Jojoba Sabunu Nasıl Kullanılır?

05.05.2020
938
Jojoba Sabunu Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Jojoba sabunu, cildin yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlayan harika bir doğal üründür. Saçları besleyen, vücudu temizleyen ve komple bakım yapan jojoba sabunu nedir, ne işe yarar, neye iyi gelir, özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır ve evde nasıl yapılır? Merak ediyorsanız, tüm bu soruların yanıtları yazımızda!

Jojoba Yağı Sabunu Nedir?

Bu doğal sabunda genel olarak paraben, SLS ve kimyasal maddeler ile kokular olmaz. Renklendirmek için doğal otları kullanabilirsiniz  ve koku için doğal esansiyel yağları kullanabilirsiniz. Bu doğal sabun genel olarak cildinize nazik davranır ve hassas ciltler için uygundur. 

Soğuk pres yöntemiyle yapılan bu organik sabunun içinde genellikle hindistan cevizi yağı, ayçiçeği yağı, palmiye yağı, avokado yağı, susam yağı, kurutulmuş otlar, taze çiçek yaprakları ve esansiyel yağlar eklenir. Bazen gliserin de kullanılabilir.

Cildin yumuşak olmasını ve esnek hissetmesini sağlar. Jojoba yağının harika faydalarını bu sabunda hissedebilirsiniz. Bu, yüksek miktarda jojoba yağı nedeniyle yumuşak bir sabundur.

Bu organik sabun genel olarak yumuşak ve hafif bir kokuya sahip olacak şekilde hazırlanır. Hafif sabunlardan hoşlanan insanlar ve hassas cilde sahip insanlar için çalışırlar. 

Jojoba Sabunu Neye İyi Gelir?

Jojoba sabunu muazzam bir değer…. Bu doğal sabun ciltteki ve vücuttaki kirleri ve ölü derileri temizler. Ciltteki kızarıklıkları ve iltihabı temizler. Saç derisi sorunlarını iyileştirir. Güneş yanıklarını yatıştırır ve cildin sakinleşmesini sağlar. Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olduğu için ciltteki ve saçlardaki toksinlerin dışarı kolay bir şekilde atılmasını sağlar.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Jojoba Sabunu Ne İşe Yarar?

Jojoba sabunu kullananlar, bu sabunun cildi çok iyi bir şekilde temizlediğini ve nemlendirdiğini söylüyorlar. Bu organik sabun genel olarak etkileyici nemlendirici faydaları  ile öne çıkar. Bu tamamen doğal bileşenin bir çare ve şifa kaynağı olduğunu eskiden bilmezdik. Ama son yıllarda jojoba yağı ve jojoba sabununun ne büyük bir mucize olduğunu öğrendik.

Güzellik arttırıcı A, E ve D vitaminleri ile antioksidanlar ve yağ asitleri bakımından zengin olan bu doğal sabun aslında cildimizin kendi sebumuna oldukça benzer özelliklere sahip bir balmumu esteri içerir. Bu, sabunun derinlemesine nüfuz edebileceği ve maksimum beslenme için cildin üst tabakasının altına ulaşabileceği anlamına gelir. Jojoba ayrıca doğal olarak antibakteriyel, antifungal, antiviral ve analjezik, hipoalerjenik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Belki de en iyisi, kuru ve hassas ciltlerden akne eğilimli ciltlere kadar herhangi bir cilt tipinde kullanılabilir.

Bu muhteşem sabunun genel faydalarını keşfetmeye hazır mısınız?

Ciltteki kuruluğu azaltır

Daha önce de belirtildiği gibi, jojoba yağı cildin kendi sebumunu yakından taklit ederek etkili bir doğal bir krem haline getirir. Kuru veya tahriş olmuş cildi ve saçları olan herkes için iyi haber. Saçlarda doğal bir saç kremi olarak kullanılır ve saçlara nem kazandırır. Aynı şekilde yüz bölgesinde ve vücutta doğal bir nemlendirici krem olarak kullanılabilir.

Makyajı temizler

Bu tamamen doğal bileşen, güneş koruyucu kremden su geçirmez maskaraya kadar her şeyi çözüp çıkarabilir. Öyleyse neden ayrı bir makyaj temizleme ürünü veya makyaj temizleme suyuna geçelim?

Cildin derin katmanlarına nüfuz eder

Jojoba sabunu cilt matrisine kadar nüfuz edebildiğinden, salisilik asit ve retinol gibi aktif bileşenlerin cildin en derin katmanlarına nüfuz ettirme ve en iyi işlerini yapmalarına yardımcı olabilir.

Cildi güneş hasarına karşı korur

Bu doğal sabun, cildi güneşin zararlı ışınlarından korumanın doğal yollarına sahiptir. Bu doğal sabun, dünyada saf sıvı balmumu esterleri ürettiği bilinen tek bitkiden elde edilir. Jojoba bitkisi, UVB ışınlarının yapraklarına nüfuz etmesini önlemek için bu uzun molekülleri yapraklarının dış katmanına ekler.  İyi haber şu ki jojoba sabunu aynı şeyi cildiniz için de yapabilir.

Saçlardaki elektriklenmeyi önler

Saçlardaki kabarmayı ve elektriklenmeyi önleyen bu doğal sabun, saçların çok kolay bir şekilde ve çok hızlı bir şekilde stil kazanmasına yardımcı olur.

Jojoba Sabunu Faydaları

Bu sabunun cilde, vücuda ve saçlara yararlarını buradan öğrenebilirsiniz.

Yağlı Cildi Dengeler

Cilt, doğal sebumundan arındırıldığında (pH dengeli olmayan bir yüz temizleme ürünü kullanmak gibi şeylerle), yağ bezleri aşırı hızlı çalışmaya başlar. Bu, aşırı üretim ve aşırı temizlik döngüsünün kırılmasına neden olur. Bu doğal sabun ile düzenli olarak yüzünüzü yıkarsanız dengeyi geri getirerek teninizi sıfırlayabilirsiniz.

Egzamayı Yatıştırır 

Asteatotik egzaması olan insanlar, ciltleri yeterince sebum üretmediği ve aynı zamanda nemi tutamadığı için kuruluğa daha yatkındır. Bu organik sabun genel olarak analjezik ve antienflamatuar etkileri ile asteatotik egzamayı iyileştirmeye yardımcı olduğu gibi, zayıflamış bir cilt bariyerini geri kazanma yeteneği de sağlayabilir.

Çatlamış Dudakları Yatıştırır

Kronik olarak kuru dudaklara mı sahipsiniz ve dudaklarınız sürekli olarak çatlıyor ve ağrıyor mu? Bu doğal sabun ile yüzünüzü düzenli olarak yıkayın ve dudaklarınıza masaj yapın. Ardından dudaklarınıza koruyucu bir balsam uygulayın sadece birkaç gün içinde büyük bir fark göreceksiniz.

Tırnak Kütiküllerini Yumuşatır

Kütikül yağı karışımlarını unutun, bu doğal sabun tırnaklarınızın çevresindeki cildi tek başına önemli ölçüde yumuşatabilir. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri tırnak enfeksiyonlarına karşı ekstra koruma sağlar.

Saçları Besler

Jojoba sabunu, kuru saçlar veya tahriş olmuş saç derisi için fantastik bir üründür. Saçları sadece etkili bir şekilde nemlendirmekle kalmaz aynı zamanda saçları da ağırlaştırmaz.

Sedef Hastalığını Hafifletir

Çok amaçlı bir cilt yumuşatıcı olmasının yanı sıra, bu doğal sabun sedef hastalığı gibi durumları yatıştırmaya yardımcı olabilir. Sedef hastalığı genellikle saç derisini etkilediğinden ve saç dökülmesine neden olduğundan, bu organik sabunu bir saç sabunu olarak kullanabilirsiniz. Saçlarınızı düzenli olarak bu doğal sabun ile yıkamak saç derisindeki iltihabı, yanmayı ve şişliği azaltır.

Saçlardaki Kepeği Yok Eder

Malassezia adı verilen maya benzeri bir mantarın neden olduğu kepek, bu doğal sabuna güzel yanıt verir. Çünkü bu organik sabunun antifungal özellikleri vardır ancak aynı zamanda saç derisini nemlendirir. Bu da tahrişi ve kaşıntıyı yatıştırır.

Uçukları Önler

Bu doğal sabun gerçekten işe yarayan gizli bir uçuk önleyicisidir. Bir uçuk ortaya çıktığında o bölgede bir karıncalanma meydana gelir. Bu, sinir milini oksijenle besleyen herpes virüsüdür. Bölgeye uygulanan bu sabun, hızla cilt sebumu ile karışacak ve geri çekilen virüse oksijen akışını engelleyecektir. Bu doğal sabun, uçukların üzerinde düzenli olarak uygulanırsa virüs asla oksijeni alamaz. Üstelik bu sabun soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan kremlerin içinde yer alan dokosanol içerir.

Jojoba Sabunu Nasıl Kullanılır?

Bu sabunu kullanmadan önce saçlarınızı, vücudunuzu ve yüzünüzü ıslatın. Ardından bu sabunu iyice köpürtün. Vücudunuza, saçlarınıza ve yüzünüze masaj yaparak uygulayın. Birkaç dakika bekletin ve ardından bol su ile durulayın.

Jojoba Yağlı Sabun Nasıl Yapılır?

Bu ev yapımı jojoba ve aloe vera sabunu tarifi, doğal cilt bakım rutininize mükemmel bir katkı sağlamak için gerçek, cilt yatıştırıcı aloe vera jeli ile yapılır. Hem cilt bakımında hem de saç bakımında faydalarından övgüyle gelen malzemeler kullanılarak doğal el işi olan bu soğuk pres jojoba ve aloe sabunu tarifi, tüm vücudunuz için harika bir çok amaçlı sabun yapar. 

Ev yapımı jojoba ve aloe sabunu tarifini yapmak için, temel soğuk pres sabun yapım talimatlarını izlemelisiniz. Daha önce hiç sabun yapmadıysanız, jojoba ve aloe sabunu tarifini denemeden önce sürece alışmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, daha az, daha ucuz malzemelerle daha basit bir doğal sabun tarifi ile başlamak isteyebilirsiniz. Sonuçta, bazen ilk sabun yapma denemeleri başarısız olur.

Bu ev yapımı jojoba ve aloe vera sabun tarifi somun kalıpları içinde güzel uyuyor. Ama isterseniz siz silikon sabun kalıpları kullanabilirsiniz. Şimdi nasıl yapacağınızı öğrenin!

Bu ev yapımı jojoba ve aloe sabunu tarifi için, sadece cilde faydaları için değil aynı zamanda saça da bilinen çok amaçlı bir sabun kalıbı oluşturmak için bilinen malzemeleri birleştirebilirsiniz.

Jojoba yağı saçlar için harika bir saç derisi temizleyicisidir ve cildimizin kendi sebumuna benzer olduğu için cilde hızla emilir. Nemi kilitlemeye ve kıvırcıklığı azaltmaya yardımcı olurken, saçları güçlendirmeye ve saç kırıklarını önlemeye yardımcı olur.

Aloe vera sadece cildi yatıştırmakla kalmaz aynı zamanda özellikle saç derisinde sedef hastalığından muzdarip olanlar için kaşıntı ve kuruluğu hafifletmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, aloe vera genel olarak saçın su ve nemi tutmasına yardımcı olur ve antifungal özellikleri de kepekleri gidermeye yardımcı olur.

İllipe yağı, sadece kırışıklıkları önlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda akne ve egzamayı önlemeye yardımcı olan doğal bir nemlendiricidir.

Malzemeler

  • 141 gram hindistan cevizi yağı
  • 102 gram sürdürülebilir palmiye yağı
  • 102 gram illipe yağı
  • 102 gram shea yağı
  • 113 gram jojoba yağı
  • 113 gram pirinç kepeği yağı
  • 340 gram soya yağı
  • 127 gram kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 227 gram arıtılmış su
  • 85 gram aloe vera jeli
  • 28 gram isteğe bağlı tercih edilen esansiyel yağlar
  • isteğe bağlı olarak kurutulmuş çiçekler (gül yaprakları veya nergis çiçekleri)

Ev yapımı Jojoba ve Aloe Vera Sabunu Tarifi

Sabun yaparken mutlaka koruyucu kauçuk eldiven ve koruyucu gözlükler takın. Uzun kollu bir tişört ve pantolon gibi kapalı kıyafetler giyin. Çünkü sabun yapımında kullanılan kül suyu kostiktir ve teninize değerse zarar verebilir.

Soğuması için işe kül suyu çözeltisini hazırlayarak başlayın. Suyu büyük bir cam kavanoza veya cam sürahiye ölçün ve alın. Daha sonra dijital bir mutfak terazisi kullanarak kül suyunu tartın ve iyi havalandırılmış bir alanda yavaşça damıtılmış suyunuzun içine kül suyunu dökün. Sakın kül suyuna, suyu eklemeyin. Bu durum tehlikelidir. Alüminyum olmayan bir kaşık ya da spatula ile çözeltiyi karıştırın ve soğumaya bırakın.

Ardından, dijital bir mutfak terazisi kullanarak katı yağlarınızı ve sıvı yağlarınızı tartın ve büyük bir paslanmaz çelik tencerede tüm yağları birleştirin. Tencereyi ocak üzerine yerleştirin ve orta dereceye ayarlayın. Yağlarınızın yanmaması veya kaynamaya başlamaması için yakından takip edin. Yağlar tamamen eridiğinde, ocaktan alın. Soğuması için bu yağ karışımını bir kenara koyun. Mutfak termometresi ile su ve yağlarınızın sıcaklıklarını ölçün. Yağ karışımı da kül suyu çözeltisi de 35 dereceye kadar soğuduğu zaman artık hazırsınız demektir. 

Kül suyu ve yağlarınızın soğuması için beklerken, sabun kalıplarınızı sıralayabilir ve bu jojoba ve aloe vera sabunu tarifi için diğer malzemelerinizi hazırlayabilirsiniz.

Aloe vera jeli ölçün, temiz bir cam kavanoza alın ve bir kenara koyun. Ayrı bir kapta, esansiyel yağlarınızı tartın. 

Bununla birlikte, cilt bakım özelliklerine göre uçucu yağlar da kullanabilirsiniz. Kepek veya akne için, sadece bir dokunuşla çay ağacı yağı ile biberiye ve nane esansiyel yağlarının bir kombinasyonunu kullanmayı deneyin.

Ayrıca kendi özel kokunuz için cilde güvenli parfüm yağları ve uçucu yağları karıştırabilirsiniz. Örneğin az miktarda limon yağı ve nane yağı ile karıştırılmış greyfurt yağı, harika kokar ve yaz için mükemmeldir.

Yağlarınız ve kül suyu çözeltiniz soğuduktan sonra, aloe vera jelini erimiş yağlarınıza dökerek başlayacaksınız. Daha sonra bu malzemeleri iyice karıştırın.

Daha sonra, yavaşça kül suyu çözeltisini yağ ve aloe vera jeli karışımına dökün. Ardından malzemeleri karıştırmak için bir çubuk el blenderı kullanın. Sabun izine ulaştığınızda, esansiyel yağlarınızı, çiçek yapraklarını ve kurutulmuş otları sabun hamuruna karıştırın. İyice karıştırın, sabun hamuru yoğunlaştığında ve sabun hamuru üzerinde ince çizgiler oluştuğunda hazır demektir. Ardından sabunu kalıplara dökün.

Şimdi sabun kalıplarını bir karton parçasıyla örtün. Daha sonra, sabun kalıplarını bir havluyla sarın. Jojoba sabununu en az 24 saat bekletin.

Yirmi dört saat geçtikten sonra, sabunları kalıplarından çıkarın ve dilimleyin. Daha sonra sabununuzu kurutmak için balmumu kağıdı veya parşömen kağıdı kaplı bir yüzeye koyun. Sabunlarınız yaklaşık dört hafta içinde kullanıma hazır olacaktır. Bu süre boyunca sabunlarınızın kürlenmesi gerekir. Bu yüzden beklemeniz önemlidir.

Alternatif sabun önerimiz; Havuçlu Sabun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.