N Araç Sınıfı Nedir?
N1 araç sınıfı hangileridir? Araçlar günümüzde hem ulaşım, hem de taşımacılık üzerine kullanılır. Bu yönüyle hayatımızda oldukça büyük bir yeri bulunur. Ancak bunları kullanmak aynı zamanda sorumluluk getirdiği için kişilerin ehliyetin ehliyet alması zorunludur.
Eğer taşıma araçları kullanmak istiyorsanız, N1 sınıfı araçlar için ehliyet almanız gerekir. Bununla beraber araç sınıfları kütlesine göre N1-N2-N3 olarak değişir. Dolayısıyla öncelikle kullanmak istediğiniz taşıma aracının, tonajını öğrenmeniz şarttır. Zira yanlış bir kimlik alırsanız, bununla onu kullanamazsınız. Örneğin N1 sınıfı araçlar üzerine ehliyet bulunduran kişilerin N2 veya N3 sınıfı kullanması, yasal değildir.
Bu nedenle her şeyden önce hangi tip aracı kullanacağınızı bilmeniz, ardından tonajına karar vermeniz elzemdir.
Araç Sınıfları Nelerdir?
Araç sınıfları, 6 kategori halinde ele alınır. Bunlar maddesel anlamda şu şekildedir;
- sınıf araçlar: AKS aralığı 3,20’de düşük olan araçlar, bu sınıfa dâhildir. Bu kategori içerisinde otomobiller vardır.
- sınıf araçlar: Dingil mesafesi 3,20 metre ve üzerinde olan 2 AKS bulunduran araçlar, bu kategoride ele alınır. Bu bakımdan minibüsler, 2. sınıf araçlardır.
- sınıf araçlar: AKS aralığı 3 tane olan araçlar bu kategoriye girer. Yolcu otobüsleri bu sınıfta zikredilir.
- sınıf araçlar: AKS aralığı 4 ya da 5 olan araçla bu sınıf içindedir. Bu sınıfa dâhil olan araçlardan bir tanesi kamyonlardır.
- sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve üzerinde olan araçla, 5. sınıf araçlar içerisindedir. AKS tanesi 6 ve üzeri olan kamyonlar, treyler ile tırlar bu sınıftadır.
- sınıf araçlar: Bu sınıfa motorsikletler girmektedir.
N kategorisi araç alacaksanız, araç sınıfınızın farklı olacağını bilmeniz gerekir. Araç sınıfları değiştikçe ödeyeceğiniz ücret farklı olacağı için, her N1 sınıfı araçlar aynı meblağı ödemez. Eğer ödeyeceğiniz miktarın daha az olmasını istiyorsanız, dolayısıyla incelemeniz gerekir.
N1 Araç Sınıfı
N1 sınıfı araçlar, taşımacılık kapsamında olan araçlar için kullanılır. Azami kütlesi 3,5 tonu açmayan taşıtları kapsayan N1 sınıfı araçlar, yük taşımak için tercih edilir. Eğer aracınızın tonu bu sınıftaysa, almanız gereken ehliyet de buna uygun olmalıdır. Ancak aracınızı değiştimek istiyorsanız, ehliyeti dikkatli almanız tavsiye edilir.
N2 Araç Sınıfı
N2 kategorisi araçlar, yük taşıma araçları kategorisinde, ancak azami kütlesi 3,5 tonu aşıp, 12 tondan yüksek olmayan araçlardır. Eğer bu ehliyeti almak istiyorsanız, aracınızın kütlesinden emin olmanız gerekir.
N3 Araç Sınıfı
N3 araç sınıfı, N2 kategorisi araçlar ile N1’e göre daha büyük tonaj sahibidir. Azami kütlesi, 12 tonu aşan, motorlu yük taşıma vasıtalarıdır.
N1 Araç Kaçıncı Sınıf?
N1 araç kaçıncı sınıf? Bahsettiğimiz üzere N1 araçlar, azami tonajı 3,5 tonu aşmayan araçlardır. Kamyonet ve panelvan bu kategoride bazı sınıflar olmakla beraber,
- Citroen Berlingo,
- Peugeot Partner,
- Peugeot Beeper,
- Volkswagen Caddy,
- Fiat Doblo,
- Renault Kango,
- Ford Connect,
Gibi araçlar, N1 sınıfı araçlar dâhilindedir. Bununla beraber her yük taşıma aracının tonajı, farklı kapasitelere sahip olabilir. Dolayısıyla tavsiye edilen, ilk önce aracı nerede ve hangi amaçla kullanacağınızı ele almanızdır. Ardından buna yönelik araçları tespit edip, tonajlarına bakarsanız, daha iyi bir tercih yapabilirsiniz.
Zira N1 sınıfı bir araç alırsanız ancak taşıtınız N2 sınıfına giriyorsa; yeniden sürücü kursuna giderek, ehliyet için başvurmanız gerekir. Bu ekstra masraflara neden olacağı için, önceden tedbirli olmak önerilir. N sınıfı araçlarda ehliyet alma da tıpkı normal ehliyet alma sürecinde olduğu gibidir.
Bizi pinterest ten takip edebilirsiniz. https://tr.pinterest.com/sosyola/