Modelist Kimdir? Modelist Ne İş Yapar?

24.12.2020
868
Modelist Kimdir? Modelist Ne İş Yapar?
Modelistlik Kursu

Modelist, genel olarak kıyafetlerin kalıplarının çıkarılması, dikilmesi ve ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan kişidir. Yani stilist bir kıyafeti tasarlayan kişidir, modelist ise kıyafeti uygulayan ve ürün haline getiren kişidir. Modelist nedir, modelist kimdir, modelist ne iş yapar, hangi modelistlik kursu seçilmeli, modelist olmak için ne yapmak gerekir ve modelist maaşları ne kadardır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Modelist Nedir?

Bir modelist, bir giysinin şekli, rengi, kumaşı, süsleri, kalıbı ve bütünün diğer yönleri dahil olmak üzere, tek tek giysilerin belirli görünümünü oluşturmaktan ve dikmekten sorumludur. Stilist, bir giysinin nasıl görünmesi gerektiğine dair bir fikirle başlar, bu fikri bir tasarıma dönüştürür ve bu tasarımın modelistler tarafından gerçek bir giysi haline nasıl dönüştürülmesi gerektiğini belirtir. Modelist ise bu tasarımın hayata geçirilmesinden sorumludur. 

Modelist kategorisi, tanınmış modacılardan ticari hazır giyim evleri için çalışan isimsiz tasarımcılara, mevcut tasarımlarda yalnızca küçük değişiklikler yapabilecek modelistlere kadar moda sektörünün farklı seviyelerindeki kişileri içerir. 

Herhangi bir yeni giysi dikilmeden önce, her bir bileşen kumaş üzerinde doğru bir şekilde izlenmeli ve kesim için kalıplara dönüştürülmelidir. Geleneksel olarak, tasarım konseptini kalıp parçalarına dönüştürme sanatı olarak bilinen modelistlikte grafikler, çizim aletleri, bilgisayarlar veya derecelendirme cihazları kullanarak çeşitli giysi boyutları içinde her boyut için bir ana kalıp oluşturulur. 

Modelist, kalıp mühendisliği yapar ve kalıp kesmeye yardımcı olmak için teknik özelliklerin bilgisayarlara girer.  Parçaların birleştirileceği yerlerin yanı sıra kıvrımların, ceplerin, iliklerin ve diğer özelliklerin konumlarını belirtmek için ana hatları çizilen parçalara ayrıntılar çizer. Kesim, dikiş ve bağlantıdan sonra kalıplarda ayarlamalar yapar. Ayrıca, malzemenin gerilmesinin gerçek dünyadaki etkisini hesaba katmak için bağlantı elemanlarından sonra kalıpların boyutlarını iyileştirir. Kalıp mühendisliği için modelistlik kursu eğitimi almanız gerekmektedir.

Modelistlik Kursu için aşağıdaki sayfayı inceleyebilirsiniz. stilistlik.org/modelistlik-kursu.php

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Modelistlik Nedir?

Kalıp üreticileri olarak bilinen modelistler, herhangi bir giysi için tasarımcının aklında ne olduğuna dair ilk kaba taslağı oluşturmak için moda tasarımcıları ve tasarım departmanlarıyla yakın bir şekilde çalışır. Yeni başlayan bağımsız tasarımcılar kendi kalıplarını yaratabilirler ancak büyük bir şirket için çalışıyorlarsa, genellikle modelistlerden oluşan bir ekiple çalışırlar. Yıllar önce, modelistler elle örnek kalıplar oluşturdular. Bugün, numune üretmek için çeşitli gelişmiş teknikler ve makineler kullanıyorlar.

Modelistlerin ana işlevi, tasarımcının fikirlerini alıp bunları kalıp haline getirirler. Örnekler yapıldıktan sonra ve son örnek kalıp yapılmadan önce tasarımcı birkaç ince ayar isteyebilir. Giysinin seri üretimi için kullanılacak nihai bir numunenin oluşturulması modeliste kalmıştır.

Modelistler genel olarak moda tasarımcıları, perakende şirketleri, tekstil şirketleri, stüdyolar ve diğer üretim tesisleri ile tasarım için çalışır. Bazı modelistler serbest meslek sahibidir bu nedenle aynı anda birden çok müşteri için çalışabilirler.

İşverenler, moda tasarımında, kalıp yapımında bir modelist eğitim sertifikasını tercih ediyor. Birçok işveren ayrıca staj, çıraklık veya ücretli pozisyon yoluyla deneyime sahip giriş seviyesi çalışanları arar. Tekstil veya giyim tasarımında perakende satış deneyimi de yararlıdır.

Diğer önemli beceriler arasında bilgisayar kullanma becerileri, örgütsel beceriler, matematik yeterliliği, çoklu görev yeteneği, kesinlik ve doğruluk ve farklı vücut oranlarında doğal çalışma yeteneği bulunur. Modelistler yurtdışındaki profesyonellerle çalışabileceği için, İngilizce, İspanyolca veya İtalyanca konuşma yetenekleri de çok büyük bir artıdır.

Modelist Ne İş Yapar?

Modelist Ne İş Yapar?
Modelist Ne İş Yapar?

Terzilik, modelistlik veya kıyafet ve dikişle yakından ilgili herhangi bir görevle ilgileniyorsanız, bir modelist olarak kesinlikle parlak bir geleceğe sahip olacaksınız. Teknik olarak, bir modelist, çeşitli giysiler için kalıp oluşturmaktan ve kalıp geliştirmekten sorumludur.  Modelistler genel olarak kalıplarını çizimler ve eskizler aracılığıyla kavramsallaştırırlar. Görev, çeşitli boyutlarda giysilerin derecelendirilmesini, detaylandırılmasını ve ayarlanmasını gerektirebilir. Günümüzde birçok terzi, kalıp modelleri oluşturmak için CAD (Computer Aided Designs-Bilgisayar Destekli Tasarımlar) kullanıyor. Bilgisayarda üretilen kalıp modellerinin kullanılmasıyla, modelistler zamandan, paradan ve emekten tasarruf edebilir. Ayarlamaların tümü bir düğmeye tıklanarak yapılabilir ve bir seferde birden çok model oluşturabilirler. Modelistlerin görevleri şunlardır: 

  • Elbise veya giysi kalıbı işlevi görecek şekilleri çoğaltmak için giysi tasarımlarının çizimini kağıtlara çizmek ve kalıp çıkarmak,
  • Tasarımların ve gerçek giyim ürünlerinin sorunsuz geçişini sağlamak için tasarımcılar ve üreticilerle açık bir iletişim kurmak,
  • İlgili elbise veya giysi kalıplarını üretmek için drapaj becerilerini kullanmak,
  • Karmaşık kalıp gereksinimlerine sahip çeşitli giyim stilleri ile çalışabilmek,
  • Uygun giysi teçhizatı yapmak ve gerekli ayarlamaları veya düzeltmeleri yapmak,
  • Orijinal eskiz tasarımını takip ettiğinden emin olmak için numune modelinin doğruluğunu incelemek,
  • Maliyet spesifikasyonunu ve üretim sınırlamalarını karşılamak için gerektiği gibi numune giysilerini değiştirmek,
  • Kullanılacak doğru makine teknikleriyle ilgili tavsiye veya girdi sağlamak,
  • Desenleri gerekli giysi boyutlarına göre derecelendirmek.

Genel olarak, modelistler tekstil ve konfeksiyon imalatı endüstrisinde yer almaktadır. Daha sonra giyim ve diğer tür tekstil ürünlerini üretmek için kullanılacak kumaş oluşturmak için çeşitli tekstil liflerini işleyen kuruluşlarla birlikte çalışırlar. Son yıllarda, dünya çapındaki hazır giyim üreticilerinin çoğu, üretimlerini çok daha düşük işçilik maliyetleri sunan ülkelere kaydırdı. Bununla birlikte, Türkiye kumaş üreticileri, iyi ürün kalitesini korurken üretimi artırmak için süreci otomatikleştirmeyi tercih etti.

Günümüzde tekstil ve konfeksiyon endüstrisi, kumaş veya terziler, tekstil kesme makinesi dizicileri, ayakkabı makinesi operatörleri, baskı makineleri ve şekillendirme makinesi operatörlerini içeren çeşitli alanlarda önemli sayıda istihdam fırsatı açmıştır.

Giyim kalıbı üreticisi olan modelistler, oluşturdukları kalıplar ile nihai giyim ürününü üretmek için çok önemli olduğu için moda endüstrisinin omurgası veya iskeleti görevi görürler. Onlar olmadan moda tasarımcılarının ürettiği eskizler ve tasarımlar hayat bulamazdı.

Modelist Nasıl Olunur?

Modelist olmak için tasarım, sanat ve görsel zekanın gelişmiş olması gerekir. Aynı zamanda giysiler ve kıyafetlerin tasarımları konusunda yetenekli ve ilgili olmak önemlidir.

Modelistlik Kursu

Modelistlik kursu, mesleki eğitim kazandırma amacı taşır. Modelistlik kursu eğitimi veren kurumlar içerisinde lider konumda olan Yeni Ümit Moda Akademisi, modacı olmak isteyen öğrencileri bir sanatçı haline getirir. Yeni Ümit Moda Akademisi, dinamik, piyasada çalışmaya odaklı ve teknolojik eğitim verir.

Modelistlik eğitiminde hazır giyimde giysi kalıbının yeri ve önemi açıklanır. Kalıp hazırlama yöntemleri öğretilir. Kalıp hazırlamak için kullanılan araç ve gereçler açıklanır. Hazır giyimde kullanılan terimler ve işaretlemeler açıklanır. Ölçü alma yöntemleri uygulamalı bir şekilde gösterilir. Temel etek kalıbının hazırlanması ve şablonunun çıkarılması gösterilir. Temel etek kalıbı üstünden astar kalıbının çıkarılması gösterilir. Temel etek serisi yaptırılır. Temel etekten pens kaydırma tekniği ve can eteğin oluşturulması gösterilir. Kloş, daire, altı parçalı ve sekiz parçalı etek kalıplarının hazırlanması gösterilir. Korsaj, kup, pili ve büzgü gibi farklı etek modellerinin uygulaması gösterilir. 

Bunların yanı sıra temel kadın pantolonu kalıbı ve erkek pantolonu kalıbının hazırlanması gösterilir. Ayrıca kadın pantolonu üstünden contalı, yandan cepli ve anform kemer modelin uygulaması gösterilir. Salopet ve tayt kalıplarının hazırlanması öğretilir. Ölçü tablosuna göre, farklı bedenlerde etek ve tayt kalıplarının çıkarılması gösterilir. Tişört ve eşofman kalıplarının çıkarılması öğretilir. 

Temel beden elbise kalıplarının hazırlanması gösterilir. Model uygulama üzerinden pens kaydırma uygulamaları gösterilir. Erkek gömlek kalıplarının çıkarılması öğretilir. Üst bedende kullanılan patların yapılması, farklı kolların kalıplarının uygulanması, farklı yaka türlerinin kalıplarının çıkarılması, çocuk tişört ve pantolon kalıplarının hazırlanması öğretilir. 

Modelist Maaşları

Modelist maaşları genel olarak 5.000 TL’dir. Daha çok maaş alan başarılı modelistler de vardır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.