Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?

08.06.2022
108
Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?
Modelistlik Kursu

Marrons glacés olarak bilinen kestane şekeri, kestanelerin birkaç gün boyunca şeker şurubuna batırılıp kaynatıldığı kestane şekerleridir. Biraz sabır isterler ama aslında o kadar da çaba sarf etmezler ve beklemeye kesinlikle değer.

Kestane Türkiye’de sonbahar ve kışın temel bir parçasıdır. Ülkemizde bulunan birçok şehirde kestane kavuran ve yoldan geçenlere küçük poşetler satan tezgahlar bulacaksınız. Kestaneler pişirildiğinde biraz yumuşar ve kavrulduklarında aromasına yansıyan hafif bir tatlılığa sahiptir.

Kestane denilince aklımıza Türkiye ve Avrupa şehirleri gelse de, aslında bunlar dünya çapında üretilip yeniyor. Aslında, ana üreticiler Asya’dadır ve Japonya ve Çin’de tarihi ve önemli bir mahsuldür.

Kestane rengi glacé, kestaneyi tatlı bir atıştırmalık olarak hazırlamanın daha ayrıntılı bir yoludur. Bu küçük ikramlar, esasen üstte hafif bir sır ile şekerlenmiş kestanelerdir. Bilinen ilk tarif 16. yüzyılda Lyon’da ortaya çıktı.

Bununla birlikte, kökenleri Fransa’dan mı yoksa Kuzey İtalya’dan mı belirsizdir. Her ikisi de büyük kestane üreticisi ve tüketicisidir. Bu bölgede kestane çeşitlerini görmeniz ne kadar tüketildiğinin bir göstergesidir.

Bu yemek için ideal olarak daha büyük, daha kaliteli kestaneler istersiniz – bunlar genellikle daha küçük çeşitliliğe atıfta bulunan “châtaigne” yerine Fransa’da “marron” olarak adlandırılanlardır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Hazırlamaları ve yüksek kaliteli kestaneleri kullanmaları birkaç gün sürdüğü için, bu tatlı ikramı bir mağazadan satın alırsanız nispeten pahalı olması muhtemelen çok şaşırtıcı değildir.

Genel olarak, içindeki nispeten yumuşak, tatlı muameleyi korumaya yardımcı olmak için ayrı ayrı sarılırlar. En iyi oldukları gibi, bir fincan çay veya kahvenin yanında tüketilir.  Biraz zaman alsalar da, süreç aslında o kadar da zor değil ve bu yüzden kendinizi evinizde yapmaya değer. Kış sezonu boyunca harika atıştırmalıklardır ve hediye vermek için mükemmeldirler.

Kestane Şekeri Yapımı

Kestane Şekeri Yapımı

Kestane Şekeri Yapımı İçin Hazırlık

Kestanelerin hazırlanması

Bu, kabuklarını soymayı içerdiğinden muhtemelen en zahmetli adımdır, ancak o kadar da zor değildir.

Kestaneleri şeker şurubuna batırmak

Bu aşama en uzun sürer, çünkü bunu birkaç gün içinde, şurubu günlük olarak yeniden ısıtmanız gerekir ve kestaneleri daha fazla emmeye teşvik etmeye yardımcı olmak için hızlı bir şekilde kaynatın. Yine, zor değil.

Kestanelerin kurutulması

Kestaneler, alabilecekleri tüm şurubu emdikten sonra, bitirmek için düşük bir ısıda, fırında kurutun.

Bu tarif için taze kestane kullanmanız gerekir. Çok uzun süre beklettilerse kurumaya başlarlar ve bu nedenle pişmez ve emilmez. Ağırlık aynı zamanda bir miktar tazelik göstergesi de verir – taze olanlar kuru kestanelerden daha ağırdır. Kuruysa, kabuklar, içindeki kestanelerden ayrılıyormuş gibi hissedebilir (yine de taze olanlarla biraz elde edebilirsiniz) ve kabuğu daha mat olabilir.

Bunların başarılı olmasına yardımcı olacak diğer ana ipucu, şeker şurubuna batırma işlemine başlamadan önce kestanelerin çok yumuşak olmamak kaydıyla pişmesini sağlamaktır.

Yeterince pişmemişlerse, emmeyeceklerdir ve muhtemelen sert olacaktır. Ama çok yumuşaklarsa (çok pişirmekten) pişerken dağılabilirler. Bu zor bir denge olabilir, bu yüzden bir çiftin tam olarak çalışmamasına hazırlıklı olun! Ancak tüm bunlara rağmen, bu kestane şekerleri kesinlikle çabaya değer harika bir tatlıdır.

İki yüz gram soyulmuş kestaneyi kalın tabanından tutarak, kestanenin kendisini kesmemeye çalışarak, kestane derisinin ucunda X şekli oluşturacak şekilde dikkatlice hafif kesikler yapın.

Kestaneleri bir tencereye koyun ve kestane seviyesinin biraz üzerinde su ile kaplayın. Kaynayana kadar orta-yüksek ateşte ısıtın ve yaklaşık on dakika kaynatın. Kestiğiniz kestanelerin uçları açılmalıdır.

Tavayı ocaktan alın ve sudan bir kaç kestaneyi birer birer çıkarın ve yardımcı oluyorsa bir bez yardımıyla dikkatlice soyun. Kestaneler sıcak olabileceğinden zor olabilir, ancak hala ılık ve hafif nemli olduklarında en kolayıdır (bu yüzden her seferinde sudan bir miktar çıkarmanız önerilir). Mümkünse onları kırmamaya dikkat edin ve yarıklara sıkışmış olabilecek deri parçalarını almak için bir bıçağın ucunu kullanın. Kabukları ve pişirme suyunu atın. Kestanelerin kabuklarını soyun.

Bir su bardağı şekeri ve bir su bardağı suyu temiz bir tencereye koyun ve şekeri eritmek için orta ateşte ısıtın. Kaynamaya bırakın ve bir veya iki dakika pişirin, ardından soyulmuş, pişmiş kestaneleri ekleyin. Onları yaklaşık on dakika pişirin, ardından tavayı ocaktan alın. Dilerseniz, her şeyi sızdırmaz bir kaba aktarabilir veya tencereyi bir kenara koyup üzerini kapatabilirsiniz. Her iki durumda da kestaneleri gece boyunca oda sıcaklığında şurup içinde bekletin.

Ertesi gün (yaklaşık yirmi dört saat sonra), kestaneleri delikli bir kaşıkla şuruptan çıkarın ve geçici olarak bir kenara koyun. Şurubu tekrar kaynatın ve kestaneleri tekrar ekleyin. İki ila üç dakika kaynatın, ardından ocaktan alın ve tekrar soğumaya bırakın, sonra bir gece bekletin.

Bu işlemi iki kez daha tekrarlayın yani dört gün boyunca, toplam dört kez kaynatın. Dördüncü gün kaynatıp ocaktan aldıktan sonra kestaneleri şerbetten çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Fırını 120 dereceye önceden ısıtın ve kestaneleri, bakmak ve dokunmak için nispeten kuru olana kadar yaklaşık bir saat fırına koyun. Soğumaya bırakın, ardından servis yapın veya sarın – oda sıcaklığında saklanabilirler, ancak en iyi şekilde parşömen kağıdında veya kapalı bir kap içinde ayrı kağıt astarlarda ayrılırlar. Kestane şekeri nasıl yapılır yazımız hakkında aşağıda yorumlarınızı bekliyoruz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.