Blog nasıl açılır? 6 Adımda WordPress Blog Açmak
Blog nasıl açılır? Blog açmak için neler gerekir? Kaliteli bir blog için seo uyumlu makale nasıl yazılır? Hosting firması nasıl seçilir gibi ihtiyaç duyacağınız konuları sıralayacağım.
Blog nasıl açılır?
Blog kurmak için yıllar önce ilk girişimde bulunduğumda bilgisizliğin getirisi olarak arkadaşlar siteler açar biz sadece onların yaptıklarına “vay be” nasıl da kurmuş yapmış helal olsun derdik. Kendi blog deneyimlerimizi yaşamaya başladığımız dönemlerde bildiğiniz üniversitede tez hazırlığı öncesi araştırma yapar gibi blog nedir? blog nasıl açılır? gibi soruları aratarak o dönemde bu konuda bulabildiğimiz sınırlı içeriklerle bilgi edinmeye çalışırdık.
Bilginin sınırlı olması sebebiyle de öğrendiklerimizin çoğunu acı tecrübeler, ciddi başarısızlıklar, ekonomik kayıplar şeklinde sonuçlar yaşamama sebep olmuştur.
Blog açarken adım adım neler yapacağınızı anlatmaya geldik. Bu makaleyi tamamen okuyup bitirdiğinizde seyahat blogu açmak, kişisel blog açmak, moda blog sitesi açmak, makyaj blogu kurmak, yemek blogu açmak gibi ihtiyaçlarınızı tamamen gidermiş olacaksınız. Bu makale wordpress blog kurulumları için geçerlidir.
- Blog nasıl açılır? makalesi sürekli olarak güncel kalacaktır.
- Sadece WordPress blog sitelerini kapsamaktadır.
- Destek almak isterseniz yorum yazabilir veya mail atabilirsiniz.
- Teknik bilgiye ihtiyaç duymadan yapabilir olacaksınız.
Blog açmak bana ne kazandıracak? Nasıl blog açabilirim?
Blog açmak bana ne kazandıracak?
Blog açmak konusunda kararsızsanız daha önce başarısızlıklarla dolu uzun bir makale yazmış ve okuyucularla paylaşmıştım. Blog açmak başlıklı makalemi mutlaka okuyun.
Diyelim ki blog açmaya karar verdiniz. Blog açmak size neler kazandıracak? Şimdi bunları anlatayım;
Blog yazarak para kazanmak: Seçtiğiniz özel bir konuda (niş) makaleler yazarak para kazanabilirsiniz. İçeriğinizi oluşturun, reklamları ekleyin. Zaman içerisinde blog yazarak para kazanmak için çalışmaya ve para kazanmaya başlayın. Sıfırdan blog açarak kısa sürelerde aylık 100-200 TL bandında para kazanma hikayeleri çokça mevcut.
Yazarlık yapın: Yazma yeteneğinize güveniyorsanız İnternet sitesi projesi olanlara makale yazarak para kazanmak mümkün. Şöyle ki; Ben yazarlık yaptığım dönemde günde yaklaşık 5 bin kelime makale yazabiliyordum. Bunu yaparken de haricen çalışıyordum. 2019 yılı itibariyle 100 kelime makale ücreti 1,5 – 2 TL seviyesindedir. Genel olarak 2 TL ödersiniz. Toplu alımlarda fiyatta indirim yapıyorlar. Günde 5 bin kelime yazabilirseniz 100 TL kazanabilirsiniz. Bu da aylık 3 bin TL ediyor. Nasıl para?
Blog açarak işlerinizi büyütün: Blog açmak önemine şöyle değinelim. Ürün veya hizmet satan her türden ve her sektörden işletmeler artık blog açıyorlar. Açtıkları bloglarda kendi iş sektörleri üzerine yazılar yazıyorlar. Örneğin; araba jantı satan bir işletmeniz varsa “araba jantı nasıl seçilir?” veya “en iyi araba jantı modelleri” gibi makaleler yazarak hem okurlarını bilgilendiriyorlar hem de bu makaleler üzerinden satışlarını artırmayı hedefliyorlar.
Hislerinizi paylaşın: Blog yazmanın her zaman ticari bir boyutu olmak zorunda değil. Türkiye’de para kazanmadan sadece yazarak, kendini ifade ederek öne çıkmayı başarmış ve bu işten gelir elde etmeyen bloggerlar da var. Siz de onlar gibi hislerinizi yazarak paylaşabilir ve bir okuyucu kitlesi oluşturabilirsiniz.
Blog konusu fikirleri
Blog konusu seçimi başlı başına bir blog makalesidir diye düşünerek geçmişte bu konuyla alakalı Blog açma fikirleri yazmış ve tavsiyelerde bulunmuştum. Yazıda geçen tavsiyelerden türeterek kendinize özel bir konu bulabilir ve yazmaya başlayabilirsiniz.
Blog açma fikirleri öncesinde önemsemeniz gereken iki şey var;
1- Sevmediğiniz bir konuda asla blog yazmayın. Başarısız olursunuz.
2- Sevdiğiniz bir sektörde yazmayı kafanıza koyduysanız genel değil de niş blog açmak diye tabir edilen konularda yazmanızı tavsiye ederim. Örnek verecek olursak; Sağlık blogu açmak yerine şeker hastalığı tedavileri blogu açmanız konuyu niş durumuna sokar.
Niş blog açmak sitenizi ziyaret eden kişilere daha fazla konu okutmanız için faydalı olacak. Yazacağınız konular birbiri ile çok alakalı olacağından site içi linkleme daha fazla yapabileceksiniz. Böylece sitenizdeki ziyaret süresi uzayacak, içeriklerin paylaşılma oranı artacak ve Google tarafından daha fazla sevileceksiniz. Niş blog açmanın faydaları saymakla bitmez. Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilme olasılığınız artar. Bu da sizi başarılı bir blog sahibi yapar.
- Yazacağınız blog sistemini seçin.
- Hosting nedir? Domain nedir?
- En iyi Hosting firmaları / Hosting seçimi
- WordPress Nedir? WordPress Nasıl kurulur?
- En iyi WordPress Temalar – Tema Seçin.
- Gerekli eklentileri yükleyin.
Blog sistemini seçin. Ücretli/Ücretsiz
Ücretsiz blog açmak mümkün. Bu hizmeti sunan altyapılar var. Başlıca ve en bilinen ücretsiz blog açma siteleri aşağıdakilerdir.
Ücretsiz Blog Siteleri
WordPress.Org
WordPress.com
Blogger
Medium
Tumblr
Weebly
Ücretsiz blog sitelerine üye olduğunuzda adresleriniz sub domain olarak eklenir. Yani adresiniz örneğin şöyle olacaktır;
wordpresstr.wordpress.org
wordpresstr.tumblr.com
Ücretsiz blog açmak mümkün olsa da ücretsiz bloglardan para kazanmak mümkün değil. Bazı ücretsiz bloglar reklam ekleyerek para kazanma imkanı testleri yapmış olsalar da üyelerden gelen tepkiler nedeniyle reklam eklemekten süresiz olarak vazgeçmişlerdir. Daha önce ücretsiz blog açarak yüzlerce özel konu yazıp sonra bu işten para kazanmak istiyorum diyerek sonuç elde edemeyen çok kişi gördüm. Yazdıkları onca makale de ziyan oldu.
Çok düşük bütçelerle siteadresiniz.com şeklinde adres alabiliyorsunuz. Bu şekilde aldığınızda sponsor hosting bularak hostingi bedavaya getirebilirsiniz. Yahut çok düşük bütçelerle wordpress hosting alarak direk makalelerinizi yazabilirsiniz.
Ücretsiz blog siteleri ile blog sahibi olursanız, bu sitelerin değirmenine su taşırsınız. Bu konuda da daha önce makalesini yazmış olduğum Neden Blog açmalısınız? yazısını okuyabilirsiniz.
Ücretsiz blog açmak size birçok olumsuz yaşatır. Gerçi tek bir tanesinin yeterli olacağını düşünüyorum: Ücretsiz blogta reklam yayını yapamazsınız.
Çünkü Google Adsense (reklam yayıncısı olacağınız platform) ücretsiz blogların yani alt alan adı ile açılmış .com net. org gibi olmayan blogların reklam yayıncısı olabilmesine müsaade etmiyor.
- İlginizi Çekebilir: Başarılı Blog Sahibi Olmak İçin 4 Püf Nokta
Domain ve Hosting nedir?
# Domain: Blog adınıza domain diyebiliriz. wordpresstr.com bizim domainimiz ve aynı zamanda site adımızdır. Bunun için yıllık
Ortalama 7-10 dolar arasında bir bedel ödüyoruz.
# Hosting: İnternet sitenizi / blogunuzu barındırdığınız 7/24 açık olan ve sürekli İnternet’e bağlı sunuculara hosting diyebiliriz. İnternet sitenizi firmalardan hosting alırken orada barındırma hizmeti almak için para ödersiniz. Bunun da yıllık maliyeti bulunmaktadır.
Domain ve Hosting alın
# Tamam, aklınıza yattı ve siteadiniz.com şeklinde blog açmak için karar verdiniz. Ne yapacaksınız? İşte bu makale tam olarak bunu anlatıyor. Blog sistemleri arasında en yaygın ve profesyonel olanı wordpress ‘dir. Dünya genelinde 75 milyon wordpress tabanlı site vardır. Türkiye’nin bir çok önemli sitesi de wordpress altyapısı kullanıyor. WordPress yemek blogları, WordPress Seyahat Blogları, En iyi kişisel bloglar gibi birçok blog wordpress ile çalışmaktadır. Bunca insan yanılmış olamaz diye düşünüyoruz.
WordPress altyapısı oldukça esnektir. Yukarıda Türkiye’de birçok sitenin wordpress kullandığını belirtmiştik. Webrazzi bunun örneğidir. Ünlü bir wordpress teknoloji blogudur.
Hostixo firması blog açmak isteyenler için wordpresstr.com’un hosting sponsorudur. Hostixo’dan domain alıp indirimli hosting kampanyaları yakalabilirsiniz. Ayrıca Sponsorlar sayfasında çeşitli hosting firmaları için wordpress indirim kuponları da vardır.
Bu işin maliyeti nedir? Merakınızı gidereyim;
# Domain: Üstteki görselde de gördüğünüz üzere 7-12 dolar arasında domain maliyetiniz oluşacak.
# Hosting: Yukarıda da gördüğünüz üzere wordpress hosting aşırı maliyetli bir şey değil. Günümüzde wordpress hosting kavramı geliştikçe fiyatları da aynı şekilde aşağı doğru düştü. En iyi hosting firmaları makalemizde güvendiğimiz, çalıştığımız firmaları listeledik. Herhangi biri ile bütçenize uygun olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca ücret ödemeden 1 yıl kullanmanız için Sponsor hosting alabilirsiniz. Bunu sağlayan firma ise Hostixo.
# Tema: En iyi WordPress Temalar makalemizde de değindiğimiz üzere seo puanı yüksek temalar ve hızlı wordpress temalar seçimi yapmıştık. Bu listeye birçok Türk yazılımcıya da yer vermiştik. Ortalama fiyatların 100-200 TL arasında değiştiğini belirtelim.
Toplam maliyetiniz yıllık 300-400 TL aralığında olacaktır.
WordPress nedir? Nasıl kurulur?
WordPress hakkında daha onlarca yazı yazacağım. Fakat daha önce genel hatları ile anlattığım WordPress Nedir? WordPress Nasıl Kurulur? makalemde buna değinmiş ve yeteri kadar bilgi vermiştim. Yine farklı konularda buna değinmeye ve anlatmaya devam edeceğim.
WordPress tema seçimi
WordPress temalarda oldukça geniş bir yelpaze var. Ücretsiz blog temaları var. Ücretli temaların lite sürümleri var. Tamamen ücretli temalar var. Burada sizin blog temanızın hangi tasarımda olacağına karar vermeniz ve buna uygun tema seçmeniz gerekiyor. Sade Blog Temaları değil de Haber sitesi formatı veya Magazin Blog Temaları gibi alternatif temalar bakacaksanız haliyle bütün özelliklerden faydalanmak için ücretli temalar tercih etmelisiniz.
Gerekli wordpress eklentileri
Domain aldık, hosting aldık, temamızı seçtik. Genelde tema ile birlikte tema sisteminin kullandığı eklentileri kurmanızı ister. Bu eklentileri kurduktan sonra kurmanızda fayda gördüğümüz eklentileri de daha önce yazdığımız En iyi WordPress Eklentileri makalemizi okuyabilir ve kurulumları yapabilirsiniz.
Blog açmak için yukarıda uzun uzadıya yazdığımız makalemiz umarım faydalı olur.