Manisa Gezilecek Yerler

06.11.2023
1.311
Manisa Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Bu yazımızda sizlere Manisa Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğim. Ancak listemize geçmeden önce Manisa şehri hakkında bilmeniz gereken bir kaç bilgiden bahsedeceğim.

Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonraki en büyük şehri Manisa’dır. 17 ilçesi bulunmaktadır. Şifalı Mesir Macunu ve Sultaniye Üzümü ile meşhurdur. İzmir’e çok yakın olması sebebi ile çok tercih edilmektedir. Manisa dağlar ile çevrilir. Yine de Gediz Odası sayesinde tarımsal faaliyetler de yapılmaktadır. Ayrıca dokumacılık, dericilik ve gıda konusunda da faaliyetler bulunmaktadır. En önemli gelir kaynağı ise sanayidir. Çok ünlü markalardan bazıların fabrikaları burada yer almaktadır.

Mesir festivali, cirit festivali gibi çeşitli etkinlikler ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle Manisa’yı ilkbahar ya da sonbaharda gezmeniz daha eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar. Bu yazımızda sizler için Manisa Gezilecek Yerler listesi hazırladık. Manisa’ya gitmeden önce bu listeye göz gezdirmeniz ve ona göre gezmenizi öneriyoruz.

Manisa Gezilecek Yerler

Manisa Gezilecek Yerler – Manisa

Manisa Kalesi

Manisa gezilecek yerlerin başında Manisa Kalesi Spil Dağı’nın eteklerinde konuşlanmıştır. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan kale halen ihtişamlı görüntüsünü korumaktadır. Kalenin hiçbir yerinde herhangi bir kitabe yer almadığı için ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı konusunda bilgi bulunmamaktadır. Yalnızca Makedonya Kralı İskender’in bu kalede bazı malzemelerini sakladığı bilinmektedir.

Kale, bölgede meydana gelen depremler yüzünden zarar görmüştür. İç kale kısmının 1222 yılında 3. Joannes Dukas Vatatzer tarafından yapıldığı bilinmektedir. Dış kalenin kalıntıları ise Hacet Mescidi Saruhan Bey tarafından yaptırılmıştır. En son Osmanlı Döneminde kale onarım görmüştür.

Manisa Kalesi, Şehzade ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yürüme mesafesinde olması sebebi ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir yerdedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Manisa Kalesi – Manisa

Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Manisa Arkeoloji Müzesi’nde Sardes ören yerlerinden çıkan eserler sergilenmektedir. İmarethane bölümünde arkeolojik eserler yer almaktadır. Bizans döneminden kalan eserler, toprak kaplar, heykelcikler, mezar taşları, büstler, mozaikler burada sergilenmektedir. El yazmaları, ev eşyaları, silahlar, giysiler gibi etnografik eserler medrese kısmında yer almaktadır. 1958 yılından itibaren yapılan kazılardan eserleri bu müzede görmeniz mümkündür. Müze 2002 senesinde tamir amacı ile kapatılmış, 2011 senesinde yeniden açılmıştır. Arkeoloji bölümü ise 2017 yılına kadar tamir görmüştür.

Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehir merkezinde Saruhan Mahallesinde yer almaktadır. Pazartesi günü haricinde her gün saat 08.00 ve 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti verilmektedir. Fakat bu ücret çok uygun bir ücrettir.

Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi – Manisa

Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu kaplıcası adeta bir doğa harikasıdır. Bir dere içerisinde yer almaktadır. Buradaki kaplıcalarda kalma imkanınız da bulunmaktadır. Şehir yaşamından bunalıp sakin bir yerde tatil yapmak istiyorsanız, Kurşunlu Kaplıcaları’nı tercih edebilirsiniz. Her mevsim buraya gelebilirsiniz.

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer almaktadır. Yeşil bir vadinin içerisinde yer alması sebebi ile çok güzel doğal güzeller bakımından mükemmeldir. 111 metre yükseklikte yer almaktadır. Manisa iline 65 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcalar Salihli ilçesinde ise 6 kilometre uzaklıktadır.

Kurşunlu kaplıcaları; romatizma, cilt ve kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde ve ameliyat sonrası eklem ve kireçlenme rahatsızlıklarının tamamlanmasına destek olmaktadır. pH seviyesi 5,8’dir. Sıcaklığı ise 41 ile 96 santigrat derece arasında değişmektedir.

Kurşunlu Kaplıcaları – Manisa

Manisa Muradiye Camii

Aslında külliye olan bu yapı, 1583 – 1592 yılları arasında III. Murat adına yaptırılmıştır. Projesi Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Külliyenin inşaatını mimar Mahmut Ağa başlamıştır fakat vefat etmesi sebebi ile Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır.

Muradiye Camii ise bu külliyenin en gösterişli ve en çok ziyaretçi alan yeridir. T planlıdır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Kubbe merkezlidir. Yanları ise tonozlu çarı sistemi ile yapılmıştır. Tek şerefeli çift minaresi bulunmaktadır. Süslemeleri çok dikkat çekmektedir.

Muradiye Külliyesi’nin imarethane ve medrese bölümleri müze olarak halen kullanılmaktadır. Caminin orada bir de kütüphane bulunmaktadır. 1812 senesinde Karaosmanoğulları mensuğu Hüseyin Ağa tarafından inşa edilmiştir. Halen Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

Şehir merkezinde bulunan Muradiye Camii’ne ulaşım çok basittir. Merkezde yer alması sebebi ile şehrin her yerinden toplu taşıma araçları ile buraya ulaşmak mümkündür.

Manisa Muradiye Camii – Manisa

Urganlı Kaplıcaları

Urganlı kaplıcalarına genel olarak burada tatil yapmak isteyen ziyaretçiler gelmektedir. Çevresinde pek çok kaplıca otel bulunmaktadır. Şehrin merkezine 54 kilometre uzaklıktadır. Kaplıca, bikarbonatlı, sodyumlu ve karbondioksitli sudur. Romatizma, kırık çıkık, kireçlenme, egzaman, hemoroid, siyatik gibi pek çok hastalığa suyunun şifa verdiği düşünülmektedir.

İzmir – Ankara kara yolu üzerinde bulunan Urganlı yolundan devam ettiğinizde Urganlı Kaplıcalarına ulaşabilirsiniz.

Urganlı Kaplıcaları – Manisa

Divlit Yanardağı

Divlit yanardağı, 750 metre yüksekliktedir. Kula volkanizmasıdır. Gediz oluğunun üzerinde yer almaktadır. Geçmişte yaşanmış olan volkanik patlamalar, tektonik hareketler, akarsu olayları burada çok değişik oluşumların meydana gelmesini sağlamıştır. Bu nedenle çok ilginç yeryüzü biçimlerini burada görmeniz mümkündür.

Divlit Yanardağı’na ulaşım için Salihli’den Demirci istikametine doğru 25 kilometre gitmek gerekmektedir. Daha sonra Demirköprü Baraj Gölü’nün kıyısında volkan konileri bulunmaktadır. Bu konilere Divlittepe ya da Çakallar Tepesi ismini yerel halk vermiştir. Bunları geçtikten 1 kilometre sonra da Divlit Yanardağı’na ulaşılmaktadır. Buraya kadar gelmişken terkedilmiş bir köy olan Çakallar Köyü’nü de ziyaret etmenizi önermekteyiz.

Divlit Yanardağı – Manisa

Kuladokya Kula Peri Bacaları

Kulodakya Peri Bacaları, tabiat alanı ilan edilmiştir. Kula’ya 16 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kula Peri Bacaları şiddetli yağmurlar ve rüzgarlar sonucunda oluşmuştur. Bu harika oluşumları gördüğünüzde adeta görsel bir şölen yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

Kuladokya, Kula Peri Bacaları İzmir – Ankara karayolunun 156. Kilometresinde yer almaktadır. Gediz Nehri’ni geçtikten sonra 100 metre ileride sola patika bir yol kıvrılmaktadır. Burada Kula peri bacalarını görmeye başlarsınız. Fakat bu peri bacalarını yakından görmek için yanlarına gitmek ve doğa harikası bu mükemmel peri bacalarına dokunmanızı öneriyoruz.

Burası doğal sit alanıdır. Bu nedenle etrafı bozulmamıştır. Manisa Gezilecek Yerler arasından en güzel doğa oluşumlarından olan Kuladokya Kula Peri Bacaları’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kuladokya Kula Peri Bacaları – Manisa

Salihli Artemis Tapınağı

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Salihli Artemis Tapınağı, ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sardes, MÖ 6. Yüzyılda Pers satraplık merkezi olmuştur. Lidya krallığına başkentlik yapmıştır. Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait izler taşımaktadır.

Artemis Tapınağı Helenistik dönemde yapılmıştır. Kybele kültürünün kutsal alanlarından bir tanesidir. Artemis Tapınağı ion tarzındadır ve pseudodiptores planına sahiptir. Bu tapınak 4 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümlerde Artemis, Zeus Polieus, Roma imparatoru Antoninus Pius ve karısı Faustina heykelleri bulunmaktadır. Artemiz tapınağı MS 17. Yüzyılda deprem sonucunda zarar görmüştür. İmparator Tiberius tarafından yeniden onarılmış ve sonrasında da şapel eklenmiştir.

Salihli Artemis Tapınağı’na kara yolu ve demir yolu ile ulaşabilirsiniz. Salihli dolmuşları ve Salihli tren garına giden trenler vasıtası ile artemis tapınağına ulaşmanız mümkündür.

Salihli Artemis Tapınağı – Manisa

Gökköy

Gökköy, Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan bir köydür. Badem ağaçları ile kaplıdır. Özellikle bahar mevsimlerinde çok güzel olur. Bu köy de Napolyon kirazı ünlüdür. Buraya gelmişken kiraz mevsimi ise mutlaka tadına bakın ve satın alın deriz.

Salihli Salt yolunda devam ederken Ödemiş ayrımına dönerek Gökköy’e ulaşabilirsiniz. Ödemiş ayrımından sonra 5 – 6 kilometre daha gitmeniz gerekmektedir.

Gökköy – Manisa

Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti, Manisa ilinin Salihli ilçesinde Sart beldesinde yer almaktadır. Demir Çağı Lidya krallığının başkenti burasıdır. Yani bir başka deyişle sikkenin doğum yeri olarak tanımlanmaktadır. Antik kentlerin arasında en ünlülerden bir tanesidir. Büyük bir savunma duvarı ile çevrelenmektedir. İçerisinde anıtsal bir hamam ve gymnasium kompleksi bulunmaktadır.

Sardes Antik Kenti’ne İzmir Uşak Afyon ve Ankara karayolu üzerinden gidilmektedir. Demiryolu alternatifi de bulunmaktadır. İzmir’den Ankara’ya giden şehirler arası otobüsler de buradan geçmektedir. Tren ile giderken de Salihli durağında inmeniz gerekmektedir.

Sardes Antik Kenti – Manisa

İvaz Paşa Camii

İvaz Paşa Camii, Karaköy semtinde yer almaktadır. 1484 senesinde İvaz Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Tek minareli olan bu cami, büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kesme taş ve tuğladan yaptırılmıştır. Son cemaat kısmında bir mezar bulunmaktadır. Bu mezar camiye ismi de verilen İvaz Paşa’nın mezarıdır.

İvaz Paşa Camisine şehir merkezinden kalkan servisler ile gidilmektedir.

İvaz Paşa Camii – Manisa

Spil Dağı Milli Parkı

1969 yılında milli park ilan edilen Spil Dağı, jeolojik, mitolojik, morfolojik ve arkeolojik açısından çok önemlidir. Dağcılık sporuna da çok uygun bir alandır. Milli Park içerisinde Tantal kalesi kalıntıları, Niobe Ağlayan kaya, Bizans döneminden kalma Magnesia Kalesi ve bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi bulunmaktadır. Spil Dağı’nda spil ve lale bitkileri yer almaktadır. Milli park 1995 senesinde turizm merkezi haline gelmiştir. Dağ evleri, piknik alanları, kafe ve lokanta bulunmaktadır. Ayrıca kamp alanında çadırınız ile kamp kurma imkanınız da bulunmaktadır.

Spil Dağı Milli Parkı’na gitmek için Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1 saat yol gitmeniz gerekmektedir. Buraya giden toplu taşıma araçları mevcuttur.

Manisa’ya hava yolu, demir yolu ve kara yolu gidilmesi mümkündür. Otobüs seferleri birçok ilden bulunmaktadır. İstanbul’dan 442, Ankara’dan 563, Antalya’dan 430 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bandırma, Balıkesir, İzmir, Uşak, Aydın ve Denizli ile demir yolu bağlantısı bulunmaktadır. Manisa ilinde hava alanı bulunmamaktadır. Fakat İzmir’e çok yakın mesafede bulunması sebebi ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşım sağlanabilir.

Spil Dağı Milli Parkı – Manisa

Manisa Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Yorum kısmından en çok beğendiniz yeri belirtebilirsiniz. Hoşça kalın.

YORUMLAR

  1. Yasin dedi ki:

    Spil’e çıkarken Ağlayan Kaya’nın yanında kır kahvesinde bir çay içmeyi unutmayın. 🙂 Spilde de seyir terasında güzel bir Manisa manzarası izleyebilirsiniz.