Vanilya Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?

29.04.2020
848
Vanilya Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Vanilya sabunu genel olarak mis gibi kokusu ve cilde yararları ile sıkça tercih edilen bir doğal üründür. Bu sabunu kendiniz kullanabilir ve sevdiklerinize şık bir hediye olarak verebilirsiniz. Vanilya sabunu nedir, neye iyi gelir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, evde nasıl yapılır ve cilde faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımıza buyurun…

Doğal Vanilya Sabunu Nedir?

Vanilya sabunu, bileşenlerinden biri olarak vanilya kokusu kullanılan sabundur. Vanilya aroması bu doğal sabuna tatlı bir koku verir. Gerçek vanilya özü bazı cilt tiplerini tahriş edebilir bu nedenle sabunlara koku vermesi için genellikle vanilya kokusu yağları kullanılır. Vanilyalı sabunlar hem sıvı hem de katı formlarda mevcuttur.

Kokulu sabunlar akla gelebilecek her türlü koku çeşidinde mevcuttur. Vanilya veya lavanta gibi kokular yatıştırıcı ve rahatlatıcı olarak kabul edilir. Vanilya sabunu tatlı, sıcak bir koku verir ve birçok banyo ürününde popüler olarak kullanılır.

Kalıp sabun, sodyum hidroksit veya kül suyu ve farklı yağ kombinasyonları kullanılarak yapılır. Karıştırıldıktan sonra bileşenler, sodyum hidroksiti nötralize eden ve yağları katılaştıran kimyasal bir reaksiyondan geçer. Vanilya yağı sabun yapıcı bileşenlerle reaksiyona girer ve sabunun bronzlaşmasına veya kahverengileşmesine neden olur. Bu reaksiyonun bir sonucu olarak, vanilya özlü sabun genellikle koyu renklidir. Bununla birlikte, sıvı sabun aynı kimyasal işlemden geçmez ve vanilya kokusu eklendikten sonra bile açık renkte kalabilir.

Çok az ticari sabun üreticisi çubuk şeklinde vanilya sabunu sunmaktadır. Vanilya sabunu koyu bir renge dönüştürmekle kalmaz,vanilya kokusu ile mis gibi kokmasını sağlar. Bu, vanilya sabunlarının kokusunu geleneksel kokulu sabunlardan daha hızlı kaybetmesine neden olur. Birçok ticari sabun vanilyayı diğer kokularla birleştirir böylece vanilya kokusu dağıldıktan sonra bile sabunlar çekici bir kokuya sahip olmaya devam eder.

Bazı el yapımı sabun üreticileri, kokulu sabunlarından biri olarak bu doğal sabunu sunar. El yapımı sabunlar genellikle koruyucu olmadan yapılır ve bu özel sabunların tüketicilerine, onları depoda tutmak yerine mümkün olan en kısa sürede kullanmaları talimatı verilir. Bu sabunlar, ticari sabunlardan daha küçük partiler halinde yapılır. Bu daha küçük partiler, dağıtım için depolarda beklemek yerine sabunun taze iken satıldığı anlamına gelir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

El yapımı sabun üreticileri, vanilyayı diğer kokularla birleştirerek genellikle benzersiz ve farklı sabun kokuları yaratır. Örneğin vanilya ve elma kokularının kombinasyonu bir elmalı turtaya benzer kokar. Şeftali ve vanilya esansiyel yağları birleştirilerek şeftali ve krema kokusu oluşturulabilir. Vanilya kokusu badem yağı veya portakal esansiyel yağları ile iyi çalışır. Vanilya ayrıca sabunun kokusunu derinleştirmek ve tatlandırmak için diğer kokular için bir baz olarak kullanılır. 

Vanilya Sabunu

Vanilya Sabunu

Vanilya Sabunu Neye İyi Gelir?

Antioksidan bakımından zengin olan bu organik sabun, serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını önler ve cildi toksinlerden arındırır. Böylece ciltteki ince çizgiler, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur.

Bakteri inhibe etme özelliği sayesinde bu doğal sabun, sağlığı tehlikeye atmadan ciltteki ve vücuttaki tehlikeli bakterilerin yayılmasını durdurma konusunda etkilidir. Bu tür bakterilerden biri, bu doğal sabunun gelişimini engelleme yeteneğine sahip olduğu staph bakterisidir.

Bu doğal sabun iktidarsızlık, erektil disfonksiyon, soğukluk veya libido kaybı gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir. Normal cinsel davranışı ortaya çıkaran ve cinsel uyarılmayı teşvik eden testosteron ve östrojen sekresyonunu uyarabilir.

Bir febrifüj olarak, ateşe neden olabilecek enfeksiyonlarla savaşan bileşenler bu doğal sabunun içinde vardır. Ayrıca bu doğal sabun genel olarak ateş ve ciltteki iltihabı azaltır.

Vanilya Sabunu Ne İşe Yarar?

Bu doğal sabunun sağlığa faydalarını öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Antioksidan Özellikleri Vardır

Vanilya özlü sabunun antioksidan özelliği, serbest radikalleri nötralize eder ve vücudu aşınma ve yıpranmaya ve enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca vücutta oluşan hasarı onarır ve onarımı uyarır.

Oksidasyon, sağlık sorunlarımızın ve hastalıklarımızın çoğunun en büyük nedenlerinden biridir. Organik arızalar ve enfeksiyonların neden olduğu çeşitli hastalıklardan doğrudan ve dolaylı olarak sorumludur. 

Serbest radikaller olarak da adlandırılan oksitleyiciler, canlı hücrelerin ve dokuların oksidasyonuna neden olur ve onları ölümüne yakar veya DNA yapılarını kanserli hücreler ile değiştirir. Yavaş yavaş, bu vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hafıza kaybına, sinir bozukluğuna, kademeli görme kaybına ve işitme kaybına, zihinsel dengesizliğe, maküler dejenerasyonuna ve vücudun hastalıklara eğilimli olmasına neden olur. İşte bu doğal sabun, bu zararları bertaraf eder ve bu hastalıkların oluşmasını önler.

Afrodizyak Özellikleri Vardır

İktidarsızlık, erektil disfonksiyon, soğukluk veya libido kaybı gibi sorunlardan dolayı muzdarip olan insanların sistematik olarak bu doğal sabunu kullanması, onları problemlerinden kurtarabilir. Bu organik sabun, düzenli cinsel davranışa yardımcı olan ve cinsel uyarılmayı destekleyen testosteron ve östrojen gibi bazı hormonların salgılanmasını uyarır.

Antimutajenik Özellikleri Vardır

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, vanilin potansiyel anti-mutajenik özelliklere sahiptir ve kolon kanseri hücrelerinde mutasyon faktörünü inhibe etmiştir. Vanilya sabunu kanser tedavisinde potansiyelini araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ateş Düşürücü Özellikleri Vardır

Bu organik sabun, enfeksiyonlarla savaşarak ateşi etkili bir şekilde azaltabilir. Bu doğal sabun genel olarak enfeksiyonlarla savaşan öjenol ve vanilin hidroksibenzaldehit gibi bileşenler içerir. Sakinleştirici olduğu için ateşten kaynaklanan iltihabı da azaltır bu nedenle antiphlogistik yani iltihap azaltıcı olarak da kabul edilir.

Vanilya Sabunu

Vanilya Sabunu

Vanilya Sabunu Faydaları

Bu doğal sabunun genel faydalarını bu bölümde öğrenebilirsiniz.

Depresyonu Azaltır

Vanilya özlü sabunun bir bileşeni olan vanilin hidroksibenzaldehit, etkili bir antidepresan ve duygudurum dengesi sağlayıcıdır. Bu doğal sabunu sürekli ve düzenli olarak kullanmaya devam ederseniz, memnun hissetmeye başlar ve daha iyi bir ruh haline girersiniz. Bu, vanilyalı sabunun güçlü aromasının en büyük avantajlarından biridir. Gerçek vanilyadan gelmesi çok daha etkilidir ancak vanilya esansiyel yağı veya yapay olarak sentezlenmiş vanilin hidroksibenzaldehit de çalışır. Tek başına lezzet o kadar hoş ve yatıştırıcı ki, küçük çocuklardan yaşlılara kadar herkes lezzetin tadını çıkarır.

Doğal Yatıştırıcı Özelliklere Sahiptir

Bu organik sabun vücudu sayısız şekilde yatıştırır. Solunum sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi ve boşaltım sistemi dahil olmak üzere vücut sistemlerindeki her türlü iltihap ve hiperaktiviteyi yatıştırır. Bu organik sabun aynı zamanda ateşten kaynaklanan iltihaplanmanın yanı sıra konvülsiyonlar, anksiyete, stres ve alerjenlere aşırı duyarlılığı azaltır.

Doğal Rahatlatıcı Özelliklere Sahiptir 

Bu organik sabunun beyin ve sinirler üzerinde kaygı, öfke ve huzursuzluktan kurtulma sağlayan rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri vardır.

Kaliteli ve Derin Bir Uyku İçin İdealdir

Vanilya özlü sabun da iyi, kaliteli ve derin bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur. Bu, bu doğal sabunun yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kan basıncını düşürür ve beyin üzerinde göz kapaklarınızı açık tutmayı zorlaştıran sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden yatmadan önce vanilya sabunu ile bol köpüklü bir banyo yaparsanız mışıl mışıl uyuyabilirsiniz!

Regl Döngüsünü Düzenler ve İyileştirir

Östrojen gibi bazı hormonları aktive ederek menstruasyonu yani regl döngüsünü (tam olarak bir emmenagog olmasa da) düzenli hale getirmeye yardımcı olur.

Vanilya Sabunu

Vanilya Sabunu

Vanilyalı Sabun Nasıl Kullanılır?

Bu doğal sabunu ıslak yüzünüze ve ıslak vücudunuza köpürterek uygulayın. Birkaç dakika boyunca yüzünüze ve vücudunuza masaj yapın. Ardından bol suyla durulayın.

Vanilyalı Sabun Yapımı

Bu klasik biberiye vanilya ev yapımı sabun tarifi, kremsi vanilya kokusunu şeker ve misk notaları ile birleştirir. Ayrıca bu ev yapımı soğuk pres sabun tarifine lanolin ekleyebilirsiniz. Böylece bu el yapımı sabun ile sadece banyoda ekstra lüks hissettirmekle kalmaz aynı zamanda tıraş bıçağınıza pürüzsüz bir tıraş için ekstra kolaylık vererek mükemmel bir tıraş sabunu yapar.

Ev yapımı sabun yapmakla ilgili en çok sevdiğim şeylerden biri, küçük partiden sonra küçük bir parti yapmak ve ruh halime bağlı olarak onları koklamak için kullandığım esansiyel yağları değiştirmektir.

Bu ev yapımı biberiye vanilyalı sabun tarifi harika kokuyor! Sabun yapmak için en sevdiğim yöntem soğuk pres yöntemidir. Elbette, iyileşmesi üç hafta sürer ancak beklemek için zamanınız varsa, bittiğinde güzel, ipeksi pürüzsüz bir sabununuz olur.

Öte yandan, şu anda sabuna ihtiyacınız varsa, bir öğleden sonra sıcak pres sabunu yapabilirsiniz. Yine de aynı yağları ve bitkileri kullanabilirsiniz ancak sabunu kalıplamadan hemen önce bu bitkileri ve yağları sabunlama işleminin sonuna ekleyeceksiniz.

Her iki durumda da, biberiye ve vanilyanın birleşik kokusunu seveceksiniz, parlak ve aynı zamanda yatıştırıcı bir kokudur.

 

Gerçek vanilya esansiyel yağı olmadığından bu tarifte biberiye rustik botanik estetiğini tamamlamak için vanilya çubuklarını kullanıyoruz.

Gerekli Ekipmanlar

  • Dijital mutfak tartısı
  • Termometre 
  • Isıya dayanıklı cam kavanoz
  • Kaşıklar
  • El blendırı
  • Silikon sabun kalıpları
  • Eldiven
  • Koruyucu gözlük

Malzemeler

  • 170 gram damıtılmış su
  • 62 gram kül suyu veya sodyum hidroksit 
  • 141 gram zeytinyağı
  • 141 gram hindistan cevizi yağı
  • 170 gram palmiye yağı veya kanola yağı
  • 10 ml. biberiye esansiyel yağı
  • 2 adet vanilya çubuğu veya 30 ml. vanilya esansiyel yağı
  • 3 yemek kaşığı toz biberiye yaprağı

Ev yapımı Vanilya Sabunu Tarifi

  1. Sabun yapımına başlamadan önce mutlaka uzun kollu bir tişört ve pantolon giyin. Koruyucu gözlükleri ve eldivenleri takın. Çünkü sabunlaşma sürecini sağlayan kül suyu aslında kostik bir maddedir ve cilde değdiğinde hasar verebilir. Ayrıca bu sabunu iyi havalandırılan bir alanda ya da daha iyisi açık bir alanda yapmanızı tavsiye ederim.
  2. Isıya dayanıklı bir cam kavanoza suyu alın. Ardından kül suyunu, yavaş yavaş suyun içine ekleyin. Kül suyu kristalleri çözünene kadar kül suyu ve suyu metal olmayan bir kaşıkla iyice karıştırın. Kül suyu çözeltisini 48 dereceye gelene kadar kenarda soğumaya bırakın. Sıcaklığı, dijital termometre ile arada ölçün ve kontrol edin.
  3. Bir paslanmaz çelik tencereye biberiye esansiyel yağı hariç tüm yağları alın ve 48 dereceye gelinceye kadar ısıtın.
  4. Tüm bileşenleriniz 48 derece sıcaklığa nispeten yakın olduğunda, bu malzemeleri bir araya getirme zamanı! Yavaş yavaş kül suyu çözeltisini, yağların olduğu paslanmaz çelik tencereye yavaş yavaş dökün. Bir el blendırını, tencerenin tabanına kadar bir açıyla getirin. El blendırını çalıştırmadan bir kaşık gibi karıştırın. Birkaç dakika karıştırdıktan sonra el blendırını çalıştırın ve on beş saniye boyunca sabun hamurunu çırpın. Bu işlemi, sabunun üzerinde bir iz oluşana kadar tekrarlayın. 
  5. Biberiye esansiyel yağını ve vanilya çubuğu ezmesini sabun hamuruna ekleyin ve iyice karıştırın.
  6. Biberiye yapraklarını sabun kalıbınızın altına serpin.
  7. Sabun hamurunu hazırlanmış silikon kalıplara dökün ve üzerini bir kartonla kapatın. Ardından sabunların etrafına bir havlu sarın.
  8. Sabunların kuruması ve sertleşmesi için birkaç gün güvenli bir yere koyun.
  9. Birkaç gün bekledikten sonra sabunlarınızı kalıplardan çıkarın ve sabun kalıplarını dilimleyin. 
  10. Bir kartonun üzerine sabunları aralıklı olarak dizin ve güvenli bir yere koyun. Üç hafta boyunca kuru ve serin bir yerde bekletin. Yani sabunların kürlenmesini sağlayın. Hepsi bu kadar! Üç hafta sonra, sabun kullanıma hazırdır. 

Alternatif sabun önerimiz; Tarçın Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.