WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

25.02.2019
675
WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Modelistlik Kursu

WordPress site hızlandırma wordpress sitenizin zaman içerisinde ihtiyaç duyacağı doğal bir durumdur. Şayet bütün seo kriterlerine uyan biri değilseniz sitenize içerik girdikçe sitenizin optimizasyonlarında değişiklikler yaşanacak ve wordpress siteniz yavaş yavaş hız problemi yaşamaya başlayacak. Sadece SEO kriterleri de değil, internet sitesi için yola çıkarken ön hazırlık yapmazsanız yine yolunuza bir çok engel çıkacaktır.

# WordPress Site Hızlandırma için neler yapmalısınız?

Google’da üst sıralara çıkmak istiyorsanız site hızınıza muhakkak dikkat etmelisiniz. Çünkü çok iyi bir içerik editörü de olsanız, sitenize eklediğiniz makaleleriniz inanılmaz kaliteli de olsa Google site hızınız yavaş olması sebebiyle size öncelik vermeyecektir. Onlarca SEO kriteri arasında Site hızının SEO’ya etkisi düşünüldüğünde Google site hızını ciddi anlamda önemsemektedir.

wordpress site hızlandırma

Buraya kadar her şeyi anladınız ve sitenizin hızını ölçtüğünüzde site hızınız düşük kaldı. Google site hızını yükseltmenizi istiyor. Peki site hızını arttırmak için ne yapacaksınız? WordPress site hızı nasıl yükselecek?

Daha önce wordpress site hızlandırma konusuyla alakalı WordPress site yavaşlatan eklentileri bulma yazısı paylaşmıştım. Bu yazıya devam etmeden önce okumanızda yarar olduğunu düşünüyorum.

1- Site Açılış Hızını Kontrol Edin

Birçok İnternet sitesi yöneticisinin temelde ilk hatası sitenin sadece görsel olmasına odaklanmasıdır. İnternet siteniz mümkün olduğunca sade ve kolay okunabilir olmalıdır. Kullandığınız temanın hızlı açılması, ziyaretçiyi bekletmemesi gerekir. WordPress site açılış hızı puanı hakkında bilgi sahibi değilseniz aşağıdaki siteler aracılığıyla internet sitenizin performansını kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğim site hızı ölçme siteleri ile wordpress site hız testi yaparak sitenizin hızını ve yapısal diğer eksiklerini görebileceğiniz raporlar alabileceksiniz. GTMetrix Site Raporu almanız biraz uzun sürebiliyor. Özellikle internet sitesinin yöneticilerinin hedef kitlesi Google olduğundan, Google Page Speed ve Google Mobil Site Hız Testi bağlantılarından alacakları raporları önemsemelerini tavsiye ediyorum.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Ayrıca Bakınız: WordPress Altyapısı

2- SEO Uyumlu WordPress Teması Seçin

Neden SEO uyumlu WordPress teması seçmelisiniz? Gündelik hayattan örnek vereceğim; inşaat yapacaksınız ve temele ne kadar çok beton ve demir kullanırsanız yapacağınız binanın temeli de o kadar sağlam olur.

İşte SEO Uyumlu WordPress Tema Seçimi de İnternet sitenizin kaderini doğru orantılı olarak belirleyecektir. Çünkü kullandığınız wordpress teması yavaş ise Google ile ters düşmeye yeterli bir sebep üretmişsiniz demektir. Henüz yolun başındayken seçtiğiniz temayı kontrol etmeden, sadece görsel arayüzüne aldanarak alır ve kullanmaya başlarsanız İnternet sitenizi sıkıntılı bir sürece sokarsınız. Hızlı wordpress tema kullanmak zorundasınız. SEO uyumlu wordpress tema kullanmak zorundasınız.

Bu konuda örnekler görmek isterseniz daha önce kaleme aldığımız SEO Uyumlu ve Hızlı WordPress Temaları makalemizi okuyabilirsiniz. İçerikte yer alan temaları kullanmanız durumunda sitenizin Google sıralamalarına pozitif etki ettiğini hissedeceksiniz.

3- WordPress Cache Eklentisi Kullanın

WordPress modüler bir yapıya sahip olduğu için sitenize doping etkisi yapacak hızlandırma eklentisi kullanmanız wordpress site yöneticileri için bir anlamda zorunluluk olarak kabul edilebilir. Siz sitenizde işlem yaparken zaman zaman internet sitenizde yavaşlık, ağırlık hissedebilirsiniz. Sizi bu durumdan kurtaracak şey ise Wordpres Cache Eklentileri ‘dir.

Daha önce Lite Speed Cache Eklentisi Kurulumu ve Ayarları başlıklı yazımızı yayınlamıştık. Lite Speed Cache Site açılış hızınızı ve kullanımını olumlu etkileyecektir.

4- Sitenizde Yer Alan Resimleri Sıkıştırın

Sitenize eklediğiniz görseller zaman içerisinde arttıkça sitenizin açılış hızına da olumsuz etki edecektir. Nasıl mı? Diyelim bir içerik yazdınız ve içeriğe 10 adet yüksek kaliteli görsel eklediniz; Google indekslediği yazınızı bir ziyaretçiye gösterdiğinde ziyaretçinin linke tıklayıp ilgili sayfadaki bütün içeriği cihazına indirmesi gerekir. Bu durumda görsellerin açılması, sayfanın tam anlamıyla görünür olması uzun sürecektir.

İnternet sitenizin hızlı açılmasını sağlamak veya hızlı açılışını sürdürmek için WordPress Resim Optimizasyonu yapmalısınız. Aksi halde zaman içerisinde rakiplerinizden geri kalabilirsiniz.

WordPress resim sıkıştırma işlemini anlattığımız bir konumuz var. Sitenizdeki görselleri otomatik olarak optimize ediyor.WordPress resim optimizasyonu için kullandığımız eklenti Short Pixel. Short Pixel Image Optimizer eklentisi kurulumu ve ayarları ile ilgili daha önce makale paylaşmıştık. Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum.

Üreticinin iki farklı fiyatlandırma seçeneği bulunuyor. Tek seferlik paket alma ve aylık ücret ödeme modelleri ile wordpress resim sıkıştırma işlemi yapabilirsiniz.

Short Pixel Image Optimizer Price

5- WordPress Eklenti Optimizasyonu

WordPress modüler bir yapıya sahip olduğu için İnternet sitesine özellik kazandırabilmek eklentilerle daha kolay ve mümkün olabiliyor. Fakat İnternet sitesinin ihtiyaç duyduğu özellikler farklılık gösterebileceği gibi fazla da olabilir. Yüklediğimiz bu eklentiler sitemizin wordpress site hızlandırma işini etkileyen faktörler arasındadır.

Daha önce WordPress site yavaşlatan eklentileri tespit etme makalesi paylaşmıştım. Yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

WordPress Eklenti Optimizasyonu yaparak İnternet sitemizin açılışına olumsuz anlamda etki eden eklentileri tespit edebilir ve farklı çözümlere gidebiliriz. Google hızlı İnternet sitesini seviyor, haliyle siz de sevmelisiniz.

Rapor detayını incelediğimde temanın açılış hızının yüksek olduğunu gördüm. Fakat eklentilerin bazılarının açılış hızını yavaşlattığını da tespit etmiş oldum.

GoDaddy domain marketing sitesinin geliştirdiği P3 Plugin Performance Profiler eklentisi ile wordpress sitenizde yüklü olan eklentilerin sitenizin açılış hızına ne kadar etki ettiğini görebilir ve önlem alabilirsiniz.

Kullanmadığınız WordPress Eklentilerini Silin

1- Varsayılan olarak yüklü gelen eklentileri silin. Önemli: Daha önce yüklediğiniz ama kullanmadığınız için etkisiz yaptığınız eklentileri de beklemeden direk silin.

2- Sitenize eklemek istediğiniz sosyal medya beğen butonu için eklenti kullanmayın. Eklenti yerine kod ekleyerek aynı işlemi yapabilirsiniz.

3- Sitenizin istatistiklerini takip etmek için Google Analytics eklentisini yüklemeyin. İzleme kodunu sitenizin temasındaki alana ya da <head> etiketinin altına ekleyin.

4- Sitemap.xml için eklenti kullanmayın. Sitenize yüklediğiniz SEO eklentilerinin içerisinde sitemap ayarları da bulunuyor. Aynı işlevi göreceğinden gereksiz eklenti kullanımından kaçının.

Sitenize yüklediğiniz eklenti sayısını mümkün olduğunca “en az” tutun. Ne kadar çok eklenti, o kadar çok yavaşlık demektir.

6- CDN Kullanımı

CDN Nedir? CDN İnternet sitenize gelen trafiği ziyaretçinin bağlantı yaptığı en yakın noktaya yönlendirmektir diyebiliriz. CDN Ne işe yarar? Sitenize gelen trafiği en yakın yere yönlendirerek wordpress site hızlandırma kapsamında sitenizin açılış hızını arttırır.

Örnek verecek olursak; Diyelim İnternet sitenizi İstanbul’da bir hosting şirketinden temin ettiniz. Sitenize Afrika’dan biri bağlanmak istediğinde sitenizi açma hızı İstanbul’a yakın olan diğer ziyaretçilerden daha fazla olacaktır. Afrika’dan gelen ziyaretçi 4 saniyede açıyorsa İstanbul ve çevresinden İnternet sitenize gelen ziyaretçiler 2 saniyede açacaktır.

Yani Google’ın istediği hızlı WordPress site için bizce olmazsa olmaz özelliklerden biridir ve kullanılmalıdır. Özellikle İnternet sitenizde görsel ağırlığı fazla ise şiddetle tavsiye ediyoruz. Hatta bu sizin için bir zorunluluktur diyebiliriz.

7- Veritabanı Optimizasyonu

Kurduğunuz eklentiler, temadaki yapısal kodlar veritabanınızın sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. Eklenti yüklediniz, bir süre kullandınız ve beğenmeyip sildiniz. Sildiğiniz eklenti veritabanı içinde izler bırakır. Bunun gibi birçok eklenti de aynı sorun yaşandıkça veritabanına binen yük artacak ve sitenizin yavaşlamasına sebep olacaktır.

Bu konuyu daha fazla açmadan WordPress veritabanı optimizasyonu makalemizi okumalısınız.

Bu tür problemlerden kurtulmak için veritabanı optimizasyonu yapmanız gerekiyor. WordPress veritabanı temizliği ile wordpress site hızlandırma sürecine katkı yapmış olacaksınız böylece sitenizde hız artışı yaşanacak.

8- GZip Kullanımı

gzip sıkıştırma
Gzip çalışma metodu (Sunucudaki dosya Gzip ile sıkıştırılıyor ve siteye gelen ziyaretçiye iletiliyor

WordPress site hızlandırma süreçlerinden biri de Gzip ile site hızlandırma işlemidir. Gzip sitenizin dosyalarını sıkıştırarak sitenizin daha hızlı açılmasına olanak tanıyan bir sistemdir. Hosting hizmeti aldığınız yerde cpanel gibi kontrol panelinize girerek Gzip sıkıştırma servisinin aktif olup olmadığını kontrol edin.

9- Kırık Link Temizleme (Clean Broken Link)

kırık link kontrolü
Arama sonuçlarında sitenizi keşfedip tıklayarak gelen ziyaretçinin kırık link olması durumunda karşılaştığı genel tablo.

Sitenizde var olan kırık linkleri tespit etme işlemiyle bu linklerden kurtulun. Çünkü arama sonuçlarında yer alan herhangi bir kırık link sitenize sorgu döndüreceğinden yavaşlığa sebep olacaktır.

Kırık link kontrolü ile wordpress site hızlandırma nasıl yapılır? Bu hizmeti veren bazı internet siteleri var. Bu sitelerden alacağınız raporlar ile kırık linklerden gelen sorgulardan kurtulabilirsiniz.

1- Broken Link Check
2- Dead Link Checker
3- Dr. Link Check

10- W3 Yapısal Kod Doğrulaması

WordPress site hızlandırma işlemleri kapsamında yapabileceğiniz bir diğer şey ise sitenin html ve css kodlarının kontrol edilmesi. Google Page Speed ile yapacağınız kontrol ile size üstteki gibi bir uyarı tablosu çıkacaktır. Genel olarak CSS ile ilgili kodlama düzenlemeleri ile sitenizin hızlanmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Yazımızı beğendiyseniz yorum yapmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.