Sürücü Kursu Hakkında Bilgiler
18 yaşını tamamlayan ve ehliyet almak isteyenlerin Sürücü kursuna kayıt yaptırarak teorik ve pratik eğitimlerini almaları şarttır. İlk kez ehliyet alacak kişilerin sürücü kurslarına kayıt yaptırarak gerekli olan eğitimleri almaları gerekmektedir. Kurslara katılmayan kişilere ehliyet verilmemektedir.
Kayıt yaptıracağınız kursun Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sürücü kurslarına kayıtlar her ayın 1’i ile 9’u arasında yapılmaktadır.
Sürücü Kursunda Neler Öğretilir?
Sürücü kursunda trafik ve çevre bilgisi, ilk yardım, motor dersleri ve trafik adabı dersleri verilmektedir. Bu dersler sonrasında sınav yapılır ve sınavda başarılı olanlar uygulamalı direksiyon dersleri ile kursa devam eder.
Trafik dersinde, trafik kanunları, trafik işaretleri, yollardaki çizgilerin ne anlama geldiği, araçların muayenesi, sigortası, yıllık bakımı, araç muayenesi günleri gibi temel bilgiler verilir.
Kaza anında neler yapılmalı, nereler aranmalı gibi bilgilerin yanı sıra İlk yardım dersinde, kazalara neden olan etkenler, kaza sonrasında yaralılara nasıl müdahale edileceği, insanlara yapılabilecek temel ilk yardımların nasıl olması gerektiği, kaza sonrasında araçların ve sürücülerin tekrar zarar görmemeleri için alınacak önlemler ile ilgili bilgiler teorik olarak verilir.
Motor derslerinde, motorun nasıl çalıştığı, motor parçaları, motorun çalışma sistemi, egzoz, aydınlatma, göstergeler, ikaz sistemi, motorun bakımı ve ne zaman bakım yapılması gerektiği gibi eğitimler verilir.
Trafik adabı dersinde ise saygı, hoşgörü, iletişim, hatalı davranışlar, trafik cezaları gibi temel konular hakkında bilgiler öğretilir. Kaza anında iletişim, trafik akışında oluşabilecek aksaklıklarda kişinin nasıl davranması gerektiği bilinmesi gereklidir. Hepsi derslerde detaylı olarak belirtilmektedir .
Teorik dersler tamamlandıktan sonra direksiyon derslerine geçilir. Direksiyon dersleri uygulamalı olarak verilir. Eğitmenler trafiğe çıkan adayların her zaman yanlarında bulunur.
Sürücü Ehliyet Sınıfları
Sürücü ehliyetleri kullanılan araca göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Motosikletler için A SINIFI, dört tekerlekli motosiklet, otomobil ve kamyonet için B sınıfı, kamyon ve çekici için C sınıfı, otobüsler için D sınıfı, traktör için F sınıfı, iş makineleri için ise G sınıfı ehliyet verilmektedir.
Alınacak ehliyete göre direksiyon ders saatleri de değişmektedir. A sınıfı ehliyet almak isteyenler 6 saat, B ve D sınıfı ehliyet için 14 saat, C sınıfı için 20 saat uygulamalı direksiyon eğitimleri verilmektedir.
Sürücü Kursu Tamamlandığında Ehliyet Nasıl Alınır?
Teorik verilen derslerin sınavını başarıyla geçen kursiyerler sonrasında direksiyon sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Direksiyon eğitimleri sonrasında yapılan direksiyon sınavını başarılı olarak tamamladığınızda, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından size sürücü sertifikası düzenlenir. Direksiyon sınavlarında gözetmenler eşliğinde kurs aldığınız kurumdaki bilgilerinizi uygulamalı olarak gerçekleştirerek başarılı bir sürücü olma hakkına sahip olunabilir. Alınan sertifika İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından onaylanır. Onaylanan belge size verilir. Alınan sürücü sertifikası sonrasında ehliyet başvurusu için ehliyet randevusu almanız gerekiyor.
Kimlik kartınız, sürücü belgeniz, ikamet belgesi ve ehliyet ücretini ödeyerek ehliyetinizi alabilirsiniz.
Almış olduğunuz sürücü belgesi sınıfı ile dilediğiniz aracı kullanma hakkına kanunen de hak kazanmış olunur. Eğitim alan kursiyerler trafikte tabela bilgisine sahip, direksiyona hakim kurallara uyan bireyler olarak trafikte yer alma hakkına sahiptirler.
Sürücü Kursu İle Eğitim Almak
Direksiyon eğitimi alan kişiler daha sonrada direksiyon hocası olarak kursiyerlere eğitim veren eğitici konumunda olma hakkına sahip olabilirler. Sürücü kurslarında birçok kişi eğitmen olarak aranmakta olup bu açığı kapatacak kalifiye eleman kadrosunda görev almak mümkün olmaktadır. Bu sayede kazanç sağlama imkanı da doğmaktadır. Tabi öncelikle bunun için kurslara katılarak iyi eğitim almak gereklidir. Bunun dışında özel sektörde ya da kamuda da iş bulma olanağına sahip olunabilir.
Bu yazımızı beğendiyseniz Seramik Kursları hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.