtileri vardır. Ayrıca ateş veya baş ağrısı gibi belirtileri olabilir ve kendinizi gerçekten yorgun hissetmenize neden olabilir. Çoğu zaman, belirtileriniz bir aydan kısa sürede kaybolur. Fakat bazı insanlar için komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Zonanın ölümcül herhangi bir tehlikesi kesinlikle yoktur. Fakat göz bölgesinde çıkarsa, görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Zona olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Erken tedavi sadece semptomlarınızın kötüleşmesini sınırlamakla kalmaz aynı zamanda uzun vadeli problemlerden kaçınmanıza da yardımcı olabilir.

Zona Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Zona hastalığında ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir dahil anti-viral ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilebilir. İbuprofen dahil olmak üzere iltihap önleyici ilaçlar ağrıyı ve şişliği iyileştirir. Ağrıyı azaltmak için narkotik ilaçlar veya analjezikler, yine doktorunuz tarafından verilebilir. 

Ayrıca doktorunuz ılık bir şifa banyosu terapisi önerebilir. Zona oluşan bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Doğal bitkiler ve esansiyel yağlarla çeşitli tedaviler uygulayabilirsiniz. Elbette bu uygulamaları önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Zona Tedavisi Reçete

Uzun süreli ağrıyı tedavi etmek için antikonvülsanlar veya trisiklik antidepresanlar verilebilir. Kaşıntıyı tedavi etmek için difenhidramin gibi antihistaminikler reçete edilebilir. Ağrıyı azaltmak için uyuşturma kremleri, jeller veya lidokain gibi bölgesel ilaçlar verilebilir. Kapsaisin maddesi, zona hastalığının iyileşmesinden sonra ortaya çıkan herpetik nevralji adı verilen sinir ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olur.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

İşte zona hastalığı daha çabuk ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bazı bitkisel ilaçlar. Bazıları ağrıyı azaltmada ve salgının süresini kısaltmada çok etkili olmuştur.

  1. Bağışıklığı artırmak için iyi bir probiyotik alın. Kefir, süt ve yoğurt gibi doğal ürünleri tüketebilirsiniz. 
  2. Apis mellifica propolis, Arsenicum album, akasma çiçek özü, Iiris versicolor ve rhus toxidendron gibi homepatik tedavileri alabilirsiniz. 
  3. Bergamot yağı, okaliptüs yağı, sardunya yağı, altın mühür yağı ve limon yağı gibi aromaterapi esansiyel yağlarını kullanabilirsiniz.
  4. Arnavut biberi lokal olarak cilde uygulandığında güçlü bir ağrı kesicidir. Çoğu kişi, ağrı kesici ve rahatlama için arnavut biberi kullanır. Cayenne merhem yani arnavut biberi merhemini etkilenen bölgelere günde iki kez eşit bir tabaka halinde uygulayın. Mümkünse, gazlı bez ile üzerini kapatın.
  5. Mürver, herpes ile ilgili her tür virüs için lokal ve dahili olarak kullanım için faydalıdır. Belirtileri azaltır, zonanın yayılmasını önler ve bağışıklık sistemini uyarır.
  6. Altın mühür yağı enfeksiyonlara karşı kullanmak için inanılmaz bir bitkidir. Bu yağı bölgesel olarak uygulayın ve cildinize günde 2-3 kez sürün ve bol miktarda dinlenin.
  7. İyileşme sırasında stresi azaltmak için kutsal fesleğen yağını kullanın. Ayrıca, zona ile ilişkili iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan güçlü bir antiviraldir. 
  8. Melisa çayı içmek, vücudunuzun reçeteli ilaçlara karşı dirençli olan herpesin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, güçlü bir antiviral olduğu için, zonanın yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Çayı lokal olarak etkilenen alanlara dağıtarak da uygulayabilirsiniz.
  9. Lokal olarak ekstrakt formunda kullanıldığı zaman, meyan kökü, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve virüsün yayılmasını önleme kabiliyetine sahiptir. Mümkünse, etkilenen bölgelere günde 2-3 kez, birkaç damla meyan kökü esansiyel yağı uygulayın. Kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ilaçları kullanıyorsanız ya da hamileyseniz meyan kökü kullanmaktan kaçının.
  10. Neem yağı, zona semptomlarını kontrol altına almak ve kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilecek güçlü bir antiviraldir. Günde 3-5 kez temiz bir pamuklu çubuk kullanarak bölgesel olarak uygulayın.
  11. Yulaf cilt için inanılmaz derecede rahatlatıcıdır ve kızarıklığı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kuru yulafı toz haline gelinceye kadar karıştırın ve macun kıvamına gelinceye kadar az miktarda su ekleyerek bir karışım hazırlayın. Etkilenen bölgelere uygulayın. 
  12. Zeytin yaprağı, enfeksiyona karşı güçlü bir müttefiktir ve virüsü inhibe etmeye yardımcı olacaktır. Talimatlarda belirtildiği gibi alın. En iyi sonuç için kapsül veya tentür kullanabilirsiniz.
  13. Kuşburnu, C Vitamini bakımından yüksek ve lezzetli bir nemlendirici çay yapmak için mükemmeldir. Zona varken, nemli kalmak çok önemlidir. Biraz kaynar suya birkaç yemek kaşığı kuşburnu ilave edin. Çayın demlenmesini bekleyin. Daha sonra, etkilenen bölgeyi en az 15 dakika boyunca bu bitkisel çayın içinde bekletin. Ayrıca kuşburnu çayını sıcak ya da soğuk olarak içebilirsiniz. Bu bitki bütün herpes virüslerine karşı etkilidir ve zona kaynaklı hasarlı sinirleri geri kazanmada vücuda yardımcı olur. Demlenmiş yağın aktif zona lejyonlarında kullanılması, virüsün yayılmasını önleyebilir.
  14. Kedi otu harika bir gevşeticidir ve siz uyurken zona hastalığının solmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sinir ağrısını yatıştırır. Çabuk rahatlama için tentür olarak kullanabilirsiniz.
Feridun Kunak Bitkisel Tedavi Yöntemi

Feridun Kunak, zona hastalığı için soğuk su tedavisini önerir. Gece yanığı yani zona ağrısı yaşayan kişi, öncelikle etkilenen bölgeyi temiz bir bezle silmelidir. Daha sonra soğuk su içinde bekletilmiş bir bezi, ağrının olduğu yerde bekletmelidir. 5 dakika beklettikten sonra, bezi yeniden soğuk suyla ıslatmalı ve bu işlemi 3 kez tekrarlamalıdır.

Bunun dışında Feridun Kunak, zona hastalığı için yulaf ezmesini önerir. İnce yulaf ezmesini bir su bardağına alın ve üzerine biraz sıcak su ekleyin. Bunu iyice karıştırın. 10 dakika soğumasını bekleyin. Ardından yulafı, etkilenen bölgeye sürün ve gün içinde bu işlemi 2 kez yapın.

Sirke ile Zona Hastalığı Tedavisi

Zona sirke tedavisi oldukça popüler bir yöntemdir. Elma sirkesi, en kullanışlı doğal şifa kaynaklarından biridir. Zona yaralarını temizleyebilen ve yaraların kabuk bağlamasını hızlandıran doğal bir antiseptiktir. Bal, sirkeyle mükemmel bir uyum sağlar, çünkü çözeltiyi yoğunlaştırır. 

Evde doğal bir ilaç yapmak için yarım su bardağı balı ve 2 yemek kaşığı elma sirkesini bir kasede karıştırın. Yumuşak bir bezle yaralara uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. Dezenfekte olurken biraz acıtabilir. Bölgeyi ılık suyla durulayın ve istediğiniz sıklıkta tekrarlayın.

Sarımsak ile Zona Tedavisi

Zona sarımsak ile yapılan bir ev ilacıyla iyileşebilir. Sarımsağın bileşiklerinin antiviral ve anti-enflamatuar doğası, enflamasyonun tetiklenmesinden sorumlu virüsle savaşırken, iltihaplanma ve ağrı semptomlarıyla mücadelede yardımcı olabilir.

5 adet sarımsağın kabuklarını soyun. Sarımsakları bir havanda iyice ezin. Ezilmiş sarımsağı, etkilenen bölgeye pamuk pedler yardımıyla uygulayın. 30 dakika bekletin. Ardından bölgeyi ılık suyla durulayın. Bunu günde 1 ya da 2 kez yapabilirsiniz.

Zona Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi zona hastalığını kötüleştirir. Beslenme düzeninizdeki bazı değişiklikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve zonanın vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyebilir. Bazı yiyecekleri tüketerek ve diğerlerinden kaçınarak bağışıklık sisteminizin işlevini artırmak için adımlar atın. Bir zona diyeti A, B-12, C ve E vitaminleri ve amino asit lizinli besinler içermelidir.

Hastalık süresince yiyebileceğiniz yiyecekler

Zona hastalığının iyileşmesi için günlük beslenme düzeninizde turuncu ve sarı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, yumurta, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, kepekli tahıllar, baklagiller, fasulye, domates ve ıspanak olmalıdır.

Tüketmemeniz gereken yiyecekler

Yüksek miktarda şeker içeren yiyecek ve meyve suları, çikolata, jelatin ve fındık gibi arginin bakımından zengin yiyecekler, işlenmiş karbonhidratlar ve doymuş yağı yüksek yiyecekleri zona hastalığınız süresince tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Bu yiyeceklerden çok fazla yemek, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve virüsü potansiyel olarak uzatabilir. Yüksek seviyede arginin içeren yiyecekler virüsün üremesine bile neden olabilir.

Dua ile Hastalık Tedavisi

Zona hastalığına iyi gelen dualar ve gece yanığı nazar duası hastalıkların şifa bulmasını sağlar. Gece yanığı için okunacak dualar aşağıdaki gibidir. Peygamber Efendimiz, şifa için bu duaları ederdi:

Allahümme Rabben-nâs müzhibel-be’s üşfi enteş-şâfi lâ şâfiye illâ ente üşfi şifâen lâ yüğâdiru sekamen. (Buharî)

Bismillâhil-kebîri eûzü billâhil-azîmi min külli ırkın ne’ârin ve min şerri harrin-nâri. (Tirmizi)

Allahümme inni eûzü bike minel-cüzâmi ve-barası vel-cünûni ve min seyyiil-esgâmi. (Ebû Dâvud)

Bismillâhi erkîke min külli dâin yü’zîke ve min şerri külli nefsin ev ayni hâsidin Allahü yeşfike bismillâhi erkîke. (Müslîm)

Allahümme innî es’elüke ve eteveccehü ileyke binebiyyike Muhammedin nebiyyir-rahmeti innî teveccehtü bike ilâ Rabbî fi hâceti hâzihi litükdâ lî Allahümme feşeffa’hü fiyye.(Tirmizi)

Allahümme metti’nî bibasarî vec’alhül-vârise minnî.(Hâkim)

Eûzü biızzetillâhi ve kudretihi min şerri mâ ecidü.(C.Sağir)

Allahümme musağğirel-kebîr ve mükebbires-sağîr. Sağîr mâ bî.(El-ezkâr)

Hastalığı Yaşayanların Yorumları

Zona hastalığı geçirenler genellikle vücutlarının belirli bir bölgesinde kırmızı renkli küçük döküntüler ortaya çıktığını belirtiyor. Bu döküntülerin üzerinin su topladığı ve kabuklandığını söylüyorlar. Ayrıca çok şiddetli bir ağrı, acı, yanma ve kaşınma hissi yaşadıklarını belirtiyorlar.

Zona Hastalığı Fotoğrafları

Hastalık hakkında daha akılda kalıcı bilgi olması açısından birkaç fotoğraf paylaşacağız. Bu fotoğraflarda gördüğünüz belirtileri gösteriyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız.

zoster virüsü sırt bölgesi
zona hastalığı sırt bölgesi
zona hastalığı göğüs bölgesi
elde zona hastalığı
bacakta zona hastalığı
YORUMLAR

  1. Kadir Onay dedi ki:

    Zona, suçiçeği hastalığına neden olan “Varicella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır.
    insanın özellikle gövde, bacak ve yüz derisinde, sinirler boyunca birtakım ağrılı fiskelerin dökülmesi biçiminde kendini gösteren,mikroplu
    bir deri hastalığı.Zona hastalığının modern tıp ta tedavisi yoktur.Kimyasal bazlı sentetik antiviral ilaçlarla uygulanan tedavi yöntemleri,
    tedaviden çok,günü kurtarmaya geçici rahatlamaya yöneliktir.Halbuki doğal bir tedavi yöntemi olan Apiterapi ile zona nın kesin,kalıcı,yanetkisiz,
    güvenilir tedavisi mümkündür. Propolis en güçlü sentetik antiviral den 100 misli daha güçlüdür. Propolis,Flavonoller ve luteolin içeriği nedeniyle
    Herpes Zoster ve Herpes Simplex Virüslerini engeller ve tedavi eder.Propolisin yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek,
    kesin,kalıcı tedavi sağladığı akademik,bilimsel araştırmalarla ıspatlanmıştır. Erzurum Ziraat Mezunu 34 yıllık Apiterapist ve İmmunoterapistim.
    Saygılarımla, Kadir Onay

  2. Recep Kara dedi ki:

    Şu anda uykudan ağrı ile uyanmış vaziyette makaleyi okudum allah kimseye yaşatmasın ağrısı çok kötü uyurken bile hissediyor insan bugünki biraz benim hatamdan dolayı ama bu hastalığı yaşayan biri olarak yazmama sebep oldu ilacları içmeden yatmam önce başlangıcı anlatayım belimde tek sivilce gibi çıktı oradan karın boşluğu kısmına yayıldı fakat tam kızarıklık görmeden önce ağrı eşiği 10 misli arttı fakat 3 gün sadece gece ağrıdı o 3 gün böbreğim yada bağırsaklarımın ağrıdığını sandım 4. gün sabahtan ve gün içindede devam edince ağrı koronadanda korktuğum için mahalledeki sağlık ocağına gittim şikayetlerimi dinleyip ve belimide görünce sen zona olmuşsun dedi ve ilaç yazıp kullan dedi ve odasına gitti ben afalladım ağrısına dayanamadık buraya geldim ve açıklama yok üstümü giydim ve zona nedir dedim üzüntü ve vücudun zayıflaması gibi etkenler vücutta uyuyan suçiçeği virüsünün tekrar uyanması sonucu ağrılı bir cilt hastalığına yol açıyormuş doktorun teşhis tedavi harika bence yazdığı ilaçlar asiviral‰5 krem /Valtrex1000 mg tablet/ majezik 200mg/Beneksol B12 ‘250mg vitamin eczaneden aldım tümü tok karnına yazılı idi bende bari asiviral kremi sürdüm 2 dakika sonrası ağrım geçti ilaçları düzenli kullanmaktayım bugün 7 .gün ciltte kızarıklık kurudu gözle görülmüyor ama elle hissediyor insan yerlerini birinci belirti kaşıntı ve kızarıklık sonra ağrı doktora muhakkak gidin dinleyin ve dinlenin geçmiş olsun herkese