4 Adımda WordPress Veritabanı Temizleme

26.02.2019
1.290
4 Adımda WordPress Veritabanı Temizleme
Modelistlik Kursu

WordPress veritabanı temizleme işlemi bütün wordpress internet sitelerinin temelde ihtiyaç duyacağı durumdur. Zira veritabanı önizleme yapılan sayfalar, spam yorumlar, veritabanı tablo hataları, yüklenen ve silinen eklentilerin bıraktığı izler gibi birçok sebepten ötürü üzerine yük biner ve yavaşlama belirtisi gösterir.

WordPress Veritabanı Temizleme

WordPress veritabanı temizleme adımından önce wordpress site yedekleme yaparak kritik hataların önüne geçilmesi elzemdir. WordPress site yedeği almayı bilmiyorsanız WordPress Site Yedekleme makalemizi okuyabilirsiniz.

WordPress Veritabanı Yedeğini Alın

WordPress veritabanı temizleme adımından önce veritabanı üzerinde yapacağınız işlemler sitenizin varlığını devam ettirmesi adına hayati bir durum olacağından wordpress veritabanı yedeği mutlaka alınmalıdır. Veritabanı yedeği almamanız durumunda İnternet sitenizi tamamen bozabilirsiniz. Bu durumda da bütün emeğiniz çöp olacaktır.

Eğer veritabanı yedeği almasını bilmiyorsanız, veritabanı yedeği alma makalemizde konuyu anlattım. WordPress veritabanı yedekleme işlemi için wordpress veritabanı yedekleme eklentileri de kullanabilirsiniz.

wp-config.php dosyasındaki varsayılan ayarları değiştirme

WordPress yazı önizlemeleri, sildiğiniz içeriklerin bıraktığı izler vb. birçok şey ile veritabanına yük biniyor. wp-config.php dosyasına ekleyeceğiniz bazı kodlarla sitenizin üzerindeki yükü biriktirmesini engelleyebilirsiniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

wp-config.php ile yazı önizleme kaldırma

Bu işlem henüz yolun başında olan kullanıcılar için önemli gibi görünmüyor olsa da sitesinde yüzlerce içeriği olan İnternet sitesi yöneticilerinin en büyük dertleri arasında kabul edilebilir. WordPress yazı önizleme kapatma işlemi yaparak veritabanı üzerine binecek yükü tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için gereken kod ise şöyle;

wp-config.php dosyası içerisine aşağıdaki komutu ekleyin;

define('WP_POST_REVISIONS', FALSE); 

Silinen içeriklerin Çöp Kutusunda bekleme süresini kısaltın

Eğer sildiğiniz yazıları, sayfaları, yorumları elle silmiyorsanız wordpress kalıcı olarak silme işlemini sizin için yapıyor, fakat 30 gün sonra! Yani bir şeyi sildiniz, onu sistemin silmesi 30 gün sonra oluyor. Bu süreyi kısaltarak veritabanına binen yükü uzun süre taşımadan temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

wp-config.php dosyasına aşağıdaki kodu ekleyerek süreyi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu süre ayarlama işlemi tamamen İnternet sitenizin aldığı trafikle ve sitenize eklediğiniz içerik yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Örneğin günlük 1000 ziyaret alıyorsanız 15 gün, 10000 ziyaret alıyorsanız 5 gün gibi ayarlama yapabilirsiniz.

wp-config.php dosyasına eklenecek kod;

 define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 10 ); 

Not: Üstteki kodda yazan 10 gün bazında süreyi temsil ediyor. Sizin için hangisi uygun ise ona göre ayarlama yapabilirsiniz.

WordPress Veritabanı Onarma

WordPress altyapısı kendi sistemini onarmak üzere çalışma yapabilir. Fakat bu işlemi yapabilmeniz için aşağıda göreceğiniz uyarıyı uygulamalısınız.

wordpress veritabanı temizleme

Bu ayarın açık olmadığı İnternet sitelerinde üstteki uyarı bilgisini alacaksınız. wp-config.php dosyası içerisine aşağıdaki kodu eklemeniz durumunda veritabanı onarma işlemini yapabiliyor olacaksınız;

 define('WP_ALLOW_REPAIR', true); 

Yukarıdaki kodu ekledikten sonra;

siteniz.com/wp-admin/maint/repair.php adresine gidin ve veritabanı onarma işlemini başlatın.

Daha önce yükleyip sildiğiniz eklentilerin izlerini veritabanından silin

wp-options.php veritabanı temizleme
eklentilere ait veritabanı kayıtları wp-options.php içerisinde tutulur.

Güzel bir adım daha anlatıyor olacağız. Çünkü hepimiz bir wordpress site kurarken onlarca belki de yüzlerce eklenti yüklüyoruz ve deniyoruz. Bizce başarı gösterenler kalıyor, gösteremeyenler etkisizleştirip siliniyor. Peki, gerçekten siliniyor mu? Tam anlamıyla hayır. Eklentilerden kalan onlarca iz veritabanı üzerinde yer ediyor.

Sildiğiniz onlarca eklentinin izini nasıl temizleyeceksiniz? Her birini hatırlama şansınız yok sonuçta. Bu düşünce ile wordpress veritabanı temizleme eklentisi yazılmış. Bu eklenti ile birlikte veritabanı temizleme işlemini yapabilirsiniz.

Not: İsmini paylaşacağımız eklenti ile veritabanı üzerinde yapacağınız işlemden önce mutlaka wordpress site yedeğinizi alın. Hatta uyarımızı genişleterek şöyle diyelim; Veritabanı üzerinde hangi konuda işlem yapıyor olursanız olun, kritik problemler oluşmaması adına mutlaka yedek alın.

Veritabanı temizleme işlemi yapacak eklenti: WordPress Clean Options

Eklentiyi yükledikten sonra wordpress yönetim panelinde araçlar – clean options eklentisinin yönetim paneline erişin ve daha önce kullanıp sildiğiniz eklentileri veritabanında aratın ve kullanmadığınızdan emin olduğunuz tabloları silin. Emin olmadığınız durumlar ortaya çıkabilir bu durumda kesinlikle silme işlemi yapmayınız.

cleanoptions_db_clean
Don’t show the Know WordPress Core Options for this “Find” seçili olacak.

Önemli Not: Üstteki görselde Find Orphaned Options butonuna tıklayınca, silmiş olduğunuz eklenti izleri karşınıza gelecek. Fakat isimleri anlamlandırmakta zorlanabilirsiniz. Örneğin eklentinin adı WordPress Clean Options ise tablo kısmında eklentiye karşılık gelen isim WCO olabilir. Bunu kullandığınız eklentileri düşünerek tabloları ona göre silmelisiniz.

Önemli Not 2: Yukarıda anlattığımız eklentinin dışında farklı eklentiler kullanmak isterseniz, her birinin wordpress veritabanı tablo silme işlemi farklılık gösterebileceğinden dikkatli olmanızın önemine tekrar vurgu yapıyorum.

Verdiğim bilgilere rağmen takıldığınız yerler var ise yorum yazarak sorabilirsiniz. Başarılar dilerim.

YORUMLAR

  1. Çıplak Yazar dedi ki:

    Daha önce çoğu kez uyguladığım bir işlemdi. Ancak son uyguladığımda maalesef blogumu çökerttim. Neyse ki yedek almıştım ve hemen eski yedeğimi yükledim. Bu işin tek püf noktası hatta en önemli noktası yedek almak.